icon

Školáci, ktorí navštevujú školu hocikde v zahraničí

anjelicek26
22. sep 2011

Vitam maminky, ktorych deticky chodia do skoly kdekolvek v zahranici, aby si vymenili skusenosti a starosti ;) A nejake tie radosti 🙂

sisaka
22. sep 2011

tak som uz aj ja tu, tak u nas je to s jazykmi katastrofa, ked sme sem prisli dcera mala 4 a isla rovno do skoly (Kindergarten -nieco ako 0ty rocnik) bez akejkolvek znalosti angliny, aj ked som vedela, ze uz odchadzame nechcela som ju nic ucit, lebo som nechcela, aby jej ostal blby prizvuk. Dcera sa v pohode chytila, najhorsi bol prvy mesiac, ale potom to uz islo. Dnes uz chodi do 8. rocnika a nikto by nepovedal,ze nie je tu narodena. Zo slovencinou to uz take ruzove nie je, zo zaciatku som trvala doma na slovencine, ale casom to upadlo, s manzelom s nou hovorime len po slovensky, ale ona odpoveda skoro vylucne po anglicky ☹
syn teda este horsie (3 roky), sme na tom asi ako @blanblan od mala pocuva 2 jazyky - doma s nim len po slovensky, dcera zvacsa po anglicky, aj my vonku - lekar, obchod, ihrisko po anglicky - ja sa citim blbo, ked vytiahnem na verejnosti "tajny" jazyk, do 2 rokov skoro vobec nehovoril, vedel fakt len par slov, v priebehu roka sa sice rozhovoril, ale je to poriadny gulas - anglicka gramatika, anglicke slovosledy, miesanie jazykov, nesklonovanie, zle casovanie hruza a slovna zasoba aktivna stale tak na urovni 2 rocneho dietata (pasivnu slovensku ma ok, rozumie fakt vsetkemu, anglicku trochu horsiu) Prave som si zistila ciselko na speech pathologist, nech sa nanho pozru, kazdy ma len ukludnuje, ze je to ok, ale pre istotu tam radsej zajdem, nechem to zanedbat a potom bude mat v skole problemy ...

@hajanka tak to je skoda, ze ste sa museli vratit na Sk (neplanujete sa vrati?), ako si zvykol na slovensku skolu? mne ked sa dcera stazuje na skolu, tak jej vzdy poviem, ako to fungovalo na slovenskej za mojich cias a je vzdy zhrozena, urcite by nemenila. Ako sa nam nedari udrzat slovencinu, tak s anglinou to musi byt este tazsie, aspon ma dobre zaklady, a co vyslovnost, ostala mu britska, alebo uz ma slovensky prizvuk? No ja si to neviem predstavit, to musela byt pre neho obrovska zmena, hlavne pristup ucitelov, sposob vyucovania....

sisaka
22. sep 2011

@anjelicek26 tak mojim deckam ziadne treningy nehrozia, zatial vsetko len rekreacne, dcera si vzdy vybera jednu organizovanu sportovu aktivitu - momentalne chodi na plavanie (tiez chodila na koniky, to ju celkom bavilo, aj teraz bola cez prazdniny na tyzden v jazdeckom campe) + ma k tomu klavir uz niekolko rokov a syn zatial len sportovu aktivitu - teraz tiez plavanie, ale vyzera to, ze ma talent na sporty, tak ked bude starsi mozno budu aj nejake treningy - i ked osobne som skor za rekreacne sportovanie, ako jednostrannu zataz, zatial ma len 3 tak sportuje len s nami, uvidime, ked bude starsi, tu hra kopec chlapcov hokej, ale mne sa to zda strasne tvrdy sport.

anjelicek26
autor
22. sep 2011

@sisaka - uz som myslela, ze len ja som jedina divna, co je "cudne" hovorit mimo domu s demit slovensky. Nemam chut na seba a na svoje deti upozornovat, ze sme cudzinci, co ja viem...

