icon

Prváčka a nejde nám to

kika050
28. jan 2013

Ahojte všetky mam problém z mojou dcerou. Takže začali sme chodit do 1triedy pritom sme sa prestahovali takže od 1triedy chodi z neznamimi detmi,ale vravi že je tam fajn. Ale mam problem matika jej ide super no zo slovenčinou vôbec nie je kamarát.Písat ako tak hej,ale čitat sa jej nechce. Boli sme u psychologičky vravi že je o.k. Dnes som sa pýtala pani učitelky ako to vyzera,na vysvedčenie no nemilo ma prekvapila budeme mat uspokojivý. Trošku ma to mrzi lebo každy den sa s nou učim vedela som že neni na vyborny ok to beriem,ale aspon ten dobrý by mohol byť. Ona inak písmenka pozná,ale slabiky jej nejdu spajat a tu mam s nou najvačši problem. 😒 čo s tym nemáte nejaké finty? Ako jej urobit slovenčinu zabavmejšou aby jej to šlo☹ Ja už neviem premýšlam že ju dam do školy kam mala pôvodne chodit tých par km by sme nejako zvladali ja už fakt neviem nechcem aby bola ta najhoršia v triede.

amelie123
1. feb 2013

@kika050 ja viem, aké to je. ja sama som čítala strašidelne🙂 Fakt hrozne. Ako dieťa som bola veľmi na princezné a rozprávky. mama mi nakúpila rozprávkové knižky a čítala som denne poobede keď som prišla zo školy, kým v kuchyni niečo robila. Šlo to ťažko, ale pomohlo. Čítanie sa mi veľmi zlepšilo, čo malo neskôr skvelý vplyv na písanie diktátov. Sama som sa prihlásila aj do knižnice, kde som bola fakt často. Čítanie ma chytilo a dnes je zo mňa strašný knihomoľ🙂 Teda ja si myslím, že stačí možno ako u mňa, vyvolať záujem. Kúpiť krásne farebné knižky s tematikou, čo sa jej páči a hor sa na čítanie. Mimochodom aj čo sa písania a spájania do slabík týka, existujú farebné knižky, ktoré sú plné cvičení. Dieťa sa zábavnou formou učí písať. Držím palce🙂 Čítanie je odvtedy mojou najväčšou záľubou🙂 Pôjde to, len to chce čas a trpezlivosť🙂

amelie123
1. feb 2013

@kika050 napríklad čosi ako toto: http://knihy.abz.cz/prodej/kniha-hadaniek-a-hla....... stačí sa v kníhkupectve pýtať. 🙂

evabb35
1. feb 2013

@kika050 Tá vaša pani učiteľka bežne učí prváčikov už viac rokov, alebo sa začala tým živiť len v tomto školskom roku?

kika050
autor
1. feb 2013

@evabb35 nie bežne. Ale hned na začiatku školskeho roku mi pripadala čudna. Tie deti ktore poznala tak k sebe tisla. A Adelku nepoznala tak sa k nej nemala tak,že potrebuje čas aby si na nu zvikla ale aj tak..

evabb35
1. feb 2013

@kika050 Tak je možné, že Adelke sa aj na vyučovaní menej venovala. Koľko detí je v triede?

nana85
1. feb 2013

@kika050 to co je za ucitelku?ako uz ma dlhsie svrbela ruka,ze sem napisem,ale uz si to fakt neodpustim.Urcite by som zmenila skolu,ved toto je uplne otrasny pristup.Kamaratka mala nieco podobne,zmenila skolu od tohto roku a mala ma zrazu lepsie znamky...ak nechcete menit skolu urcite by som sa na nu stazovala

evabb35
1. feb 2013

@kika050 Na jednej strane je dobré, že Adelka chodí do dedinskej školy, lebo sa tam zoznámi s deťmi z dediny...na druhej strane na tých dedinských školách učitelia zrejme inak prestupujú k deťom svojich kamarátov a susedov...V mestskej škole je to asi iné...učitelia zväčšia neučia na škole v mieste svojho bydliska...No a na dedinskej škole by som sa asi na učiteľku nesťažovala z obavy, že si urobím na dedine nepriateľov. Predsa len na dedine je to iné...tam je každý niečia rodina, niečí kamarát...

