icon

Rozmaznaný školák

lauriema
13. sep 2020

Dievcata moje, musím sa vyzalovat pretože už fakt neviem ako ďalej som dnes taka smutná sama zo seba aj zo syna. Pred časom som tu písala ze mam veľmi rozmaznaneho syna. Začala škola a on sa správa úplne katastrofálne. Vôbec sa nechce učiť, písať DU. Proste hodí mi ich že on to robiť nechce a hotovo. Maju sa učiť básničku nie proste nie. Tak som mu vzala mobil, zakázala TV. Nepomohlo. Proste sedí pozerá do blbá... Je nedeľa a on vôbec není pripravený na pondelok do školy. Pýtam sa ho Darko môj prečo sa nechceš učiť? A o mi odpovedal lebo nechcem a co. Vysvetľujem kričím. Samozrejme aj manžel dohovara. Priznám sa včera mi ruplo.. nervy a zbila som ho. Pretože je drzi. A on ešte skoro do mňa sa pustil, keď to videl manžel udrel ho aj on. Bitka vôbec nepomohla... Ani pekne slovo ako ešte na nho? Som zúfalá chce a mi plakať....

simca06022011
15. sep 2020

@rubinka vieš z kade to jej syn má? Od starých rodičov. Rozmaznavaju ho, babka povie mame, že tyra syna. Pred ním. Rozreve sa (babka), lebo vnucik sa ma učiť... A aká je ona zla matka a on zlatucky najkrajší chlapček. Ja si pamätám keď v rokov 90tich prišli detské linky kadejaké... Dôvery a tak. Ako moja sestra vyrukovala na mamu že detská práca je zakázaná (vysypanie smeti) a zavolá neviem koho už lebo ju tyra 😂 my sme ale. Ešte mali rešpekt, lebo. Sestra dostala po papulke a poslala ju mama zavolať na tu linku dôvery, a ze sa môže chystať do domova, lebo tam také deti co takým zlým mamám ako je naša putujú. A nech rovni zabudne na výhody, krúžky, značkové veci... A ona bude mať tiež menej prace. Čiže fajn... Keď sa jej nepáči nech vola 😂.
Čiže dieťa je ovplyvnené okolím v tomto, a rád to využije vo svoj prospech. Ak je mama mäkká tak ustúpi.

danim
15. sep 2020

@0silvia0 dobre je že na SK existuje 3 r materská. Fakt dobre. Sama som ich 2 absolvovala, preto viem posúdiť aký to ma vplyv na puto (neskorší respekt) a aj ako po 1,5 r dieta dôsledne vníma- zdraviť sa, správať voči rodičom, starým rodičom, inym deťom, ľuďom von, v obchode Atd Atd. Vtedy sa to všetko nastavuje ... neskôr vo vzdore už môže dieta namietať.. vtedy je to koľkokrát tazke udržať.. a tak sa pokračuje ( este min v tej výchove vidím lepšiu alternatívu jasle - lebo tam maju učiteľky skúsenosti dieta si vytvorí respekt ). Treba deti vychovávať od malička a nie len im dat jesť a spat ( babka ma iný vzťah voči dieťaťu nikdy nezastupi mamu.. vie dozrieť ale hranice mu určujú rodičia ). Toto čo sa tu rieši z môjho pohladu vychova žiadna dieta samorast. A ešte babka mu nahráva.. celé zle.

lauriema
autor
15. sep 2020

@yoxinka Ahoj, fuha so mi naložil teda riadne teraz... Po večeroch nespím tak sa zapajam do diskusií... Asi toľko k tomu. Všimla som si ze mu skáče po hlave už skôr len som to brala na ľahkú váhu moja chyba. Vieš ja tiež patram od koho má tie ustipacne poznámky, pretože my s manželom sa bavíme medzi sebou myslím si ze pekne. Občas manžel zahreši ale to ho hneď napomeniem že takto sa nerozpráva a ešte nie pred deťmi. Neviem prečo ti prídeme čudný? Môžme sa ti odfotit celá rodina aký sme pekný 🤔😉