Dnes som volala s jednou jazdeckou skolou, zajtra si to chceme ist obzriet.

aliza
22. sep 2011

@anjelicek26 presne to aj my, je tazke pouzivat slovencinu vonku medzi ludmi. Napriklad sa zastavi kamoska a po anglicky na maleho 'bye bye' a ja co mam povedat? ze 'daj tete pa pa' ?by cumela na mna...aj dnes som bola s malym v playgroup a rozpravala som po anglicky, kedze vsetci tak hovorili, aj mne sa prihovarali po anglicky, aj malemu.

aliza
22. sep 2011

@sisaka ak sa mozem spytat, kde v Kanade byvate? ake mate pocasie? je tam naozaj taka zima? chceli by sme z UK prec, ja chcem ist za lepsim pocasim, ale kvoli muzovi mozme len do anglicky hovoriacej krajiny a v kanade by sa ako lekar vraj mal super, ma nejake ponuky, ale mna odradza to pocasie, mam dost tohto anglickeho a vraj v Kanade este chladnejsie, co je logicke, ale je tam aj nejake pasmo, kde je aspon jar, leto ako u nas, na SK?

sisaka
22. sep 2011

@aliza kanada ako vies, je obrovska, takze v roznych castiach rozne pocasie. Oficialne su vsade 4 rocne obdobia, neoficialne podla "ftipalkov" tu v Calgary mame 2 rocne obdobia zimu a leto, ti vtipnejsi hovoria, ze zimu a jul, ale vobec to nie je take strasne. V Calgary je dlha zima, su dni, ked moze klesnut teplota na - 30, su dni, ked vdaka teplemu vetru sa v priebehu dna otepli z - 30 na 0 ci viac, cize striedaju sa teplejsie obdobia s chladnejsimi, tym, ze je tu nizka vlhkost, tak do tych - 15 je to celkom pohoda, zima "nezachadza pod nechty" , vdako tomuto sa ta zima da znesitelnesia (-15 by som porovnala k -5 - 10 na Slovensku) ak mate radi zimne sporty je to tu idealne, jar prichadza zvacsa az v aprili, spolahlivo v maji, leto je teple aj s +30, teraz je september a mame stale nad 20, dnes to ma byt 25, zajtra 28, kedze sme vo vysokej nadmorskej vyske, tak je slnko dost ostre a zda sa, ze je teplesie, v trickach tu chodime uz ked je okolo +18 (teda mi zimomravejsi) ale moze sa stat, ze sa ochladi velmi rychlo aj v septembri, oktober tiez byva este teply, koniec oktobra, okolo halloweenu uz moze byt mrazivy, ale uz niekolko rokov za sebou boli deti "trick or treating" bez ciapok a rukavic 😉 . Velkym plusom je slnecne pocasie, juzna Alberta je najslnecnejsia cast Kanady, malo kedy tu prsi, ak tak zvycajne len na jar (na prelome jari a leta sa par krat uz objavili zaplavy, ale tam je viac faktorov, niezeby tak vela prsalo, ale mame napriklad tu taku ilovitu zem, ktora nesaje vodu ...., sem-tam sprchne v lete, velmi malo, zvycajne v noci poprsi, cez den nic, alebo prsi jeden den a potom zase slnecno jesen a zima su viac menej suche, ked ale nasnezi sneh sa drzi, lebo je chladno, ale snezieva malokedy, v meste svah na lyzovanie sa musi aj pocas zimy umelo zasnezovat. Takze ak mate radi slniecko urcite Calgary. Slovensku podobne 4 rocne obdobia ma (podla toho, co som pocula) Toronto - leta maju ale viac zrazok ako Calgary, je tam velmi teplo a vlhko (vplyv jazier) - takze v lete dost dusno + smog, z coho maju mnohi ludia zdravotne problemy, zima je tam o cosi kratsia, ale viac zrazok ako Calgary. Vancouver - co sa tyka pocasia pre mna uplna hruza, leta su chladnejsie ako v Calgary, kedze pri mori, tak hrozia zrazky, zima je tam velmi mierna porovnala by som z Anglickom (teda v UK som zila iba rok, tak len na zaklade toho), ale velmi dazdiva, v kuse prsi a kedze je dost chladno a vlhko zima je neprijemna , k tomu vecne zamracena obloha to by ma uplne deprimovalo

