Prváčke sa nechce veľmi učiť

k_a_j_k_a
9. máj 2017

Ahojte. Potrebujem sa mozno trochu vyrozpravat, mozno pocut aj iny nazor, sama neviem. Mame doma prvacku, ktorej sa nechce moc ucit, nic ju poriadne nebavi. Uz v prvom polroku zacala nosit dvojky, teraz aj trojky. Velakrat ma doskrtanu i matematiku i slovencinu, nema podopisovane cvicenia - dovod - vraj nerozumela a nestihla. Celkovo je pomalsia, nie mentalne, ale proste v jedeni, v obliekani, v robeni cohokolvek. Osobnostne je dost citliva, lahko sa pre cokolvek rozplace. Nema rada sutaze a ak ma robit nieco, co nevie, tak to vzda hned na zaciatku (napr. Chcela chodit na gymnastiku, ked zistila, ze je to o kotuloch, uz chodit nechce, lebo ich nevie - ucit sa ich odmieta.)
Co sa tyka hodnotenia v skole, maju zapisanych cez 7 stran v ziackej, co je podla mna dost, ale budis. Ucitelku maju prisnu, obcas baziruje na malickostiach. Ucitelky som sa pytala, ze ako jej pomoct, kde vidi problem. Vraj je vsetko ok, nikde nie je chyba. Ako je potom mozne, ze nosi take znamky, ake nosi? Som cudna a za blba, lebo to riesim - dvojka je vraj dobra znamka. To je sice pekne, mozno tak pre SS, VS, ale nie pre prvaka na ZS + s MM sme z rodin, kde je 2 zla znamka. Toto sa prenieslo aj do nasej rodiny a na nase deti. Ked mam pravdu povedat, neviem to v sebe nejako sprocesovat - mala o tom mojom rozpolozeni nevie.
Nic ju nebavi - ziaden kruzok, ziaden predmet - chodila na vytvarnu, no jedneho pekneho dna si povedala, ze nejde a uz tam proste nesla, pritom kreslila rada, ucitelku poznala uz niekolko rokov zo skolky. na vsetko kasle a nejaka ta zodpovednost, preciznost adekvatna k veku absolutne ziadna.

pribinak
9. máj 2017

2 zlá známka? No mozno cíti tvoj tlak a je z toho demotivovana.
Tiez mam prvaka, ale 2 nie je zlá známka.
Co sa tyka krúžkov, ak nejaky zacne, tak musi chodit do konca roka, je s tym oboznámený a musi s tym počítať, ze ked nieco zacne, musi to dokončiť

sykorkauhliarka
9. máj 2017

1vyborny 2chvalihodny 3dobry 4dostatocny 5nedostatocny....my sme mali slovne hodnotenie na celom prvom stupni...pani ucitelka asi vedela preco 😨 a ze preco spachaju niektore deti pre 5 v ziackej samovrazdu ? lebo maju takychto "super" rodicov 👏

snehuuulienka
9. máj 2017

@k_a_j_k_a aj ja mam prvacika,ziacku neriesim ma aj asi 3 poznamky,ale vravela som si,ved je chlapec,nuz...no ale najviac ma zarazilo,ze mal na polroka dve dvojky.Prvacik??...myslela som,ze donesie same jednotky,ale...Inak tiez je pomalsi,tiez doma casto musime dokoncovat napr cvicenia zo SJ atd.No v matematike je vse ok,na to ma hlavu,taktiez je vytvarne nadany,no ale ano aj ja som ako mama sklamana,ale co uz.Je to vsak ovela lepsie ako na zaciatku skolskeho roka.a snad to pojde len k lepsiemu.
Inak co som si vsimla,cim som bola na nho prisnejsia,tym sa mu viac nedarilo.Teraz ho chvalim za kazdy mensi uspech a zacal aj lepsie a rychlejsie pisat,a aj mat vacsiu chut z ucenia.tolko moja rada
Netlac velmi na pilu,nemaj na nu vysoke naroky,lebo bude to len pre nu tazsie.....