kika050
autor
1. feb 2013

@evabb35 no ona ma v triede 17 žiakov bohužial je len jedna trieda. Čo je velka škoda. Takto ta škola je Dedinska vačšia dedina a pani učitelka je priamo z dediny stadial .No my byvame 3km od tejto vačšej dediny,ale aj my sme v dedine. Do mesta to mame 14km,ale aj z našej dediny chodia deti do tej mestkej. Dnes idem z menšou na zapis do tejto školy do dedinskej a chcem sa porozpravat z pani učitelkou. menšiu zapišem na buduci piatok aj do mesta a rozhodnem sa. V meste nie je problem zoberu mi ju..
Sama neviem čo spravit lebo Adelke sa pači v tej škole,ale zas tu idu o znamky pani učitelka dobre vedela,že sa snažim boli sme u psychologičky adelku aj bolela hlava chodili sme po vyšetrniach to už jej nemohla dat tu 2. lebo ok beriem tak na jednotku nema,ale zase 3 to nik nedostava ako prvačik,len z prepačenim romovia ty ktorý nemaju vôbec zaujem. horšie že dcera vôbec nechape,.že ta trojka nie je dobra...
@nana85 možno,len ja hysterčim,kvôli tomu že je to moja dcera,ale aj tak prvakovi sa nema davat taka znamka..

muska21
1. feb 2013

@kika050 ahoj aj ja mam prvaka a ten isty problem, matika na 1, prepisovanie textu tiez ale citanie je cisty katastrofa, uz sme boli za psychologickou a aj za specialnym pedagogom a dostal ulavy s citania na pol roka. U nas je to zo skolou asi tak ze v celej skole su 8 deti s toho 3 prvaci 4 druhaci 1 tretiacka....... takze sa ucitelka moze tym prvakom viac venovat a je veeeeeelmi mila a ochotna. Pozname sa velmi dobre lebo aj mne bola triedna a sme s dediny. Stale sme v kontakte, stale sa o matejkovi bavime, stale mi povie co a ako bolo v skole a ako matej spolupracoval. Aj ked je to velmi malicka skola, som nadmieru spokojna.

evabb35
1. feb 2013

@kika050 Mne pripadá kuriózne dať prvákovi na 1. polroku trojku zo slovenčiny. 😒 Však taký prvák ešte ani nechápe to klasifikovanie. 😒 však si ešte len zvyká na školu...a navyše niektoré detičky ešte aj v priebehu 1. polroka dozrievajú na školu. Aj moje dieťa ešte v prvom ročníku 1. septembra nedosahovalo 100 % školskú zrelosť a dozrievalo ešte v priebehu 1. polroku, ale tak mali sme šťastie na výbornú pani učiteľku, ktorá mala pochopenie pre takéto detičky.

A prečo chodia deti z dediny do mestskej školy?

Či nemali podobné problémy s tými učiteľmi z dediny.

Lebo sú takí učitelia, čo k deťom pristupujú a známkujú ich nie podľa vedomostí, ale podľa toho, čie deti sú. Inak známkujú deti sponzorov školy, kamarátov, susedov...

vadimka
1. feb 2013

tiez si myslim, ze prvacik v prvom polroku nema co dostat 3....to by som teda zvazovala iba v pripade, ze naozaj nepozna pismenka..ale asi ani vtedy nie...ked jej to islo az tak zle, mala ta upozornit, ze da 3, alebo sa ponuknut, ze malu douci napr.v druzine...nasa p.ucitelka sa ponukla rodicom, ktorych detickz su slabsie napr.v matike ci sj,citani, ze ako rodicia suhlasia, zoberie si ich 3x do tyzdna na doucko.....
myslim, ze vasa ucitelka spravila velmi zakerny tah....ako ja by som za nou sla...dedina nededina....

