icon

Prvák. Nezvládam to s ním. Čo mám spraviť?

kburgerin
5. nov 2010

mam prvaka doma a nezvladam to snim dneska dostal dve 4 matematiky a diktaty som stoho smutna doma sa ucima ale volako to nepomaha co mam spravit

xlucia
14. jún 2012

@silvia1981 nuz otazka je ake znamky nosia. niektore deti sa doma ucit nemusia a ide im to. niektore bez domacej pripravy nenapreduju

santaclaus
9. dec 2013

Moja dcéra je piatačka a má samé jednotky, ale tento rok nastúpil syn do prvej a matematika = španielska dedina, sme z neho s manželkou zúfalí! učiteľka je OK, dobrý prístup, radšej Včko akože videla a nedá známku lebo by to bola isto min. 4ka. klasicky si vie narátať alebo spočítať na prštekoch, ale tie príklady ako sa dnes snažia učiť deti logicky myslieť ho totálne motajú. Sčítať aj odčítať klasicky nie je problém, ale príklady typu 3+ niečo = 5 už popletie. Možno som staromódny,ale učiť dieťa takýmito postupmi alá rovnica po 3,5 mesiacoch v škole je podľa mňa (aj podľa učiteliek) nesprávne, ale čo máme robiť keď pracovné zošity sú také???!!! Páni PhD ...atď. spracovávatelia učebníc akoby nemali deti alebo sa nepamatali ako sa oni učili. Naozaj s hrozou pozerám na učivo na základnej škole a neviem si predstaviť ako to pojde ďalej. Na to aké sme mali kedysi školstvo to tu niekto pekne po ......babral, alebo je chyba niekde inde?

dai
9. dec 2013

@santaclaus skus si ty s nim sadnut a vysvetlit mu to...

ja mam tiez prvacku a teda citaju uz vsetky deti, pisu tiez tlacenym... ucia sa ale inou metodou citat ako klasicky - ucia sa foneticky - teda ucili sa - trvalo asi mesiac pokial vsetky deti citali a pisali - samozrejme ze s chybami ale pisali😉
co sa tyka pripravy - ja musim priznat ze tomu doma moc nedavame, ale kazdy den pozeram zosity ci tam ma malinka peciatky a tak... detto aspon cestou domov zo skoly sa jej pytam co bolo, co sa ucia a ako sa ma...
a teda aspon raz za tyzden si otvorime matiku a preberieme co robia a tak - teraz sme presne robili tie rovnice - tiez tomu na zaciatku nechapala - stacilo ale vysvetlit ( ja som jej uz pri minus vysvetlovala princip skusky kontroly - takze teraz som jej to vlastne znovu vysvetlila cez tu skusku kontroly ) a pochopila rychlo co od nej chcem... s minusom sme zacinali jednoducho s jablckami a rozdelovanim doma na stole - pochopenie tiez rychlo dorazilo😉

co sa tyka citania - odporucam citat knizky - ja som malej kupovala knizky pre deti co zacinaju citat - ide o knihy pisane velkym tlacenym pismom doplnane obrazkami, teraz uz cita normalne knihy - detto davam pozor aj na porozumenie, cize sa jej neustale pytam nech zreprodukuje co citala... aj k tomuto citaniu s porozumenim som videla knizky v knihkupectve - takze odporucam...

urcite by som sa nenechala stopovat ucebnicami citania... moja rada cita napr. svoju knizku rekordov o dinosauroch - nalepi nalepku a precita si o tom😉

u nas deti hodnotene nie su - dostavaju len peciatky alebo jednotky... plus za mimoriadne dobre vysledky bonusove body - tieto sa zbieraju celu skolu a deti su za isty obnos rozne odmenovane... skola zastava nazor s ktorym sa zhodujem - prva trieda je hlavne o motivacii deti, o tom aby sa naucili mat skolu a ucenie radi...

rikarika
11. dec 2013

@kburgerin neviem či ti moja odpoved pomože, ale predsa ti napíšem. Poznám zopárn rodičov, čo mali problém "s nešikovnosťou" detí - zvacsa chlapcov a skusili sukromnú školu, Tá ktorá je v našom meste je zameraná práve na matematiku a angličtinu - a sú nadmieru spokojní, pretože sa tam vyučuje sposobom, ktorý v našom meste nemá na žiadnej inej základnej škole obdobu. Práve minulý týžden som sa rozprávala s jednou mamičkou, ktorá mi hovorila, ako sú nadmieru spokojní, predtým na klasickej ZS brali učitelky malého ako "skoroblázna" - o matematike škodarečí.