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjelic
9. máj 2017

"sme z rodin, kde je 2 zla znamka" to akože vo vašich rodinách sa traduje, že 2 je zlá známka a hotovo? A uvedomuješ si, akým náročným tempom dnešný prváci postupujú? To sú úplne odlišné nároky ako napr. pred 20 rokmi. A z vlastnej skúsenosti: moja bola tiež také pomalé trdielko precitlivelé, ktoré si dávalo načas. A súťaže ani ako tretiačka moc nemusí, tanečná ju prestala baviť po dvoch mesiacoch... Aj pani učiteľku mali prísnu, ale zato aj milú, len úloh na prázdniny, sviatky a víkendy naváľala dosť. Nuž, ale jediné čo na ňu zaberalo bola pozitívna motivácia a pedantná domáca príprava... žiadne ústupky ani úľavy, ale zas veľa chváliť, keď sa zadarilo. Za dvojky som ju nikdy nehrešila, keď sa !pošťastila" trojka, povzbudila som ju, aby si ju opravila.

sardinka336
9. máj 2017

@k_a_j_k_a dvojka určite nie je zla znamka...ja by som sa nezameriavala az tak na znamky, samozrejme nejake trojky, štvorky z lajdáctva ja osobne neznesiem lebo je rozdiel ak niekto robí čo moze a je trojkár a ked to niekto fláka.
Dalšia vec je ako moze jedno dieta ,,jedneho dna neist,, na vytvarnu??? Taketo cavyky skušal aj moj syn ked nemal naladu ale ja v tomto nepovolím. Vybral si si kruzok, ide ti to tak sa snad nevzdáš pri prvej nechuti alebo probléme nie? Nevzdali sme to a vidíme vysledky.
Zodpovednost musite v dietati pestovat a nie čakat ze bude zodpovedné a pritom podporovat nezodpovedný pristup ,,ved ked nechceš nemusis,,.
Keby som ja davala na kazdu naladu mojich deti tak su z nich presne taketo decka...znudene bez vizie a ciela. To je uloha vas ako rodičov dieta motivovat, povzbudzovat a nedovolit aby sa vzdalo pri prvej ,,náladičke,,. Potom ze máme take deti aké máme. Príde prvá prekážka a neuspech a uz sa idú zrútit. Fajnové plemeno nám vyrastá...

siska53
9. máj 2017

@k_a_j_k_a dvojka je dobra znamka. Asi citi vas tlak, mozno je uz uplne demotivovana,kedze nevie splnit vase naroky. Alebo je taka povaha..

Boze,ked si spomeniem na moju siroku skalu znamok od 1 az po 5 uz v prvej triede a bezne z krasopisu dvojky,kedze mi nesiel! Nasi nastastie z toho vedu nerobili a ani z toho,ze nechcem chodit na kruzky.
A tym,ze im natolko nezalezalo na znamkach,zas videli,ze sa ucim, jedine co mi vraveli,ze sa ucim pre seba,nie pre nich, nebola som demotivovana a normalne vystudovala aj VS..
Moji rodicia tiez neboli jednotkari,otec si VS spravil,mama nechcela.. V beznom zivote sa ta nikto neopyta,ake si mal znamky, preveria si ta inak..

Prosto nerobte zo znamok vedu.

pribinak
9. máj 2017

Este k počtu strán v žiackej, ma takmer 5 strán známok. Dostávajú známky aj z telesnej, výtvarnej, dostávajú aj pochvaly ale sj poznámky
Známky ma takmer kazdy den. Vela dava motivačne. Napr prví 3, ktori vypočítajú príklad, ci kazdy, kto spravne odpíše text, alebo pekne napise nieco v zosite. Čítanie kazdy tyzden známka. Maju male jednotky a velke jednotky. Za 5 malých 1velka jednotka. Ale zapisuje aj male.
Syn dostal aj 3jku. Tak nacarbal odpis do zošita, ze sa to nedalo citat. Doma som mu povedala, ze byt učiteľkou, dala by som mu 5.

veronikaszabova
9. máj 2017

Podla mna je chyba aj vo vas - dvojka je zla?? Ako sa spravate k malej,ked donesie zlu znamku? Nedemotivujete ju?
A ku kruzkom - slecna povie,ze nejde a hotovo, zrusite ho? Dalsia chyba. Nech sa nauci zodpovednosti - treba ho dochodit do konca!
Tiez mame prvaka. Je jednotkar, minuly tyzden doniesol prvu dvojku - z vytvarnej ;) poznamok ma asi 10 - hlavu mu za to s muzom neutrhneme!