evabb35
1. feb 2013

@muska21 No len som začula niečo o rušení maličkých škôl. 😒 Tak len dúfam, že sa mi to len zazdalo. 😒

evabb35
1. feb 2013

@kika050 Tak ja neviem, ale podľa mňa učiteľ prvákov by sa mal vynasnažiť, aby všetkým svojim žiakom mohol dať na konci školského roku z prváckeho učiva jednotku. A nie dať trojku a dovi dopo. To čo je za robotu?

nana85
1. feb 2013

@kika050 no neviem,ja zatial prvaka nemam,synovi som dala odklad,je augustovy,je nepriebojny,nesmely a aj prave preto som zvolila pre neho malu skolu kde je len po jednej triede a priemer v triede je nejakych 16ziakov,myslim ze tam budu mat viacej casu sa im venovat,dufam ze neolutujem...inak mne je uz celkovo cudne ze sa vobec prvakom davaju na pol rok takto znamky,za nasich cias,na polroka sme dostali akurat pochvalu a znamku a aj to len jednu az na konci sk.roka.A vacsina deti mala 1,ti ktorym to az tak neslo ale mali snahu 2 a velmi vynimocne mozno z 30ziakov 1-2 mali 3.Je to velmi demotivujuce podla mna

renab
1. feb 2013

@kika050 pokiaľ nezačne plynulo čítať slabiky, tak by som trénovala hlavne čítanie slabík. napísala by som na lístočky slabiky, aby si ich nezapamätala po poradí a striedala lístočky. čítať slabiky skúste tak, že dieťa vysloví prvé písmeno a to druhé k nemu pridá. napr: má vysloví mmmááááá. dôležité je to vyslovovať plynulo. prvé písmeno akoby predlžovať čítanie, kým nestihne prečítať druhé. je to také vleklé čítanie, ale deti to postupne skracujú.

evabb35
1. feb 2013

Tiež by som si myslela, že na dedinskej škole, kde je 17 prváčikov v jednej prvej triede, má učiteľ viac času sa detičkám venovať a tak skôr so žiakmi dosiahne dobré výsledky ako v mestskej škole, kde je v prvom ročníku po 22-25 prváčikov v troch-štyroch triedach...a medzi nimi ešte kopec problematických detičiek s ADHD, autizmom a čo ja viem čím ešte.

ivett1
1. feb 2013

My máme tiež prváčku a vysvedčenie nás neprekvapilo ... samé jednotky...matika jej ide super, čítanie tiež (už si číta sama, to čo ju zaujíma - určite to nie je super čítanie, ale rozumie tomu, čo prečíta...) a písanie má veľmi úhľadné, ale samozrejme robí chybičky pri odpisovaní aj v diktátoch - nedáva dĺžne a mäkčene ... no, prvý polrok má na to ešte nárok ... aspoň, tak nám to povedala pani učiteľka...zároveň nás upozornila, že sa začínajú objavovať v triede dislektici a v druhom polroku to už budú riešiť ... tieto deti, aj keby si sa na hlavu postavila, slovíčko vcelku neprečítajú... čítajú po slabikách ... možno ste ten prípad...

sakulecek
1. feb 2013

no takže po tom čo som tu čítala si myslím že prestup na inú školu by stál za zváženie , iné by bolo ak by malá protestovala ale ak s tým nebude mať problém........... Ak dostala v prevej triede trojku v triede kde je 17 detí a vy komunikujete s učitelkou a spoločne ste doteraz nikam nepostúpili tak to je celkom problém . Iné možno bude ak v druhom ročníku malej vyskočí nejaká dys to by učitelka NEMALA ignorovať , no ak sa doteraz správa nejak nepríjemne tak iná asi nebude . K tým bolestiam hlavy - Lukáška velmi často skoro denne bolievalo bruško , porobili sa vyšetrenia a potom nám lekár povedal aby sme sa zamerali na prostredie v škole lebo problém môže byť tam . A aj bol . Ak sa malá učí a má zlé výsledky tak to vyskočí v priebehu a možno až koncom druhého ročníka . k tej známke -ak je učitelka ........ , tak tam ozaj pomôže jedine zmena triedy . Náš malý má za učitelku tiež zaujímavého živočícha :D ,ale tá je spravodlivá aj ked prehnane prísna .