csina
11. dec 2013

@kburgerin k tomuto mozem len jedno... Netrap seba a syna pre subjektivny postoj ucitelky... Vzdy VZDY je na prvom mieste to co dieta vie a nie to, ako ho hodnoti ucitel... Samozrejme, treba sa venovat priprave,ale ak vidis, ze ucivo ovlada,rozumie mu, nekarhaj za zlu znamku. Treba to vsak odkomunikovat s ucitelkou, pripadne inymi rodicmi,äi maju podobne starosti... Vzdy sa znamky odvijaju od narokov skoly,ci ucitela, za rovnake vedomosti moze niekto mat 1 a niekto 3... Ty len doma chval a povzbudzuj..mas to tazke,lebo motivovat dieta k vykonom bez pozitivneho hodnotenia, je tazke..drzim palce.. A fakt je na zamyslenie, ze prvakom davaju 4.. Jej,teraz pozeram,ze uvodny prispevok z 2010:-@xd

santaclaus
11. dec 2013

ahoj, viem že debata stará 3roky, ale aj tak vďaka za príspevky. Jasné že s ním sedíme a rozoberáme matiku systémom pastelky zobrať alebo pridať, ale keď ráta tak z 10tich príkladov tak 2-3 pokazí. Samozrejme že má našu podporu, pochvaly a podobne, ale stane sa že nám tečú nervy z toho keď sa nesústredí a preto niečo popletie. Napíšem mu 2príklady rovnaké pod seba, prvý vypočíta správne a druhý ...no hrúúúza,uff

yukki
11. dec 2013

@santaclaus takto je to aj u nás. naučila som ju používať počítadlo-ale je to prd platné, keď v škole pri písomkách nemôžu. U nás je horšie trápenie s písaným písmom ešte...má poruchu vizuomotoriky, takže ak napíše slovo , vyzerá to skôr ako zmotaný viazací drôt než ono slovo.....

devik
11. dec 2013

Ahojte. Tiez mame doma prvaka, od oktobra v skole vyfasovali ziacke knizky a ucitelka ich znamkuje natvrdo. Pisu diktaty z matematiky a pisania :( nie je jedneho dna teda okrem vikendu aby nedoniesol 4 alebo 5. Zo zaciatku som si myslela ze je vazne chyba v malom nakolko sa odmietal ucit bolo mu to vela, navalala im tolko uloh, ze sme ich casto robili aj do osmej vecer. Doma sa mu venujeme a vidime na nom, ze sa snazi a ide mu to ale akonahle pride zase zo skoly akoby to ani nebol nas Tomasko. Ucitelke vadi, ze maly este cisto nerozprava, mam taky pocit, ze jej na nom vadi asi vsetko. Nasledne sme zacali chodit logopedicke a ked som jej povedala ako ich znamkuju a ze pisu diktaty chytila take nervy a rozculovala sa. Dokonca mala odhodlanie poslat do skoly kontrolu. Nasledne sme vyhladali na naliehanie ucitelky aj psychologicku. Najpv som sa bala ale nastastie v BA je centrum pre deticky a su tam skvely odbornici. Samozrejme pani ucitelke sa to nepacilo, ze chodi prave tam psychologovi. Zacinam mat vazne podozrenie, ze sa ho chce nasa pani ucitelka zbavit, uz niekolko krat mi naznacila aby sme ho dali do inej skoly a vraj ked mam problem s tym ze ich znamkuju mam ho dat tam kde sa prvaci neznamkuju. Pritom co sa tyka jeho spravania a spoluprace v skole ho chvali. Naozaj neviem co si mam o tom mysliet a zacinam byt z toho vsetkeho zufala, hlavne ked vidim skoro celu stranu v ziackej knizke zaplnenu len 4,5 obcas sa najde daka 3 a sem tam vykukne aj 2,1 ale velmi zriedka :( Snazime sa ho motivovat a chvalime ho ale obcas mam pocit ze mi dochadzaju sily a neviem ako dalej.

yukki
11. dec 2013

@devik ech...bars sa to podobá na náš prípad.....

