Škola, kde sa neučí

12. apr 2022

Mam pocit ze na našej zs sa "ani neucia" 😔
momentalne teraz su "chripkove prazdniny". Od vcera 11.4.do 20.4. Vcera ziadna sprava na edupage, dnes ziadna sprava. Pisem uc.ci su DÚ a distancne vyuc. Odpisala ze pokial vie tak teraz nie.
Min.tyzden bol monitoring deviatakov- u nas mali vsetky deti 1-8rocnik riaditelske volno.
Predtým tyzden bol den ucitelov- nasa skola koncila o 11.30 a nebola ani druzina ani dú.
V prvom ročníku-ziadna basnicka naspamäť. Ziadny projekt. Ziadny diktát.
V druhom rocniku- 1 basnicka naspamäť (lebo hurbanov pamätník). Ziadny projekt. Ziadne povinne citanie. DÚ len v pondelok, utorok a niekedy vo stvrtok. Diktat raz za 3týždne, pisomka z matematiky raz za 2tyzdne. Prvouka raz za 3tyzdne.
Škola- ziadny lyziarsky, ziadny plavecký, ziadna skola v prirode, nemajú-nerobia pestovateľské prace(pozemky na to tam su!) Deti nemali uz 2roky vylety, exkurzie, na konci sk.roka ani fotografie. Ziadne sútaže vrámci telesnej vych. Momentalne ani ziadne krúžky-lebo opatrenia to nedovolia. Za 2roky nebolo rodicovske zdruzenie. Ani online!
Čo na škole je- na skolskom dvore su veľké naucne tabule o faune a flore z blizkeho okolia-naucny chodnik. Pytagoriada, matem.olympiada, hurbanov pamatnik. 1x autorske čítanie. V nasej triede-sadenie minizahradky z kauflandu. Ked obecný urad alebo nejake obecne zdruzenie organizuje nejaku vystavu v kulturnom dome, tak tam idu deti pozriet, tzn.1x di roka. 1x do roka navsteva obecnej kniznice.
Nechapte ma zle, nepotrebujem si dieta zaťažovat domácimi ulohami, ktore by robilo 3hodiny po škole, ani aby malo do 20.00 kruzky. Ale toto? Hovorim tomu, "raz je streda raz je piatok a raz zase nič" :(
Ako je to u Vas? Co robia vase deti na prvom stupni?

panelacikova
12. apr 2022

V prvom ročníku projekt? Diktát? To myslíš vážne? 🙂 čo sa týka lyžiarskych, plaveckých a výletov, všetko bolo 2 roky pozastavené, spadla si z maliny alebo si z inej galaxie? čo sa týka rodičovského, aj to bolo len online, až teraz, posledné týždne sa rozbehli rodičovské "naživo". a ďalej už nejdem ani menovať. prídeš mi ako troll, ktorý prišiel silou-mocou niečo riešiť, čo riešiť nemá zmysel, keďže situácia bola, aká bola..
a moje dieťa, keď bolo na prvom stupni (a to ešte nebol covid), tak tiež toho nemalo veľa na doma. neviem, načo zaťažovať dieťa, ktoré je napríklad šikovné a bystré. stačí mi, že vie, ovláda. nepotrebujem, aby malo na domácu úlohu veci na 2-3 hodiny. to by bolo choré.

panelacikova
12. apr 2022

ešte súdiac podľa tvojho príspevku, bývaš v obci - na dedine. nie je problém dieťa preložiť do mesta, kde bude pravdepodobne kvalitnejšia výučba. to sa teraz nechcem dotknúť dedín a malých škôl, ale z vlastnej skúsenosti viem, že vo väčšine prípadov tam učia predmety aj nekvalifikovaní učitelia a takto to potom aj vyzerá. takže máš na výber - iná škola. ale v žiadnej inej nebudú v 1. ročníku písať diktát ani robiť projekt 🙂

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terina25
12. apr 2022

Deti mam uz sice na druhom stupni,ale tiez to bolo tak. 1 a 2.rocnik urcite. Projekty robili mozno tak v 4.rocniku,urcite nie 1,2.rocnik. lyziarske,vylety tiez nic nemali posledne 2 roky kvoli kovidu

autor
12. apr 2022

@panelacikova pisem ze rodicovsle nebolo ani online. Ano v prvom rocniku diktat. Napr.na pismenka? Na slabiky? Projekt- najdi list, prilep ho na papier, zapis z akeho stromu je. Hovoto. Nemyslim diktat A4 a projekt na 10stran. Vylety som nemyslela len za posledne 2roky. Tam sa nekonaju vylety uz cca 6rokov. Ano je to riesenie, dieta preradit. Dost deti od nas chodi do susednej dediny.