kika050
autor
1. feb 2013

@renab ona vie čitat slabiky praveže to vie spaja ich niekedy sa stane že si pomýli písmeno napr. je napisane sa a ona povie si ale to bude skôr bude z nepozornosti. Začali sme každy den čitat rozpravkovu knihu z mojou pomocou včera zvladla 3 dnes 2 take krátke. Čo som si všimla napr Červena čiapočka ju bavila tak krasne sama no o Troch prasiatkach ju nebavilo to šlo ako keby písmena nepoznala. Neviem ona je taky typ čo ju zaujme tak katastrofa.

Dnes som sa nevedela rozpravat pri zapise z pani učitelkov. necham to na pondelok chcem ist do triedy chcem počut ine deti.. Inak čo ma zas nemilo prekvapilo platili ste zapisne?? Tam sa plati 10eur. A ešte je normalne,že žiadaju o predškolske vyšetrenie bez absolvovania ju nepustia do 1triedy. to ste počuli už o tom?

evabb35
2. feb 2013

@kika050 My sme pri zápise do štátnej slovenskej školy neplatili nič. Predškolské vyšetrenie vôbec od nás nevyžadovali, sami dali deťom úlohy predškolské na riešenie - nejaké geometrické tvary mali prekresliť, postavu nakresliť atď. Práve naopak každé dieťa dostalo občerstvenie a darček. 🙂 Bolo to veľmi milé.

Ale však Adelka je ešte vo veku, že stačí, aby bola unavená, či išla na ňu choroba a popletie si písmenká pri čítaní. 😉
Ale však Adelka číta, tak nechápem čo vlastne chce od nej tá učiteľka. Čo má v triede len deti s odkladom, ktoré sa už naučili čítať v škôlke alebo čo?
Také to prečítanie si namiesto sa sa nám stávalo bežne aj bez únavy, však ešte na konci 1. ročníka sa plietlo písmeno b s písmenom d.
To chce čas a len čítať a čítať. To je jedno čo bude čítať, nech len každý deň niečo číta. Možno máte v dedine aj knižnicu, zájdi tam s ňou. Možno ju zaujmú viac detské encyklopédie, či nejaké knižky od Daniela Heviera, možno detské časopisy. Stačí jej denne čítať nadpisy v detských knižkách.

yukki
2. feb 2013

@evabb35 čo? O rušení? Si to niekde čítala? Dôfam, že je to planý poplach...

kika050
autor
2. feb 2013

evabb35 už každy den čitame. Toto je tiež štátna škola. Mne to tak pripadalo,že každeho posielaju na to vyšetrenie a polovicu z prijatých deti nezoberú dostanu odklad. Možno preto su tak naročny na deti. My sme sa prestahovali pred prazdninami preto Adka nemusela robit tie testy možno keby robila tak ju nezoberu teda do tejto špeci školy. Začinam byť na tu školu mierne nabrusena. Aj pri tom zapise oni su totižto združena škola zo škôlkou pre deti zo škôlky už mali pripravene také plagatiky že vitaj v škole pekne na počitači Karinka mladšia dcera dostala taky len perom napisany papier. Pritom dobre vedeli,že pride ako dobre je to,len detail ale je to. Tak mi pripada že oni tam chcu len deti čo su presne stadial...

