Rada ohľadom matematiky prváka

dandrum
30. apr 2021

Dobrý den,prosím vás o radu týkajúcu sa mojej dcéry prváčky.Ako isto viete,tento rok je veľmi náročný, pre všetkých.Mám problem s dcérkou,ktorá dostáva horšie známky z matematiky.Problém podľa mňa,ale nespočíva v mojéj dcére,ale v spôsobe, akým im učiteľka dáva päťminútovky.Dáva im príklady typu 19-7+5=alebo18-12+4=
Ide ale o to, že malá to vypočítať dokáže bez problémov,ak to ma napísané na papieri,učiteľka to od detí chce z hlavičky,aby na papier písali iba výsledky,co je podľa mňa cez čiaru.Opravte ma ak sa mýlim.Otatné deti, čo poznám takéto príklady v prvom ročníku vôbec neriešia z hlavy.Prosím o radu.

deti95060810
30. apr 2021

moje deti takéto zložité príklady nerátali ani raz... Asi by som hodila reč s pani učiteľkou...

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2021

@dandrum Neriesila by som ine deti, ale trenovala by som s dcerou pocitanie z hlavy a hlavne sa nestresovala kvoli znamkam a najma nestresovala dceru. Problemy treba prekonavat, treba to naucit aj deti a nie sa divat na to, ze v inej triede je lepsia ucitelka. Dcere rozhodne neuskodi, ked si toto potrenuje. Viac jej uskodi to, ze sa stresujes kvoli znamkam a tym aj ju.

solange7
30. apr 2021

@dandrum tak s týmto som sa v prvom ročníku ani ja nestretla. Pripnem sa sem aby som si prečítala skúsenosti ostatných.

nika23t
30. apr 2021

@dandrum u nás takéto príklady riešili tuším až teraz na začiatku druhého ročníka. A spamäti ratat im nikdy nedavala, a už vôbec nie pod tlakom, že to bude ešte aj hodnotit.

hipuska
30. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl tu nejde o prekonávanie problémov. Ide o to, že mozog 6 ročného decká to nedokáže pochopiť. To je proste naše školstvo, že učia deti tak upato. A nevedia zvoliť individuálny prístup. Jasné, že sú aj šikovné deti, ktoré problém nemajú. A v prvej triede sa nemá čo učiť prechod cez desiatku.

patka06
30. apr 2021

prechod cez desiatku tam nie je, ak to už v škole dlhšie trénovali /čo predpokladám, keď to majú ako písomku/ tak by to mali deti zvládnuť. Počítanie s pamäti je veľmi dôležité pre ďalšie ročníky
Chce to len veľa veľa príkladov na precvičovanie a samozrejme trpezlivosť

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2021

@hipuska takto-na prvom stupni som nikdy neucila a deti uz mam starsie, ale prechod cez desiatku asi bol uz v prvej triede. Ale toto nebolo to hlavne, co som mojim prispevkom chcela povedat-maminka si musi uvedomit, ze znamky nie su podstatne a ked si to uvedomi ona, tak aj to dieta sa nebude citit tak pod tlakom. Lenze toto treba trenovat a rovnako je dobre trenovat aj to pocitanie z hlavy. Otazka je, co by nam sem napisala pani ucitelka z danej triedy. Proste zmysel mojho prispevku bol obecnejsi, lebo casto tu citame ako ucitelka je zla a dava zle znamky a co ja viem, co este, pritom rodicia robia zasadne chyby v tom, ze tlacia na deti. Nema jednotku? A co? Nepytaju sa, ci to na tu jednotku vie, ale preco ju nema. Tak ak to dieta ma na to, aby tu jednotku ziskalo, tak potrenujem, ak nie, tak sa posnazi na taku uroven ako mu jeho kapacita staci a zmieri sa aj s horsou znamkou. Toto je vsak na dlhu debatu. Keby sa jednalo o moje dieta, tak trenujem pocitanie a nepremyslam, ci je to vhodna alebo nevhodna uloha.

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2021

@hipuska a teda ani som si nevsimla, ale @patka06 ma pravdu, prechod cez desiatku tam nie je. Takze toto naozaj nie je nic, co by prvak vediet nemal.

dandrum
autor
30. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl
@patka06 majú aj prechod cez10

hipuska
30. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl
@patka06 máte pravdu prechod tam nie je. Som si to zle pozrela

patka06
30. apr 2021

@dandrum je v poriadku, že sa postupne učia aj prechod cez desiatku, veď do konca šk. roka by ho mali ovládať

katkamatka7
30. apr 2021

@dandrum Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku. Asi tým sa riadi učiteľka. Keď sa naučí písať si na papier a zrátať po vzhliadnutí, bude tak robiť aj v iných činnostiach neskôr, čo je fajn. Keď si však skôr vytvorí návyk vyvodiť výsledok na základe predstavy z počutia, tiež to ocení neskôr. Väčšina detí potrebuje vidieť, o čom sa hovorí. Ak to nevidia, nerozumejú, sú frustrované, podceňované a to dobrý základ do života nie je. Ja aj učiteľka položila pomerne vysokú výzvu pre celú triedu, je to skôr pre jej odkontrolovanie predstavivosti spojenej s pamäťou, no hodnotenie žiakov by si mohla nechať pre seba. Aby neskôr mohla povzbudiť tam, kde je to potrebné. Doma venovať dcérke čas, pozornosť, trénovať spolu. Ak jej to viac vyhovuje písať si, opakovať. Aj keď ste von, skúsiť spočítať schody, domy, autá,okná, stromy, zemiaky, jablká. Nekritizovať za omyl, neúspech, snažiť sa nájsť spôsob, ako by ste z toho mohli mať potešenie a zábavu namiesto rezignácie.

