Riešenie náznakov šikany na prvom stupni
Ahojte. Malá je druháčka. Po prázdninách menila školu a sú tam náznaky niečoho veľmi nedobrého. Partia spolužiakov jej opakovane ubližuje, vysmievajú sa jej, zosmiešňujú ju...Malá je astmatička, z 3 týždňov školy bola už týždeň a pol doma kvôli astmatickým problémom, teraz je v škole od utorka a dnes ráno ju už zas dusilo, takže aj to samé je ukazovateľom toho, že má zvýšenú hladinu stresu. Bola som za učiteľkou pred poslednou chorobou, ešte keď to nebolo tak vyhrotené, predo mnou povedala dcére, že keď niečo, že má prísť hneď povedať a včera mi malá hovorila, že šla povedať a bola stopnutá, že nemá žalovať. Dnes idem zas za triednou, dúfam, že ju stihnem v škole.
Zaujímalo by ma ale, ako mám správne postupovať ďalej, mám taký pocit, že učiteľka zas nebude nič riešiť, tak na koho sa mám obrátiť ďalej? Na riaditeľku? Alebo školskú psychologičku, či nejaký tretí subjekt (CPPPP) ? Prosím, ak máte skúsenosti či už ako rodič, alebo odborník poraďte. Ďakujem
@elise , ako ste dnes?
Moja akcia vyvolala reakciu a zistila som, že ako prvé musím poriešiť učiteľku...Pani učiteľka aj s triedou prišla na to, že najväčšie zlo v triede je Vaneska a tým im dala zelenú ...Lebo ja jej mám dohovoriť . Zajtra to riešim rázne a zrejme budem žiadať prestup do druhej triedy...lenže tam sa obávam, že si učky aj tak podajú informácie a aj tak už by tam išla ako problém...
@cairka cize chlapci v triede dokopu do noh dievca viaceri na jedno zazenu ho do kuta a kopu a problem je v dievcati a este to aj prehlasi pani ucitelka ?
no comment
zajtra ju vezmi k lekarke nech spiste zaznam aj o tom ze prislo k zhorseniu astmy vplyvom stresu a hned klusaj k riaditelke ... a ziadaj o oficialne riesenie sikany a pisomne ...
a plus ja osobne by som zvazila aj prestup spat do povodnej skoly...
toto nie je normalne
@elise , áno, presne to isté. ona provokuje...
@maznacik007 , ja neviem, čo budem robiť, ale budem. Aj som myslela, že zajtra zbehnem za riaditeľkou, len neviem, či nebude lepšie si najprv dohodnúť termín. 😕 čo myslíš, ísť na slepo skúsiť, či tam bude?
dnes synovi začali nádávať vraj je hovädo a on dostal čierny bod vraj povdal že je ten agresor idiot spýtam sa učitelky či to počula a ako to bolo.
@cairka vie, hej. Vie. Všetko vie už z pohľadu na dieťa. kokos keby fakt bolo to dieťa rodený provokatér, aj tak má nárok na ochranu zo strany učiteľa-ak by mu teda diagnóza či povaha nedovoľovala chovať sa lepšie, poučený by mal byť kolektív, že to dieťa za to nemôže a netreba si jeho provokovanie všímať a nesmieme si ubližovať a bla bla bla..........aj keby BOLO provokatérom, čo vo veľa prípadoch nie je tak
@maznacik007 ,no záznam doktorka falšovať nemusí, dnes počuteľne píska...
Ale musí učiteľka zobrať ospravedlnenku od doktorky? Aby nerobila problém aj tam a nedala jej nejaké neospravedlnené hodiny, alebo čo 😕
Pri čítaní tvojich riadkov mi je až zle. Takáto osoba je učiteľkou a má byť vzorom pre malé deti, učiť ich a vychovávať? Tvoje dievčatko je krásne a je fuk či je biele, alebo počernejšie.Moja kámoška mala obdobný problém so synom v 5.triede.Dostalo sa tam do kolektívu zopár kvietkov, no keďže boli podaktorí z partie z prachatých rodín a škola dostávala od nich sponzorské dary, tak sa nič neriešilo.Deti tam chodili do školy na dve smeny. Popoludní chlapca vždy čakal jeden z rodičov, inak ho bili že je bifloš.Chlapec bol nadaný, no fyzicky žiadny bitkár a tak cítili že na neho majú.Skončilo to tým, že chlapca dali do inej školy, kde bolo všetko v pohode a dnes je už vysokoškolák.. Úplne som kámošku chápala, no prišlo mi nefér, aby jej syn ustupoval a šiel do inej školy a títo grázlici i naďalej majú zelenú.Nedaj sa, ak uvidíš neochotu i u riaditeľky, rovno ju upozorni že pôjdeš i ďalej a ukáž jej lekárky nález.Pri astme potrebuje kľud a pohodu, nie stresy každý deň.Držím palce!
inak syn je maličký a j strašne vychrtlý liečim sa na gastro je podvýživný nechce mi jesť keby sa vyzliekol tak vidite kostru ako na anatomiii potiahnutu kožou ani gram tuku nemá všetky kosti viditľné, tak si ho asi vyhliadli ako obeť a stým že sa dá lahko vyprovokovať
@cairka jasne ze musi akceptovat ospravedlnenku to bez debaty ries to chod na blind...
elise no to je horor... desne .. drzte sa ...
