Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium v Bratislave

simcika
4. dec 2014

Ahojte maminky i nemaminky, rada by som vedela o spminanej škole, čo najviac. V prvom rade ma na začiatok zaujíma, ako presne postupovať pri zápise: vyberieme si psychológa, alebo sa testy robia tam? Kedy je zápis a koľko je výška školného. Zatiaľ toľko a verím, že keď sa pripoja znalkyne -), tak sa budem ešte pýtať...

grettka
4. dec 2014

neviem, ci to pomoze, ale kopirujem zo stranky skoly: "Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium nerobí zápisy do prvej triedy. Pre prijatie do Školy pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium je potrebné absolvovať povinné psychologické vyšetrenie pomocou štandardizovaných psychologických testov. Po splnení oficiálne platného kritéria nadania deti absolvujú ešte druhé= vyšetrenie úrovne všeobecných vedomostí, poznatkov a to najmä z čítania, písania a počítania na základe interných didaktických testov. Rovnako sa zisťuje aj úroveň osobnostnej, sociálnej a emocionálnej zrelosti úrovne komunikácie a zaznamenávajú sa všetky špecifiká t.j. disproporcie a asynchrónie vývinu jednotlivých detí.. Po splnení všetkých stanovených kritérií je každé dieťa zaradené do vzdelávacieho programu – do školy. Rodič dostáva rozhodnutie o prijatí."

simcika
autor
5. dec 2014

ďakujem . to som pozerala aj ja 🙂 dík

simcika
autor
5. dec 2014

tak aj pre ine mamicky, ak by ste hladali odpoved, skopirujem, co mi napisali zo skoly. Strasne sa tesim a verim, ze nam ta skola vyjde, lebo moj syn, vie citat uz od 3 a pol roka, pise, pocita, zaujima sa o vesmir, sopecne erozie a tak...no ja mu nestacim 🙂
posielam Vám harmonogram, ako prebieha prijímanie predškolákov na našej škole, keďže u nás proces prijímania prvákov neprebieha štandardne ako na bežných školách len formou zápisu.

Postup pri prijímaní predškoláka na ŠpMNDaG:

1. Napísať krátku žiadosť zákonného zástupcu žiaka o prijatie do ŠpMNDaG a zaslať ju na emailovú adresu: smnd@smnd.sk
2. Zákonný zástupca prihlási svoje dieťa na školu v mieste svojho bydliska.
3. Škola zašle e-dotazník s údajmi o dieťati, ktoré zákonný zástupca vyplní a znova odošle na emailovú adresu: smnd@smnd.sk
4. V termíne od 9.marca 2015 – 12.júna 2015 absolvuje dieťa psychologické testy. ( V prípade, že nemáte záujem o testovanie u nás v škole je
možné dať dieťa otestovať aj v niektorom z Centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie a doručiť výsledky na adresu
školy ). Ak máte záujem o testovanie u nás , zákonný zástupca dostane termín podľa veku dieťaťa na absolvovanie vedomostných testov a
finálne vyhodnotenie testov, spojené s pohovorom u p. riaditeľky PhDr. Jolany LAZNIBATOVEJ, CSc.
5. V prípade, že dieťa splnilo kritériá a je prijaté na ŠpMNDaG, treba informovať školu, v ktorej bolo dieťa zapísané, že postupuje na
ŠpMNDaG.

V prílohe Vám zasielame dotazník, ktorý je potrebné vyplniť a zaslať ho naspať.
Následne Vás budeme kontaktovať ohľadom termínu stretnutia.

Čo sa týka školného, ŠpMNDaG je štátna škola, nie súkromná.

tykat
6. dec 2014

@simcika ...Síce nie je súkromná ale ak sa nič nezmenilo tak peniažky ťahať budú 😀 ...to bola pred piatimi rokmi prvá otázka hneď po tom čo povedali, že naše dieťa berú, že či vieme nejako zasponzorovať akcie keďže oni nemajú príjem ako súkromné školy 😉 priprav sa na to. My sme tam nakoniec nešli, jednanie zo strany školy sa mi nepozdávalo.

maznacik007
6. dec 2014

@simcika potvrdzujem co pise
@tykat tiez sme sa rovnako rozhodli ... kolegyna tam ma deti ale teda oni uz su na gympli ale presli aj zakladkou a platila tam viac ako na sukromnej skole ... toho najmesieho tam nedala ...
deti odtial maju aj problemy pri prechode na inu skolu prip. na studium do zahranicia lebo nie su naucene ucit sa ...

