icon

Škola nedohliadne na odchod detí po vyučovaní

gabrielasugova
9. sep 2020

Mám syna prváka z dôvodu plnej kapacity družiny ho nevzali a tak hneď po vyučovaní ho pustia samého domov bez toho aby učiteľka dohliadala s kým odchádza alebo kam. Je to normálne, že škola sa vzdáva zodpovednosti len preto, že nebol prijatý do ŠKD . Mám obavy, že niekedy nestihnem prísť a už tam nebude. Alebo sa mu môže niečo stať. Ďakujem za odpovede

Strana
z3
gabrielasugova
autor
13. sep 2020

@majkappp nikto na nikoho nic neprevaľuje len sa mi to zdá divné že prváčika nechajú len tak. Ako viem že rodič sa má postarať si prist po neho je za neho zodpovedný len dúfam. Že sa nikomu nič nestane pri takomto postupe

gabrielasugova
autor
13. sep 2020

@makova333 presne tak pusti ho lebo asi ešte má nejaké povinnosti. A nevieme sa dohodnúť pretože nič nepočujeme len že je korona a nemajú peniaze na ďalšiu učiteľku máme počkať ale dokedy to nikto netuší

gabrielasugova
autor
13. sep 2020

@tilko ako ja to chápem všetci to chápeme len si myslim, že by ich mohli nechať aj keď družina pre nich není aspoň dokedy si po nich rodič nepride. A nie takto, že ich pustia samých von a keď som minule prišla už boli dvaja na ihrisku ostatný čo neboli prijaté deti ani neviem kde pretože išli skôr na obed a ja to mám ako chápať keď viem že mu hodina končí o 10:50 nemôže už byť 10:55 na Ihrisku veď to ako mám brat nemohol to stihnúť za 5 minút sa obliecť najesť a hrať sa uz. Nech ich neberú skôr na obed alebo ja už tomu nechápem

gabrielasugova
autor
13. sep 2020

@ivka185 pardón ja som na nikoho nič nehádzala len som sa pýtala či je to aj v iných školách podobné alebo ako to funguje neviem prečo ste hneď taká agresívna mám proste len obavu o svoje dieťa. Na to tu je to fórum

makova333
14. sep 2020

@gabrielasugova zvlastna skola... peniaze nie su nikde, vsade chybaju, vsade je korona, ale teda na nasej skole by prvaka chvalabohu nepustili sameho.

susul
14. sep 2020

Dohodnite sa tak, ze pojde na obed, nasledne do triedy a vy si ho date zavolat napr. z vratnice. Treba komunikovat so skolou a snazit sa najst riesenie. Za seba odporucam postupne nechavat viac zodpovednosti i na dietati pokial je zdrave . Vela veci, ktore robime za deti my rodicia zvladnu same. Pripadne mu dajte mobil, ktory si po odchode zo skoky zapne a mozte mu zavolat a dohodnut sa s nim ak budete meskat. Samozrejme informujte o tom, ze ma dieta telefon v skole triednu.

fokuska
14. sep 2020

@susul Dieta sa nemoze samo bez dozoru pohybovat po skole a cakat v triede, pochopte to. Moze cakat pred jedalnou alebo max. na vratnici v skole.

makova333
14. sep 2020

@gabrielasugova v triede naozaj dieta nemoze zostat, ale na tej vratnici resp. vo vestibule skoly ja fakt nevidim problem. Naozaj styl rob si od 11.00 co chces, asi nebude ten najbezpecnejsi. Fakt si neviem predstavit ako toto ma vyriesit matka smozivitelka napriklad...

susul
14. sep 2020

@fokuska nehovorim o tom, ze ma byt same niekde v skole. Tie deti musi niekto odstravovat a nasledne odviest do triedy. Tam zrejme je druzina. A pisem, ze by mohlo dieta ostat tych par minut v triede s vychovavatelkou, ak su ostatni spoluziaci v druzine.

sisaka
14. sep 2020

@susul to sa predsa vôbec nedá uskutočniť, ak môže mat učiteľka v družine max čo ja viem 30 deti a ešte ich tam dalších 10 deti ostane čakať na rodičov, kým sa im uráči prísť si pre deti, tak už ma prekročený počet a ešte k tomu sú tieto deti strážené zadarmo + učiteľka preberá za nich zodpovednosť. O tom, že niektorí rodičia si potom povedia, že netreba sa ponáhľať, však dieťa ma dozor a už tam bude dieťa pól hodiny čakať... niektoré si to fakt veľmi jednoducho predstavujete...

