Šikovná druháčka

nelinka2009
9. okt 2017

Ahojte nemam problem, len taku otazku. Dcerka je druhacka, ide jej to skvele. Len velmi tuzi po takej ozajstnej naj kamoske, ktora by bola len jej. Velmi chce k niektorej spoluziacke prilupnut. Maju vase deti v tomto veku v triede naj kamosov? Moc sa jej nedari najst ju... A uprimne to dievcatko co si teraz vybrala sa mne moc nepozdava, ina vychova, ale nestaram sa, nech si kazdy vychovava ako chce. Ci mam sa jej do toho pliest? Stale chce, aby sme sa s nejakou rodinkou jej spoluziacky stretavali aj mimo skoly. Ja tych rodicov nepoznam, len zo skoly...no neviem... Myslite, ze sa treba s niekym takto zoznamit???
A druha otazka: robievate vasim skolakom narodeninove oslavy, kde pozyvate celu triedu, alebo len par vyvolenych kamaratov, alebo oslavujete len s rodinou? Je ich 15 v triede..
Prosim super mudre, aby komentovali k veci, nehodnotili a neodsudzovali.
Vdaka

ewellina
9. okt 2017

Myslim, ze pre vacsinu dievcat v tomto veku je velmi dolezite mat taku naj-kamaratku. Treba sa s detmi o tom vela rozpravat, aj jemne usmernit pri vybere. Na oslavu by som pozvala len najlepsiu kamaratku, pripadne dve-tri. Celu triedu 😲 urcite nie, to by bolo na mna prilis. 😀

mazula
9. okt 2017

Ahoj,ja mám tretiaka,oslavy robíme,vyberá si z triedy a z krúžku naj kamošov,v triede má dobrých kamošov,s 5 si už tykám s rodičmi,sem-tam sa stretneme,s 1 aj intenzívnejšie.Ak si s kamarátkou sadli ozaj super,nebránila by som sa návšteve,iný je pokec 5min s rodičom na chodbe,iný na káve doma.Ale ak je iné,chápem,môj má aj kamošku,ktorá dojde,ale bez maminy.Ale ak sú ozaj super kamošky,skúsili by som niečo zorganizovať,ak nie a malá je len v štádiu hľadania kamošky a túžby po nej,ešte by som počkala.

siska53
9. okt 2017

@nelinka2009 to je vec povahy. Ja som mala vzdy nejaku naj kamosku.. Od 1.roc. Zs.Doteraz aj sme,hoci sa malo vidavame.
Ale priatelstvo nevynutis. To si musia tie dve baby sadnut.

Oslavy? No..mali sme uz jednu,maly si pozval skolkarskyxh kamosov a aj on b pozvany,ale nie som.velmi za tieto akcie.
Skor,ze pozveme nejakeho kamosa k nam,ci on pojde k nim.
Mala este neviem, ta tiez chce oslavu,ale to je este dost daleko,uvidime..

V kazodm.pripade by som jej do vyberu kamosiek nezasavovala,skor je dobre ich spoznat.. A dakedy sa clovek aj potrebuje popalit.. Lebo darmo jej budes dohovarat,moze to este horsie skoncit,just sa na nu upne.
Skor sz dcery pytat,co jej na nej vyhovuje a. Tak.. Moj nazor.

ivana11155
9. okt 2017

Tazko jednoznacne poradit pretoze kazde dieta je ine. U mojej dcerky je ich 9 dievcat v triede a kamaratila sa uz okrem dvoch hadam s kazdou. Su to kamaratstva na 2-3mesiace, potom sa rozkmotria a kamaratia sa s dalsou. V tomto veku sa podla mna dievcata este nekamaratia "na cely zivot" pevnejsie kamaratstva prichadzaju az od cca 4.roc. Treba dat pozor aby sa dcerka zbytocne nenaviazala na nejake dievca ktore ju za 2mesiace odkopne a ide sa kamaratit s dalsou. Z akej rodiny je ta kamaratka by som riesila az vtedy ked by aom tam moju mala pustit spat alebo s nimi na vylet. A oslava zopar deti, ktore su jej najblizsie, naco 15.