inak uz pri zapise pytali peniaze za to vysetrenie .. a to sa ani neunuvali poslat spravu z vysetrenia .. co inak robia uplne bezne zadarmo v hociktorej CPPP.

simcika
autor
7. dec 2014

no pekne🙂 Ďakujem Vám za skúsenosti!! Snáď sa niečo zmenilo, ale budem teda pripravená🙂 🙂 No ak ma budú chieť vycuciavať z peňazí a ešte ho nič nenaučia, tak to sa rada pozriem na ich metódy!!!

simcika
autor
7. dec 2014

@tykat ak sa smiem spýtať, predpokladám, že máš zvedavé a nadané dieaťa, kde ste napokon šli, do akej školy?? Potrebujem názory a referencie, nie že by som chcela vyzvedať 😀

tykat
7. dec 2014

@simcika ako to bolo s nami som ti napísala do IP
Čo sa týka školy...ak by som mala nadaného prváka tak by som uvažovala
ZŠ Košická - tam sa robia prijímačky, nie je to klasická spádová škola ale je štátna
ZŠ Za kasárňou - zameranie na jazyky (nemecký), štátna škola
ZŠ Česká - súkromná - dobrá
ZŠ Bajkalská - súkromná pre deti so všeobecnym intelektovym nadaním
ZŠ Narnia - súkromná - cirkevná ale je v pohode aj pre neveriacich
ZŠ Galileo - súkromná - dobrá ale drahá
A mozno by som skúsila aj ŠPMND a počkala aký bude prístup

maznacik007
7. dec 2014

@simcika moja je na ZS ceska sukromna 😉 ucia sa vacsinu predmetov v anglictine

simcika
autor
7. dec 2014

@maznacik007 a podmienky, financie, spokojnost ...a vôbec potrebuje nejake anglicke silne zaklady? 🙂

kape
13. dec 2014

NAs syn nastupil tento rok do tejto skoly.
Testovali sme ho mimo skoly, to sme este nevedeli, ze ho tam chceme dat. Napriek tomu, ze otestovany bol a mal predpoklady pre danu skolu, otestovali si ho este aj v skole, ak by som to riesila opat s druhym , uz ho mimo testovat nedavam. O tom, ze si za testovanie pytaju peniaze neviem, od nas si potom nepytali nic.
Je dobre sa ist pozriet na DOD k nim, minuly rok ho mali koncom januara a maju o tom info na svojej stranke.
ZS KOsicka je super, ale velmi narocna na cas, uz je tu o tom na konikovi popisane toho dost a dostat sa tam je tiez dost narocne. A co sa tyka NArnie, vzhladom na to ze uprednostnuju deti, ktore tam maju v starsich rocnikoch surodencov, je velmi tazke sa tam dostat. vacsina deti v rocniku je taka , ze uz maju starsieho surodenca v skole. Ja som k nasej prihlaske pripojila aj vysledky z jeho testovania , aj som mala info ze ich testy zvladol super, napriek tomu ani na odvolanie sa nedostal do Narnie.
Pri nas na ŠpMNDaG nikto nic nespominal o nasich moznostiac financne prispiet, aj ked na rodicovskom sa spomenie, ze jeden otecko zasponzoroval mikulasske balicky a pod.
Co sa tyka platieb - 15 Eur mesacne druzina, cca 25 Eur mesacne obedy a 20 Eur platime mesacne akoze sonzorsky dar. Vzhladom na to, ze ho vozime z konca Petrzalky do skoly, tak nas stoji akokeby chodil do sukromnej. Ale zatial nelutujeme. To zeby nebol nauceny ucit sa sa mi tiez nezda, pretoze ulohy robime. musi si doma precvicit citanie, dostavaju clanky na DU, pisanie a maju projekty. Maju velmi bohatu ponuku kruzkov v ramci Skolskeho klubu. A syn chodi kazdy den zo skoly s tym , ze bolo vyborne.
Je to statna skola, co je niekde citit, ale co sa pristupu k detom a vyucbe tyka, myslim ze je to OK. Aspon z nasich pocitov zatial a vysledky vidime. Su dalekok popredu oproti beznym rovesnikom.
Akurat mne tam chyba lepsia vyucba AJ, prijala by som kebyze maju viac hodin v AJ. Maju 2 klasicke hodiny a jednu konverzacnu.
Co sa tyka matemiatiky, pisania a citania - trieda 14 deti je delena na 3 skupiny a samozrejme je to tak aj v ostatnych 3 prvackych triedach. Na tieto predmety sa deti premiesaju s detmi z inych tried. Su deleni podla toho, na akej urovni uz su, aby sa zbytocne nebrzdilo, pripadne zas nebrzdili druhych. Ak zas vycnievaju v skupine , nie je ani pocas roka problem pridelit do tej lepsej skupiny.
Za nasu trtiedu aj triedna a aj druzinarka tvrdili, ze s detmi sa im pracuje vyborne a ze napriek tomu, ze je to najmladsia trieda, su tam letne deti a deti co mali pri nastupe len 5 rokov, ze stihaju zatial tempom aj s tymi starsimi spoluziakmi, ze to triednu milo prekvapilo.

