Rastúca stolička a väčšie deti

tamial
9. okt 2016

Ahojte, dokedy ste realne pouzivali rastucu stolicku? Ja som ju kupovala s velkymi ocami, ako ju budu deti pouzivat este aj ako skolaci.. ze dokupim casom este jednu aby mali obaja...Hm..po roku a pol o nu nikto nejavil zaujem, (okrem vyliezania a zliezania) stoji uz skoro 2 roky nevyuzita a zavadzia. Teraz mam moznost vyhodne ju predat. Deti sedia momentalne na malych detskych stolickach za malym stolikom. (5 a 2 roky) Len rozmyslam, dokedy? Ake stolicky ste pouzivali v predskolskom a skolskom veku?

jamika27
9. okt 2016

@tamial tak to je o Vás či ju chcete používať. Jasné že deti v tom nechcú už moc sedieť, ale u nás sa pri jedení musí jesť za stolom, nemôžu vychádzať kým sa nenajedia a stolička je super kôli manipulácii s jedlom. Nech sa naučia pravidlá stolovania, a keď si predstavím že jedia 4 -5 krát za deň - nech vedia, že musia ísť za stôl, aj keď len jogurtík jedia. Závisí od veľkosti dieťaťa podľa mňa aj do 3- 4 rokov.

Ale je to na Vás ako ste naučení stolovať, ak jedia spolu za malým stolíkom a nepotrebujete aby jedli za ,,veľkým,, tak to predajte - neoplatí sa držať.

yanni
9. okt 2016

@tamial Co znamena "jedia za detskym stolikom"? To akoze nestolujete vsetci spolu? U nas nemyslitelne. Ako uz
@jamika27 spomenula, u nas sa je len za jedalenskym normalnym stolom. Mala ma 14 mesiaco, este ma v Stokke to zmensovadlo. Jasne, ze skusa vyliezt ale aj ju ucime, ze pokym nedoje posledny (a to trvaaaa, kedze mame 4 deti), tak musis ostat sediet. Raz to pochopi. Na rastucej este sedava aj 6,5 rocny, je uz prvak a ta stolicka samozrejme "rastie" s nim. Ved sa da vzdy prerobit podla vysky dietata.
A tiez ako ze po roku "o nu nejavili" zaujem. O stolicky "sa zaujem nema co javit"!!!!. Na stolickach sa sedi a basta. Na "javenie zaujmu" su knihy, hracky atd.
Takze trosku vychovy, discipliny, detom vysvetlit ako sa veci maju.
Ale tak ako to tebe vyhovuje. Ked cches aj nadalej stolovat oddelene, tak budis. U nas kazde dieta od pociatku "sedi" s celou rodinou pri stole.

bubelko
9. okt 2016

my mame rastucu stolicku - od 4m starsi a od 6m mladsi. sedia pri stole na nich este aj dnes. a to maju 9 a skoro 7r.

tamial
autor
9. okt 2016

jeme spolu malokedy, lebo nam to casovo nevychadza. Muz robi na smeny, aj nocne, syn sa stravuje v skolke, ked nas je viac zvykneme jest pri tom stoliku (je to vlastne konferencny stolik, cize dospelak pritom sedi na gauci)
Od januara aj ja nastupujem do prace a dcera do jasli. Cize spolocne stolovanie je u nas minimalne, a zial sa to v blizkej buducnosti velmi nezmeni. Samozrejme ze sa casom planujeme premiestnit za velky stol, ale zatial nam to viac vyhovuje takto. Ide mi len o to, ci ta rastuca stolicka ma az taku vyhodu oproti klasickej, ked ma dieta uz 5+ . Az tak sa zas vyska prerobit neda, na nasej rastucej uz by syn sedel na najnizsej priecke, ktora je len o kusok vyssie od klasickej stolicky... ono ani ten dizajn rastucej nie je uplne terno, ked ma mat clovek 2 v obyvacke, tak som zvazovala aj taketo nieco http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/1009... ale zas neviem do akeho veku su vhodne

tamial
autor
9. okt 2016

@bubelko a odporucila by si ju aj k pisaciemu stoliku, alebo tam uz skor klasicku kancelarsku?

senta_sofia
9. okt 2016

@tamial co si dala link,je dost uzka,myslim sedak,stabilita tiez nic moc,vzhladom na to,ze deti vyliezaju.

