icon

Prváčik od septembra 2015

beatrix1985
2. jan 2015

Ahojte od septembra môj jediny syn ide do prvej triedy a trosku sa toho obavam ako to zvládne .

sorciera24
3. jan 2015

Ahojte, moj syn je julovy (2009)....zapis nas caka v polke januara.... nikdy som z roztopase o odkalde neuvazovala a planovala som, aby syn normalne nastupil do skoly, v istych veciach je sikovny (pocitanie, ciary...atd. take skolske veci).....ale po novembrovej depistazi mu psycholog odporuca odklad a aj logopedka (ma necistu rec...este nevie R).....som ucitelka, cize najradsej by som bola, aby do skoly siel....ale zacala som vnimat naozaj nedostatky a len mudrost do skoly nestaci....je dost hravy, nesustredeny, mysli viac na blobosti ako na povinnosti.... no ozaj sa mi zda este nezrely.....a ked viem, ake su velke naroky v prvej triede, po uvazeni, ten odklad asi dam.....asi by sme sa trapili aj my , aj on po poobediach a popravde radsej ench nerv. sustava dozreje a je o rok sikovnejsi s dobrymi znamkami, ako sa teraz trapit a mat celu skolu trojky....no takze enviem...na zapis ist musi, tak uvidime a este byva jedno preskusanie maj-jun ...ale po tom co vidim, ho silit uz nebudem...

voskovka
3. jan 2015

@bianca aj moj prvy syn ma ADHD. a je to dost problem,v skole je integrovany ale tazko to zvladame.

iwuskaaa
3. jan 2015

Ahojte mamičky,aj nás čaká nástup do 1.ročníka od septembra 2015.
Mali sme to mať už za sebou,ale pre oneskorený vývin reči sme zvolili odklad.
Mám trošku obavy,ako to všetko zvládneme,ale tak snáď zvládneme 🙂 .
Je vytvorená skupina tu na MK pre mamičky predškolákov?🙂

voskovka
3. jan 2015
bonaqa2013
3. jan 2015

@drakvak prečo práve dievčatám nie odklad

drakvak
3. jan 2015

@bonaqa2013 Väčšinou chlapci potrebujú dlhšie dozrieť na školu, často práve chlapci kvôli školskej nezrelosti mávajú odklad... ja mám v triede hneď troch po odklade, jeden februárový, jeden marcový a jeden júlový, ale napríklad dvaja júloví bez odkladu a učenie im ide, trochu bol problém zo začiatku v prvej triede s vyrušovaním, ťažšie sa sústredili, boli hravejší, ale po pár mesiacoch to bolo ok 🙂 Je to individuálne, ak odporučí odklad škola aj psychologička, ja by som nešla proti a nasilu dávala dieťa do školy, mala som kedysi v triede júnového chlapčeka, prvý rok s mamkinou veľkou pomocou zvládol ok, ale neskôr v druhom ročníku začali problémy, zabúdal písmenká a bolo toho zrazu veľa na neho, myslím množstvo učiva, bol podľa mňa predčasne zaškolený a ťahalo sa to s ním až do konca ZŠ...

drakvak
3. jan 2015

@bonaqa2013 Čím som chcela povedať, že dievčatá sú zrelšie rozumovo aj sociálne a teda pripravené zvládnuť školu aj keď sú letné, sú prispôsobivejšie a rýchlejšie si zvyknú na školský systém, úlohy, pravidelná príprava na vyučovanie atď.

bianca
3. jan 2015

@voskovka ja sa ukludnujem s tym ze rada kresli.Dokaze sa tomu venovat sustredene i hodinu.Horsie je to s povinnym kreslenim a cibrenim rucky.Sama som zvedava co bude.Mala je september 2008 a ked prelezieme cez zapis zacneme bojovat.Zapis neberiem ako samozrejmost ale pre mna ako hrozbu.Uz len koli tomu tlaku zo skolky.Proti tomu v ZUSke je velmi sikovna,chvalia ju ci uz v tanecnej a aj v dramatickom pricom v skolke za 4 roky nedostala ani raz prilezitost na samostatnu cinnost.