tova
9. okt 2017

@nelinka2009 tiez mam dceru vo veku tvojej, ale uprimne povedane zakazala by som mojej dcere kamosku ako je
tvoja dcera ktora by sa na nu prilepila. Aby ju mala len pre seba? tu o co ide o nejake manzelsvo? Aby potom ked sa jedna odstahuje alebo najde si inu tak druha bude vyhladavat psychologa? Moja dcera ma kamaratky v skole a na kruzkach rozne aj domov sa pride pohrat ta, ktora ma parave volno alebo sa s rodicmi dohodneme a stretneme na ihrisku. Ako mozes povedat o nejakom dietati ze nachces aby sa s nou tvoja dcera kamaratila? co ti moze na malom dietati vadit? podla mna jedine zlo na dietati v takom veku je asi ako tvoja dcera manipulatorka aby riadila druhej co ma robit, kam ist, s kym sa kamaratit.... takych sa deti vyhybaju.

dahra
9. okt 2017

@nelinka2009 - fúha, na ZS som nikoho nemala, neskor (aj doteraz) som sa kamarátila so segrinou kamoskou. Ale my so sestrou sme ako kamosky, takze sme boli takto 3. Kryštalizovalo sa to najviac na 5-8 a potom SS. Také malé deti...hm, moja mama mala taku kamošku, ešte z MS, chodili spolu aj na ZS, SS a na VS 🙂 potom sa obe vydali, ticho....teraz sa znovu viac kamaratia. Kamaratstvo sa neda vynutit, tie osoby si musia sadnut.
Oslavy robime len v kruhu rodiny. S kamaratmi oslavovat sme sa naucili už ako baby samostatné, teda pripravili sme si male pohostenie a posedenie u nas doma samy. Rodicia vtedy pri nás nesedeli, ani sa nestarali.

moonlight1210
10. okt 2017

@nelinka2009 ak chce tvoja dcera najst kamosku, s ktorou si budu blizke, musi byt sama sebou. To znamena hrat sa to, co ju bavi. Kreslit to, co ju bavi. Robit to, co ju bavi. A ked bude pri tom spokojna a zabavat sa, urcite zaujme niekoho, kto ma rovnake zaujmy. A na zaklade toho najdu spolocnu rec a spriatelia sa. Kamosky si ju najdu same.
U nas fungovala tato rada detom, ked sa stazovali na kratkodobe nefunkcne priatelstva a boli z toho smutne. Dnes maju dobrych kamosov, stretavaju sa, pomahaju si s ulohami, ked su chori, hraju sa spolu, chodia si na oslavy navzajom. Ci to vydrzi az do dospelosti vie pan boh, ale zatial to uz par rokov klape.
A oslavy stacia mensie. Len blizki kamarati. Povedzme max do 6-8 deti dokopy aj s tvojimi. Aj tebe sa to bude lahsie kocirovat a ukludnovat, lebo sa vedia v ramci zabavy riadne rozjasit (a mas za nich zodpovednost). Aj program sa im vymysla lahsie.

