icon

Prváčik -september 2011. Na čo sa pripraviť?

j.a.j.a.j.a
26. dec 2010

Sup sem vsetko co treba vediet

Strana
uznetusim
27. dec 2010

Ahojte, tiež nás od septembra čaká škola. Budem rada za každú radu či tip ohľadom čohokoľvek čo sa školy týka. 🙂

mtsl
27. dec 2010

v prvom rade milé mamičky nezabudnite na správnu výslovnosť svojho predškoláka a v prípade že ešte nevyslovuje správne niektoré písmenko je najvyšší čas navštíviť logopéda.
na zápise sa detí obyčajne pýtajú na farby, geometrické tvary (kruh, štvorec, trojuholník, obdĺžnik), zvieratká a ich mláďatá, majú popísať obrázok alebo povedať krátku rozprávku, nakresliť postavu - mal by vedieť správne držať ceruzku (aj ľavák aj pravák), majú nakresliť alebo ukázať určitý počet t.j. mali by vedieť narátať do 5-6 predškolák by mal byť samostatný v sebaobsluhe: obliecť, obuť, zaviazať šnúrky, používať WC resp. zvládnuť hygienu po veľkej potrebe 🙂.
najdôležitejšie pre predškoláka je aby zvládol odlúčenie od maminky a vedel sa včleniť do kolektívu. 🙂
dúfam že to niekomu pomôže

mateson
28. dec 2010

@mtsl práve si uhodila klinec po hlavičke. Teda po mojej.Nevieme povedat L a R. R vobec. L povie pekne samostatne ale v slove nie. Stále som myslela, že sa to upraví, čas bežal a teraz už to budeme musiet riešit. Za to sa mu dnes podarilo povedat ř. My sme československá rodina tak preto. Jinak tvary,počítat apod sme v pohode. Tá výslovnosť ma ale dost trápi. Myslíš, že do začiatku šk.roka sa s tým dá ešte niečo urobiť? U nás v meste je aj dosť problém zohnať logopedičku. Jedna dobrá čo tu bola je už dlohodobo vážne chorá a druhá podla viacerích rodičov nestojí za nič.

j.a.j.a.j.a
autor
29. dec 2010

@mateson ahoj,mi sme chodili k logopedicke,naucila nas cvicit,hodne citat a vyberat tazke slova a potom sa ich ucit,dala nam ,,R,,basnicky......hodne to pomohlo.
Teraz bojujeme s tym ze opisuje pismenka naopak...neopise ,,pes,, ale ,,sep
Ma problem sa aj podpisat,,vzdy naopak,,,,akjerdna,,

mtsl
29. dec 2010

@j.a.j.a.j.a
to možno pokým pôjde do školy prejde - trošku dozrie bude všetko OK. ale ak nie, nenechajte ju trápiť sa a po porade s prváckou učiteľkou navštívte pedagogicko-psychologickú poradňu a tam vám isto poradia ako na váš problémik. 🙂

cinamon7
29. dec 2010

@mtsl vdaka za radu,tak nam este ostavaju snurky a wc 🙂

renca3
29. dec 2010

@cinamon7 - snurky nie su problem, pokial kupis bezsnurkove topanky. 😉

mtsl
30. dec 2010

@renca3 to bude tvoje dieťa celý život nosiť topánky na suchý zips? 😀
viazanie mašličky je jedna zo základných zručnoslí, aj tak ho to musíš naučiť ty - v škole ho to nenaučia

renca3
30. dec 2010

@mtsl - moje dieta si vie zaviazat snurky. ale nie je to az take dolezite pri nastupe do skoly. 😉
ked sa to nauci aj ako druhak, tak sa nic nedeje. to som chcela napisat.

katecameron
30. dec 2010

moj sa naucil viazat snurky len jeden den pred nastupom do skoly a o onic neprisiel to fakt nieje vobec dolezite ci si vie alebo nevie zaviazat snurky tu su dolezitejsie uplne ine veci

katecameron
30. dec 2010

a este jedna mala rada pre buducich prvacikov resp.mamicky ak byva vase dieta chorlave dajte mu odklad aj ked je sikovne ja som urobila tuto chybu a teraz to lutujem moj syn je v jednom kuse chory a vsetko musíme ucit doma uz ma s toho ide porazit od oktobra v skole nebol skoro vobec lutujem ze som mu nedala odklad

gangy
1. jan 2011

ahojte, pridávam sa k tejto téme....chcem sa však informovať trošku o iných veciach, aj môj synček nastupuje v septembri do školy.....kupovali ste už niekto tašku, peračník a ostatné príslušenstvo? teda vlastne ani neviem, co všetko bude potrebovať....dakujem

mateson
1. jan 2011

@gangy je ešte more času 🙂

j.a.j.a.j.a
autor
1. jan 2011

@gangy ,,tasku mame,prave najoblubenejsia hracka🙂...na zapise by sme mali dostat zoznam vsetkych veci ktore budu potrebovat.

j.a.j.a.j.a
autor
1. jan 2011

Jazykova,sportova alebo obycajna trieda?

j.a.j.a.j.a
autor
1. jan 2011

@mtsl ...zatial jej vysvetlujem ze je to naopak a ze to tak nemoze byt,vela sa hra na skolu a opisuje z knizky...

gangy
1. jan 2011

@mateson ja viem, že ešte času máme dosť, ale už teraz pokukujem po taškách a tak, teraz v januári budeme mať rodičko no a už vieme aj dátum zápisu do školy, tak sa tešíme....

