Škola v prírode
Zdravím všetkých rodičov.
Podeľte sa prosím o svoje skúsenosti zo základnej školy. Moje dieťa sa za celé 4 roky prvého stupňa (teraz je štvrták) nedostalo do školy v prírode. Ich triedna proste žiadnu školu v prírode neorganizovala, ani nám žiadna nebola ponúknutá. Viem, že niektoré triedy išli, ale iné triedy a medzi nimi aj naša nie. Prepadol nám tak bonus od štátu 100 €, čo mi príde dosť nefér? Stalo sa to aj vám? Stáva sa to i inde? Alebo je to ojedinelá situácia zrovna u môjho syna? Čo robiť? Nechať to tak? Ak sme mali zákonný nárok na dotáciu a nevyčerpáme ju, nepreplatia nám ju? Alebo komu potom tie peniaze ostanú? Viete prosím poradiť? Možno aj iným.
@karola22 Ahoj, je mi ĺúto, že detičky nepôjdu, je to proste na škole ako si to zariadi. U nás v škole chodí 3. a 4. ročník väčšinou v máji, ale zajednávame aj rok dopredu. Štvrtáci s dotáciou. Chodia triedne + 2 vychovávateľky alebo asistentka. Ak nejaká pani učiteľka nemôže alebo nechce ide kolegyňa z nižších ročníkov a ona ostáva učiť v škole. Náš riaditeĺ sa drží zásady - buď všetci alebo nikto. Neexistuje, žeby išla nejaká trieda v ročníku a iná nie. Ako to zariadime je na nás a na zástupkyni. Ohĺadne kolektívu, učiteľ má právo nezobrať do ŠvP žiaka, s ktorým počas roka boli výchovné problémy. Ale musí byť jasné, že sa riešil (poznámky, rozhovor s rodičmi). My žiakov aj vyučujeme doobeda. Poobede majú program s animátormi, ale kontrola správania a celé usmernenie žiakov je na nás + nočné služby. Náhradné voľno 5 hodín za celý týždeň. Nejdem sa sťažovať, ja som tam bola s deťmi aj v 6. mesiaci. Za mňa je to pre žiakov super skúsenosť, utuženie kolektívu. Neľutujem ten čas s nimi. Veľmi sa mi páčilo, že u nás urobili tým Covid deťom, čo nemohli ísť v 5. ročníku lyžiarsky. Prispelo sa aj zo ZRPŠ aj obec. Inak nato máte Radu školy, aby ste si takéto záležitosti vedeli vykomunikovať s vedením a zriaďovateľom.
@bimbambim Ano, ale predsa len vtedy bola ina doba, ucitelka mala nejaku autoritu, nie ako teraz. A jedna z vychovavateliek, kt.s nami boli, bola nasa velmi dobra suseda, cize moji rodicia mali istotu ze som v dobrych rukach. Ale pamatam sa, ze za kazdy den ucitelka odstrihavala jeden dielik na centimetri. Bolo nam luto za rodicmi.
@elizabet173 ja si myslim, ze to bude aj miestom. Z popradu by sme naco chodili niekam do svp
@guiseppinka to je pravda, vy ste mali školy v prírode stale
U nás z LM čo je tiež podobné ako PP, chodia, ale nie ďaleko, v podstate v rámci okresu. Nie sú doma, ale keby sa niečo udialo, tak rodičia to nemajú ďaleko.

Dievcata ja som 77ka. V svp sme boli 2alebo 3t ale normalna skola doobedu a vybeh po arealy poobede (Vernar, 500skk) ,v 7. Na lyziarskom na strednej v 1.al 2. Detto svp tyzden aj s vyucbou a v 3.lyziarsky ( gymnazium)
Moja starsia 2005, svp kazdy rok 1-4 rocnik bez dotacii, na strednej lyziarsky, mladsia 2012 svp v 1. Potom 2r korona a v 4.r, je to o skole a uciteloch.