j93375
10. okt 2017

@nelinka2009 ja mam tiez dcerku druhacku a veelmi sikovnu,proste skola jej ide, ale tiez mame tento problem najst kamosku, v triede su len 9 dievcat,no ale vyzera to tak ze so ziadnou si nesadne /asi 5-6 dievcat su v spravani horsie ako chlapci,proste rebelky,a osobne aj poznam rodicov,ze maju to po kom mat/,takze tiez asi kamosku v triede nenajdeme. Moja je ticha,skola jej ide, no nebudem ju chvalit bude asi za biflosku u ostatnych. Co sa tam 1 dievca naslo,ze dcera mojej kolegyne z prace,ale nie je mi to nejaka blizka kolegyna je na inom useku, ta sa uz aj zdala byt fajn, ale ma blbu mamu,ta za mnou den co den lozila a pred ostatynmi ma dost velke usta,ze tvoja dcera povedla mojej to a to,nedala jej odpisat, moja sa mi zas stazovala,ze sa jej vysmieva,ze vsetko len od nej odpisuje narychlo, a ona si to potom krasne potichu vyfarbi,a ma to krajsie.......a proste ta jej mama riesila to v praci a mne to vadilo,ja som povedla,ze co sa do toho stara,nech si to dievky medzi sebou vyjasnia,ze lepsie bude ak sa nebudu kamosit,a veru odvtedy uz ani spolu nesedia,akurat v druzine sa mozno trosinku spolu pohraju ked uz nik tam nie je,potom sa zas rozkmotria a tak. Paradox na tom je co ma aj kus potesilo, ako kolegyne behala kym sedela s mojou ze ako dobre sa uci, a ked ich rozsadili,zrazu bum uz to nebolo az take dobre,tak sa potrvrdilo kto od koho odpisoval,ale to aj uz neriesim, to pochopila aj moja dcera,a sama povedala,ze s nou uz nikdy nechce sediet,ani v uceni nic riesit-spolu,nech sa uci sama ked je taka mudra, ale obcas ze sa pohraju,pokecaju cez prestavku,ale o neskolskych veciach. Tak som jej to schvalila a je pokoj, Tiez si myslim,ze do 4.roc. este netreba az take priatelstva na zivot a na smrt,a na druhom stupni ci ich nejak nepomiesaju aj z inych tried a tak,pripadne na nejakom kruzku v zuske a tak, takze zatial neriesim. Ale mojej to tiez vadilo ze ked si nejaku vyhliadla,tiez si myslela a bola sklamana ak sa ta po tyzdni zacala extra bavit s nejakou inou, citila sa taka odkopnuta, ja ju chapam, je taky typ ze jej bude stacit 1 kamoska a nie nejaky zhluk viacerych,asi do nejakej vacsej partie nezapasuje, ale kvoli tomu si nemyslim,ze je nejaka manipulatorka, je proste taky typ,a budem verit,ze este taku nejaku kamosku najde, inac ma to mat po kom,lebo ja som bola presne taka ista.

hettinka
10. okt 2017

@nelinka2009 piatak naj-kamoša nemá, oni sa kamošia tak spolu, ako celá trieda
staršia, druháčka na gympli tiež naj-kamošku nemá ..., má 2-3 lepšie kamošky, okrem toho kamarátky aj kamarátov chlapcov (zatiaľ žiaden vážny) a celú ZŠ bola samotárka, vlastne kamošky nemala, občas s nejakou išla von, ale nič pravodelné

narodeeninové oslavy pre kamarátov nerobievam, vybavím to poslaní sladkostí do školy. Oslavujeme len rodina.

6mia6
10. okt 2017

Inak dievcata uz dlhsie sa zamyslam nad tymi velkymi super oslavami s celymi triedami. Kam to povedie tie naroky ked budu mat 15? To len taka uvaha. My oslava len v kruhu rodiny ani kamarati to nech si riesi ked bude starsi.
Moj je tretiak s jednym chlapcom si sadol od 1. rocnika. Chodi k nim na vikend a ja neriesim z akej je rodiny. Teraz pride on k nam.
Ale napr. fotil sa s viacerymi babami a chalanmi. Samostatne. Moj je zas velmi spolocensky, deti ho vyhladavaju. Cez prazdniny tu mam hotovu skolku. Akurat ma zaskocilo ked ho u nas doma hladali 5 rocne deti 😀
Inak do vyberu by som sa nestarala. Ja teda som velmi spolocenska ale zo zs nemam ziadnu kamaratku. Vychadzam so vsetkymi rada ich vidim ale nestretavame sa. Zo sš sa stretavame 4 baby. Jedna je taka lepsia , tri o krok dalej. Naj kamaratku mam z "ulice". Kamaratime sa 20 rokov.
Skor by som u dcery riesila ze to sama riesi a "tlaci na pilu". Mozno jej zatial kamaratku mozes suplovať.