gangy
1. jan 2011

@j.a.j.a.j.a aj ja som rozmýšlala, ze malému kúpim na vianoce, no neviem sa stále rozhodnúť, ci uz kupit, alebo cakat, akú si kupovala?a kde?

mateson
1. jan 2011

@gangy ja tašku nekupujem preto teraz, že sa ešte do leta može objavit nejaká iná "užasná" seriálová postavička s ktorou bude taška. Raz je to spiderman potom Ben10 😒 tak si ešte počkáme čo s toho bude. Ja osobne by som niečo bez ale ako poznám svojho syna tak to neprejde. Inak neviem ako Vy dievčatá ale ja si toho svojho totálne neviem predstavit v škole. Snáď sa s tým za tých 7 mesiacov nejako stotožním 😉

gangy
1. jan 2011

@mateson tak to si trafila klinec po hlavičke, že si nevieš predstaviť svojho v škole, tak to veru ani ja, hlavne sa bojím toho, ze uz naozaj bude musieť byť samostatný a hlavne musí sa naučiť počúvať a aj si to zapamatať, lebo pravidelne do školky niečo neprinesieme, zabudneme, lebo moj synacik mi to samozrejme oznámi ráno v školke v šatni..........

mateson
1. jan 2011

@j.a.j.a.j.a vidím že Ty máš dievčatko. 🙂 Keď šla moja "malá" do školy ,vobec som z toho nebola tak mimo. Ale tento chlap ☹ asi som už stará. Dcéra bude mať na jar bakalárske tak aj z toho som troška nervozna aj keď možno zbytočne. V každom prípade v septembri to vypukne 😝 Zbohom kludné večery.

mateson
1. jan 2011

opravuju slovo večery. Po slovensky je to s i.

mateson
1. jan 2011

nebo né?

bets
5. jan 2011

ja tasku objednam cez net, v juni mali minule akcie, takze si na to pockam. vela veci sa neoplati kupovat dopredu, lebo kazda ucitelka ma svoju inu predstavu o pomockach. treba pockat na zoznam. niektore ucitelky radsej vyzbieraju peniaze a kupia vsetkym rovnake pomocky. akurat ta taska+peracnik. oplati sa cakat na august, vtedy je vela akcii...

trosku som preskumala peracniky a referencie mamiciek starsich deti a naozaj sa nam osvedcil jednoduchy peracnik s jednym zipsom, ked chcete dat vacsi, tak radsej s jednym zipsom s vnutornym predelom. hlavne pre chlapcov. mojho syna nebavilo vkladat farbicky, ceruzky do peracnika, aj tak ich mal rozsypane po taske. a bol problem s takymto jednoduchym peracnikom, vsade vystavene od vymyslu sveta s dvoma-troma zipsami. zbytocne velke, zaberaju vela miesta v taske a hlavne chlapci nemaju chut si peracnik udrziavat v poriadku. na fixky som mu este prikupila puzdro a to sa mu najlahsie urdziavalo, len fixky nahadzal dnu a zazipsoval.

mtsl
6. jan 2011

nechcem aby to vyzeralo ako reklama a isto nájdete aj pero inej značky ale ak budete rozmýšľať nad kúpou atramentového pera doporučila by som Tornádo, je jednorázové, atramentové (zmizíkovateľné) a so super trojuholníkovým úchopom a bonus je že sa dieťa neušpiní. vydrží cca pol roka prváckeho písania a hlavne je lacné asi do 1€. kupujem ho deckám do triedy už niekoľko rokov a aj mne sa s ním dobre píše. aj moja dcéra otestovala všetko čo sa dá, vždy bola až po uši od atramentu a toto pero vyriešilo naše problémy s ušpinenými rukami, ústami a šatami od atramenu 😀

mateson
6. jan 2011

@bets s tými peračníkmi suhlasím
@mtsl kupuješ to v nejakom určitom obchode či hocikde?

mtsl
6. jan 2011

hocikde v papierku alebo hypermarketoch. majú to v balení aj so zmizíkom aj bez zmizíka, aj voňavé 😀

tilly
8. jan 2011

ahojte... tiez nas caka zapis teraz do skoly, ale neviem, ci mam maleho dat do skoly, alebo nie... lebo on je 30.8., cize kebyze ostane este 2 dni v brusku, tak neriesim...

v skolke hovorili, ze je velmi sikovny, ze nevidia dovod nedat ho do skoly, ale zas ja neviem, bol by tam najmladsi...
a mohol by si este trosku predlzit detstvo a ja by som si predlzila cas bez starosti...

lenze co s nim??? v skolke ho nechcem uz nechat, lebo by sa tam nudil a zvlcil by... a nutly rocnik??? to je vraj pre zaostalych (aspon tak som to pochopila, ked som browsovala po nete a vysvetlenie nulteho rocnika tam bolo take, ze sa to zriaduje pre deti, ktore by skolu nezvladli a pre deti zo socialne znevyhodnenych rodin...)

cinamon7
8. jan 2011

@mtsl vdaka za radu 😉 tiez si vsak este nechavam kupovanie na neskor,hlavne mam teraz ine starosti kedze cakame coskoro druhe babo
@tilly ja by som ho dala ak je sikovny, moj sa tiez rad hra este s vlacikmi,ale na druhej strane je velmi sikovny, viec pisat, pocitat, v skole budu o jeden rok viac ako sme boli my a v skolke by sa uz nic nove neanucil 🙂

tilly
8. jan 2011

@cinamon7 ved to, ze v skolke sa uz nic nenauci... som zvedava na zapis a uvidime, co sa dozvieme... 😀

Strana