0silvia0
15. sep 2020

@danim hej, aj ja som si absolvovala matersku 6 rokov vkuse s oboma detmi. Sama, muz na tyzdnovkach a deti som si teda sama vycepovala. Tiez som povdacna, ze mi toto bolo umoznene.

mondolina
15. sep 2020

@lauriema
Nechápeš že nejde o uštipačné poznámky? Ale, že má všetkých okolo v paži?
Spravil si nakoniec tie úlohy?

abbey1
15. sep 2020

@lauriema Ty už nehľadaj chyby na iných. Výchova detí je na vašich pleciach. Zľahčuješ dobre mienené rasy, ktoré ti tu dievčence dávajú. Vy ste rodičia, vy ste zodpovední. Nie starí rodičia, nie škola.
Pokiaľ si vy neuvedomíte, kde robíte chybu, nič sa nezmení. Aj psychológ v prvom rade pracuje s rodinou ako celkom. Neprevychova vám dieťa. Naučí vás rodičov, ako fungovať. Ale tiež vám len v podstate ukáže cestu a zvyšok je na vás.
Zobuďte sa čím skôr, kým tomu chlapcovi sťažíte budúcnosť.

lenocka12345
15. sep 2020

@lauriema v tej knihe čo som ti poslala máš presne napísané ako sa s deťmi rozprávať a ako nie , aj následok , ako mu vysvetliť dôsledky správania tak , aby to pochopil. Nemyslím , že po nociach nespíš , Ak áno , to by si mala riešiť tiež , keďže máš tri deti. Skôr si myslím , že sa nemáš s kým porozprávať , preto si taká aktívna a preto riešiš a zakladáš diskusie .

0silvia0
15. sep 2020

@lauriema ved nejde o to, ci ste pekni alebo nie ste pekni. Ale posobite ako rodina neucelene, vsetci sa do vsetkych staraju, babka sa vyhraza vnucke (tebe), kazdy ti komentuje tvoju vychovu a zasahuje do nej. Nechapes, ze rodicia ste vy dvaja s muzom? Naco do vychovy montujete babky, dedkov, kmotry, prababky a celu komunitu? Vy dvaja si deti cepujte a vychovavajte podla poziadaviek dnesneho sveta, nie podla poziadaviek babiek a prababiek🙄

mondolina
15. sep 2020

@0silvia0
Lebo to je taká komunita....

danim
15. sep 2020

@0silvia0 aj ja som bola takto jednu po druhej - a veru nenudila som sa užívala som si ten čas a deťom sa venovala - von ihriska materské centrum, neskôr tanečná.. 3 dni z týždňa ( materské centrum či tanečná )- ozaj si neviem predstaviť zveriť tento čas inym. Ozaj buďme vďačne, že to mame na sk umožnené ( v USA materská 1,5 mesiaca - potom mama platí opatrovateľke - cudzej zene- aby bola s jej deťmi 🙈, už len voči kojeniu veď 1,5 mes dieta - otras ), treba si to obdobie uzit, veď kedy inokedy- a veru “dovolenka” to rozhodne nie je ;) pracovať budeme do dôchodku a v každej firme je človek rýchlo nahraditeľný... no to čo to zanechá tomu dieťaťu ten čas ma oveľa vacsiu hodnotu.

0silvia0
15. sep 2020

@mondolina ved to je fajn, ze autorka sa z toho chce nejako vymanit. Ci su romovia, ci poloromovia, to je jedno, chce s tym nieco robit, to je fajn a ja jej drzim palce. Len tu asi tie rodiny funguju asi takto komunitne a decko je decko aj ked ma 40 rokov a je pod vplyvom rodica, ako vidime podla toho, co autorka pise. Len bude to mat tazke s celou rodinnou pereputou okolo zadku. Bud to usekne radikalne, na co podla mna nema gule a silu, lebo rodinu potrebuje na strazenie najmladsieho potomka alebo to zostane tak ako doteraz, ze vsetci budu kazdeho vychovavat a zasahovat a spochybnovat hoci matku pred vlastnymi detmi. Ak to zostane ako doteraz, tak sa autorka moze len modlit, aby detuchy dopadli po kopancoch od zivota aspon tak ako mama s otcom... oni tiez budu varovat raz vnucence svojim peknym detom, ked si mladucki pozakladaju rodiny a budu musiet ist do prace, aby mohli z niecoho zit.

mondolina
15. sep 2020

@0silvia0
Zostane to tak ako doteraz. A komunitou som myslela, veľkú rodinu pokope.