beatrix1985
autor
3. jan 2015

@klya mali nebol posledny tyzden v skolke, takze to neabsolvoval asi, ked chcem aby ich mal, tak na koho sa mam obratit

katka1981
3. jan 2015

Baby napiste mi prosim vas ako to presne vyzera na zapise. Dieta nejako skusaju alebo? Co vlastne chcu?

katka1981
3. jan 2015

@sorciera24, u nas nebolo ziadne preskusanie, iba logopedicku mali a ta napisala, ze je to rec primerana vyvoju, vtedy este nevedela R, niekedy sa jej podarilo, niekedy nie, myslela som ze to bude problem, ale uz vie, sama sa naucila, tak sa tesim. Ale neviem ake dalsie veci budu po nej chciet. V Panta Rhei osm videla knihu ze co ma vediet predskolak a ostala som zarazena. Mala som doma nikdy nic ucit nechcela. V skolke sa naucila pismenka, podpise sa no pismenka ma poprehadzovane, pocitat vie asi do 20, ale priklady ratat asi tazko. Niektore pismenka precita. Kreslit a vystrihovat dokaze velmi dlho, ale ucit sa jej nechcelo nikdy a nutit ju nebudem. Ale chcela by som aby isla riadne do skoly, ved je junova, muz je decembrovy tak nastupil do skoly neskor, jeho by odklad netrapil, no mne by to dost vadilo. Co sa vyzaduje? Ucitelky v MS hovoria ze je sikovna a velmi citliva, ale podla mna to povedia na kazde dieta.

sorciera24
4. jan 2015

@katka1981 daj jej spravit testy zrelosti v CPPPaP...u nas chodia odtial do vsetkych skolok a robia ich......lebo nas je taky ako tvoja a zvazujem odklad, nechcem, aby sa trapil....aj ekd som si vzdy myslela, ake mam sikovne dieta, tak tiez ma to trosku trapi.....ale ale moze len ziskat, ak ho potrebuje.... toto ma vediet prvak a ma byt zrely vo vsetkych oblastiach (jedna nestaci): http://zsdubceka.edupage.org/text/?text=text/te... skus si precitat, je to z nasej ZS,a le plati to vlastne vseobecne..

horana
4. jan 2015

@sorciera24 Trochu mimo temy, mam prvacku, kde sme podobny problem riesili pred rokom, tiez som vahala a musim povedat ze podobne tabulky co vsetko ma vediet prvak ma tiez miatli. Tiez by som ruku do ohna nedala za dceru dokonca v cca 1/4 tych tem. Ale nakoniec sme ju dali, lebo v skolke by sa uz nudila tiez, tam som sa obavala tej stagnacie, ono mame v rodine ucitelky a ani prilisne natahovanie detstva z ich pohladu nie je dobre, ked to dieta na to v podstate uz ma, je dobre ked musi vyvinut aj urcitu namahu, ked sa uci, nakolko ked ide do 1. triedy az ked vsetko ovlada lavou zadnou, ako si mnohi rodicia myslia ze tym pomahaju dietatu aby sa len netrapilo, dieta sa tam nudi a potom paradoxne vznika nesustredenost, resp. podcenenie nabehnutia na proces ucenia, nakolko plno z tych tem z tej linky co si dala sa potom neskor v tej prvej triede az oficialne este len uci a trenuje, zdaleka toto prvaci vsetko nevedia. Ked ide prvak taky ktory uz ma vsetko malicku a prvu triedu sa potom odnudi, nenabehne spravne na rutinu ucenia sa s pripravy, zda sa mu ze nemusi a potom vytriezvenie prijde vo vyssich rocnikoch, kde uz musi zabrat, ale nenaucil sa na to od 1. triedy. Cize z kratkodobeho hladiska dietatu akoby pomozeme, ale len odlozime to ze raz zabrat bude musiet a to este len potom byvaju deti prekvapene. Samozrejme nechcem ta nijak presviedcat, len ponuknut este dalsi aspekt dnes tak popularnych odkladov. Lebo co viem tak psychologovia chcu mat skor pokoj a ked rodic prejavi zaujem, skor sa snazia vyhoviet a naroubovat svoj nazor na ocakavania rodica, odklady daju rutinne. Len chcem povedat ze casto z pohladu ucitelov je to potom ine. Ked je dieta hrave, casto bude hrave cely prvy stupen, ked je to jeho crta a nie je na tom nic zle. Ked mu ale nezatazujeme mozog primerane tomu co by uz dal, dieta moze zacat stagnovat. Nie je to vsetko len o prostom umelom predlzovani detstva.