aliza
22. sep 2011

@sisaka jeeej, si zlata, ze si mi to takto rozpisala, presne to som potrebovala, dakujem velmi pekne! 🙂 Najvacsi favorit je zatial Australia, ale ma odradza ta dialka, byt tak daleko od rodiny, to si proste momentalne neviem predstavit, ale jedno viem iste, ze nemozem zit v krajine s takym pocasim, ako ma UK, uz mam toho fakt dost. Ale to je na inu temu...

sisaka
23. sep 2011

@aliza jaaaj, keby som ja mala moznost ist do Australie, tak uz som pri dverach zbalena

lleniak
24. sep 2011

jeej, aka super tema! este sa nas velmi netyka, ale casom veru pridem po rady...starsi funguje zatial po slovensky/anglicky/spanielsky. o mesiac pride sokova terapia, par tyzdnov na Slovensku a potom sup do svajciarska, takze svajciarska nemcina a Hochdeutsch k tomu. bude veselo. mladsiemu je to este fuk

@bubelko kedy je "po zapise"? ci je to rozdielne kanton od kantonu?

hajanka
24. sep 2011

@sisaka ako citam, takt toto je problem asi vela deticiek, aj my sme doma hovorili len slovensky, ale po case nam drobec zacal odpovedat aj pytat sa len v anglictine.

hajanka
24. sep 2011

@sisaka je to skoda, ano velka, zistujem to kazdym dnom, chceme sa vratit raz urcite ale kedy to bude netusim, mozno ked prejde povinnu dochadzku na SR, mozno skor, netusim, ale isto viem, ze tu nechcem ostat navzdy. Odchod bol pre neho tazky, mal tam kamaratov, rozumeli si spolu, pekne medzi nich zapadol, akoby ani nebol cudzinec, skola ho velmi bavila, pacila sa mu, komunikoval bez problemov s britskym prizvukom, cital aj pisal anglicky, do skoly na SR sa vobec netesil, my sme totizto prisli na SR v piebehu druheho polroka, takze musel este na par mesiacov do skolky pripravky a ten system v nasich skolkach ho dost odradil od vsetkeho, nudil sa, nechcel spat, nechcel ranajkovat, nebol zvyknuty.... nastastie ho vzali do vybornej skoly a vyucovanie sa tak trochu podoba tomu v Anglicku, je to take volnejsie. TAkze sa mu to zapacilo a nasiel si kamosov. Teraz je ok. Ale tiez velmi spomina ze kedy sa vratime do Anglicka. Chce sa tam vratit. Anglictina pomaly u neho upada, rozumie vsetko, ale rozpravat nechce, zo zaciatku sme chodili na anglicku konverzaciu, ale to je o nicom, ak neni dookola vsade anglictina, tak to je fakt o nicom, aj ti nasi ucitelia, sami ju nevedia aj ked si to myslia, nemaju prizvuk, nemaju vyslovnost, nevedia frazy... niekedy mu vobec nerozumeli 😖 a zase ti stredoskolski a vysokoskolski ti nie su zvyknuti pracovat s tak malymi detmi, takze ani tak ani tak. Teraz je na tom tak, ze rozumie vsetko, aj rozpravky pozera vylucne anj, cita anglicky aj pise, ale odpoveda slovensky, aj ked rozumie, uz to budu dva roky co sme tu. Ludia si myslia, ze sa ta rec da udrzat, ale neda. Mozno je teraz na takom bode, ze rozumie ale nerozprava, ale kedyze sa vratime, tak by mozno nemal problem sa rozhovorit, neviem...

