icon

Prváčka a nejde nám to

kika050
28. jan 2013

Ahojte všetky mam problém z mojou dcerou. Takže začali sme chodit do 1triedy pritom sme sa prestahovali takže od 1triedy chodi z neznamimi detmi,ale vravi že je tam fajn. Ale mam problem matika jej ide super no zo slovenčinou vôbec nie je kamarát.Písat ako tak hej,ale čitat sa jej nechce. Boli sme u psychologičky vravi že je o.k. Dnes som sa pýtala pani učitelky ako to vyzera,na vysvedčenie no nemilo ma prekvapila budeme mat uspokojivý. Trošku ma to mrzi lebo každy den sa s nou učim vedela som že neni na vyborny ok to beriem,ale aspon ten dobrý by mohol byť. Ona inak písmenka pozná,ale slabiky jej nejdu spajat a tu mam s nou najvačši problem. 😒 čo s tym nemáte nejaké finty? Ako jej urobit slovenčinu zabavmejšou aby jej to šlo☹ Ja už neviem premýšlam že ju dam do školy kam mala pôvodne chodit tých par km by sme nejako zvladali ja už fakt neviem nechcem aby bola ta najhoršia v triede.

Strana
z3
renab
2. feb 2013

@kika050 tak nechápem, v úvode si písala, že má problém so slabikami. ale keď jej to ide, tak je všetko OK.

kika050
autor
3. feb 2013

@renab jej to ide len bohužiaľ čita pomali ale spaja slabiky, Dokonca v tejto rozpravkovej knihe čo čitame tak sa jej už prestavaju pliest aj písmena. Písmenka ovlada na jednotku ukážeš jej Š alebo S tak vie aké su alebo hocjake.. Preto chcem ist do triedy či aj ostatne deti čitaju pomali či vlastne čo je tam za problem.. Možno sa v škole zatne a hotovo neviem fakt neviem,ale čim dalej viac uvažujem o prepise myslím,že by jej tam viac pomohli..

kika050
autor
4. feb 2013

@renab Takže dneska ma totálne hlava boli. Tak od rána sme šli domesta do dvoch škôl aby som vybrala čo ďalej aj s malou. V prvej škole sme mohli dokonca ist na vyučovanie malej sa strašne páčilo mala tam kamošky zo škôlky. Pani učiteľka suprová veľmi sa k deťom mala. Deti čitali niektore šikovnejšie a niektoré na úrovni Adky aj Adku vyskúšala povedala,že nevidi kde je chyba. že jej to pekne ide, Išli sme aj do druhej školy kde ma sestra syna tam sme sa dostali ku panovi riaditeľovi šikovný a tak malu poslal k psychologičke čo majú na škole po 1hod. nam ju priviedla spat druha pani učitelka ju zatial zobrala do triedy. Takže výsledok z posedenia u psychologičky silná dyslekcia to čo nedokázala psychologička v Leviciach táto to zvládla opísala mi malú úplne do detajlov,ako keby ju poznala roky. Aj to bolenie hlavy chúďa ma z toho,že sa trápi tak sa snaží a nejde jej to ona chce byť dobrá,ale nejde to. V tejto škole majú aj špecialného pedagoga ktorý ked sa potvrdí diagnoza sa venuje die´tatu tak ako treba,Tak som šla do školy dedinskej za pani učitelkov oznámiť,že asi prestupujeme a nebola tam. Tak som volala a zrazu ved oni majú tiež špecialneho pedagoga a neurobím dobre ak ju dám do inej školy,podľa nej mam počkat a rozhodnúť sa na konci roka či ozaj to bude treba inak riešit. Všetko potrebuje cvik a hovori a vy nie to mate problem,že mala je takto s čítanim tam je aj iný. Tak som jej povedala,že sa mi nepáčila ta trojka zo sj a ona na to,že to tak nemám brať,že ono je to slovne ohodnotenie že jej to ide,ale pomaličky.. Tak neviem čo robiť nechám ju tam? Alebo ju teraz prehodim bože neviem cela som z toho pomaličky na prášky neviem čo je dobré..

yukki
4. feb 2013

@kika050 no...tak toto je riadny chrobák do hlavy. Nechaj si to zo týždeň usedieť v hlave, prediskutuj s rodinou aj s malou sem-tam niečo nahoď , že ako by to ona videla....pozisťuj perspektívy-budú učiteľky vo vyšších ročníkoch tolerovať "papier" o dysleksii-lebo od zníženej schopnosti porozumieť čítanému textu sa bude odvíjať mnoho ďalšieho na ostatných predmetoch...pozisťuj, ako sa majú-ako sú prijímané a hodnotené deti s takou poruchou-alebo podobnými poruchami učenia, alebo pozornosti...na tej-ktorej škole vo vyšších ročníkoch....a potom rozhodni.