tigri
13. dec 2014

@simcika Ja tam mam druhacku a prihlasenu aj druhu dcerku ako predskolacku. Ziadne peniaze z nas netahali a ani netahaju, skor by som povedala, ze je hanba, ze vela rodicov neplati ani to symbolicke skolne 20 eur a je tam aj vela neplaticov za stravne. Testy som davala robit v CPPP, ale neviem o tom, zeby sa u nich za testy platilo. So skolou som spokojna, je primerane narocna, dostavaju aj domace ulohy a rozne projekty. Uz ako prvaci musia napisat rocnikovu pracu v rozsahu 4x A4 na vlastnu temu a potom ju prezentovat. Dcerka je teraz tyzden doma kvoli chorobe, ale uz sa nevie dockat do skoly. Neviem, ci chodis na tie stretnutia predskolakov, ak nie, tak odporucam, dieta spozna prostredie skoly aj ucitelky a rodicia medzitym diskutuju s riaditelkou.

simcika
autor
14. dec 2014

@tigri kde presne ho mozem prihlasit ako predskoláka?

tigri
14. dec 2014

@simcika
Tu to najdes:
http://www.smnd.sk/teplicka/node/3909

Mozeme sa tam v januari stretnut a porozpravat, ak chces.

simcika
autor
14. dec 2014

ďakujem vám žienky ozvem sa v januári, a som rada za pozitívne ohlasy 🙂

moni73
15. dec 2014

@simcika pozeram, ze si z trnavy... planujes dat dieta na teplicku, ci do aprogen triedy u vas? za mna teplicka nikdy, jedine, ze by si sa chcela "pysit", ze tvoje dieta tam chodi 😎. na skole sa plati prispevok do oz 240e rocne.

@tykat mozes prosim aj mne napisat ako ste teda skolu poriesili? dakujem.

simcika
autor
15. dec 2014

@moni73 však si prečítaj komenár vyšie o tom, že sa tam neplati a tiež skúsenosti ...

moni73
15. dec 2014

@simcika hovorim z vlastnej skusenosti - uz treti rok 😒

moni73
15. jan 2015

@simcika Ahoj, neviem, ci si si vsimla, ale na teplickej je den otvorenych dveri 22.1. od 8-10.00.

simcika
autor
15. jan 2015

dakujem! Inak dnes mi znama povedala, ze tam chodi mnoho autistických detičiek . je to pravda?

moni73
16. jan 2015

@simcika na to sa tazko odpoveda. ak si autistu predstavujes ako rainmana, tak nie, rainman tam nie je ani jeden. nadani autisti a aspergeri su skor v sukromnej na dlhych dieloch. tu je ale podla mna vyssia koncentracia "biflosov" ako na beznej zs. ja sa rozhodovat este raz, vyberiem urcite kvalitnu klasicku statnu zs zameranu na jazyky a ak by to tam neslo, nechala by som si teplicku v zalohe. zalezi ale urcite od konkretneho dietata. no ved skuste a uvidite.

simcika
autor
25. jan 2015

TAK NIE raimana, ale moj syn je emotivny clovek a chcem, aby nie len rozvijal intelekt, ale hlavne EQ. Myslim, ze ak tam su deti, ktore nie su tak socialne a empaticke, tak si snimi nebude rozumiet, a bude sa citit zle...preto som sa pytala na autistov alebo deti s AS

dudkav
26. jan 2015

Prepacte, ze vstupujem do diskusie, ale zaujima ma, ako sa vase deti spravu v kolektive, ci nemaju problemy akceptovat autority, ci to nebol problem uz v skolke. Dakujem.

