Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?
Sup sem vsetko co treba vediet
v prvom rade milé mamičky nezabudnite na správnu výslovnosť svojho predškoláka a v prípade že ešte nevyslovuje správne niektoré písmenko je najvyšší čas navštíviť logopéda.
na zápise sa detí obyčajne pýtajú na farby, geometrické tvary (kruh, štvorec, trojuholník, obdĺžnik), zvieratká a ich mláďatá, majú popísať obrázok alebo povedať krátku rozprávku, nakresliť postavu - mal by vedieť správne držať ceruzku (aj ľavák aj pravák), majú nakresliť alebo ukázať určitý počet t.j. mali by vedieť narátať do 5-6 predškolák by mal byť samostatný v sebaobsluhe: obliecť, obuť, zaviazať šnúrky, používať WC resp. zvládnuť hygienu po veľkej potrebe 🙂.
najdôležitejšie pre predškoláka je aby zvládol odlúčenie od maminky a vedel sa včleniť do kolektívu. 🙂
dúfam že to niekomu pomôže
@mtsl práve si uhodila klinec po hlavičke. Teda po mojej.Nevieme povedat L a R. R vobec. L povie pekne samostatne ale v slove nie. Stále som myslela, že sa to upraví, čas bežal a teraz už to budeme musiet riešit. Za to sa mu dnes podarilo povedat ř. My sme československá rodina tak preto. Jinak tvary,počítat apod sme v pohode. Tá výslovnosť ma ale dost trápi. Myslíš, že do začiatku šk.roka sa s tým dá ešte niečo urobiť? U nás v meste je aj dosť problém zohnať logopedičku. Jedna dobrá čo tu bola je už dlohodobo vážne chorá a druhá podla viacerích rodičov nestojí za nič.
@mateson ahoj,mi sme chodili k logopedicke,naucila nas cvicit,hodne citat a vyberat tazke slova a potom sa ich ucit,dala nam ,,R,,basnicky......hodne to pomohlo.
Teraz bojujeme s tym ze opisuje pismenka naopak...neopise ,,pes,, ale ,,sep
Ma problem sa aj podpisat,,vzdy naopak,,,,akjerdna,,
@j.a.j.a.j.a
to možno pokým pôjde do školy prejde - trošku dozrie bude všetko OK. ale ak nie, nenechajte ju trápiť sa a po porade s prváckou učiteľkou navštívte pedagogicko-psychologickú poradňu a tam vám isto poradia ako na váš problémik. 🙂
moj sa naucil viazat snurky len jeden den pred nastupom do skoly a o onic neprisiel to fakt nieje vobec dolezite ci si vie alebo nevie zaviazat snurky tu su dolezitejsie uplne ine veci
a este jedna mala rada pre buducich prvacikov resp.mamicky ak byva vase dieta chorlave dajte mu odklad aj ked je sikovne ja som urobila tuto chybu a teraz to lutujem moj syn je v jednom kuse chory a vsetko musíme ucit doma uz ma s toho ide porazit od oktobra v skole nebol skoro vobec lutujem ze som mu nedala odklad
ahojte, pridávam sa k tejto téme....chcem sa však informovať trošku o iných veciach, aj môj synček nastupuje v septembri do školy.....kupovali ste už niekto tašku, peračník a ostatné príslušenstvo? teda vlastne ani neviem, co všetko bude potrebovať....dakujem
@gangy ,,tasku mame,prave najoblubenejsia hracka🙂...na zapise by sme mali dostat zoznam vsetkych veci ktore budu potrebovat.
Jazykova,sportova alebo obycajna trieda?
@mtsl ...zatial jej vysvetlujem ze je to naopak a ze to tak nemoze byt,vela sa hra na skolu a opisuje z knizky...
@j.a.j.a.j.a aj ja som rozmýšlala, ze malému kúpim na vianoce, no neviem sa stále rozhodnúť, ci uz kupit, alebo cakat, akú si kupovala?a kde?
@gangy ja tašku nekupujem preto teraz, že sa ešte do leta može objavit nejaká iná "užasná" seriálová postavička s ktorou bude taška. Raz je to spiderman potom Ben10 😒 tak si ešte počkáme čo s toho bude. Ja osobne by som niečo bez ale ako poznám svojho syna tak to neprejde. Inak neviem ako Vy dievčatá ale ja si toho svojho totálne neviem predstavit v škole. Snáď sa s tým za tých 7 mesiacov nejako stotožním 😉
@mateson tak to si trafila klinec po hlavičke, že si nevieš predstaviť svojho v škole, tak to veru ani ja, hlavne sa bojím toho, ze uz naozaj bude musieť byť samostatný a hlavne musí sa naučiť počúvať a aj si to zapamatať, lebo pravidelne do školky niečo neprinesieme, zabudneme, lebo moj synacik mi to samozrejme oznámi ráno v školke v šatni..........