dai
10. okt 2017

@nelinka2009 robime oslavy pre celu triedu a s rodicmi sa pozname na urovni navstev - deti sa ale poznaju od skolky...
To s tym vlastnenim druheho dietata - dcere sa uz 2x stalo ze si ju takto privlastnilo ine dievca - a teda ja ako rodic som nebola nadsena☹ zakazovali jej kamaratit sa s inymi, dokonca jedna sa jej vyhrazala ze si ublizi - to som uz riesila aj s maminou toho dievcatka - cize na jednej strane mala super naj kamosku - vzdy tam bol niekto kto s nou chcel byt, prvu si ju vybral a podobne , na strane druhej tym aj trpela ked chcela robit nieco ine...
Aktualne bff kamosku nema ale jasne ze rozprava o tom ze chce... ich je len 5 dievcst - vyber mizivy, ma kamaratov chlapcov. Mam pocit ze v tomto veku sa aj tak tie naj kamosky menia kazdy druhy mesiac - dcera je o 3 roky starsia od tvojej.. z mojej vlastnej skusenosti najst naj kamosku - to nevynutis, ani navstevami ani oslavami... to sa dietatu musi stat - ja som pocas skoly mala naj kamosku 2x, inak sucast kolektivu... moja dcera ma aktualne dobry kolektiv tak som celkom rada ze ho nelamu cez tie vlastnicke bff akoze vztahy... u nas deti u seba aj prespavaju, matky ich navzajom vyzdvihuju podla aktivit a tak - cize maju dost sanci prehlbovat viacero vztahov naraz...

katarinapekna
10. okt 2017

Ty mas ešte malé dieťa,tu nie je co zakazovať, to este len pride v pubrrte a to by má zaujímalo ako sa s tym dá slusne popasovať.

dai
10. okt 2017

@6mia6 tie velke oslavy neboj nevedu nikam🙂 moja dcera mala kazdy rok velku oslavu od narodenia - najskor to boli velke rodinne oslavy, od 5tich rokoch s celou triedou plus deti z rodiny - 20-30 deti - deti sa vyblaznili, dostala kopu darcekkv ktore si postupne mohla otvarat...
Asi v 8mich mi prvykrat povedala ze chce kamaratky na pyzamovu party - takze mala 5 naj kamosiek u bas doma ... teraz sme z rodinnych dovodov 2 roky oslavu vynechali, svet sa nezrutil, oslavili sme s rodinnou ... ziaden narast poziadaviek sa nedeje, deti jednoducho v tom veku 4-8 rokov pokladaju vsetky deti v svojom.okoli za naj kamosov a tazko sa im vybera, cim su starsie prirodzene zacnu vyberat, nie kazdy im uz sadne...

6mia6
10. okt 2017

@dai tak super. Lebo ked citam ze zajednavaju centra alebo saly tak mi rozum stoji ze na co? Mam 8; 5 a mala ide mat 1... a ked pride rodina je nas tu viac nez dost. 🙂

dai
10. okt 2017

@6mia6 tak aj my zajednavame cele centra - kazdy podla svojich moznosti...na co? To je taka vecna otazka - ked spravis prvu taku party a vidis svoje dieta - ako dolezito sa citi, ako sa tesi, ako mu svietia ocka ked vita svojich hosti a nasledne sa s nimi luci... tazko sa potom odola nespravit dalsiu... ale jasne ze aj dieta nato musi byt - moje su spolocenske a vzdy kopu deti okolo nich takze si to yzivaju, keby mam nejake introvertne tak s tym vobec nezacinam... a jasne ze dietatu musis vela vysvetlovat aby chapalo postupne aj kolko stoji usilia aj financii pripravit taku oslavu aby to nebralo ako nieco samozrejme...
Ved to - ze u nas tiez tie rodinne oslavy su okolo 20 ludi vzdy plus potom ta decka - ako ja som vyflusnuta ale zas mna bavi hostit takze to robim niekde aj rada🙂

6mia6
10. okt 2017

@dai moje deti by boli nadsene ako kazde dieta. Su stastne aj ked sem pridu nasi najblizsi upeciem im tortu podla zelania. To teatro nemusim ja.
Kazdy to mame nejak.