moni73
26. jan 2015

@simcika myslim, ze povahove spektrum deti je take iste ako na klasickej zs. mozno je tam trocha viac sutazivosti...

given
26. jan 2015

@simcika Zdravím! Suseda, ktorá tam učí mi to hovorila a takisto aj riaditeľka na DOD spomínala, že tam chodia aj deti s AS, pokiaľ spĺňajú podmienku nadania.Neviem kolko, ale urcite percento takých detičiek tam berú.

simcika
autor
26. jan 2015

@given este viac sutazivosti, boze, ved prave toto nechceme 🙂 Od mala deti ucit, aby sa pretekali, pricom nejde o zivot. Moj syn nevie a nechce prehravat, potom sa dost za to zle citi, neviem kde sme urobili chyb . preco je taky sebakriticky. Vsade chce byt prvy a vidim, ze to nerobi dobrotu. Ja som hlavne chcela skolu, kde sa nebude znamkovat, kde bude dobra a priatelska atmosfera.... 😢 Ach jo, neviem, co budeme robit...

simcika
autor
26. jan 2015

@dudkav Moj syn je priatelsky, vnimavy, taky altruista. Ma rad deti a sprava sa k nim pekne, skor onu nerozumeju jemu,. On si chce vsetko vydiskutovat, kym ine deti, si prosto vezmuc co chcu a predbehnu sa - jemu sa to nepaci. Je samozrejme, taky certik (ako chalani byvaju, lozí po stromoch a podobne), vtedy je s detmi ok. Ale najviac si s detmi rozumie, ked sa pokojne hraju vytvaraju si puto. On ako keby sníval o kamaratoch na zivot a na smrt, a ked ich nema, je mu to luto... Nechape, ako moze niekto s nim jeden den byt kamos a na druhy den mu povedat, ze je otravny....Tak neviem, co s tym ☹ 🙂

meryd
16. jún 2015

Ahojte,
uz by som mala byt asi kludna, pretoze nase dieta ma potvrdenie o prijati zo SMND po vsetkych tych nesupesnych zapisoch na spadove skoly, kt. sa nam pozdavali (teda nie nasu spadovu🙂), ale kedze je septebbrovy a este chlapec, tak nemal narok a este je "postihuty" tym, ze je iny🙂 Ale spat k veci...
Stale mam pochybnosti, ci sme urobili dobre, pretoze nemame ziadny osobny kontakt s touto skolou cez znamych a pod. Ubezpecujeme sa, ze je to prenho to prave, kde maju skusenost pracovat s nadanymi, atd...
Ale sporadicky pocuvam alebo citam, ze niekto odtial berie dieta alebo ze tam konci (naposledy jeden pripad nepojde do 3.rocnika).
neviete mi niekto k tomu nieco napisat? nejaku skusenost, pripadne vedomost, preco odtial odchadzaju deti? Zrejme teraz je pohyb deti medzi skolami normalny - nemam vo svojom okruhu skolopovinnych.A zrejme sa ako rodic uz nezbavim nikdy pochybnosti o sebe, ci som urobila dobre v tom alebo v onom🙂
Ale aj tak, prosim vas o info. Ale aj opacne zazitky, ze by ste nemenili...
Vdaka.

filantropka
13. máj 2016

Ahojte! Oprasim trosku tuto temu... Najde sa prosim daky rodic, ktory sa rozhodoval ci dat dieta na Teplicku alebo na Kosicku/Novohradsku??? Ak ano ako ste sa nakoniec rozhodli a preco? Ja by som rada poznala taky triezvy nazor na obe skoly, niekoho kto ma teraz priamu skusenost, ci je spokojny, pripadne ci by sa rozhodol teraz inak...Dceru prijali aj tam aj tam a mam velku dilemu, lebo obe su to dobre skoly. Dakujem.

moni73
14. máj 2016

@filantropka je dcera na skoly pripravena? Myslim v zmysle sediet 45 min, pocuvat ucitelku, mat nejake povinnosti,.... Ked ano, vybrala by som kosicku. Skusenost mam len s teplickou.