icon

Škola v prírode

karola22
9. okt 2022

Zdravím všetkých rodičov.
Podeľte sa prosím o svoje skúsenosti zo základnej školy. Moje dieťa sa za celé 4 roky prvého stupňa (teraz je štvrták) nedostalo do školy v prírode. Ich triedna proste žiadnu školu v prírode neorganizovala, ani nám žiadna nebola ponúknutá. Viem, že niektoré triedy išli, ale iné triedy a medzi nimi aj naša nie. Prepadol nám tak bonus od štátu 100 €, čo mi príde dosť nefér? Stalo sa to aj vám? Stáva sa to i inde? Alebo je to ojedinelá situácia zrovna u môjho syna? Čo robiť? Nechať to tak? Ak sme mali zákonný nárok na dotáciu a nevyčerpáme ju, nepreplatia nám ju? Alebo komu potom tie peniaze ostanú? Viete prosím poradiť? Možno aj iným.

ropucha6
9. okt 2022

My sme kedysi chodili na 8rocnom gympli kazdy rok…teraz sa ani necudujem, ze sa tym ucitelkam nechce, vid diskusia o preplacani nakladov na ucitela. Ponuknite sa rodicia ako dozor, mozno potom sa to rozhybe.

luliu
9. okt 2022

@karola22 nie je povinnosť učiteľky vziať triedu do svp, je to jej dobrá vôľa. Dcéra bola v každom ročníku na 1. stupni, syn nebol, lebo pani učiteľka mala malé dieťa a nechcela ísť od neho. Museli sme to rešpektovať, dotácia prepadla

kenzom
9. okt 2022

@bimbambim áno musí mať instruktorsky kurz, aspoň jeden.
Učiteľ nie je povinný ísť, a pravdepodobne sa trieda chová tak, že s nimi ani nik ísť nechce. Nie je pre nikoho jednoduché odísť na týždeň od rodiny. Ale rodičia sa môžu prihlásiť ako dozor.

hipuska
9. okt 2022

Velmi záleží od školy aj danej učiteľky. Jeden syn nebol napr.minuly rok na lyžiarskom kvôli situácii. Ale, riaditeľ im sľúbil, že pôjdu. Takže.tento.rok.idu dva ročníky. (Zameškané plus čo im patrí tento rok)
Druhý syn zase nebol v škole v prírode v 4 tom, kedy sa chodí....lebo covid. Ale majú sľúbené, len sa odkladalo stale. Teraz je 7 mak a tak idú, to čo mali zameškané vyberajú tento rok. Takže všetko záleží od vedenia.
Ale, my máme fakt super riaditeľa. Cez online boli hneď pripojeni, nabehli hneď na rozvrh. Boli k dispozícii tablety pre deti,ktoré nemajú doma pc. Takže fakt je veľká snaha robiť veľa pre tie deti

karola22
autor
9. okt 2022

Musím poďakovať za vaše informácie aj úvahy. Už je jasnejšie, prečo asi nepôjdu, keď učiteľ za to nič nemá preplatené a dostane len jeden deň náhradného voľna za celý týždeň nadčasov. Vraj na jednoho pedagóga môže byť len 13 detí, takže na každú triedu by museli ísť dve, no a keď nepôjde triedna, prečo by mala ísť nejaká iná.. A možno je to tak naschvál nastavené, aby žiaci nechodili a peniažky sa nečerpali. Zrejme s tým nič neurobíme, aj keby sme chceli ísť vypomôcť niektoré mamičky, ale žiadna učiteľka, tak to sa predsa nedá. No fakt ma to mrzí aj štve. Ale vám ďakujem.

karola22
autor
9. okt 2022

@hipuska závidím ale aj želám vám riaditeľa 🙂

patka06
9. okt 2022

@karola22 Ak žiaci nepôjdu, resp. pôjde nižší počet, dotácia sa načerpá len pre deti, ktoré boli, škola tým nič nezíska.

bimbambim
9. okt 2022

A baby od veci ja si to totiž nepamätám 🤣aj za našich čias boli skoly v prírode.?Som ročník 82, ale ja si pamätám len lyžiarsky výcvik zo strednej školy v druhom ročníku tuším to bolo aj to sme tam nespali.Dochadzali sme každý deň ráno a poobede domov.Skolu v prírode si nepamätám ( dačo sa mi pletie aké neviem posúdiť či to bol tábor alebo škola v prírode 🤪).na výlety sme chodili viem ,že triedna na zs vybavila vo Viedni výlet a šiel dozor aj môj oco lebo bol šofér MHD a všetko sa vybavovali cez neho .Tak šiel ako náhradný šofér plus dozor k učiteľkám 😛takže ja som musela sekať dobrotu

asocial
9. okt 2022

@bimbambim ja som tvoj rocnik a pamatam si aj skolku v prirode, aj skolu v prirode . SvP dokonca dvakrat🙂. Boli sme v Chtelnici a boli sme napr. v Cervenom Klastore. A boli sme aj na vyletoch - Vieden, ci "Po stopach Ludovita Stura".

martul
9. okt 2022

@karola22 čo je ,, naschvál nastavené ". Pravidlá o počte detí na jedného učiteľa platia roky rokúce ešte pred poskytovanim dotácie, určite to nikto nevymyslel preto aby sa dotácia nedala vyčerpať.
Ostatné to už povedali, nie je to ich povinnosť a niekomu nebude vyplatená náhrada

sendy1977
9. okt 2022

@bimbambim ja som ročník 77 a som nebola. Môj brat je ročník 78 a on bol na 2 týždne v Inovci 🙂

halci
9. okt 2022

@karola22 Tiez ma trapi, ze dcera este nikdy nebola v ŠvP. Je piatacka, snad pojdu tento rok, maju inu triednu. Ani som netusila, ze nejaky prispevok na to vobec existuje.