terina25
12. apr 2022

Cez monitor tiez boli doma a aj tyzden predtym kvoli org.dovodom. to tak maju odkedy chodia do skoly

panelacikova
12. apr 2022

autorka: ako píšem.... máš možnosť dieťa preložiť. a to nielen od nového školského roku, ale aj okamžite. stačí rozhovor s riaditeľom školy, ktorú si vyberieš. od neho závisí, či dieťa vezme aj počas roka alebo budeš musieť čakať do septembra.

autor
12. apr 2022

@mamula20 u nas nie je ziacka. Len edupage. Dieta nedonesie domov podpisat písomku ani diktat nic. Ked nieco rodic chce vidiet, musi prost cez prestavku do skoly. Inak vidi len znamku.

terina25
12. apr 2022

Povinne citanie ma akosi zarazilo. 😳Na prvom stupni chces povinne citanie? Exkurzie tiez trochu mimo... Moji su 6 a 7.roc. A doteraz neboli na exkurzii,ak tym myslis napr.muzeum. rodicko tiez nic 2roky. Min.rok tusim 1x bolo online aj to 10 min. Ja riesim vsetko cez edupage.nepotrebujem chodit na rodicko

autor
12. apr 2022

@panelacikova ale to nie je riesenie. Pytam sa na skolu. Ako je to inde.
@terina25 preco povinne citanie zarazilo? Co je na tom precitat NAPR.za 4mesiace Danku a janku.. 🤷‍♀️ ano exkurzie napr.v okoli 30km mame 2kastiele. Nikde neboli. U nas ani tych 10min.

akvi
12. apr 2022

tak ja napriklad by som bola cela rada, ze skola nic nechce, DU neuznavam, rusili by mi moj program s dietatom, ten cas je vzacny a chcem ho vyuzit podla seba, nie sedenim nad DU. Projekty su vo vacsine skol skor praca pre rodica, ako dieta, takze bud rada. Nalepit list zo stromu na papier mozes aj z vlastnej iniciativy. Ostatne skola nie je povinna organizovat.. Mne by to vobec nevadilo. #unschooling 🙂

kinderzwillinge
12. apr 2022

@akvi Uplne suhlasim, ja ked pocujem "projekt" chytam koprivku 😖

panelacikova
12. apr 2022

autorka: tak podaj podnet na školskú inšpekciu...

panelacikova
12. apr 2022

ale asi budeš jediná nespokojná... ako som už spomínala. leda ak by tvoje dieťa bolo fakt totál neschopné, potom pochopím tvoje sťažnosti. ak je však šikovné a bystré, načo toto riešiš? čo sa ti zdá "zaostalé", tak s ním dorieš ty.... moja bola piatačka, keď sa blížili skúšky na 8-ročné gymnázium. bola v období dištančného vzdelávania. napríklad z matematiky mali hrozne, ale hrozne slabú výučbu. tak som ju na skúšky pripravovala ja. a urobila ich a dostala sa tam. ja naozaj nevidím problém. problém si vytváraš ty sama.

lolita555
12. apr 2022

Tak takto môj je prvák a teda neviem kde chodia vaše decka ale u nás v prvom ročníku majú každý deň po škole úlohy a povinné na domácu úlohu čítať ☝️.každý deň pol hodinu mimo školy a tie decká čítajú super.diktat píšu skoro každý deň buď 4vety alebo 10 slov majú také päťminútovky 3male známky a z toho jedna výsledná.ja sama nechápem lebo čo ja si pamätám nikdy sme neboli tak ďaleko ako teraz v prvom ročníku ale pokial to moje dieťa neobťažuje som za to rada,a teda myslím že hodinu doma venovať škole nie je nič strašné .čo sa týka výletu ,združenia tak to je jasné že sa všetko ešte len rozbieha po pandémii,mne dnes bolo ľúto celkom že prváci budúci chodili do školy s rodičmi na zápis a ja som bola minulý rok o to ukrátena kvôli pandémii všetko bolo len písomne a žiadne návštevy školy pred nástupom