dahra
9. máj 2017

@k_a_j_k_a - akoby som o svojom čítala. Dnes doniesol domov dve trojky. Matika mu ide, ale písanie... Písmo je hrôza, čarbopis - no dĺžne, mäkčene...škoda slov. Minule som ho našla, ako si robí úlohu sediac na nízkej krabici (stoličku si odsunul), ledva brada nad stolom, do zošita ani nevidel. Prvé slovo "nôž" takmer preškrtnuté, čo sa mu šmykla ruka. Pri druhom napísal nad "ô" mäkčen, tak ho preškrtol, potom napísal správne znamienko, len nevydarené, tak tiež škrtol a až tretie sa mu pozdávalo....Som myslela, že ho rozdrapím. Tá jeho laxnosť, on sa vôbec netrápi, ani ho to nemrzí, že mu to bude kontrolovať učiteľ, ani sa nesnaží. Keby aspoň trošku myseľ sústredil.
Ja osobne ako dieťa som mala tiež ten pocit, že dvojka je zlá známka. V prváku som mala len jednu dvojku z VV, dodnes si pamätám, ako som z toho bola sklamaná. Zošity na výstave. Prvú päťku, a vlastne v ZS aj poslednú, som dostala v tretiaku z abecedy. Namiesto triedenia slov som odpísala slová z tabule a čas vypršal. Otec ma doma pochválil, že konečne. 🙂 Takže naši ma do toho stresu okolo známok ani netlačili. Ja sama som cítila, že nesmiem nevedieť, dvojka bola pre mňa označenie, že nie som dosť dobrá. Ale toto nemá každý. A viem, že môj postoj by bol pomaly na psychózu. 🙂 Tak sa snažím nehodnotiť synove známky. Chcem len, aby mal zodpovednejší prístup k školským veciam.
Treba k tomu pristupovať s vedomím, že my nie sme naše dieťa. A dnes to už nie je, že máš čisté jednotky a budeš mať lepšiu školu. Je iná doba, ale zase, ak prvák si už zvykne na trojky, tak neskor podľa mňa je dosť veľká šanca, že ich bude naďalej dostávať. Uvidím budúci rok, ale každopádne už teraz má na konci roka istú dvojku zo slovenčiny.

katkalubkova
9. máj 2017

@k_a_j_k_a
je to este prvacka, ak jej dobre vychadzaju roky, ukludnila by som sa. Celkovo je teraz narocna skola. My mame druhaka, zle mu vychadzaju roky a tiez sa mu nechce, tiez donesie nedopisane poznamky, neposznacene ulohy, uz to rieisme rucne-strucne, lebo to inak neslo. Samozrejme v ramci normy! Lebo je lajdak, co mozno nie je Vas pripa.
Ja by som neriesila to, ze chcela chodit na vytv. vych. a uz nechce. Prihlasila si sa tam, zaplatila som to, pojdes tam. A gymnastika podobne! Mozno sa jej tam zalubi za mesiac- dva. Ona musi respektovat rodicov! 2 nie je zla znamka, ak vies, ze ma na 1, tak je to zla znamka. Tiez viem, ze 2 a aj 3 je dobra znamka, ale viem, ze moj syn vie na 1 a je este dost casu sa ucit na 2 a 3.
Len prisny pristup k praci, je asi len pohodlna a vie, ze mama a otec za nu vela veci urobi!

papulienka48
10. máj 2017

Ja mám trošku pocit, že na ňu dosť tlačíte aj čo sa týka tých známok, podľa je dvojka naozaj dobrá známka aj keď je iba prváčka, nemôže škola ísť každému a škola je teraz trošku náročnejšia ako bývala, napríklad moja sestra je odo mňa o dosť mladšia a pamätám si, že oni dostávali počas celého prvého ročníka namiesto známok iba nálepky a až potom začali dostávať normálne známky. Celkovo je teraz na tie deti vyvíjaný trošku väčší tlak ako bol kedysi. A do krúžkov by som ju tiež nenútila keď sama nechce, aj tak by tam chodila len preto , že to chcete vy ale v skutočnosti by ju to vôbec nebavilo. Ja som tiež neznášala telesnú ako decko a nikto ma nedonútil robiť stojky kotúle a podobné veci. Treba ju nechať nech si vyberie niečo sama ale ak nechce tak ju netreba nútiť