0silvia0
15. sep 2020

@mondolina to uz je na nej, mozeme jej akurat tak drzat palce🌹❤️

katulienkax
15. sep 2020

@danim a takéto mudrujú najlepšie a najviac. Lebo ostatne zle vychovali len ja najlepšie

taga
15. sep 2020

Tvoj syn ta udrel, pretoze si ho zbila. Ponizila si ho tym, oplatil ti to rovnako, ako by chcel povedat 'ako sa teraz citis mama?'
Myslim, ze ty ides z extremu do extremu.. bud si na neho prilis makka a sladká ako med alebo ho bijes. Ano, aj take sa vyskytne, obcas, ale nemalo by to byt ako ma hupacke kazdy den. Skus byt ty sama viac vyrovnana a pristupovat k synovi s chladnou hlavou. A co tu chyba a nikde nevidim
MOTIVACIA! tvoj syn nema ziadnu vnutornu motivaciu a asi ani vonkajsiu. Ty ho mas motivovat, niecim pozitivnym, spravis si ulohy, mozme ist von / hrat sa, alebo co ma rad (nie darceky samozrejme) nechces sa ucit? Hmm ok, ale kedze je to jedna z mala tvojich povinnosti, odpadaju ti aj vsetky akekolvek vyhody. A co tak este dat ho ma nejaky sport? Castokrat dobry trener vie dietatu prirodzene dat niektore hodnoty, co rodicia nevedia

yoxinka
15. sep 2020

@lauriema
Ďakujem, nemusíš mi fotiť celú rodinu. Ako argument, že “my sme pekní” ... no ja neviem. Myslím, že ti tu už toooľko rád dal kde kto, že keby len štvrtinku použiješ, pomôžeš si ... ale prečo mi to príde čudné ... lebo syn ťa bije, hovorí ti, že ťa neznáša, matka ti vyvoláva, že ho týraš, keď sa snažíš, aby sa správal adekvátne veku, prababka ti vyvoláva že prídu pre teba šandare ... no jak keď to čítam, ako ako keby som čítala Kocúrkovo, dočista! Ty si matka, ty si vychovávaš deti!!! To ako sa správa tvoj syn, je tvoja zodpovednosť, pokiaľ ešte nie je dospelý. Decko si s tebou robí čo chce, máš tu o toza tri mesiace viac príspevkov ako ja za 11 rokov, ale dôležité pre teba je, že ste pekní ... 🤦‍♀️