negymama
10. okt 2017

to su velmi individualne zalezitosti. Najstarsia dcera siedmacka ma najlepsiu kamaratku od 1. rocnika, ale kamarati sa aj s inymi dievcatami z triedy, nie su s tou najlepsou upnute a izolovane , na narodky v lete si pozyva aj 5-6 dievcat, ale my mame velku zahradu, bazen, takze aj ked je tu vela deti, bratranci sesternice, moje 4 deti plus kamaratky, dajak sa to v tom priestore strati. V byte by som urcite vela deti nepozyvala max 1-2.

druha dcera piatacka uz zmenila najlepsiu kamaratku asi 2x, mala jednu v 1 a 2, rocniku, ktorej potom rodicia snazili obemdzit toto kamaratstvo a dievcata voci sebe ochladli, tak si nasla druhu najlepsiu zhodou okolnosti sestru tej najlepsej kamosky starsej dcery.

treti syn je tretiak a ma od prveho rocnika najlepsieho kamarata, poznaju sa zo skolky a tam mame dobre priatelske vztahy aj my rodicia, stretavame sa cez vikendy, chlapci travia prazdniny raz u nich raz u nas. Synovi nerobime oslavu s detmi, iba v rodine. lebo je narodeny na silvestra, to by mu nik neprisiel.

najmladsi je prvacik, ten si kamaratstva este len tvori.

anett9
10. okt 2017

Ešte je malá,na nejaké bff má ešte kopec času, v tomto veku je to väčšinou kamarátstvo na chvíľu. Skutočné bff tak najskôr 8. 9. ročník a najpravdepodobnejšie až na strednej. Väčšinou sa bff rozchodom na stredné školy končia.Dcéra tiež mala každú chvíľu nejakú akože najkamošku a stačila drobnosť a už neboli kamošky ,alebo teda nie "naj". Teraz má 12 ,kopec výborných kamošiek,kamošov všade kde sa len dá : škola,tréningy dokonca aj 200km od domova,ked chodí na prázdniny ku starkej. Sú v kontakte cez fb.Niekedy sa smejem ako si tie baby "vyznávajú lásku" cez soc.siete. Ale tiež má v triede dievča,ktoré by strááášne chcelo bff,ale ide na to úplne zle,väčšinou negatívnymi poznámkami k druhým a pod. Už nám hovorila aj dcérina triedna,že keby ju naša "vzala na milosť" alebo také niečo,že dievča chce byť "hviezda" ,chce mať kamošku,ale nejde jej to a je z toho frustrovaná a svojím správaním to len zhoršuje.
Všetko chce čas a bff sa časom nájde.
Oslavy len v kruhu rodiny,žiadne celé triedy a pod.,to mi príde choré. Ked tak dodatočne nejakú menšiu kvázi párty 2-3 kamošky. Našej sme povolili tento rok prvýkrát,12 ročné baby sú už rozumnejšie. Spravili sme grilovačku víkendovú začiatkom septembra, baby u nás prespali,zabavili sa a išli domov. To úplne stačí myslím

vloky
10. okt 2017

@nelinka2009 starší má tiež problém nájsť si poriadneho kamaráta... Kamarátov má kopec no žiadneho najlepšieho... Dcérka presne naopak tá má 3 najlepšie 😁... Určite sa im do priateľstiev nemiešam... Nezakazujem.... Maximálne ich usmernim keď prídu s nejakým problémom... A k tým návštevám ti poviem len toľko že aj syn strašne po takom niečom túžil, tak sme to skúsili... Síce z tých chlapcov aj tak nemá naj kamosov, za to my (maminy ) si chodíme na kávičku a ,,babinec,, doteraz 😉

lucik194
10. okt 2017

oslavy robime - aj meniove aj narodeninove ale u nas to je troska rozdiel, zatial ani jedna oslava nebola vo vnutri (meniny jun, narodeniny september), oslavy byvaju vonku ideme opekat, deti zjedia spekaciky, slaninu, salat, k tomu maju kolac resp narodeninovu tortu. Rodicia donesu deti, deti pobehaju po lese, je tam ihrisko, zablbnu si a rodicia co chcu zostanu s detmi na oslave co nie, pridu si po ne za 2-3 hodiny. Rodicia donesu opekanie aj pre deti (pokial nechcu slaninu) ale inak vsetko donesiem ja, nie je to velka polozka.
na oslave vzdy byva tak 10-12 deti nakolko pokial maju aj surodencov pridu aj so surodencami (poznaju sa, plus minus rovnaky vek). Doma pre deti oslavu omlietam robit, upratovat to nebudem, a robit oslavu pre 2-3 deti nema zmysel, to nie je oslava, to je len stretnutie deti.