danieli
12. apr 2022

Tak aktualne mam prvacku, ano pisu aj diktaty na slovka, ano aj projekt mame, uloh primerane (15 minut maximalne ak ratam aj struhanie farbiciek), boli v kniznici, kruzky bezia normalne, mali by ist do skoly v prirode a je to takto pre nas v pohode

kittykat22
12. apr 2022

to vsetko co si napisala teda v nasej skole je. Od prveho rocnika je povinne citanie na rozvoj - nie knihy ale napriklad extra A3 kde boli slova, projekty su, basnicky su, pesnicky su. Bolo plavanie, skola v prirode aj lyziarsky. Bol projekt okrem vzdelavacieho aj socialny - cita sa kniha kazdy rok a pribeh, deti ziskavaju body a dostavaju vyznamenania. Pisomky su uz bezne od 1 rocnika. Napriklad pocitanie - 100 prikladov a za kazdych 20 znamka :D skola je zamerana na vysledky ale robia to dobre - vedia ako na to. Deti su tam velmi spokojne. Druhy rocnik je povinne citanie doporuc. literatury - 5 knihy prve citanie a k tomu citatelsky dennik. Je opat plavecky, lyziarsky, skola v prirode a socialny projekt - teraz uz celoskolsky Harry Potter. Deti chodia do muzei, divadiel, kina, planetaria. Uz su zaradene v sport. druzstvach alebo v sachu a chodia na sutaze. Pokial mas zaujem aby aj tvoje dieta malo taky pestry program, urcite ho preloz na inu solu. Inak syn je normalne na statnej skole.

terina25
12. apr 2022

No neviem ako chces aby 6 rocne dieta citalo povinne citanie . A takisto si neviem predstavit chodit so 6,7 rocnymi na exkurzie. Myslis,ze z toho nieco budu mat a bude ich to zaujimat? Tazko. Mam pocit,ze ty by si najradsej bola,keby tvoje dieta/deti mali kopec uloh,projektov,diktatov,pisomiek. Uvedom si,ze je to prvy stupen, nie vysoka skola. A ked sa ti to nepaci,daj ich na sukromnu skolu. Co by som ja dala za to,keby moje deti nemali domace,diktaty a projekty. Moje dieta chodi zo skoly o 14.00 a uci sa do 22.00 skoro kazdy den. A to je len v 7.rocniku. detstvo nema ziadne. Len sa uci.

panelacikova
12. apr 2022

@danieli ako fakt? prváci na ZŠ idú do školy v prírode? (bavíme sa o 5-dňovom pobyte)...
@kittykat22 aj u vás vážne? prváci mali aj plávanie aj školu v prírode, aj lyžiarsky? aj projekt aj čítanie knihy? nežartuj 🙂 autorka sa sťažuje totiž na spôsob výučby v prvom ročníku na ZŠ 🙂 a ja ti môžem ako telocvikárka zodpovedne napísať, že ani škola v prírode, ani lyžiarsky, ba ani plavecký nie sú v osnovách pre I.ročník ZŠ 🙂

kittykat22
12. apr 2022

@panelacikova ano. Som v CR a tu je to bezne. Deti isli na 5 dni prec. Boli nadsene, idu vsetky tento rok zase. Od 5 rocnika chodia na tyzden do zahranicia. Je tu uplne iny level vzdelavania ako na SR.

panelacikova
12. apr 2022

@kittykat22 autorka žije zrejme v SR, to ako "po prvé" 🙂 a ako "po druhé" - do školy v prírode chodia žiaci II. - III. ročníka ZŠ. nie prváci (tu, SR).

panelacikova
12. apr 2022

@kittykat22 chcem tým povedať, že autorka sa zrejme (usudzujem) sťažuje práve na školu, ktorá sa nachádza v SR a teda podľa všetkého tá "jej" škola nič neporušuje, len ona má nadmierne požiadavky na výučbu svojho dieťaťa. stále však platí, že ho môže vyučovať aj ona sama... nič jej v tom nebráni.