lauriema
autor
15. sep 2020

@danim D
@mondolina
@0silvia0
@lenocka12345
@abbey1
@lauriema Dievčatá, v prvom rade Vám ďakujem že Vás zaujíma osud môjho syna, mam pocit ze niektoré odomna čakáte výsledok hneď dnes, mandolina, teba komkretne sa chcem opýtať čo myslíš tým ze to je taka komunita... Dúfam že nenarazas na Rómsky pôvod fakt by ma to veľmi mrzelo. Beriem ze deti sme si rozmaznali, teraz je tento výsledok. Rodina zasahuje do výchovy asi preto pretože syna viacmenej vychovával otec, mama moja. Ja som ho mala v18. Potrebovala som chodiť do školy. A áno niečo je pravda aj na tom ze viac menej mame vzťah ako sestra a brat nie ako syn a mama. Manžel je stále v práci, ale keď je doma snaží sa venovať deťom. Napríklad teraz išiel len on a syn na záhradu pooberat jablká aby som mohla zatvárat, piecť koláčik. Určite budú mať veľmi plodný rozhovor. Syn má totiž pred manželom rešpekt. Syn veľmi chce tu elektrickú kolobezku manžel mu ráno povedal ze mu ju Ježiško prinesie len v tom prípade keď sa zmení. Syn povedal ze sa bude snažiť. Včera večer sme sa modlili.. Každý večer sa modlíme všetci spolu a syn sa modlil aby mu Pan Ježiš pomohol zmeniť sa skoro som sa rozplakala. Syn mal od narodenia vždy všetko čo chcel, zabudla som ale na to dbať o výchovu. Do práce sa vraciam už teraz v októbri. Mala bude u svokry pretože moji rodičia ešte pracujú. Vraciam sa pretože chcem čím viac ušetriť v tejto ťažkej dobe. Budem mať rodičak plus výplatu je to dosť pomoc. Chceme stavať dom takže každé euro dobre. Je mi veľmi ľúto ze niektoré sa tu do mňa navazate, aj keď viem ze to asi nie v zlom ale preto aby som niečo začala robiť.
@simca06022011 Ale viete ako mi je? Syn nepočúva, babka, mamka obvolala pol rodiny a zalovala že som udrela syna 🤦‍♀️Ale nespomenula to, že on udrel mňa. Pred chvíľkou opäť volala babka že sa mám spamätať, že ho mám pustiť k mojej mamke, moja mamka vkuse plače že som jej vzala život že ona potrebuje moje deti

danim
15. sep 2020

@katulienkax už nech si každý vychováva ako chce, ako zvládne a ako vie. Ja o rady nepytam. Keď si moje príspevky autorka prečíta tak možno pochopí čo sa udeje keď pôjde do prace skôr a aj to tretie nechá babke. Ostatne príspevky som adresovala inym ženám ako konštatovanie - ony to pochopili.

mondolina
15. sep 2020

@lauriema
A keby som aj narážala na rómsku komunitu, čo je na tom zlé? Slovo komunita nie je nadávka, ani rómska.
Ide o inú výchovu v rámci veľkej rodiny, takže sa neurážaj.

mondolina
15. sep 2020

@lauriema
Napísal si potom úlohy?

lauriema
autor
15. sep 2020

@yoxinka jaj samozrejme ze to s tou fotkou bolo myslene zo srandy. Dotklo sa ma ze si napísala ze sme čudný,

0silvia0
15. sep 2020

@lauriema akoze klobuk dole pred tvojou sebareflexiou a pokorou, ty aj vidis ako to je, ale neda sa ti vymanit z tych celorodinnych zasahov.
Drzim ti velmi palce a vela sily❤️🌹

lauriema
autor
15. sep 2020

@mondolina áno, napisal, myslím ze aj modlidba pomohla

lauriema
autor
15. sep 2020

@mondolina Neurazila som sa, len sa ma to dotklo, myslím si ze v každej komunite majú ľudia problém s deťmi nie len v Romskej

lauriema
autor
15. sep 2020

@0silvia0 Ďakujem ti veľmi pekne, si zlata❤️Dievčatá tu chcú zmenu vidieť ešte dnes...ja si ich názor naozaj vážim, ale pokaslala som to.. A nejde to napraviť za hodinu.

yoxinka
15. sep 2020

@lauriema
Tak pozor, ja som nenapísala, že ste čudní, napísala som, že “celé vaše fungovanie mi príde nejaké čudné”. Vnímaš rozdiel? 😊

0silvia0
15. sep 2020

@lauriema mam pocit, ze ty svoje deti chces vychovavat gadzovsky a cela rodina romsky.
Je to jednoducho ina vychova, ina kultura, preto s tym vsetci nesuhlasia a miesaju sa ti do toho.

lauriema
autor
15. sep 2020

@yoxinka aha, prepáč čítala som rýchlo. Zapravovala som kysnuté cesto na buchty

rubinka
Autor odpoveď zmazal
lauriema
autor
15. sep 2020

@0silvia0 Asi áno, drz mi palce 😉budem sa snažiť ved mi môžeš občas napísať aj internú správu ako to ide. Poteší ma to 🤟