yanni
9. okt 2016

@tamial akoze nevychadza cas? To jedia ako deti aj veceru same? My sme tiez roztruseni. Traja starsi skolaci mala jasle. S malou obedujem ja (ano pri jedalenskom stoele kazdy den, olovrant, ak nie sme niekde vonku, tak tiez pri stole) a veceriame vsetci spolu, muz obcas nestihne ale neviem si predstavit, ze by som sa krcila v obyvacke pri gaucovom stoliku.
Tie wiekend, prazdniny atd, to jedavame aj obedy spolu.
my mame tripp trapp aj pri pisacom stole v izbe najmladsieho skolaka, je prvak.
Vravis, ze to zabera miesto? Nemyslim si. Nie viac ako noermalne stolicky. Tu ikeacku co si dala, no neviem, ako dlho je budes pouzivat? Da sa nejako prerobit na normalnu? Neviem, necitala som popis.
Ale ty sa musis rozhodnut. za mna pri styroch detoch, kazdy mal rastucu a vyuzili sme ich dlho a pri dvoch najmladsich stale vyuzivame. A este dobrych par rokov budeme. A decka nevymyslaju lebo po prve to inek nepoznaju a po druhe maju vychovu, ze je sa bud v kuchyni alebo v jedalni a len a len za stolom. Ziadne ze konferencny stolik.
A este napis, ze pri tom pozeraju telku 😕

Takze je to len na tebe. Rozhodnut sa musis sama.
Ake mate vlastne tie stolicky?
Lebo my name Tripp Trapp a Roba a mozem povedat, obe znacky su na rovnaky sposob a obe su super.

tamial
autor
9. okt 2016

@yanni prepac, ale tema neznie ako stolovat s detmi, ja sa pytam cisto len na vyuzitie rastucej stolicky pri vacsich detoch. Cize dakujem za info ako ju vyuzivate vy, a to poucanie ma vobec nezaujima. Ja som sa zas pozastavila nad tym, ze nutis najmensie dieta zostat pri stole, kym sa ostatni 5ti nenajedia, ale nerozmazavam to tu. Nepoznas nasu rodinu, nevidim jediny dovod, preco by som tu mala vysvetlovat a ospravedlnovat sa za to, ako jedavame, pokial to nam vyhovuje. Stolicku mame Timba od Safety 1.st, podla mna je dobra, ale ked deti uprednostnuju male detske, nevadi mi to

tamial
autor
9. okt 2016

@senta_sofia myslis sedaciu cast? Ved rastuca to ma este uzsie...

magg424
9. okt 2016

my mame tiez stokke triptrap a teda za mna uplne ze top ! maly bude mat 3 roky v decembri a vyuzivame nonstop, a verim ze ju presuniem k pisacie u stolu v buducnosti a ak by sme mali mat este niekedy druhe dieta prvu vec co mu kupim je dalsia tripptrapp lebo syn ju bude naozaj dlho vyuzivat, jedavame za stolom cez vikendy na obed a obcasne vecere , ale my sa stravujeme v restike na 95% ( je nasa ) a tam mam maly tiez rastucu, nie stokke ale aj tak vyuzivame

jamika27
9. okt 2016

@tamial myslím, že @yanni ťa nepresviedča ako stolovať, pýtala si sa na využitie stoličky - a tá so stolovaním priamo súvisí. Určite je na tebe ako stolujete. Určite je niekedy jednoduchšie deti nakŕmiť na aj na ,,gauči,, ale aj ja si myslím, že deti by sa mali naučiť stolovať pri stole (ale to je iba môj názor, kôli stolovaniu za stolom sa svet nezrúti ;) ). My tiež bývame málokedy celá rodina spolu, ale u nás aj keď deti jedia samé - jedia väčšinou za stolom, tak si to bez stoličky neviem predstaviť ...

Ak to v najbližšej dobe neplánuješ zmeniť - tak je naozaj zbytočné mať stoličku a radšej predaj ...

yanni
9. okt 2016

@tamial Ja ti tu nechcem a ani nedavam rozumy a ani ta nepresviedcam. Ale pytas ca ocividne jasnu vec. Ved naco sa taketo stolicky vyrabaju? Predsa na stolovanie,popripade une cinnosti pri normalne vysokom stole, ked deti este nedociahnu z normalnej (dospelackej) stolicky.
PRepac, ale v nasej rodine a aj vo vela inych rodin je normalne stolovat pri normalnom jedalenkom stole a vdaka takymto pomockam sa mozu na spolocnom stolovani podielat bez problemov uz aj ti najmensi.
Kazda, co ti sem napisala, povedala zhruba to iste. Ano, tato stolicka je na stolovanie a akto ju aj pouzivame a zväcsa sme spokojne. to, j´ze sa da vyuzit aj v skolskom veku, a popripade aj pri pisacom stole, je len bonus (nas prvak sa na tociacej kancelarskej stolicke (aj ked detskej) len zabaval. teraz si urobi na rastucej rychlo vsetky ulohy a nevymysla.
A ano, ked su deti naucene jest od mala pri stole a nei niekde na gauci, pod gaucom, "v gauci", pred telkou, a rodicia sa im prisposobuju a krcia sa pri konferencnom stoliku, lebo "DETOM to tak vyhovuje", tak nemaju ani neskor problem v spolocnosti slusne stolovat. My vela cestujeme, vela jeme v restauraciach a nikdy nebol problem, ze by decka robili "bordel", nobsedeli, behali ako sa im zachce atd.
Ja si myslim, ze aj vdaka tej stolicke. Uz aj ta rocna sa citi dolezita, snazi sa pekne jest lyzickou a vydlickou, dokonca po sebe aj "poupratuje" a napodobnuje tych ostatnych.
Cize aj to, ze "detom to "stolovanie" pri gauci" a ignorovanie stolicky a jedenia pri normalnom stole odniekial musia mat. Sami si to nevymysleli. Asi im bol niekto "prikladom" pripadne im to dovolil. Lebo mi nehovor, ze ten dvojrocny si to sam vymyslel. 😕 😠