gretocka
10. máj 2017

ahoj, no tak mam doma povahu tvojej dcerky v chlapcenskom vydani - tiez prvak.... do skoly sa sice tesil, ale ako jediny z triedy nastupoval ze nepoznal pismenka, nebavilo ho moc kreslit, trosku mu slo pocitanie... uz sme mali odklad a za ten rok sa naozaj dost zmenilo, pomohlo to, ale stale je to taky maly slimacik... uz ked prideme rano ku skrinkam, vsetci sa prezuju sup-sup a on pozera kade-tade 🙂 Pani ucitelku maju taku starsiu ostrielanu pedagogicku, ona tiez na rodicku vzdy skonstatuje, ze je taky spomalenucky... akceptuje to, aj ked pohanat ho trosku musi - osnovy nepustia.
Tiez nema rad ziadne sutaze... na vsetko potrebuje svoj cas. Uz v skolke odmietal vsetky plavecke, nocne skolky a podobne. Ked sme ho zapisali do skoly, pocitala som, ze to bude bez kruzku, lebo sporty ho neberu. A potom sme objavili, ze ich triedna pani ucitelka otvara kruzok Lego - tak na to sa chytil.
Co sa tyka domacich uloh, ked mali citat patkrat, on mi uz po druhom raze povedal, ze naco to ma citat dalej. tak som ho prestala cepovat na 5 x - nasli sme si system... ulohy zaciname citanim, potom napise pisanie, zas precita, potom precita druhy krat a piseme matematiku. No a na zaver precita treti krat a ak mu to uz ide, tak uz viac necitame...
Netlacim nanho, nenutim nad ramec prepisovat, nehystercim ak spravi chybu... vediem ho k tomu, aby sa snazil, ale ak sa nepodari, tak to nedramatizujem.... je pravdou, ze nosi zo skoly vacsinou jednotky, obcas dvojka. Z prveho diktatu niekedy v januari vyfasoval stvorku. Prebrali sme si to co sa stalo, co mozme spravit pre napravu a odvtedy sa to uz neopakovalo.
Mozno zmenit retoriku... neucime sa pre znamky, skor viest k zodpovednosti... ucitelka problem nevidi a aj ked to teba stve ze ma zle znamky, prisnostou ich zlepsenie asi nedosiahnes..

ella_smella
10. máj 2017

Ahoj, pozoruješ aj nejaké iné problémy? Pozornosť, motorika a pod?
Ako dlho sa doma pripravujete (úlohy) a akým spôsobom?
V dnešnej dobe je na deti naozaj hneď od prvého ročníka vyvinutý riadny nápor učiva a deti často nestíhajú, zanedbajú začiatky a potom sa to nabaľuje...
Máš ty pocit, že by tam mohol byť vážnejší problém - nejaké poruchy učenia a/alebo pozornosti?
Asi by som upustila z krúžkov a venovala sa viac uvoľneniu napätia zo školy, čiže školské povinnosti po častiach, medzi tým rôzne aktivity na "občertvenie mysle" a pod...
Ak by ti to pomohlo, pozri u nás v skupine o poruchách učenia - ako ich odhaliť, ako postupovať a pod... https://www.modrykonik.sk/group/9549/
Ak aj nejde o poruchy učenia, možno len treba zvoliť správny systém domácej prípravy, aby sa neprehlboval stres, odpor k učeniu, ku škole a pod...

sopka10
10. máj 2017

Ahoj , je to ese len prvacka , takze veci sa uci, nema ich este vediet uplle perfekte, a ta znamka 2 nie je zla .. viem je pychou kazdej matky mat doma jednotkara... ale ked tomu tak nie je netreba z toho robit vedu.... a hlavne ju treba nejako psych.posilnit aby sa nevdzavala.... napr.poved ze je ze super mas 2 , verim tomu ze niektori spoluziaci mali aj 3ku ale ty si lepsia... mozno tkaymto sposobom si trosku pozdvihne ego ....🙂

marianeta
10. máj 2017

@k_a_j_k_a to akoby si o mojom synovy pisala..on je vsak uz tretiak a stale je to rovnake..Avsak u nho bol diagnostikovany Aspergerov syndrom a poruchy ucenia...tiez je pomaly,na vsetko ma cas,pri ulohach neskutocne place,vsetko vzdava lebo je to vraj tazke..vsetka moja snaha vychadza na zmar... u nas nepomohla ani forma odmien ci bodovania..jemu je proste momentalne skola a vzdelanie ukradnute..vobec ho to netrapi...