bubelko
24. sep 2011

@lleniak nerozumiem presne ako to myslis so zapisom. ak myslis, kedy beru deti do skolky, tak u vas je to tak ako u nas: ked do 30.4. dovrsi 4 roky, pojde v tom roku do skolky. inak az o rok. 😉 pokial dosiahne do 31.7. 4 roky, mozes poziadat o predcasne zaskolenie - na to ti musi dat suhlas detsky lekar. co viem, tak do skolky dostavas pozvanku, nakolko sa deti zaraduju do nablizsej skolky kam patria - aby mohli chodit same. ine je, ak mas vyhliadnutu skolku niekde mimo - privatna, specialna vyuka, atd. vtedy si to organizuje rodic sam. ale s tymto nemam vlastnu skusenost. 😉

lleniak
24. sep 2011

@bubelko dakujem! presne toto som mala na mysli. krpec je 3.maja narodeny...tak uvidime. najprv treba zistit, ako sa popasuje so zmenou a jazykom

cmulinko
24. sep 2011

moj starsi syn zacal rozpravat az ked mal 2,5 rokov...dodnes nerozprava tak dobre ako ine 4 rocne deti....nakolko mame UPC zo Slovenska,tak pozera rozpravky co su iba ceske.....viac pouziva cesky jazyk ako slovencinu....snazim sa ho opravovat....ale nasmu tatkovi to ani moc nevadi,lebo on je zahorak a takto sa syn priblizuje k zahoractine....a podla pani ucitelky v skolke mu velmi pekne ide aj anglicky jazyk....a ma aj troska irskeho jazyka nakolko nie je v skolke ziadna vynimka...uci sa to co sa musia ucit aj irske deti a presne toho sa obavam co vyssie pise @hajanka,ze co bude,ked sa raz vratime domov.po slovensky perfekt nevie,lebo si to mixuje s ceskym jazykom a to co sa nauci po anglicky zas nebude mozne udrzat nie to este zdokonalovat.

bubelko
24. sep 2011

@lleniak lukas je koncom juna. myslim, ze psychicky by na skolku uz vyzrety bol, ale prave kvoli jazyku sme ho nechali este rok v spielgruppe. ono, ak bude na tom jazykovo dobre a bude sa v skolke nudit, stale ho mozeme dat o rok skor do skoly. a radsej nech potom robi prvu triedu 2 roky, ak by to nezvladal. ono moznosti je vela - teda aspon u nas v obci. a samozrejme, ak dovtedy opat nepride nejake referendum so skolskou reformou 😀

lleniak
24. sep 2011

@bubelko Teo by hlavne potreboval spolocnost starsich deti, lebo je na svoj vek velky a zdatny a proste rovesnici a mladsi s nim maju trochu problem... a myslim, ze psychicky a motoricky by tiez zvladal. v zasade uz mame byt, cakame na papiere...tak idem pozerat Spielgruppen v okoli. Dufam, ze maju mailove adresy....a hlavne volne miesta. a po stahovani nabehnem na prislusny urad tahat rozumy o skolskej dochadzke. to aby som zacala sprtat slovnu zasobu 😝
inak maju strasne mily prizvuk Svajciari, ked hovoria Hochdeutsch 🙂

bubelko
25. sep 2011

@lleniak o tom skolstve - mrkni sa na http://www.schule.winterthur.ch/default.asp?Spr...
je tam dost vela info 😉
no prizvuk maju uzasny, to je fakt. my uz ho s muzom mame tiez. naposledy som bola v nemecku na krstinach, tak prva otazka bola, ci zijeme vo sui 🙂

anjelicek26
autor
25. sep 2011

No my mame ulohy porobene, aj knizku z kniznice precitanu, napisanych dalsich 5 slov v detektivovi a potrenovane pisanie cisiel... hotovo na teraz.

