Rada ohľadom matematiky prváka
Dobrý den,prosím vás o radu týkajúcu sa mojej dcéry prváčky.Ako isto viete,tento rok je veľmi náročný, pre všetkých.Mám problem s dcérkou,ktorá dostáva horšie známky z matematiky.Problém podľa mňa,ale nespočíva v mojéj dcére,ale v spôsobe, akým im učiteľka dáva päťminútovky.Dáva im príklady typu 19-7+5=alebo18-12+4=
Ide ale o to, že malá to vypočítať dokáže bez problémov,ak to ma napísané na papieri,učiteľka to od detí chce z hlavičky,aby na papier písali iba výsledky,co je podľa mňa cez čiaru.Opravte ma ak sa mýlim.Otatné deti, čo poznám takéto príklady v prvom ročníku vôbec neriešia z hlavy.Prosím o radu.
@dandrum budte radi za prísnu pani učiteľku a ak dcere robí problém jedna vec, doma to viac trénujte. Moja dcéra v 1.rocniku mala z matiky aj 5 z písomky, ale je jediná pomoc, počítať, počítať a počítať.
Aj na druhom stupni matikarku, ktorá im dávala každý deň A4 plnú príkladov, písomky ťažké, rodičia sa sťažovali a deti si aj poplakali niektoré, ale prišli na SS a Matika nebol nikde problém. Dcéra bola taká vycvicena, že nemala s rýchlym počítaním z hlavy problém. Spolužiaci síce vedeli, ale pol písomky nestihli… teraz má matiku v rámci odboru na VS a dáva ju v pohode.
@nikuska744 Bytčiansky okres, konkretizovať verejne nebudem.
@mpg moja dcéra sa vôbec nestretla s takýmto prípadom v I.ročníku a je v matematike dobrá, má logické myslenie a vo všeobecnosti až na pár naozaj ťažkých slovných úloh jej nerobí matika problém. keby ich drilovali v I.ročníku, mnohým by sa to znechutilo myslím si.
@dandrum nuž, porozprávaj sa s pani učiteľkou. osobne by som žiadala osnovy, kde je presne uvedené, že cieľom učiva je, aby deti dokázali z hlavy sčítať a odčítať 3 čísla s prechodom cez 10... normálne by som rada tie osnovy videla. fakt.
@mpg mimochodom, ešte dodám, že bola jediná z triedy, ktorá vedela pod sebou sčítavať čísla aj do milióna. pochopila systém, vedela ako sa robí v sčítaní pod sebou prechod cez 10 alebo 20. učiteľka jej dávala špeciálne pracovné listy, aby sa nenudila. ale spolužiaci preberali úplne jednoduché veci, to, čo uvádza autor (-ka), toto určite nebrali. lebo do zošitka si písala rovnako, ako aj deti.
@dandrum dieťa je ešte len v prvej triede a ak už teraz rozmýšľaš aké ťažké majú zadania ...čo bude neskôr, mám 14 ročnú školáčku - viem o čom hovorím
No dieťa netreba podceňovať, skôr podporovať a pomáhať mu ...žiadna úloha nie je tak ťažká, aby sa nedala zvládnuť.
Učiteľka vie čo robí a prečo to robí. No ak chceš niečo vyriešiť ...tak najlepší bude rozhovor priamo s ňou
@panelacikova ved aj ja
Nie som si istá tým, že prvák má zvládnuť počítať s prechodom cez 10. Podľa mňa to je učivo 2 ročníka
@dandrum prechod cez desiatku je už v prvej triede a takéto príklady riešili obe moje dcéry ako práčky, bolo to ku koncu školského roka a tiež to na hodinách veľakrát trénovali. Bolo to na známku. S oboma dcérami sme to aj doma trénovali. Navyše písali aj 5-minútovky - 10 príkladov na + 10 na -. Normálne celé opísali z tabule a vypočítali. To sme doma tiež veľa trénovali. Radím trpezlivosť a pravidelnosť. Keď sa to dobre na trénuje, bude menší stres.
@dandrum Kym to tu takto rozoberas a stracas cas, tak si uz s dcerou mohol precvicovat a mohli ste byt vsetci spokojni😉 A teda tie ulohy naozaj nie su tazke a cimskor si toto dcera zautomatizuje, tym lepsie pre nu. Nebude musiet stracat cas nad premyslanim kolko 15-11 a bude moct viac casu venovat premyslaniu nad slovnou ulohou, ktorej sucastou budu aj taketo pocty.
@dskjhfdlkdjhl viem, že to myslíte dobre a to čo napíšem si každý vyloží trochu inak,preto nemám rád komunikáciu tohto typu,ale vy neviete koľko času strávime učením a precvičovanímtak nerozumiem prečo si myslíte , že učením trávime málo času???Je to už aj tak jedno, ja už to nejako doriešim.🙂
A súhlasím s autorom. Prvák sa má naučiť počítať a odčítať do 20 bez prechodu cez 10. S pamäti. Potom keď toto bude zvládať, pridať ďalšie číslo nebude problém.
Myslím si, že toto je spoľahlivý spôsob, ako deťom matematiku znechutiť 😖 Počítanie na rýchlosť je zručnosť, dá sa natrénovať, no či je práve toto "matematika", ktorú by si mali deti v škole zažívať, no neviem, neviem. Podľa mňa nie. Skúsila by som zavolať triednej - aj ona aj ty tak zistíte, aké máte predstavy o cieľoch matiky, či sa zhodujú, či nie. Držím palce !
Tak vyskúšajte, kto to dá z hlavy, rýchlo a bez prstov ? 😀
Ak 28. mája odcestujem na chatu, koľko nocí sa tam vyspím, keď z chaty budem odchádzať 4. júna ?
@dandrum aj ja mám prváčku, áno počítajú aj takéto príklady, ale určite nie z hlavy. Naša učiteľka vravela, že celý prvý ročník môžu používať počítadlo.
@behulka 😀 zvyčajne ten, kto sa pýta. Tréningom počítania na prstoch zvládne aj násobky, definovať limitu aj funkciu, aj zvrátiť skotnatelý systém bezduchého memorovania 😀

@talbotko ano riesili ako prvaci aj take ale ako vravim nikdy nie z hlavy v prvom rocniku, su deti ktore su velmi dobre v mat ale zial aj pomalsie a ta tapa ucka hore sa riadi tymi rychlejsimi co pvazujem za nepedagogicky pristup