horana
4. jan 2015

@katka1981 Na zapise je to velmi rozne skola od skoly. Niekde akoby trosku skusaju, ale nic vazne, pokial dieta nie je uplne mimo a vyfarbi tam nejaky obrazok tak je to v pohode, prip. ucitelka sa s nimi trosku porozprava. Byva to aj na prisnych skolach len cajovy odvar toho co byva to rutinne testovanie zrelosti v skolkach, cize ak dieta prejde to, na zapise nema absolutne problem. Na niektorych skolach neskusaju vobec a je to len program od strasich ziakov, poukazovanie skoly a tak...Kazdopadne to nie je nic strasne a je to len formalne. Vacsina skol sa snazi detom to pripravit tak, aby mali z toho radost a ked im aj pripadne daju nejake ulohy, prejdu to s nimi tak aby dieta samotne malo z toho radost ze to zvlada, lebo ciel je navnadit do skoly, aby sa tesilo. Nezriedka deti dostanu vselijake male darceky. Poznam deti co uplne odmietli robit tie ulohy, a ucitelky len mavli rukou ze asi nema svoj den. Obvykle sa to pouziva ako vyplnenie casu, kym rodic/ia vo vedlajsej miestnosti vyplnia vselijake tie papiere pre skolu, tak deticky vo vedlajsich miestnostiach si takto kratia cas. Urcite sa netreba toho obavat.

sorciera24
4. jan 2015

@horana ja som tiez ucitelka, takze tiez mam aj tento pohlad...praveze ja nie som za odkald len tak, z pohodlnosti a najradsej by som bola,a by do skoly siel...ale vidim, co mam doma a viem, ake naroky momentalne su....je jasne, ze usilie treba vyvijat, ale je rozdiel, ako a kolko....ja som sa nikdy nemusela ucit, aspon na ZS nie....mne to slo do halvy same, moj brat presedel nad ucenim hodiny, trapil sa a aj tak bol na 3kach....skor ide o to, ze inak sikovne dieta kvoli zlemu kroku, kym nabehne, ostatni budu vyraznejsie lepsi, bude zaskatulkovani medzi slbsich a bude sa to viest s nim celu skolu (bohuzial, vidim ako to stale ucitelia skatulkuju a v tomto sa za nich hanbim....ale je to tak)......proste demotivacia jak fras...
inak je rozdiel chlapec dievca....a velky....ta vyvinova psychologia nepusti.....kym on bude v triede malinky 6rocny prave, budu tam sept.-oktobrove vyzrete deti (dievcata)......rok na 1.stupni je dost rozdiel, ale na druhej strane je brutal, ze dnes deti amturuju ako 19-20rocne.....kde ludia uz 2 roky robili...skor sa nduia potom uz na SS...takze preto neviem a vaham....ale nerada by som bola, aby ho vratili do skolky.....resp. temtpo nestihal....lebo ako opat dobre viem, ide sa tempom vacsiny....a tych par 6rocnych nezrelych...smola pre nich...nebudu sa im predsa prisposobovat, ani venovat....toto je fakt nasich skol! a ak pises, ze by sa v skolke nudil....moj nie, popravde nevyvija nejake tesenie sa na skolu (co by malo byt prirodzene....pamatam si seba), ale miluje skolku a skor tie hrave cinnosti v nej.....preto stale neviem a isto ho dam este raz v tom maji otestovat....