detom s rodinou (stary rodicia, teta ujo....) oslavu nerobim, pridu zablahozelaju pohraju sa spolu a idu domov. ...
co sa tyka kamaratiek, ma ich viac, stale sa stretava s kamoskami so skolky, teraz ma aj ine zo skoly, plus partia co sa stretavame rodicia (ine deti).... to neriesim...

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@tova tak to si ma velmi nespravne pochopila, asi som sa zle vyjadrila, takto to urcite nieje. Samozrejme, ze v podstate su kamarati vsetci, a nikto nikoho nanipuluje...

hettinka
10. okt 2017

čo sa týka osláv, myslím si, že veľa ľudí ich robí preto, že sa ocitli v začarovanom kruhu ... parkrát na nejakú spolužiakovu oslavu išli a patrilo by sa "vrátiť to", zasa ťa pozvú a už sa vezieš...
Ja som sa dcery pýtala, ked mala 15 rokov, či nechce oslavu pre kamošky, že nie ... že ona ich vezme na zmzlinu a pojdu spolu na kupko.

Návštevy detto, mna osobne by zaťažovalo u nás hostiť stále nejaké cudzie deti. Občas áno, ale aby sme mali doma cele víkendy nejaké návštevy, to nie ... to by sme predsa nemali ako rodina ani súkromie, ani rodinný program. Na to bude dosť času, ked budu deti staršie (16-ročná tiež ešte tráci víkendy prevažne s nami).
Dcéra mala kamošku na prespatie raz cez prázdniny, no cítila som to ako dosť obmedzujúce, ako veľmi občasnú záležitosť dovolím, ale nie pravidelne.

Občas k nám chodil synov kamarát (taký od školky) a vždy len narobili bordel v izbe, pokazil mu hračky, rozobral stavebnice, popísal stenu a synovi to postupom času začalo vadiť a začal pred ním schovávať veci. Ja som to tak brala, že ked sa deti hrajú, tak neporiadok je normálny a niečo sa môže pokaziť ... lenže milý kamoš vždy zdvihol kotvy a zdúchol a syn musel upratať sám. Takže ak kamaráti, nechs a hrajú vonku, na dvore, v družine, v škole ... ale domov ich velmi nepozývam.

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@dai no ptrsne toto riesim... To dievcatko dcerku tak trosku vydiera, ze ak mi nedas to a to, tak sa s tebou nebuden bavit... A nasa krupica chce tak naj kamisku, ze jej vsetko da, aby sa kamosili... Ako ano vychadza so vsetkymi v triede, len ona chce taku tu naj na tajomstva a tak... A to tam zatial nieje.

dai
10. okt 2017

@hettinka s tym zacarovanym kruhom mas asi pravdu... na druhej strane je asi normalne ze 15rocne uz neciti take potreby ako krpate... ono presne kvoli tomu bordelu ja tie velke oslavy nerobim doma ... v centre mi je to jedno - decka su vyblaznene, rodicia spokojni, trva to obmedzeny cas - centrum vsetko zabezpeci ak chces - cize ziadna starost...
s tym prespatim za mna je vacsia starost - mna vysla financne ta oslava s 5timi dievcatami na prespatie rovnako ako pre 20 deti v centre so vsetkym... k tomu jasne ze starostlivost o deti, zodpovednost a tak...