Co sa tyka reci, tak Saska ma uzasny britsky prizvuk, hovori krasne, spisovne, nepoznat rozdiel od rovnako starych deti. Nemcinu ma tiez uplne cistu, bez prizvuku, ale niekedy uz pouziva anglicky slovosled. No a slovencina je u nej iba v plienkach, dnes som natocila video, ako vravi, ze si neprosi papat, no skoro som sa pototo od smiechu 😅 -Ale teda hlavne, ze sa snazi, no nie?

lleniak
25. sep 2011

@bubelko dakujem! no mam na dobru noc citanie

lleniak
26. sep 2011

@bubelko este raz vdaka! uz som to trochu zacala citat, tych informacii je tam habadej. no ak zostaneme v tom byte, ktory si ideme prenajat, tak skola bude o dve ulice dalej, maju aj program pre cudzojazycnikov a ak sa mi ho podari dostat do Kindergarten uz buduci rok, tak by to bolo skvele. no uvidime, ale aspon dnes sa mozem z niecoho optimisticky vytesovat. no nic, idem dat dokopy adresy Spielgruppen na okoli a zosmolit e-mail, ze ci tam maju volno. Spielgruppen su nejak podla miestnej prislusnosti, alebo je to jedno?

anzelik
4. okt 2011

ahoj maminky pridam aj ja moju skusenost zijem v rakusku uz 6rokov som vydata za rakusana maly moj syn ma 4roky hovori plynule nemecky aj slovensky prisli sme do skolky a nechcel povedat nic v nemcine hral sa sam neprisposobil sa vobec kolektivu deti, ucitelka bola prijemna starsia pani urcite ma skusenosti s detickami bola som cely tyzden s nim v triede na hodinku hral sa ,ale vzdy ma pozoroval ci som tam ,hral sa sam deti ho nezavolali ani nechceli sa s nim hrat ,tak sa hral sam druhy tyzden sme skusili,ze som na polhodinku odisla prve dva dni prereval ako tur nehral sa uz vobec nezapajal sa do detskych hier sedel sam n lavicke po 4dnoch sa mi pocikal deti sa mu zacali vysmievat ked sa pocikal a to bola definitivna bodka za skolkou poritom ho pani ucitelka volala hladkala mala k nemu pristup ,ale maly mi potom povedal ,ze ma strach z deti dostali sme odporucanie o rok zijeme na dedine nie su tu vsak deticky v jeho veku a nema ani kamaratov ma len mna a manzela myslim,ze je to preto ,ale akonahle pride na Slovensko k mojim rodicom ma plno kamaratov bezi uz aj vonku bicykluje sa s nimi,alebo hra futbal nema problem s detickami so vsetkymi je kamos nerozumem tomu ,nema problem s jazykmi tak neviem ako mu mam pomoct ,aby sa v rakuskej skolke prisposobil doma sa hra sam ,alebo somnou nie je hyperaktivny ma rad svoje pohodlie lego auticka chodime do parkov ,ale nevyhladava tam vobec deti ani kamaratov skor ich sleduje co robia nezapaja sa k nim vobec co robit....

aliza
4. okt 2011

@anzelik to mi je luto, ze mate takyto problem 😢 . Myslim, ze je to skolkou a detmi, co tam chodia. My sme sa do UK natrvalo prestahovali ked mala dcera 3 roky, hovorila iba po slovensky. Dali sme ju do skolky na 2 hodiny denne, ale nikdy som tam s nou nezostala. Tiez plakavala a dlho, ale iba ked nas videla odchadzat, akonahle sme jej zisli z dohladu, tak uz bola kludna a sa hrala. mali uzasnu ucitelku, specialne pre nove deticky, mali aj svoju triedu, kde boli len novopriselci a hlavne sa tu nikto nikomu nesmial, dcera sa pocikavala dost dlho, aj ako 5 rocna lebo nevedela ist nacas na zachod, taka bola zaneprazdnena, ze kym sa zo skolskeho ihriska dostala do budovy na zachod, tak uz bolo neskoro, ale nikto sa jej nikdy nesmial. Kamaratka Slovenka mala velmi introvertneho syna, tiez sa s nikym nehral, ani deti nevyhladaval,len sam sedel a si skladal a postupne sa krasne zaclenil a nasiel si aj kamaratov. Takze z toho, co si pisala, si myslim, ze je problem v skolke a v pristupe.