horana
4. jan 2015

@sorciera24 Hej, suhlas so vsetkym, a samozrejme najlepsie si ho poznas, ja som chcela len ciste prispiet tym ze tiez sme vahali, na testoch zrelosti sme mali mensie nedostatky, ale celkovo zaver bol ze pripravena je, nicmenej do skoly sa netesila vobec (ma starsieho brata a podvedome vnima ze to uz nie je taka volnost) a najradsej by zostala v skolke, a aj ked by sa tam nenudila, ja som videla ze by zase stagnovala ze tam nebol iny ten ramec vyvoja okrem teda predlzovania detstva. A vacsina kamaratov by uz odisla, skor by bola v pozicii kde by sice bola ako stara mazacka, ale tahala by ona ostatnych a nie ostatni ju, co je vzdy vyhoda, ked je diata tahane kolektivom. Ked nastupila do prvej, videla som kolko deti je tam odkladovych, kolko spoluziakov uz vie plynulo citat a pisat (nasa ani tuka), povedala som si ze naco preboha ti rodicia toto robia, ved to ked 1/3 triedy by mohla rovno ist do druhej a o nic by neprisli, tak naco su potom take umele odklady...a moja sa tym aj trapila zcasti, teda ze ostatni uz vedia, napriek tomu ze sa slo formalne podla tych co nie, teda pekne Slabikar od zaciatku pomaly...ale povedala som jej ze pockaj, ty sa naucis pravidelne pripravovat, a uz teraz na polroku vidim ze mnohe tie deti co nemuseli od zaciatku pohnut prstom, ze casto si teraz zrazu pomylia pismenko a nachytaju aj ine znamky nez jednotky, kdezto moja ide tym stylom vypracovania sa a krasne nabehla. Viem ze je to odo mna ojedinela skusenost, a viem aj ze je rozdiel chlapec/dievca, len som chcela aj trochu ten uhol pohladu ze nie je niekedy ani zle sa tak nebat a zariskovat, lebo mam dojem ze vsade okolo nas su odkldy ako huby po dazdi len preto ze je akoze hrave, co mi pripada uplne ujete ako jediny dovod (moja dojde zo skoly a hraje sa, no a co, nebrani jej to ani v uceni) a ze sami rodicia potom prispievaju k tomu obrazu a tym narokom co sa potom od prvakov ocakavaju a takymto konamin potom posuvaju prvakov na uroven akoby druhakov a potom sa na to este stazuju.

katka1981
4. jan 2015

@sorciera24, ja to nevidim na odklad len preto ze necitam alebo nevie pisat vsetky pismena. Dnes si vezmem taku knizku prejdem s nou geometricke tvary ale to ze sa doma ucit nechce, to je vela deti takych ale vs kolke sa im pekne venuju. Na rodicku sa na nu popytam, v poslednej dobe vsetko spocitava, vidim na nej pokroky ale je to o tom, co robia v MS. Ja odklad nezvazujem, jedine, ze by to povedali v MS ucitelky a psychologicka. Podla mna je uplne normalna, len mam pocit, ze pribudaju deti take, co sa zaujimaju o skolu este ako 4 rocne. Vcera soms a pytala kamosky, ona ma prvacku,z e co chceli na zapise: takze naratat do 5, povedat basnicku kvoli vyslovnosti a ze nakreslit postavicku, musela mat obocie, mihalnice a na rukach 5 prstov a poznat geometricke tvary. Cize uplne pohodove veci oproti tomu co som inde citala. Zistim si v skolke, oni budu vediet a kamoska ma syna v tej skole kam chceme dat malu.