kika050
autor
4. feb 2013

@yukki práveže na tej druhéj škole v meste majú presne určených pedagogov a vedia s takýmito deťmi pracovať. Či tak či tak budeme musieť chodiť aj k logopedičke už v stredu ideme takže dosť často bude musieť byť v meste.. Viem jedno,že z téj dedinskéj školy chcem ju dať preč,lebo sa mi nezdá pani učiteľka ked som sa jej pýtala prečo malej dala tu 3 keď videla že test polročny mala na 93% tak povedala,že si to tak nemám brať. Ako si to nemôžem tak brať! Veď ked som sa rozprávala s učiteľkami nechapali prečo jej dala 3 to nemotivuje deti.

yukki
4. feb 2013

@kika050 áno, to je pravda, toto je hm...jemne povedané...divný.....prístup.

renab
4. feb 2013

@kika050 však jasné, že nechcú v škole, aby išla preč. tiež im ide o peniaze. doteraz nič neurobili a v meste ti správne povedali, že keď sa to včas podchytí, môže zvládať školu prakticky bez problémov. ja by som neváhala, hlavne ak dcérka nejaví nejakú veľkú nechuť k prestupu.
ja som tiež syna preraďovala v prvom ročníku kvôli prístupu učiteľky. síce len z triedy do triedy, ale urobila som dobre. spíš si všetky plusy a mínusy a rozhodni sa. prajem dobré rozhodnutie.

monika909
4. feb 2013

Ahoj, ak má rada piesne, tak si skúste viazať písmenká pomocou melódie.

sakulecek
4. feb 2013

V prípade že dieťa má potvrdenú poruchu učenia , škola na toto tieťa dostáva nejaký príspevok . Ako som spomínala skorej , niektoré učitelky s tým majú problém , je to pre nich práca navyše . Pre dieťa musí vypracovať individuálny plán učenia a mala by ho aj inak hodnotiť . Máme rovnaký problém . Učitelka si bude hlavu búchať o stôl že syn nemá problémy . Ale zo školy ho neberiem , má tam kamarátov . Keby s nou boli problémy a ubližovala by mojmu dieťaťu išla by som to riešiť cez školu a žiadala by som výmenu učitelky , ale nedovolila by som aby cvičili s mojim dieťaťom kvoli neschopnosti pedagoga .Chcú vyššie platy tak nech pre to aj niečo robia , takéto učitelky robia hanbu , schopným a vzdelaným učitelkám ktoré robia svoju prácu srdcom a zodpovedne .

sakulecek
4. feb 2013

dnes bola relácia v telke a tam aj psychologička hovorila že je vela teorií ale v skutočnosti je z niektorými učitelmi problém , dokonca som sa u jednej učitelky stretla s názorom že tieto deti sú "iné" a mali by mať nejakú osobitnú školu . Lebo brzdia vyučovanie a že je najaká moda , že sa všetci vyhovárajú na nejaké dys . By som chcela počuť či by to zopakovala pred nejakým nadriadeným .

matozazzo
4. feb 2013

Myslim, ze sa dcerka tazko vyrovnava s prestahovanim a novymi kamaratmi. Samozrejme, ak je potvrdena dyslexia, je to o to tazsie... Prestup v 1. rocniku pocas roka bude este vacsia zmena, pretoze pride do noveho kolektivu, kde mozno niekoho pozna, ale ten niekto si uz mohol najst aj inych kamaratov a ak ju zacne ignorovat, vrati sa vsetko do starych kolaji... Treba si zvazit aj cestovanie, teraz si mozno vravis, ok, je to len 14km, ale ak budete musiet cestovat kazdy den, skor rano vstavat atd. bude vam to vyhovovat? Ako navrhuju aj vyssie, skus sa s dcerkou porozpravat o skole, kamaratoch - ale hlavne nenapadne, akonahle sa zacnes velmi vypytovat, nepovie nic a zbytocne dalsi tlak.. Deticky su velmi citlive a reaguju na kazdu zmenu v rodine, v spravani sa rodicov. Ako si sa s prestahovanim vyrovnala ty? Si spokojna? Niekedy deticky preberaju aj nase problemy... Vstava rano vyspata, oddychnuta, aby mala silu a energiu v skole? Som tiez matematicky typ, a SJ som mala doslova vydretu, dodnes mam problem zapamatat si mena, ale datumy a tel. cisla pamatam este z cias skoly 🙂 Ked sa jej venujes, mate cas len pre seba? Nie si nervozna, unavena? Ak to dietatko z teba citi, je to este horsie :( Ale tiez, ak ju zacnes teraz tahat po psychologoch, centrach atd. bude to mat na nu zly vplyv, bude si mysliet, ze zlyhala :( Najtazsi je prvy rocnik a treba pozerat hlavne na dietatko, aby sa nestalo, ze ju das do inej skoly a ona sa este zhorsi...