medionka
10. máj 2017

ak ma ucitelka v triede 20 deti, a par z nich pekne cita, pise, pocita tak dostanu jednotky, ostatne deti dostanu dvojky, -tie deti sa medzi sebou porovnavaju a ucitelka to musi nejako uhrat,v skole pisu gumovacim perom
prvka mame aj my, zamerne som ho nedala na ziadny kruzok, v druzine je do tretej,
niektore deti maju kruzky od pondelka do piatku
doma ma volny cas, robit s nim ulohy pred 6.vecer sa neoplati, vecer mu vyhovuje najlepsie
dvojka je dobra znamka, pretoze vzdy sa najde niekto kto je lepsi, nielen od nej, ale aj od mna

mamutka
10. máj 2017

@k_a_j_k_a mozno je mala demotivovana, lebo vidi, ze sa vam horsia znamka ako 1 nepozdava. Je teda v strese a preto sa jej aj menej dari. A uz ju to ani nebavi, lebo ved aj tak bude mat 2, 3,...
Ja som synovi pri prvej dvojke vysvetlila, ze to vôbec nema riesit, ze znamka je len naznak, ci nieco zlepsit, alebo to robime spravne. Ak je 2, len nam to hovori, ze na niecom treba popracovat, inak to vôbec, ale absolutne nie je podstatne. Nesmiete zit s tym, ze 2 je zla znamka, to dieta citi ten postoj, vidi pohlad, sklamanie, nepochopenie....
Ja by som jej na tvojom mieste hned povedala, ze znamky ta nezaujimaju, ze podme pozriet na ucivo tak, aby jej to nieco davalo, aby mala radost, ze sa nieco dozvie, co tam po znamke, to je posledna vec, o ktoru ti ide. Alebo mozete jej navrhnut, ze s nejakym ucivom jej pomozete a ak bude mat 1, dostane nejake bodiky, ktore si bude doma zbierat a potom ich nejak vyuzije, napr.na zmrzlinu a pod.
Inak, ostatne deti su ako na tom? 7 stran v ziackej je extrem, ostatne deti stihaju? lebo ak si vsetko nezapise, nepoznaci,...tazko sa to potom stihne naucit. Mne sa zda, ze ta ucitelka ide tempom ako s tretiakmi.

ella_smella
10. máj 2017

@marianeta hej hej, tiež to dôverne poznám, moja má 12 a tiež AS s pridruženými poruchami učenia...

juma2
10. máj 2017

Teraz je to proste inak ako keď sme chodili do školy my. Ono je k niečomu dobré keď aj prváci dostanú dvojku. Ak by na ne tie učiteľky neboli prísnejšie, tak by v ďalších ročníkoch boli už len ako sklamané tie deti. Takto vedia, že to nie je len tak.
Podľa mňa, by som z toho až takú vedu nerobila a hlavne prvák by sa za známky nemal trestať

k_a_j_k_a
autor
10. máj 2017

dakujem za reakcie.
Takto, aby sme sa chapali, viem, ze dvojka nie je nieco kvoli comu treba vysilovat. Ano, aj ja aj MM sme s rodin, kde 2 je zla znamka, ostatne znamky neprichadzaju pomaly ani do uvahy - hlavne na ZS a na vysvedceni. Nikto sa ma nepytal, ci chcem ist na VS, ale na aku idem. Toto bolo do mna tlacene od malicka. Takze toto myslenie je vo mne i MM hlboko zakorenene.
Moje deti vedia, ze sa maju snazit, pri 2, 3 nevyskakujeme, nekricime, ale ani nepochvalime. Snazime sa to riesit a pomoct im (hlavne malej, lebo starsia si skolou prechadza bez problemov). Vsetko, co mala zle si prejdeme, vysvetlim aj niekolkokrat, aby to proste pochopila a nabuduce mala ok.
Riadim sa tym, co napisala @katkolubkova "2 nie je zla znamka, ak vies, ze ma na 1, tak je to zla znamka. Tiez viem, ze 2 a aj 3 je dobra znamka, ale viem, ze moj syn vie na 1 a je este dost casu sa ucit na 2 a 3. "
Co mi pride zvlastne je, ze ked som sa pytala ucitelky ako jej pomoct, vraj nema s nicim problem. Mne to ale nepride, ze je vsetko ok. mala mi chodi zo skoly s tym, ze ulohy si robit nebude, v skole chytila averziu na kreslenie a malovanie, s cim nemala v skolke problem. ked sa jej pytam, ktory predmet ju bavi, tak:
Matematika - nie, lebo jej to nejde - nie je moc logicky typ
Prvouka - nebavi ju, lebo stale kreslia a maluju - Etika, Anglicky jazyk rovnako
Slovensky jazyk - pise pekne, celkom rychlo, citanie ju po pol roku mordovania ako tak bavi, ale ked ma citat nahlas pred viacerymi, v triede tak dostane nervy, stres a skoncila

S tymi kruzkami je to tiez rozne. Tiez u nas funguje, ked uz chodis, tak budes chodit kym je to dojednane, zaplatene, t.j. do koca polroka alebo roka. Vytvarnu sme na polroku zrusili s tym, ze si sama povedala, ze nechce chodit. S gymnastikou ani nezacala.