a s tymi navstevami cudzich deti - ja sa uz pomaly ucim ze toto je velmi individualne a my ako dospely sme strasne rozdielny - moja dcera ma 2 kamaratky kde nielen deti stale malu volaju spat ale aj ich matky - ja mam na to vikendove prespavanie podobny nazor ako ty - nejak zvlast mi to neprekaza priestorovo - mame velky byt, ale skor mi to narusa tu rodinnu intimitu ... ale ako hovorim, mam jednu maminu co mi pomaly kazdy druhy den vola ci moja dcera sa nepojde k nim hrat, cez vikend spat a podobne☹ cize predpokladam ze ona to vnima uplne inak ako ja

dai
10. okt 2017

@nelinka2009 hovor s nou hlavne - ja sa snazim byt mojej malej bff🙂 a vidim ze ona si to uziva, jasne, nemam jej vek a uz vnimam ze na vyznam niektorych slov sa jej musim pytat🙂 moj slovnik ich uz neobsahuje.. moja uz ide pomaly do puberty - o to viac jej ale zdoraznujem ze my ako rodina sme jej bff a vzdy budeme... davam jej priklady zo svojho zivota a tak... ona je velmi vnimava na toto...
tvoja je este malinka - moj syn je teda prvak - velky salamista - ma svoju particku , sem tam sa pomlatia, sem tam su najlepsi kamosi... mal uz aj nieco ako bff ale teda skor to bolo tak riadene mamou toho jeho kamarata som mala pocit... ja mam pocit ze ak to tam nie je v tomto veku prirodzene, proste tie decka si totalne nesadnu - od sympatii cez povahu... tak to zial moze skoncit pomaly az sikanou... to co som ti popisovala pri mojej malej som ja ako psychicku sikanu aj citila - ta malinka mojej rozpravala ze sa zabije ak sa bude kamaratit s nejakou inou , moja chodila s placom domov ze sposobi smrt niekoho ale ona sa tak chce hrat aj s inymi detmi - to mala v predskole ... potom islo to dievcatko nastastie do inej skoly - teraz sa stale stretavaju ale uz maju normalne vztahyu - ten jeden rok to bolo ale o hubu☹ mala totalne rozpoltena - na jednej strane pysna aku bff ma ( oni boli k sebe prilepene od 3och rokov, ucitelky nechapali ze v takom veku mozu byt take kamosky ), na druhej totalne nestastna aka je obmedzovana a vlastne vydierana... a absolutne nemala sancu v tom veku sa s tym sama vysporiadat☹ za mna radsej nic ako toto☹

svetkaadamko
10. okt 2017

@nelinka2009 myslím, že my rodičia sa veľakrát staráme naším deťom do takých vecí, do ktorých nás nič nie je. Moji rodičia mi nikdy nediktovali, s kým sa kamarátiť, s kým nie, nehľadali mi kamarátky ani nič podobné. Veď máme inteligentné deti, hádam si nájdu kamarátov samy. Mám syna tretiaka a s niektorými rodičmi si aj tykáme, ale to prišlo tak spontánne všetko.
Čo sa týka osláv, my robíme doma, dovolím mu pozvať tak 5 - 6 kamarátov, sám si zváži. Žiadne ovácie nerobíme.

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@dai no ved ptesne toto... Nemam pocit, ze by to kamaratstvo dcerka zvladala, skor jej to robi stres... Ako mamicka je velmi mila... Sme obe dali kavu uz dva razy, len ta nala teraz prisla nova do triedy a ja mam taky pocit, ze namka tlaci, inak by sa ani az tak nekanosili... Proste su kazda ina... S dcerjou som hovorila, opatrne, len teda, ze ak sa s nou niekto nechce kamaratit ak mu neda hracku, tak to neni dobry kamarat... No dufam, ze sa to dobre skonci... Pozvali nas na oslavu a uz mi dotycna mamka naznacila, ako sa tesi, ze aj my ich pozveme... No zas potom to radsrj viacere deti... Mozno vsetky z triedy..
Ach boze

dai
10. okt 2017

@nelinka2009 male deti male starosti velke deti velke starosti🙂 ja mam nastastie s rodicmi deti dost otvorene vztahy a su zvyknuti ze zas az taku servitku si pred usta nedavam - ale teda ako som pisala, pozname sa uz nejaky ten rok - u nas na skole je vela aktivit aj pre rodicov urcenych nato, aby sa spoznali aj inak ako len rodicov deti, to dost tym celkovym vztahom pomaha...detto citim od rodicov ze moje deti tym ake su, su dost oblubene nielen u deciek ale aj rodicia ich maju radi ako hosti, takze nejak nemusim riesit nejaku pripadnu ich izolaciu a tak, skor naopak , ich chranit od prilisnej pozornosti...