sakulecek
5. feb 2013

Takže sa idem pochváliť a snad to nezkríknem , vyzerá to že pani učitelka začína chápať čo to znamená dys ..... Možno je to s tým že psychologička ktorá pracuje nezávisle od školy , je s nou v kontakte a všetko je to o komunikácii . Takže po dvoch rokoch to vyzerá že konečne nebudem musieť vysvetlovať prečo to, prečo hento . Týmto chcem dať nádej ostatným ktoré majú pocit že bojujú s veternými mlynmi ;) . Možno je to aj tým že v prvej , druhej a tretej triede sa dieťatko zžíva so školou , s prácou a učitelka vlastne až po dlhšej dobe vidí že to nie je tak ako by malo byť . V prvej sú to malé deti , všetky ešte len začínajú ,v druhej my maminy vidíme že sa niečo deje ale učitelka to za tých pár hodín nemusí zachytiť , ale v tretej , triede to už bije do očí . Hlavné je stáť za dieťatkom , ak vie že má doma podporu tak aj v tej škole to je lepšie .

kika050
autor
5. feb 2013

Ahojte tak som sa nakoniec rozhodla malú prepísať do mesta! Už dnes tam bola prvý deň dokonca mám štastie v tom,že jej to nijak neublíži lebo pán riaditeľ bol ochotný ju dať do A tam kde ma kamošov zo škôlky. A až moc sa teší,na autobusy som zvedavá dokedy ju to bude bavit. Dnes išla rano tak,že ja som autom šla za nou aby som vedela kde vystúpi. Poobede sme šli spolu a zajtra rano ešte pôjdeme spolu,lebo u svokrovcou mam auto a poobede už pôjde sama. Ale učitelka to ma podchytené kam dieťa ide čiže by sa nemal stat nejaky problem na zastavke ju budem čakať a hotovo. Inak skúšali ju dneska s čítania a nechápali,ako mohla pani učitelka takto pristupovať,že na prváka jej to ide dobre. Zajtra na tej škole ide aj na logopediu takže sa uvidí. Zatiaľ to ide dobre tak dúfam,že to bude ok.

evabb35
5. feb 2013

@matozazzo zastávam názor, že najťažší nie je prvý ročník, ale ten ročník, v ktorom dieťa nemá dobrú /rozumej skúsenú, svedomitú / pani učiteľku.

ivett1
6. feb 2013

@kika050 myslím, že by som postupovala ako ty ... (my sme prednedávnom, kvôli "nezáujmu" zo strany detskej doktorky riešili jej výmenu...bola veľmi prekvapená, ale skrátka už som nemala nervy neustále browsovať na nete a určovať si diagnózu detí ...a navrhovať, čo by tak mohla urobiť ...napr. "pani doktorka a neurobíte mu výtery z nošteka, veď už má štvrý krát po sebe hustý zelený hlien aj teploty v priebehu dvoch mesiacov za sebou"...a pod. ... )
takže, prajem nech sa vám darí a netreba sa vzdávať... 😉

kika050
autor
6. feb 2013

Ahojte tak sa idem pochváliť. Pani učitelka povedala,že pekne čita ešte zvládnuť diktáty a bude dobre.Dnes my doniesla dve 1.Predstavte si mala 2chyby,ale stále jednotku.Som rada,že to tak zvláda.. Na autobus sa velmi teši dufam,že jej to aj ostane🙂)

matozazzo
10. feb 2013

@evabb35 sko
r som to myslela kvol zmenam,inemu rezimu a tak. Ale s tou uc.mas pravdu.

margaretka
3. jún 2022

@evabb35 naša v pohode brala dcéru prvacku do riaditelne koncom septembra, po dvoch mesiacoch pokarhanie riaditeľom za to že sa má vedieť v škole správať - prváci ktorí sa majú učiť správať v škole a vyžadovalo sa od nich disciplína akoby boli 5taci. Nikomu nedala z prvákov za prvý mesiac v škole pochvalu ani len dievčatám , frustrovaná som bola od prvého stretnutia z nej keď na prvom rodičovskom sa predstavila že bude na deti prísna aby sa veľa naučili . Zničila nás všetkých rodičov a bolo jedno či jednitkari či slabší žiaci . Poznámka za poznámkou od druhého týždňa prvákov ...

Strana
z3