A inak, toto je tu na MK typicke. Niekto sa neico pyta, chce radu, pomoc a ked sa zacne radit a pomahat nahoniec vyjde na povrch, ze zakladatel/ka to vobec niekce pocut/citat, lebo ved "detom to vyhovuje".

VEd si sama rozhodnuta predat, tak predaj, vam/tebe vyhovuje sa krcit pri gauci (tak uz potom radsej uplne na zemi ako v Japonsku apod.), hladas stale "vyhovorky" ´, ze to nie a ono nie, tak naco sa este pytas?
A nechcem byt fakt zla, ale potom naco ti je ta ikeacka? To je tiez podobny system. Stolicka vysoka aby dieta dociahlo na normalny stol. Ta ti pri tom gauci tiez bude vies na co.

A ta Timba nahodou vyzera super (googlila som). Preco by mala zaberat miesto? Pokym sa pouziva, netreba ti ziadne ine stolicky. To to pekne dlhooooo.

senta_sofia
9. okt 2016

@tamial uzsi,ak sa bavime o hlbke,ale je sirsi,dieta tam sedi bezpecnejsie,ta ikeacka je hlbsia,ale sedak je tak zvlastne siroky.Mne sa povodne pacila tiez,kym som na nu neposadila dieta.

bubelko
9. okt 2016

@tamial my mame triptrap. k pisaciemu stolu maju chalani rastucu moll-kancelarsku stolicku. maju aj rastuce stoly. jedalenska je pri jedalenskom stole.

tamial
autor
9. okt 2016

@yanni ach jaj ...ze sa aj diskusia o detskej stolicke moze zmenit na rypanie, to by ma fakt nenapadlo 🙄 Prepac ale v tvojich fakt dlhych prispevkoch boli asi 3 vety, ktorymi si odpovedala na moju otazku. Zvysok je, ci to priznas alebo nie, prave to "davanie rozumov" , nepriama kritika nasej vychovy - o ktorej nevies vobec nic - a posledny prispevok je cista ironia a vysmech. A takych zien je tu plny konik, fakt je to smutne. Co mne pomoze informacia ze tvoje deti vedia, ze jest maju len v jedalni ci za kuchynskym stolom, ked nemam ani jedalen ani kuchynu, kde by sa ten stol zmestil? Ano, aj ten jedalensky stol mame v obyvacke, a dokonca musi byt pri stene tak, ze sa tam nezmesti 6 ludi, ale len 4. Dufam ze nebudes mat teraz potrebu k tomu napisat, ze sme mali viac rozmyslat pred kupou bytu, lebo ANO, aj to s temou istym sposobom suvisi.

A co uz povazujem za fakt drzost, ze mi tu budes pisat ze som sa uz rozhodla a ako 😠 Neuveris, ale ja sa stale priklanam k tomu nechat si tu rastucu, tiez si myslim ze je to dobra vec. Ale kedze sa nam zatial ktovieako neosvedcila, chcela som pocut skusenosti inych mamin. To myslim celkom jasne vyplyva z mojho uvodneho prispevku. Kopec veci je rastucich a multifunkcnych, a nakoniec to realne vyuzitie nie je az take. A ci veris alebo nie, kupu malych stoliciek nelutujem, povodne to mali byt len na kreslenie ci ine aktivity pri stoliku, , ale uplatnili sa aj takto, deti ich maju velmi rady, su kvalitne, no nestali majetok, ze nevydrzia vecne, no a co? Kolko veci vydrzi? A logicky, ze hladam alternativu do buducnosti, ved deti rastu, ze ano 😉

tamial
autor
9. okt 2016

@senta_sofia dakujem, dobre vediet, lebo nazivo som ju nevidela, len sa mi pacila

senta_sofia
9. okt 2016

@tamial ak by si mala cestu, kludne sa na nu pozri, ale mna sklamala 🙂