obavam sa ze ti nic ine neostava len dalej malinku usmernovat, pomaly nastava obdobie kedy sa bude musiet popasovat s roznymi situaciami sama a my rodicia mozme dieta len pridrziavat zozadu aby sa pri pade az tak neobuchalo, ale padat uz bude, s tym sa zas my musime vysporiadat☹

nelinka2009
autor
10. okt 2017

@dai ja viem len toto mi uz pride, a oprav ma, ak sa mylim, trosku take manipulovanie aj mba tou mamickou... Napr. Vzdy sme robievali malej oslavy s kanaratmi, ale len s tymi tu zo sidliska.. Raz bola v mc don, raz v ateleri keramiky... No a tento rok sme sa nam tieto kamosky od nas poodstahovavali a pozyvat ich uz nebudeme. S malou sme sa teda dohodli, ze oslava s detmi tento rok teda nebude a dostane drahy darcek... Tato nova spoluziacka ju ale pozvala... Odviezli sme ju, myslela som to v dobrom, ze nech nova spoluziacka lepsie zapada... Lenze potom zrazu, ze kedy ma narodky nasa a kde bude oslava, ta maminka mi hovori, tak som ostala zarazena... Deti si v skoke povedia vsetko a dcera zrazu nic na narodeniny nechce len oslavu... Ako sa do toho ja ako dospela vitim taka donutena.. Prosye bemam dobry pocit s mamicky a ani z tej slecny... Tento vikend chcu ist do plavarne to u nas pri dome... Povedala som ok teda... Lenze zrazu, ze oni plavarne nemusia a chcu ist do det centra na konci mesta... Dcerka v skutocnosti det centra uz odmieta, radsej by plavaren urcite, ale teraz chce ist tam, kde vlastne ta mamicja, lebo aj ta jej mala sa tesila plavat... Je to cele komplikovane... Ako sedia spolu a dcerka vecne nosi poznamku, ze nieco nema... Knihu, zosit... A vzdy sa to najde v taske jej dcery, mne uz je aj neprijemne volat jej, ale zas co mam robit... Nevidim do toho co sa presne v ske deje, tak sa moc nechcem starat, snaxim sa len poradit, ale takto som do toho zatiahnuta uz aj ja... Aj ja si tam s niektorymi rodicmi tykam a vychadzame si... V prvom rocniku bo vsetko super aj bez oslavy a naj kamosky... Hrali sa spolu vsetci a teraz toto... Nemam z toho dobry pocit

kvetinka75
10. okt 2017

u mojej dcéry sa to streidalo, chvíľu bola s jednou spolužiačkou naj kámoška, potom s druhou. Ono sa to tak v triedach menilo. Také väčšie kamarátstva vznikali skôr na druhom stupni tie posledné roky. Dovtedy sa to striedalo. Ale mala kámošky aj mimo triedy. Ja som nikdy nechcela aby lipla iba na jednej, lebo jednu mala takú naj a tá sa raz na ňu vykašlala a viac sa o ňu nezaujímala - bola trošku staršia a dcéra nechápala že prečo. Tak jej zostali ostatné ale žiadna nebola taká naj že by s ňou prežívala všetko. Jednu kámošku mala na šport, druhú na pokecanie si, podľa toho s kým si čo mala povedať. Až teraz na strednej má takú naj. Ale nikdy som sa jej do kamarátstiev nestarala. S kým si sadla, tak s tou sa bavila. Oslavy sme robili ale pozvala asi 5 kamarátiek - 1-2 spolužiačky a ostatné kamarátky z krúžkov.