autor
12. apr 2022

@lolita555 dakujem 🙏 toto som mala na mysli. Hodinku denne. Nie 3hod.
@panelacikova vies co ano, priznam, mame problem. Je to z väčšej casti aj moja vina. Ale aj pristup skoly- kedze maju diktat kazde 3-4tyzdne tak tam ma znamky ze- 4, 2,4,1. Nechape ze pozajtra maju previerku a ze sa ma ucit- poucku co je to slabika napr. Lebo ved na co ? Ved sa posledne 3tyzdne neucili. Nepotrebovali to. Ved oni sa ucia v skole. A donesie 3. Ale ked sa pripravuje tak nosi 1 a 2. Nemyslela som si ze budem riesit znamky 😔 bola som proti DÚ a som aj proti znamkam. Je rozdiel dostat 5 a mat 25chyb a o tyzden dostat 5 a mat 8chyb. Keby to tak dieta donieslo tak ho za taku 5tku pochvalim, lebo sa zlepsilo. Q nemyslim si ze chcem nadmierne poziadavky!!! Ako vidis aj inde to tak je. Je to nieco "viac" ako štandard. Ved za to tie uc.dostavaju nemale premie!!! Ak ti pride 600eur za polroka pre telocvikarku ktora neucila telocvik lebo bola pandemia malo, tak sa nemame uz o com bavit! A to ze si aj ty telocvikarka je len zhoda nahod.neber to osobne.

zuzanaete
13. apr 2022

Ako citam, tak u nas je skola velmi aktivna. Boli na vylete aj minuly rok na jar, aj tento skolsky rok na jesen a v maji maju naplanovany dalsi. Stihaju bud este pred sprisnenim opatreni alebo ked sa to opat uvolni. Teraz mali v skole prenosne planetarium. Deti nadsene. Uplne iny zazitok o tom pocuvat v triede a lahnut si na zem a pozerat 3D projekciu. Podla mna tie exkurzie/vylety maju zmysel aj v tomto veku. Ved aj my sami chodime s detmi pp hradoch a muzeach. Akonahle opatrenia dovolili, tak kruzky fungovali. Syn je druhak a mavaju ulohy tak na 15-30 min nie kazdy den. Minuly rok mali 1 projekt a tento rok 3 z prvouvky. Nejak nas to extra nezatazilo. Maju dost casu si to pripravit. Minuly rok nemali povinne citanie, ale rozpravali pred triedou o knihe, ktoru precitali, ak chceli. Tento rok maju 1 mini knizku na povinne citanie. Opat prezentuju knizky, ktore doma precitali. Maju taku aktivnu a tvorivu ucitelku. Ja som spokojna a mozem povedat, ze aj syn.

poopsie
13. apr 2022

My sme nemali za celých 9 rokov žiadne povinné čítanie. A spomínanú Danku a Janku sme čítali na hodine 😉

evkaor
13. apr 2022

Nemusíš písať úlohy, iba ak to dá učiteľ. Sama môžeš s dieťaťom písať diktáty, čítať a počítať, ak vidíš, že to potrebuje...

tortelinka
13. apr 2022

@terina25 tak ja som asi mimo, povinné čítanie majú u nás od 2.triedy 6 kníh

tortelinka
13. apr 2022

@panelacikova tak to teraz pozerám, včera som vyplnila prihlášku do školy v prírode prvaka aj plavky balím každý týždeň

danieli
13. apr 2022

@panelacikova fakt, rovnako bol syn ako prvak, teraz pojdu obaja, prvacka aj stvrtak, pojdu spolu, zvyknu vsak chodit na 4 dni

maciatkolulu
13. apr 2022

@terina25 tak ja neviem, či píšeš o postihnutých detí, ale 6,7 a veľakrát aj 8 roční prváci chodia radi na exkurzie, výlety a majú povinné čítanie v druhom ročníku, minimálne v ba majú, konkrétne o špičkoví a mačičke. Robia projekty, inteligentný rodič nechá pracovať dieťa, inteligentná učiteľka rozozná, či pracovalo dieťa, či rodic🤣😉a sú aj také učiteľky.
@panelacikova celkom zaujímavé, ja ako 40+rocna som mala v škôlke plavecký, v škole ako druhacka opäť. Dokonca vyberali do slávime UK deti. Školy v prírode už v škôlke. Takže niet sa čo čudovať bolo to tu aj v minulo storočí a je to aj teraz. Evidentne záleží od školy. Akože nie som za pretazivanie deti, ale to co píše autorka je cez. Môj prvák tiež píše diktát a to rakúsky systém nie je extra zaťažujúci. Každý deň 5 minútová z matematiky a diktát a v piatok normálne vety diktát. A je prvák a žije a nemá traumu. Kebyže od fotím "projekt" z jarných kvetov, padne vám sánka ako super premakane to majú. A ži školskou boli na "exkurzií" v schlosshof. 🤣🤣🤣Všetkých to bavilo a rozumeli tomu, aj ti 4 roční 🤣