ja som stále nepochopila, prečo autorka príspevku nemôže svojmu 6 ročnému povedať, nech na nu čaká kým nepríde... píše, že dieťa bolo na ihrisku, keď prišla, takže vyzerá to, že škola ma ihrisko, tak poviem tu ma zlatko čakaj, kým neprídem, nevychádzaj na ulicu a s nikým nikde nechoď. Ak ma normalnu mentálnu kapacitu už to musí chápať.
U nás chodia decká chodia do školy už v 5 rokoch, niektoré majú keď začínajú 4 roky (napríklad moja dcéra) a chápu, že musia čakať na rodiča, kým nepríde, neviem, prečo by 6 ročný toto nemal chápať. Teraz keď vidím čas skončenia vyučovania je to veľmi skoro, takze je mi jasné, že matka nepracuje, takže už vôbec nevidím problém prísť dieťa vyzdvihnúť na čas. Treba si ten deň jednoducho zariadiť tak, aby tam bola o danej hodine...

makova333
14. sep 2020

@sisaka mozno pracuje 4 hodiny a rano ho vodi otec napriklad. Mozno pracuju nepravidelne. To vobec neznamena, ze matka nepracuje ked nestiha dieta vybrat o 11.00 preboha. Ja som napriklad pracovala z domu (az na male vynimky, kedy som musela istmimo neho), ale to neznamena, ze som doma cvicila jogu a malovala obrazy. Normalne som pracovala a ked som musela nieco odovzdat do urciteho casu, tak to tam muselo byt.

jantato
14. sep 2020

ja zas nechapem,jak môžu prvačika,ktory tam je týžden ,len tak pustit kade tade, neviem,možno každa škola rieši inak,ale u nas to nehrozilo, aj keby to dieťa ako chce,same ho nepustili nikdy nikde, až keď prišiel rodič pre neho. Vždy boli všetci v triede a my sme si ich v triede vyzdvihovali, ani do šatne ich nepustili.

makova333
14. sep 2020

@jantato presne tak, ved to dieta este ani nevie poriadne kde co je v tej skole, v skolke po neho chodili rodicia, este nie je vybudovana zodpovednost (co v siestich rokoch ani nemoze este byt), a teraz ho vykopnime na ulicu... A velmi zalezi aj od osobnosti dietata, niektore je vetroplach co pojde skumat okolie, ine poctivo caka pred skolou.

sisaka
14. sep 2020

@makova333 tak keď pracuje a môže sa stať, že sa zdrží treba mat v zálohe niekoho, kto tam v tom čase môže byť

mmoni89
14. sep 2020

@gabrielasugova nás je jediný čo nemá družinu. No vždy ho zoberie družinarka do triedy A pošle až keď niekto po neho prijde, dokonca majú v triede zvonček s kamerou a vidí kto prijde po dieťa. Pytala som sa čo by sa stalo keby meškám kvôli niečomu, že nieje problém že nechá si ho tam kým niekto neprijde.

susul
14. sep 2020

@sisaka predpokladám,že sa jedná o situáciu, kde sa triedy nesmú zmiešavať vzhľadom na opatrenia. V takom prípade družinárka nemá 30 detí, len tu jednu triedu, ktorá je spolu počas dna a v danej situácii to možné je, že tam jedno dve deti počkajú, ale nejdem za nikoho hovoriť.
Neviem prečo syn autorky nebol prijatý do družiny, či je to dočasne alebo na celý rok. Súhlasím, že mnohé veci je schopné dieťa pochopiť a raz sa naučí všetko, ale chápem i strach matky, preto som písala, že by som zvažovala mobilný telefón, aby som sa so synom dohodla, prípadne ho vedela nájsť.

makova333
14. sep 2020

@sisaka nie vzdy sa to da. Ja napriklad nikoho takeho nemam, ale mam pracu ktora mi umoznuje striedat sa s muzom. Ale nemam nezamestnane kamosky, ani tie na rodicovskej, ani babky, ktore by ho mohli vybrat, susedy su pracujuce a v okruhu skoly 10 km nemam nikoho, kto by tam bol skor ako ja meskajuca niekde v zapche.

majkappp
17. sep 2020

@makova333 ja predpokladam, ze matka samozivitelka by mala v kazde skole prednost pri prijímaní dieťaťa do ŠKD. Predpokladám, že postupovali tak, ako na každej škole. ZAmestaní rodičia, ..... a deti, ktoré majú napr. mamku na RD.... sa nedostali. A ospravedlňujem sa, naozaj moje predchádzajúce príspevky nemali byť smerované na Vás, omylom Vás označilo v odpovedi.

Strana
z3