Dochadza mi fantazia, ako ju motivovat. takmer kazda jedna cinnost je u nas boj a nahananie. Ale keby ju necham tak, tak sa doslova len toci na stolicke.

ella_smella
10. máj 2017

Hmmmm, nechcem ta strasit, ale uz popisujes problemy s citanim.. mozno za to nemoze a boji sa.. tam padom zlyhava aj v ostatnych predmetoch.. a s tym suvisi samozrejme aj ta demotivacia.. za navstevu pedagogicko-psychologickeho centra nic nedas.. mozno len pomoze par odporucani, ako sa v citani zlepsit a tym padom to potiahne aj ostatne predmety..
matematika moze tiez s tym suvisiet... ak nevie, ci je spravne 12 alebo 21... ak musi premyslat, ako sa pise 6 a ako 9, tam nemoze stihnut vysledok... atd...
nenechaj to dospiet az do stadia, kedy bude mat stresy zo skoly, migreny, zvracania a pod...
Pozri spodnu polovicu tejto stranky: http://www.radoovaivana.websnadno.cz/Ako-zvladn...

hettinka
10. máj 2017

@k_a_j_k_a 6-ročné dieťa nie je samo od seba zodpovedné, za nič, ani za seba, ani za svoje činy
navštívila si psychologičku? Podla toho, čo píšeš, je celkovo nevyzretá a možno mala mať odklad. Ale o už teraz nezmeníš. Ako sa správa doma? Pomáha ti napr. v kuchyni, s upratovaním? Chodíte spolu niekam ako rodina, na výlety? Aj tam ju "nič nebaví"?

A ešte k známkam, tiež som z rodiny, kde rodičia bazírovali na jednotkách, ale u svojich detí na 1 nebazírujem ... bazírujem na tom, aby sa doma pripravovali, aby školu neflákali, aby čítali a balili si veci riadne do školy, ale ak sa nepodarí mať zo všetkého vždy 1, svet sa nezrúti. A to som učiteľka... Jednotky sú krásna vec, ale nič nevypovedajú o hodnote človeka, ani o tom, či bude v živote úspešný.
Dcéra mala v 1. triede veľké problémy, riešili sme to aj u psychologičky a nakoniec z nej bola jednotkárka a dnes je na gymnáziu. Ale stálo nás to veľa trpezlivosti, nie nátlaku na dieťa, ale práce a času stráveného s ním. Až od nejakej 3. triedy to začalo byť také, že sa vedela pripraviť aj sama. Ale aspon krúžky ju bavili.
No a podla mna trošku robíš chyby, že jej dovolíš sa vykašľať na krúžok, ked sa jej nechce. treba aj trošku byť dôslednejší a prísnejší v tom, že krúžok trvá celý školský rok, je zaplatený a ak tam nie sú naozaj vážne problémy, ak tam proste chodiť bude. O tomto sa u nás doma rozhoduje hned na začiatku a deti vedia, že ak si niečo vyberú, tak to musia aj dokončiť.

sipcek
10. máj 2017

@k_a_j_k_a skus pedagogicko psych.poradenstvo,aby sa vylucila alebo potvrdila dyslexia,dysortografia atd.Nasa nechcela citat...a po dohode s triednou ucitelkou a specialnou pedagogickou sme uz druhy rok integrovani a ide nam to ako tak.

mima4
10. máj 2017

@k_a_j_k_a
Kajka, ja sice deti nemam ale prezradim ti jednu vec. Ja a jeden chlapec z nasej triedy, ked sme boli prvaci, my jedinni sme mali dvojky na konci prveho rocnika.
A neuveris, neublizilo mi to 😉

chapem, ze asi si z rodiny, kde sa dbalo na sprtanie a ciste jednotky, ale vies, aj ti najvacsi intelektualy mozu mat deti, ktore pojdu na ucilistia, lebo im to v skole nepojde a ich deti budu aj napriek tomu stastne a milovane a aj budu sa vediet o seba postarat...