@j.a.j.a.j.a vidím že Ty máš dievčatko. 🙂 Keď šla moja "malá" do školy ,vobec som z toho nebola tak mimo. Ale tento chlap ☹ asi som už stará. Dcéra bude mať na jar bakalárske tak aj z toho som troška nervozna aj keď možno zbytočne. V každom prípade v septembri to vypukne 😝 Zbohom kludné večery.
opravuju slovo večery. Po slovensky je to s i.
nebo né?
ja tasku objednam cez net, v juni mali minule akcie, takze si na to pockam. vela veci sa neoplati kupovat dopredu, lebo kazda ucitelka ma svoju inu predstavu o pomockach. treba pockat na zoznam. niektore ucitelky radsej vyzbieraju peniaze a kupia vsetkym rovnake pomocky. akurat ta taska+peracnik. oplati sa cakat na august, vtedy je vela akcii...
trosku som preskumala peracniky a referencie mamiciek starsich deti a naozaj sa nam osvedcil jednoduchy peracnik s jednym zipsom, ked chcete dat vacsi, tak radsej s jednym zipsom s vnutornym predelom. hlavne pre chlapcov. mojho syna nebavilo vkladat farbicky, ceruzky do peracnika, aj tak ich mal rozsypane po taske. a bol problem s takymto jednoduchym peracnikom, vsade vystavene od vymyslu sveta s dvoma-troma zipsami. zbytocne velke, zaberaju vela miesta v taske a hlavne chlapci nemaju chut si peracnik udrziavat v poriadku. na fixky som mu este prikupila puzdro a to sa mu najlahsie urdziavalo, len fixky nahadzal dnu a zazipsoval.
nechcem aby to vyzeralo ako reklama a isto nájdete aj pero inej značky ale ak budete rozmýšľať nad kúpou atramentového pera doporučila by som Tornádo, je jednorázové, atramentové (zmizíkovateľné) a so super trojuholníkovým úchopom a bonus je že sa dieťa neušpiní. vydrží cca pol roka prváckeho písania a hlavne je lacné asi do 1€. kupujem ho deckám do triedy už niekoľko rokov a aj mne sa s ním dobre píše. aj moja dcéra otestovala všetko čo sa dá, vždy bola až po uši od atramentu a toto pero vyriešilo naše problémy s ušpinenými rukami, ústami a šatami od atramenu 😀
hocikde v papierku alebo hypermarketoch. majú to v balení aj so zmizíkom aj bez zmizíka, aj voňavé 😀
ahojte... tiez nas caka zapis teraz do skoly, ale neviem, ci mam maleho dat do skoly, alebo nie... lebo on je 30.8., cize kebyze ostane este 2 dni v brusku, tak neriesim...
v skolke hovorili, ze je velmi sikovny, ze nevidia dovod nedat ho do skoly, ale zas ja neviem, bol by tam najmladsi...
a mohol by si este trosku predlzit detstvo a ja by som si predlzila cas bez starosti...
lenze co s nim??? v skolke ho nechcem uz nechat, lebo by sa tam nudil a zvlcil by... a nutly rocnik??? to je vraj pre zaostalych (aspon tak som to pochopila, ked som browsovala po nete a vysvetlenie nulteho rocnika tam bolo take, ze sa to zriaduje pre deti, ktore by skolu nezvladli a pre deti zo socialne znevyhodnenych rodin...)
@mtsl vdaka za radu 😉 tiez si vsak este nechavam kupovanie na neskor,hlavne mam teraz ine starosti kedze cakame coskoro druhe babo
@tilly ja by som ho dala ak je sikovny, moj sa tiez rad hra este s vlacikmi,ale na druhej strane je velmi sikovny, viec pisat, pocitat, v skole budu o jeden rok viac ako sme boli my a v skolke by sa uz nic nove neanucil 🙂

Ahojte, tiež nás od septembra čaká škola. Budem rada za každú radu či tip ohľadom čohokoľvek čo sa školy týka. 🙂