tomasko27
11. dec 2013

Aj ja mam doma prvaka,no ale je to hruza.Boli sme v jednom sukromnom centre na vysetreni,pedagogicke,psychologicke a logopedicke vysetrenie sme tam absolvovali a zaver bude integrovany,ma poruchu pozornosti a hyperaktivitu,a odporucili mi aby pre jeho dobro opakoval prvu triedu 😒

demartka
11. dec 2013

Ach,prváci:(O tom ,či a ako sa hodnotia,rozhoduje ped.rada.Ak sa zhodnú na známkach,učiteľka je povinná hodnotiť známkou.Nie pečiatky,nie slovne-známky.A tu nastáva problém-ak nezapíše zlú známku,dieťa bude mať pár 1 a 2-na vysvedčení bude mať 1 tak ako dieťa,ktoré na 1 naozaj vie.Príde do druhej triedy,k inej učiteľke a tá sa spýta-to ako hodnotila prvácka učiteľka?A problém je na svete-dieťa v šoku,rodičia v šoku-veď malo 1 a teraz?pre mňa je nezmysel dávať pečiatky,pretože deti aj tak vedia-včielka je dobrá a prasiatko zlé,tri pečiatky sú dobré,jedna je zlá-oni si veľmi dobre uvedomujú,že SÚ hodnotené.Hodnotiť slovne-ok.Ale dokedy?Znova len budú v šoku,keď prejdú na známky.Napr.plánované testovanie 5 -bol návrh presunúť ho do 4.triedy,čo potom?Najlepšie riešenie a ideálne asi neexistuje-darmo deti doma všetko vedia-v škole ich sedí 20,nie sú také sústredené,pozornosť znížená,rozptýlená,často pozerajú susedovi,čo píše a nie do svojho🙂-nedá sa to porovnávať.Malo by byť v záujme učiteľky,aby urobila všetko preto,aby deti NAUČILA.Ako rodičom-odporúčam zájsť za učiteľkou,aby vysvetlila,akým spôsobom dieťa učiť doma,ako s ním čítať a čo môžete vy ako rodičia urobiť preto,aby dieťa napredovalo.Dnes sú na deti kladené vysoké nároky,materské školy takmer vôbec nespolupracujú so ZŠ-mám na mysli učebné osnovy,čo by dieťa malo vedieť-napr.sa predpokladá,že dieťa počuje a vie pomenovať,čo počuje na začiatku a na konci slova-napr.mačka-na začiatku počujem m,na konci a.nevie to však takmer polovica prvákov.Dá sa potom pracovať so šlabikárom?A keď trafíte na ten Hupsov.....ani sa nevyjadrujem.Rodičia by chceli,aby práve ich dieťa vedelo všetko,nosilo 1,pani učiteľka by chcela asi to isté a deti sú kde?
Inak-diktáty ako také nie sú povinné,ale keď sa ich nenaučia teraz-najprv len písmená,slabiky,slová a nakoniec vety-neskôr bude neskoro.Musia sa naučiť nadiktovať si slovo po hláskach-napr.jama,ja-ma,j-a-m-a,takto by to mali zvládnuť.A je to aj jeden zo spôsobov,ako si učiteľka preverí,či deti vedia písmeno napísať,či sú schopné syntézy-teda slovo zložiť.Ja budem mať prváčku od septembra a mám z toho vážne obavy:(

yukki
11. dec 2013

@demartka moja trebárs veľa napíše ale veľkým tlačeným písmom-a písaným nezatne ani blbú slabiku......neviem, nakoľko ju tým mordovať, je tam porucha jemnej motoriky, vizuomotoriky.....

demartka
11. dec 2013

Ak má poruchu jemnej motoriky a vizuomotoriky,predpokladám,že to máte na papieri-musí sa brať na to ohľad.Špeciálny pedagóg a psychológ by mali napísať,čo ako má učiteľka hodnotiť-majú na to stupne-sú deti,ktoré rodičia doslova dotlačia za ich hranice🙂myslím to v dobrom-napr.psychologička povie-nikedy nebude čítať ako iné deti-a čuduj sa svete-dieťa číta...

yukki
11. dec 2013

@demartka tak má tam popísané kadečo v súvise s ADHD....ale k tej motorike len toľko že nedosahuje úroveň svojho veku-.....ostatné jej zistila odborníčka z polska, ešte to nemám na papieri a veru netuším, či sa na to bude brať ohľad....

yukki
11. dec 2013

@demartka a je teda integrovaná...kôli ADHD, z edukačnej stránky zatiaľ nie....