Zajtra asi pôjdeme do mestkej školy aj z Adelkou možno sa jej to zapači a prestupime.

evabb35
2. feb 2013

@yukki V správach som to počula. Aj nejaký starosta sa k tomu vyjadroval. Tiež dúfam, že je to len planý poplach.

yukki
2. feb 2013

@evabb35 Hej, hádam.

evabb35
2. feb 2013

@kika050 Mne to príde také divné. Najmä v dnešnej dobe, kedy každá škola /mestská či dedinská/ bojuje za to, aby sa u nej počet žiakov - najmä prvákov čo najviac zvyšoval.

kika050
autor
2. feb 2013

@yukki k čomu? Hľadam tvoj prispevok no neviem nájst. O čo sa jedna?

evabb35
2. feb 2013

@yukki Hospodárske noviny - 3.12.2012
Minister Dušan Čaplovič hľadá peniaze na platy učiteľov škrtaním málotriedok.
Minister školstva Dušan Čaplovič chce nájsť peniaze na platy učiteľov aj redukciou siete verejných škôl, hlavne málotriednych. Na Slovensku je viac než tristo základných škôl, ktoré majú do dvadsať žiakov.
„Materiál o zvyšovaní počtu žiakov v triedach, rušení málotriedok a následných úsporách je interný. Ešte sa dopracúva,“ povedal HN hovorca rezortu Michal Kaliňák. O redukciu siete škôl sa pokúšali aj Čaplovičovi predchodcovia. Málotriedky sú totiž pomerne veľkou finančnou záťažou. Kým plnoprevádzkové školy dostávajú na žiaka 1 100 až 1 300 eur, v prípade málotriedok sa normatív pohybuje na úrovni 1 600 až 2 100 eur. Ak by štát miniškoly nedotoval, úspora by sa pohybovala v desiatkach miliónov eu
Rušenie škôl je však extrémne nepopulárne. „Na školu som z obecnej kasy doplácal 10- až 15-tisíc eur ročne. Rodičia to považovali za prioritu,“ hovorí starosta obce Opoj pri Seredi Alojz Matúš. Starosta, ktorý zavrie školu, riskuje politickú smrť.
Chýbajúce peniaze by sa okrem rušenia málotriedok mohli získať aj znižovaním počtu pedagógov. Ministerstvo financií už dlhodobo poukazuje na to, že počet učiteľov neklesá úmerne počtu žiakov. Pravidelne aj rozpočtuje o tisícky učiteľov menej, no k znižovaniu stavu reálne nedochádza, keďže verejné školy neovláda štát, ale samosprávy.
Slovensko má takmer 2 900 obcí, základných škôl v rukách miest a dedín je vyše dvetisíc. To je podľa odborníkov priveľkým luxusom. „Vychádzalo sa z koncepcie, že deti majú mať blízko do školy a že škola znamená pre dedinu kultúru, ale zistilo sa, že je to ekonomicky príliš náročný model,“ hovorí analytička Konzervatívneho inštitútu Zuzana Zimenová.

yukki
2. feb 2013

@evabb35 díki
@kika050 kuk čo Evka píše, k tomu to bolo. Aj my máme na prvom stupni málotriedku, ale na druhom sú už samostatné triedy...verím, že tu zrušenie nehrozí.

evabb35
2. feb 2013

@kika050 Vieš len, ja som napríklad nezapísala dieťa na tú školu, ktorá sa mu páčila a ktorú chcelo navštevovať. Lebo som na tú školu nemala dobré referencie. Pre mňa bola prvoradá kvalita výuky.
Tak držím palce pri správnom výbere školy. Potom daj vedieť, ako ste sa rozhodli.

kika050
autor
2. feb 2013

@evabb35 uvidime ako dalej pondelok chcem ist tam k nim do triedy chcem počut ine deti,či ozaj adke to nejde.. Lebo ak jej to ozaj nejde nebude to lepšie ani na inej škole. Čítame každy den aj teraz sme prečitali 2 rozpravky myslim,že len pol roka čita jej to ide pekne..
No uvidi sa moja sestra nech ju dam do školy v meste predsa len maju viac skusenost z detmi ktorým to nejde. Tak uvidim pondelok sa chcem porozpravat aj z učitelkov.
Ešte sa chcem spýtat deti ktore chodia autobusom teda ich rodičov nebojite sa ich dat do autobusu,že by ich niekdo mohol zobrat a tak?