katka1981
4. jan 2015

@horana, presne, zistim si tu jej skolu, to je jedina rozumna vec. Ale ozaj si z toho nebudem robit tazku hlavu.

kakaovyrez
9. jan 2015

Ahojte, zatial mame iba 4-rocneho, ale tato tema ma pomaly zacina zaujimat. Co sa tyka odkladov, tiez sa stale nad tym zamyslam, co je to za novy trend. Najviac ma zaraza argument, ze "dieta je hrave". Vzdy si spomeniem na seba - mala som 10 rokov, vlacila som sa s kocikom a s babikami, sila som im veci (to uz bol vyssi level hry 🙂 ), ale hlavne som sa s nimi hrala. Na zakladnej a na strednej som mala na vysvedceniach iba jednotky, na vysokej obcas aj 3, ale mozno keby mi dali "odklad", mohla som mat jednotky? 🙂 Ved deti sa potrebuju hrat, dllllho, nielen pocas skolky...

katka1981
9. jan 2015

@sorciera24, tak som dnes hovorila s riaditelkou MS a povedala mi, ze nemusim mat o malu obavy, ze nebude mat v skole problem, ze je velmi sikovna a ze zapis je v pohode. Tak som kludnejsia. A myslim, ze aj pripravu maju v skolke dobru.So skolami spolupracuju, vedia presne co deti potrebuju. Takze uz ziadne stresy. 🙂

emilia25
13. jan 2015

Tak uz mame za sebou psychotesty tak sme odporuceny uz do skoly.

skrecok
14. jan 2015

Tak my uz mame zapis 4.2. Divne, ze v stredu. Asi preto, ze sme na dedine. 😅

jarus1
14. jan 2015

Ahojte 🙂 aj my budeme mať prváčku v sept.2015 😵 Či je pripravená neviem, učiteľka zo škôlky vraví, že ano, ale ja teda nie som pripravená vôbec 😀
Doma je dosť plačlivá, v škôlke vraj nie, ale aj tak sa toho obávam..nezdar veľmi zle znáša 😉

ellit
14. jan 2015

Ahojte maminky buducich prvacikov. Aj mna tato skusenost caka po prvy krat a ja uz mam stres zo zapisu, aby sme sa dostali tam, kam chceme 🙂

ellit
14. jan 2015

@drakvak ahoj, ak som spravne porozumela, ty si ucitelka prvacikov? Mam synceka marcoveho a bojujeme s recou. Zacal rozpravat az ako 3,5 rocny a teraz to dohaname. Krasne sa rozrospraval, ale stale to nieje ono. Kedze v marci bude mat 5 rokov, mal by ist od septembra uz do predskolakov. Viem, ze chlapci od aprila maju narok na odklad skolskej dochadzky. Moze sa to tykat aj jeho? aj ked je marcovy?

logopedi11
14. jan 2015

PREŠOV - ZŠ, Matice slovenskej 13. Odporúčajú Vášmu dieťaťu odklad školskej dochádzky? Neváhajte a navštívte našu školu. Každoročne otvárame prípravný ročník. Máme 5 logopédov, v triede je maximálne 12 detí. Anglický jazyk realizujeme prostredníctvom metódy Jolly Phonics. Pracujeme s Elkoninoým šlabikárom....pozrite web, zavolajte a príďte na kus reči pri dobrej káve. S rodičmi máme veľmi dobré vzťahy. Zápis máme v piatok 16.1. Prváci postupujú priamo z prípravky do 1.A "anglickej triedy". Ak nie ste z Prešova, napíšte Váš názor. Pomôže to.