matozazzo
11. dec 2013

Mam tiez prvacku, matematika nastastie lavou zadnou, aj ostatne veci, ale pisanie? katastrofa... Ci po dobrom, ci po zlom, ci cvicime 1 riadok alebo 10, stale 1 pismenko pekne doprava, druhe rovno, tretie dolava, potom napise pekne a zas to iste... Uz som to vzdala a opravujem ju sice, ale nekaram. Pani ucitelka ich neznamkuje, len pre seba, zo vsetkeho same 1, z pisania same 2... Nemoze byt suprova vo vsetkom, aj ked som to "predychavala" 3 mesiace, pretoze ja som bola 1 az po VS... :( ale ona nie je ja, je sikovna, svojska a na tom svet nestoji 🙂 Nebudem jej kvoli tomu nicit detstvo ;)

demartka
11. dec 2013

Počkajte si na papiere,ak je integrovaná,mala by mať minimálne úľavy-napr.individuálny prístup-diktát písať zvlášť-napr po vyučovaní,možno písať len polovicu,prípadne ho len odpisovať-záleží,čo jej napíšu a ako bude mať možnosť venovať sa jej učiteľka...Držím palce

yukki
11. dec 2013

@demartka Vďaka. Ono teória je naozaj taká, dobre prepracovaná..snáď bude dobre, no

snitchnox
12. dec 2013

Boli ste s nim na vysetreni skolskej zrelosti nez nastupil do prvej triedy? ak hej, co vam povedali?

manucao
12. dec 2013

Ahojte...ja mam dcerku..je prvacka. Je v 1.B triede aje ich 12 ziakov a v 1.A je ich 13..Dnes zacali brat pismenko Z. Dcerka chodi dvarkat do ludovej skoly umenia na tanec chodi uz od skolky a bali sme sa ako to bude zvladat ak prvacka..Doma piseme kazdy den diktat a v skole pisu raz tyzdenne diktat a samostatnu pracu. ma jednu a pol strany znamok v ziacke jknizke a akurat ma dve dvojky z diktatov..inak same jednotky.je pravda ze doma pise kazdy den diktat tak ako nam radila ucitelka..Pisu kratke vety. Z matematiky pocita tiez kazdy den priklady a potom citanie..Anglictinu sa ucime raz do tyzdna..Zatial poklopkat jej to ide. Venujeme sa uceniu tak od 3é min. do hodiny denne. A co sa jej pytam, tak vsetky deni okrem romskych sa dobre ucia

radkanika
12. dec 2013

Nasa prvacka nema znamkovanie, ale vcelicky. Ak pekne pise, pocita, ma vcielku, ak nie, nema nic, resp. ucitelka vravela, ze postupne prida aj peciatku, ktora bude akoze zla, zatial vsak neregistrujem. Mali sme na vyber dve skoly, vybrala som nasu aj preto, ze v tej druhej sa znamkuje. Pride mi to chore takto stresovat dieta, naco? aj tak ma toho dost v novej skole, medzi novymi ludmi, nove zvyky, ucivo, vsteko si zapamatat...a este sa trapit, ze za 3 mes. sa nenaucilo dokonale neviem co? my mame 2x do tyzdna po skole gymnatiku do 7 vecera, tieto dni sa doma neucime, iba piseme ulohu, ak je. Okrem tychto dni cvicime pisanie a citame, moja uz cita takmer plynule, pretoze pozna aj pismenka, ktore sa este neucili. Pisanie jej slo vselijako, ale uz sa ovela zlepsila, ale v skole maju aj prepisovanie textov, s tym sme sa kusok potrapili, ale uz aj to je ok. Cez vikend sa neucime, max. v nedelu chvilku. Chce to trpezlivost, dietatko do toho pride casom.

santaclaus
12. dec 2013

upss ved to, že venovať sa učeniu 3hod denne!! zdá sa mi to veľa na prvákov,aby doma toľko biflili.
Náš Maťko píše veľmi pekne, pomaly na nerozoznanie od toho predpísaného v pracovných zošitoch a aj pomerne rýchlo, preto asi sem tam zabudne vložiť písmenko. Ale napreduje a to je hlavné, hodne ho chválime a začal sa viacej sústrediť, aj úlohy urobíme rýchlejšie ako inokedy, slovom tento týždeň obrat o veľa stupňov. Asi to je tými Vianocami a očakávaním darčekov, snaží sa chalanisko,xi. Všimli sme si na ňom že niečo ide absolútne rýchlo a berie to ako samozrejmosť a niečo mu týždeň tlačíme do hlavy, vysvetľujeme, názorne ukazujeme (matematika) a nechytá sa a ups po týždni akoby sa nechumelilo - začal sypať ako z rukáva. Dcéra odmala vedela kopec básničiek, pesničiek a jeho to nezaujímalo, nechcel sa nič učiť, že ho to nebaví. Raz večer mu manželka chcela čítať leporelo a on že ,,nuda" a vysypal jej ho celé naspamäť! Moje nervy, niekedy proste asi nesmieme tlačiť na pílu,hmm.