belllinka
9. okt 2022

@bimbambim tak ked nie ste z velkeho mesta, ale zijete v tej prirode, tak ste asi nepotrebovali chodit 🙂 som trochu starsia, ale boli sme aj v 2,3 aj v 4-tom tiez v Chtelnici 🙂

halci
9. okt 2022

@bimbambim tiez som rovnaký rocnik a chodili sme kazdy rok do skoly v prírode, od druhej triedy aj dvakrat! Prva SvP som absolvovala ako prvacka a trvala tri(!) tyzdne. Boli sme v Tatranskej Lomnici. Na lyziarskom sme boli v 8.rocniku, kde uz si nepamätám.

martul
9. okt 2022

@halci nám bolo povedané, že do školy prírody chodia 1-4 ročník, 5-9 chodia na lyžiarske. Ale netvrdím že je to pravidlo, len u nás to tak je.

ropucha6
9. okt 2022

@martul mozno teraz je to inak, ja som 86rocnik a boli sme minimalne od 5tej triedy po maturitu kazdy rok, ci to bola svp, lyziarsky, plavecky…

letfenixa
9. okt 2022

Ani ja som nebola ako dieťa v Škole v prírode, ale iné triedy chodili. Keď učiteľka nechce, tak nepôjdu. Ja by som tiež nešla.

bimbambim
9. okt 2022

@halci wau že tri týždne to by som brala ,ale chúda učiteľka by asi zdrhla po týždni 😁.Mne by už asi aj domov chýbal.Jedine kde som bola tak dlho bolo liečenie v Tatrách

guiseppinka
9. okt 2022

Ja som rocnik 88 a teda z mojho okia a rovesnikov nechodil do svp nikto...

martul
9. okt 2022

@ropucha6 my ti máme teraz tak, píšem zo skúseností mojich detí, neviem....

aaadkaaa
9. okt 2022

Ani moja dcera nebola, pani ucitelka odmietla ist, nic s tym neurobis...

lienka1701
9. okt 2022

@karola22 moja dcera teraz pôjdu no viem ze pominule 2roky deti kvôli covidu vôbec neboli...treba to asi fakt riesit na tom rodicovskom zdruzeni a tam sa popytat

clovekoj
9. okt 2022

A čo sa písalo v inej diskusii, tak aby to bolo úplne v súlade so všetkými nariadeniami zákonníka práce či iných predpisov, tak na jednu triedu by mali byť po správnosti že traja pedagógovia, či dozor, a jeden zdravotník. Nakoľko sa musia rešpektovať aj prestávky v práci, nakoľko zákonník práce nepozná 24 hodinovú pracovnú dobu 5 dní za sebou. A na 13 či 15 detí musí byť 1 pedagóg aktívne s deťmi. Čiže ak ide 20 detí z triedy, tak 2 pedagógovia sú s deťmi a 1 musí oddychovať a tak sa musia prestriedať.
Ak by išli len 2 učitelia s deťmi, tak ak má jeden oddych, hoc len papierovo, tak ak by sa niečo stalo, tak je veľký problém, nakoľko ten druhý mal na starosti 20 detí, čo už je porušením vyhlášky či zákona a už by sa mali rodičia čoho chytiť a aj čo to vysúdiť ako odškodné.
Proste, chápem obe strany. Aj rodičov, aj školu, že ak pošlete s jednou triedou troch učiteľov, tak potom chýbajú týždeň v škole a zas ďalší musia mať nadčasy, čo tiež školu stojí peniaze a na menších školách aj problém ich nahradiť. Ale zas rodičia sa môžu ponúknuť ako animátor a dozor do školy v prírode.
Často krát je to asi aj o chcení a ochotne z oboch strán.

elanor
9. okt 2022

@bimbambim ja som 83ka, ale ziadnu skolu v prirode si nepamatam, ze by take nieco v tom case existovalo. Ani brachaci, a to su jeden 71ka a druhy 74ka.
Tusim 4taci alebo tak nejak zo ZS chodili na plavecky, 7maci zo ZS na lyziarsky, a 2haci zo strednej zyse lyziarsky. A hotovo.

elizabet173
10. okt 2022

@karola22 úprimne? Keby som bola učiteľkou, do školy v prírode by ma nikdy nikto nedostal, po tom, čo tu čítam od premotivovaných mamičiek, keď vidím, ako sa správajú dnešní deti, ani náhodou. Mať na starosti toľko detí 24 hodín, keď si rodičia často nevedia poradiť s jedným, dvomi, nemať to poriadne zaplatení a doma mať možno svoje deti, to nie

elizabet173
10. okt 2022

@guiseppinka syn mojej kamarátky je ročník 1988 a v škole v prírode bol dva krát, to nie je ročníkom
@bimbambim ani animátor ani deviatak nenesie za deti zodpovednosť, tá je na učiteľke

ibrunova
10. okt 2022

@karola22 skús sa opýtať, či sa neplánuje na jar.. Ale to vo veľkom závisí ajnod učiteľky, možno má doma malé deti, alebo iný dôvod, možno vám to vysvetlí. A prezisti si, či sa predtým chodievalo, lebo to je náročné na dozor.

ibrunova
10. okt 2022

@elizabet173 a potom tu vypisovať, ako tu bolo včera, že hádam oni nebudú platiť učiteľke výlet 😋

martul
10. okt 2022

@ibrunova pani učiteľka na vtedy vraj štátnice, takže ja ju chápem, lebo výlet to je 24h šichta.

lentak1223
Autor odpoveď zmazal