@cairka Nemusí to byť problém aj s inou pani učiteľkou. Môjmu synovi veľmi prospelo, keď im vymenili učiteľa. Trvalo to dlho, kým sa situácia úplne upokojila, lebo spolužiaci mu zostali tí istí, ale postupne tie deti pochopili, že nový pán učiteľ im určité veci jednoducho nedovolí. Vieš, niektorí učitelia vytvoria kolektív, ktorý len veľmi ťažko prijme niekoho nového. Väčšinou sú to učiteľky, ktoré sa snažia mať deti dosť podchytené a vycepované a potom je každá zmena vnímaná ako čosi rušivé a nepríjemné, nevie sa s tým vyrovnať v prvom rade ten učiteľ a následne ani ten detský kolektív. Žiaľ, vtedy je pre triedu najjednoduchšie povedať, že problémom je nový spolužiak, veď celý predchádzajúci rok im to predsa nádherne spolu išlo.
@cairka so zatajeným dychom som si prečítala celú diskusiu.......má škola kde chodí tvoja dcérka aj asistenta učiteľa?......ten kľudne môže byť cez prestávku v ich triede........ ja by som to už dávno riešila cez riaditeľku a učiteľku rovno v ich triede pred deťmi.......samozrejme žiadne vyjadrenie o provovácii tvojej dcéry neberiem na vedomie........provokácia je jedno šikana je druhé........ak škola nepodnikne kroky .......to tei deti namajú ani pokarhanie.....alebo rodičia agresorov nemusia sa unúvať k riaditeľke..............v neposlednom rade by som zvážila prestup na inú školu.......
@zuzitko74 , to je super, tak nech to ostane už v poriadku počas celej školskej dochádzky prajem 🙂
@sendy182 , včera som bola za riaditeľkou a školskou psychologičkou, dohodli sme sa na postupe práve veľmi podobnom tomu tvojmu opisovanému. Riaditeľka sľúbila, že bude riešiť aj ten učiteľkin prešľap, poprosili ma o 3 týždne, nech im dám na riešenie. Teda oficiálne vyjadrenie bude do 15 dní, ale psychologička si popýtala 3 týždne, že to predsa nepôjde zo dňa na deň...Ja mám ale aj tak obavy, či bude učiteľka ochotná akceptovať riešenie a či sa nebude po malej voziť 😕 Predo mnou sa riaditeľka tvárila dosť rozhorčene a zaskočene správaním učiteľky, tak ak si ju pozve na koberček a pôjde podľa tej reakcie, čo som ja videla (a nie v zmysle "bola tu nejaká otravná matka...") Žiadala som aj ospravedlnenie sa učiteľky Vaneske, pred deťmi, keďže pred deťmi ju zhodila...
budem mrcha, ale podnet na socialku a tam to uz potom ide do radu, psycholog, riesi rodicov ... ked nie je rec s rodicom, ani s ucitelom a nie je ina ceste ... netreba to nechat tak ... aj my sa bortime s tymto problemom, akurat, ze u nas je to o tom, ze do uceleneho kolektivu prisiel agresor a cele to tam znicil. Deti sa ho boja, ublizuje a sikanuje slovne aj fyzicky z to teda uz daleko za hranicami unosnosti 8 rocnych deti. Riesim to s ucitelkou, vychovavatelkou, psychologickou a ak to nepojde, posuniem dalej. ☹ Syn bol v skole stastny a spokojny ... teraz mam z neho uzlicek nervov, ktory sa neviem sustredit na ucenie, zabuda si pisat poznamky co je na ulohu ... cista hroza.
@cairka Dobrý deň mám niečo podobné a neviem si dať už rady. Je to hrozné, keďže tam chodím ako na hodiny klavira a syna tam bijú čoho som bola aj svedok ale oni sa stále len vyhováraju,že to sa stať môže. Ale uvidime čo bude dalej. Keď tak pôjdem na inšpekciu.

@elise , u vašich ešte je aj učiteľka cez prestávky? U našich v prvej triede ten prvý polrok bývala takmer nonstop (ale iná). Teraz sú celé prestávky sami a deti to vedia využiť... Nám napríklad učiteľka povedala, že jej má hneď prísť povedať, že môže za ňou ísť aj do kabinetu, lenže malá mi dnes vraví, že ju to bolelo a sa rozplakala a sa hanbila ísť povedať s plačom, takže učiteľka by o ničom nevedela, čo sa jej v triede deje... 🙄