evina313
10. máj 2017

no asi bude taka povaha...ja mam doma tretiaka a od prvej triedy je v skole najpomalsi. v obliekani, v pisani, v jedení...učitelka mi vzdy povie, že on je šikovný, ale taký roztržitý profesor a že take pomale dieťa hadam este nemala.mna už ani nebavi ho stale upozornovat nech si švihne...ale chapem, že bude mat problem napr. pri monitore v 5.triede...lebo to pravdepodobne nestihne na čas. S kružkami je to tak , že nič ho nebavi...už chodil na vseličo...vzdy vsak dochodil dokedy to bolo zaplatene, t.j. polrok, alebo koniec roka. teraz chodí druhý rok na karate a už len pocita dni do juna, kedy to skonci, že už viac nebude.
Nemusi...musi si vsak sam vybrat niečo ine. Ale bola by som radsej, keby chodil na kružok lebo chce, bavi ho to...nie pre to, že musi...☹ držim palce

k_a_j_k_a
autor
10. máj 2017

@ella_smella nemam pocit, ze by mala nejaky problem so zamienanim pismenok, cisel a pod. S tymto mala skor problem starsia, takmer celu prvu triedu pisala 3 opacne, doteraz si zamiena d a b. Mladsia v tom ma jasno.
Co sa tyka domacej pripravy, tam by to mohlo byt lepsie, ale ked prideme domov po 17: 00, spat ide o osmej, tak sa tazko nieco vymysla. Za tri hodiny musi stihnut ulohy (a obcas maju toho dost) plus nejake tie povinnosti a obsluzne cinnosti. Pri jej rychlosti sa to stiha velmi tazko.
U nej sa miesi ta pomalost s tvrdohlavostou a neochotou, takze tazko je ju k niecomu motivovat. skusim popozerat este tie veci, co si mi posielala, nieco tam snad najdem.

@hettinka psychooogicku sme zatial neriesili, odklad som zvazovala, je letna. ale kedze so starsou robila ako skolkarka vela veci a bavilo ju to, isla do skoly normalne. Vtedy ju to bavilo, ale ked to "musi" robit, tak to bojkotuje. S domacimi pracami je to obdobne. Pritom sme na deti celkovo prisni.

k_a_j_k_a
autor
10. máj 2017

@evina313 u nas je to cca rovnake, celkovo malej pristup. Nasli ste nieco, co na syna zabera? Ja uz som kupila aj minutky a niekolkokrat denne jej ich natacam. Mame dni, kedy idu stale, pri kazdej cinnosti. Je to velmi namahave.
Kruzky musi absolvovat pokial su zaplatene. Sama si ich vyberala.

siska53
10. máj 2017

@k_a_j_k_a este jednu vec napisem.
Nasa sesterka bola hyperaktivne dieta. V prvej triede z mojho pohladu katastrofa (a to ani do druziny nechodila). Ucili sa cele popoludnie. Jeden tyzen som ju mala na starost ja. No ten jej styl napisat pol riadku a hned sa niecim rozptylit, to som jej zatrhla a najskor musela nieco dokoncit,az potom pauza,kde mit o mohla ukazat,co potrebovala.
Citanie s chybami,viackrat,ale ona bola spokojna. Aj som si vravela,no neviem,ake to bude dalej,ked ma takyro styl ucenia. Nejak v 2.ci 3.rocniku zmena,sama zacala aj navyde si vyhladavat informacie,prosto sprtka. Ucila sa lahko, neskor bola prijata na vsetky VS,kam si dala prihlasky. Vrtulu ma v zadku stale,popri skole pracovala, i dve-tri brigady.
Moje obavy boli nastastie neopodstatnene.

Uvidime,ako nas starsi,on je zas typ,co sa o vselico zaujima,no ako to bude vyzerat,ked pride na lamanie chleba. Casto ,ked plnime tie predskolske ulohy, tak on nie ze nevie,on to odflakne,musis ho upozornit.

evina313
11. máj 2017

@k_a_j_k_a aj my niekedy stopujeme na mobile 🙂 u nas zabera vydieranie PC 🙂 aby mohol ist hrat, vie si aj rýchlo urobit ulohy.No...rýchlejšie 😉