drakvak
15. jan 2015

@ellit Ahoj, áno, učím na 1.stupni ZŠ... na odklad majú nárok všetky deti, je to individuálne, nie je to podľa dátumu narodenia. Chlapci aj dievčatá, ak to potrebujú. Najlepšie je ešte pred zápisom zájsť na vyšetrenie školskej zrelosti do pedagogicko-psychologickej poradne, mali by dať rodičom dať kontakt učiteľky v MŠ, väčšinou s niektorou priamo spolupracujú. Ja mám v triede po odklade aj februárového chlapca, takže aj marcový môže. V čase zápisu je dobré potom už prísť aj s výsledkami vyšetrenia, ale ak aj nie sú, škola dá odklad na žiadosť rodiča, nie je to problém...

drakvak
15. jan 2015

@ellit Ešte mi napadlo, že keď teraz bude mať len 5 rokov, na zápis pôjde až o rok, dovtedy môže urobiť veľké pokroky... takže netreba to riešiť predčasne. Chodíte asj na logopédiu? Má problémy s výslovnosťou niektorých hlások alebo len menej rozpráva, slabšia slovná zásoba a tak? Lebo ak je problém len vo výslovnosti a ináč je dieťa na školu pripravené, nie je to dôvod dávať mu odklad. Máme každý rok niekoľko prvákov, ktorí majú problémy s výslovnosťou, ostatné zvládajú bez problémov... skôr sledovať, či sa dieťa vie sústrediť na úlohu, napr. keď kreslí, vyfarbuje, spája atď. a či má trpezlivosť dokončiť, čo začal, či vie zvládnuť aj neúspech, teda ak sa mu nevydarí niečo pri kreslení, hre a pod. Sociálna zrelosť je veľmi dôležitý faktor...

googwife
15. jan 2015

Ahojte môžem sa k vám pridať?? Syn nastupuje do prvého ročníka 30.Januára máme zápis a aj pohovor kedže momentálne má kiahne takže v školke ho nestihne. Mám väčšie obavy ako ked išiel do škôlky asi aj preto že bude musieť dochádzať autobusom do vedľajšej dediny a z rozprávaním to tiež nie je bohviečo:(

jolinka
16. jan 2015

ahojte pridavam sa aj ja, moj syn Michal mal 6 rokov nedavno 31.12. a od septembra by mal ist do skoly. na 6 r a 8 mesiacov... Co ma ale prekvapilo, bola som s nim tento tyzden na predskolskej prehliadke u lekarky a ona mi zacala rozpravat o odklade u syna. 😝 😝 On je samozrejme hravy a aj trosku socialne nezrely co u chlapcov nie je zriedkave, napriek tomu si myslim, ze do skoly je zrely. Ked som to spomenula u ucitelky v skolke, kde syn chodi uz 4ty rok, ucitelka MS bola prekvapena, ze on je velmi sikovny, vie sa aj sustredit, a okrem toho,ze si nevie zaviazat snurku na topankach /vacsinou nosi lepaky/ vie vsetko co ma predskolak vediet. Ano obcas nakresli postavu s 3-4 prstami, ale povedzme si rovno on ako chalan kresli hlavne auta a traktory, takze s tymi postavami sa nepretrhne 😉 😉

Od odkladu ma odradza aj to, ze on chodi do zmiesanej triedy, kde su deti vsetkeho veku, teraz maju 9 predskolakov, ked jeho partia odide do skoly ostane tam sam medzi mladsimi a este pribudne 9 malych 2,5-3 rocnych deti, Nehovoriac ze by bol 5ty rok v skolke, co sa mi zda fakt uz privela. 🙄

Ja som svojej najstarsej augustovej dcere davala odklad, takze viem priblizne ako vyzera dieta nezrele do skoly, u nej to videli vsetci my rodicia, ucitelky v skolke, ucitelky na zapise v skole /hned nam dali cislo na psychologicku aby sme sli na testy/ a tiez to videla psychologicka tak. Odklad jej velmi pomohol, za rok dobehla vsetko co nevedela a hlavne psychicky dozrela.

Takze nie vzdy plati, ze dievcata su zrelsie.