basska_b
30. apr 2021

@dandrum ja si dodnes pamätám ten stres v žalúdku, keď sme v 3. triede brali malú nasobilku a učiteľka ukazovala také kartičky napr. 8×7 a potom ukázala prstom na niekoho a keď moc dlho rozmýšľal, dostal minusku či niečo také... podľa mňa vyžaduje príliš náročné veci od prváka

beybitko
30. apr 2021

@dandrum Ahoj, taketo pisomky maval syn v prvej triede pravidelne, mal napisat len vysledok. Zo zaciatku mu to moc neslo, bol z toho smutny, ale nedovolila som mu vzdat sa, kazdy den som s nim trenovala a nakoniec nosil jednotky.

dandrum
autor
30. apr 2021

@patka06 prechod cez desiatku retiazkovým príkladom z hlavy je podľa mňa zbytočne stresujúce a náročné.Ak by im to dala na papier neprotestujem👍

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2021

@hipuska ani ja som si to nevsimla, lebo to nebolo pri pisani mojho prispevku podstatne, podstata bola uplne inde. 😉

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2021

@dandrum stresujuce je zameranie sa na znamku, nie priklad. Ked to bude dostatocne trenovat, tak nebude mat problem a bude aj ta jednicka.

panelacikova
30. apr 2021

@dandrum prechod cez 10 je jedna vec. ak by po nich chcela napríklad 16+5, nepoviem, ale kombinácie troch čísel, ako uvádzaš, že: 19-7+5=alebo18-12+4= tak s tým som sa veru v I.ročníku na ZŠ nestretla. ako vážne nie. určite nie z hlavy, spamäti. možno sa nájde 1 zo 100 detí, ktoré je taký talent, že to dá aj vo veku 6-7 rokov pekne z hlavy alebo ho to baví a "hrá" sa s číslami a vie to. ale nie je to ani bežná vec v osnovách. určite hodiť reč s učiteľkou. a ak ich v tomto smere ešte aj hodnotí, no tak neviem, čo si mám o nej myslieť.

dandrum
autor
30. apr 2021

@panelacikova presne ako píšete, ako ale vidíte,tak chyba je na mojej strane,ako tu niekto píše v komentároch.🤔

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2021

@dandrum Ty si nejaka vztahovacna, keby si lepsie chapala pisany text, tak by si pochopila, ze to boli dobre mienene rady. Ale tak ked chces by ta ukrivdena, tak bud a ved k tomu aj dieta, s tym sa tazko pomaha.

talbotko
30. apr 2021

ja mám prváka a riešia presne takéto príklady... prechod cez desiatku preberali a áno, riešia aj kombináciu troch čísiel ako tu bolo uvedené.. a tiež z hlavy.. takže áno, je to učivo prvého ročníka... precvičujú to denne a stále sa v tom zlepšuje...

dandrum
autor
30. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl ja som muž, ktorý i prišiel po radu na ženský portál 🙂

dskjhfdlkdjhl
30. apr 2021

@dandrum Inak samozrejme, ak sa Ti nieco v skole nezda, tak to ries priamo s ucitelkou a nie na MK. Alebo potom napis, ze chces len sucitne komentare a tie, co maju vlastny nazor, tak nech su ticho. A teraz citam, ze si muz, tak slovicko vztahovacna menim na vztahovacny.

sszuzu8
30. apr 2021

Z hlavy to nevypocitam ani ja kedze nemám predstavivosť a neudrzim čísla v hlave UFF.. Aj moja je prvacka v škole toto nemajú len ja s ňou takéto cvičim doma

dandrum
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sidicek
30. apr 2021

Nie každý si tie čísla vie predstaviť, takže veľmi ľahko sa stane ze sa dieťa v takomto príklade pomýli. Naše školstvo je zamerané viac na memorovanie a drilling ako na logické myslenie. Nevidím zmysel v nacvičovani donemoty takýchto príkladov z hlavy, skôr riešenie rôznych slovných úloh a hlavolamov môže dieťa posunúť.

dandrum
autor
30. apr 2021

@dskjhfdlkdjhl ďakujem za radu

nikuska744
30. apr 2021

@dandrum mňa zaujíma, na akej škole je taká matikarka...

katulienkax
30. apr 2021

nasa dcera ako prvacka mala vsetko na papieri napisane, ziadne z hlavy nerobili az teraz v 3 triede ale aj to len 2 cisla nie 3. Maju dochodkynu ucitelku s doktoratom z pedagogiky, ma fantasticky pristup, to pri inej tape ucke by dcera mala z matiky uz trojky na vysvedcku, zatial ma 2

katkamatka7
30. apr 2021

@dandrum Kľud 🙂 Keď niekto túži vidieť chybu, uvidí ju aj tam, kde nie je (pre iných). Keď túži porozumieť, porozumie a aj pomôže porozumieť druhým.