santaclaus
12. dec 2013

pre DAI - čo sa týka toho ,,sadnúť si s ním,, a vysvetľovať mu, striedame sa s manželkou pri ňom, neučí sa sám. Keď jeden stráca trpezlivosť tak sa meníme aby sme ,,nevybuchli" 😀

jelenciatko
12. dec 2013

Ahoj,ja mam doma prvacku a tiez je to niekedy otras,niekedy to fakt nezvladam a aj poviem nieco co ma mrzi,myslim tym na adresu mojej malej,ale potom si poviem,ze je to vsetko pre nu nove,ma v hlavke este chaos,ale snazi sa,Ked donesie 1,uz od branky krici,ja som zvolila metodu odmenovania,za kazdu jednotku dostane euricko,a snazi sa,...:0),aj oni v skole dostavaju aj 4,aj my mame 2,ale neriesim to,ani ja nemam kazdy den dobry,doma sa ucime aj dve hodinky,kym si popisemem ulohy,nejake prikladiky z matiky,inac je to fakt teror,tie deti nemaju ani chvilku volneho casu,ulohy,citanie,priklady,diktaty,ja si pamatam,ze nas odmenovali peciatkami kacerikov,cerveny dobry,zeleny zly.Takze len sa obrn trpezlivostou a pevnymi nervami,ono musi do toho prist,.

kubomaly
2. feb 2014

ahojte maminy :D ja mam tiez prvaka doma,prveho polroka ich moc neznamkovali,ale nosil jednotky,sem tam dvojku a uz ma aj trojku a to len za spravanie na hodine,nie ze by nevedel.zaciatky sme mali tazke,ale potom za konecne adaptoval,chvalia ho.ale.oo januara dali ucitelky pre mna sialene tempo,co den,to nove pismenko.to maly zvlada.ale zacal nezvladat diktaty.co slovo,to chyba,vynechava pismena a ja zacinam byt zufala,lebo neviem,ako mu pomoct,ako mu to vysvetlit.a to kazdy den okrem piatku s nim trenujem cca 10min.ucitelka mi nechala odkaz,nech piseme 5-6 slov,co robime uz cca 3 tyzdne,ale katastrofa...neviete mi poradit,ako mu to mam vysvetlit? dnes som zacala s motivaciou,zakaazany tablet aj pc az dokial neuvidim zmenu :D a pritom ked mu dam to slovo hlaskovat,vie.....

yukki
2. feb 2014

@kubomaly skús aby si to slovo hláskoval potichu aj pri písaní...mojej to pomáha, ale, pravda, žiadna sláva to nie je ani tak.... 😒

jlp
2. feb 2014

ahoj ja som pred nastupom na MD s prvym synom bola triedna ucitelka prvakov ... odporucam ti zajst osobne pocas konzultacnych hhodin za tr. ucitelkou a opytat sa jej v com ona vidi problem a ake riesenia navrhuje ... neviem aka je stara, ale nepredpokladam, zeby si zasadla na prvaka ... teda ja by som to nedokazala. Pripadne by som skusila dohodnut si sedenia so skolskou psychologickou, ci tam nie je nejaky problem v podobe ADHD ADD alebo DISkove ochorenia ... len to pomoze a ona ti tiez bude vediet dat odporucania ako sa s nim doma ucit. Prvy rocnik je pre rodicov a deti najtazsi na naucenie sa spravnych sposobov ucenia, pripravy. Doma by som ho nepretazovala, maximalne by ste mohli denne napisat zopar slovicok, ktore sa vyskytuju v pisanka, slabikaroch .. s tych vacsinou zostavuju ucitelia diktaty. Keby si nieco potrebovala viac, tak kludne IP.

kubomaly
3. feb 2014

@yukki ahoj,ano hlaskuje mi to,ale mam pocit ze sa vraciame o krok spät☹ az ked zvysim hlas,zrazu povuje....uvidime ako pokricime.ale dakujem

yukki
3. feb 2014

@kubomaly moja má poruchu pozornosti, bez hláskovania ani nezatne, keď si hláskuje ale je kľudne schopná zameniť t-p, a-o, e-l a takďalej a kľudne to slovo nechá tak...

kubomaly
3. feb 2014

@jlp ahoj.no za triednou nemam kedy zajst,ona je tam doobeda a ja do stvrtej v praci.je zvlastna ale povedala mi ze ak by bol problem tak si ma zavolaju.zatial mi nechala odkaz ze mame doma trenovat.co uz robime.in je moc zivy a mali sme uz problem so sustredenim.viete ked v skole odpisuju vety,robi chyby.doma ani jednu.no ja sa tak lahko nevzdavam,ked nic nezaberie pojdem jak ste mi pisali.ale dufam ze to chce len cas a trening.