anzelik
4. okt 2011

@aliza ahoj dakujem za radu a pozbudive slova neviem ci je to skolkou vyskusali sme dve nevyhladava vobec kamaratov nechce chodit ani do parkov o centrach uz ani nehovorim to vobec nievidim nanom ,zeby potreboval kamosov mozno je to tym,ze ani ja nemam tu ziadne kamaratky aj ja ked som chcela nadviazat kontakt hovorim plynule nemecky tak sa ma pytali odkiál som a viac sa velmi somnou aj tie druhe maminky nebavili skusala som sa pytat ako je s ich detickami skusenosti ,ale odpovedanie bolo chabe videla som na nich,ze nemaju zaujem tak som sa viac nepytala mozno aj toto je problem pre syna ,ale dakujemmmm

anjelicek26
autor
4. okt 2011

@anzelik - tiez si nemyslim, ze je to jazykom, skor prave skolkou, do ktorej chodi. Dietatko v tomto veku nepotrebuje vela kamosov, nie kazde dieta je take spolocenske, casto staci 1-2 a je dieta stastne. Mozno najst kamarata mimo skolky a potom prihlasit maleho do skolky, kde chodi to dieta.

A co sa tyka pristupu, ja neviem, nemam problem sa zaclenit medzi ine maminy, ani v nemecku, ani teraz v anglicku, na to som prilis ukecana 😅 Drzim palce, nech to date nejako do poriadku, ono v skolke je este velmi kratko, aj slovenske deti v slovenskej skolke mavaju uplne rovnake problemy.

Saska bola 20 mesacna komplet bez plienok a prve dva mesiace v skolke tak 2x do tyzdna nehoda, no co uz, osprchovali, prezliekli a slo sa dalej... nikto s toho vedu nerobil...ale toto je fakt na ucitelke a jej pristupe - aj v case, kedy tam ty nie si.

aliza
4. okt 2011

@anzelik rozumiem a je to skoda, ked sa clovek v cudzej krajine neciti ako doma 😒. My nastastie tento problem nemame, mame super susedov, rodiny s detmi, s ktorymi sme ako rodina a velmi si pomahame, takze sa tu citime ako doma, aj nase deti maju super kamaratov a super detstvo. Ale zase ja som velmi spolocenska, aj moje deti, tie by aj s certom odisli 😀, takze ja mam skor opacny problem, ako ich udrzat doma. Maly uz teraz stoji pri dverach a reve, ze chce ist von. Chodim s nim aj do centra, tam si ma ani len nevsimne, taky je stastny, ze tam je.
Uprimne, ja by som sa v tvojej situacii asi zblaznila a zrejme balila kufre domov 😕. Dufam, ze sa vam podari najst pre maleho dobru skolku a ze si nakoniec zvykne, drzim palce!

anzelik
4. okt 2011

@anjelicek26 dakujem za nazor ani ja nemam problem s komunikaciu som az niekedy velmi ,,utarana´´ dokazem sa o vselicom debatit akukolvek temu neviem citim tu v rakusku kusok odstup od ludi ,alebo aspon u vacsine zbadaju to na vyslovnosti rakusania samozrejme nie vsetci su rezervovany narod ,ale myslim,ze je to vsade tak neviem ako by som to vyriesila nakolko v okruhu 15km su len 3skolky jednu sme nevyskusali nakolko bola lne obsadena dalsie skolky mam daleko nakolko v rakusku su na dedinach vacsinou skolky len doobedu vo vacsich mestach aj na cely den uvidime teda na rok ako to bude bude mat uz syn 5rokov tak snad sa nam to podari dakujemmm vsetkym mamickam za radu

bubelko
4. okt 2011

@anzelik v tomto su rakusania asi ako svajciari - uzavreti. mne vzdy odzdravili, ale akukolvek snahu o kontakt odignorovali. a to rozpravam po nemecky a aj som ukecana a nemam inak problem nadviazat kontakt. mne trvalo 2 roky kym som sa ako-tak dostala do kontaktu so svajciarmi, potom este nejakych par rokov kym som mohla povedat, ze mam kamosky. a to mozem povedat, ze kamosky svajciarky mam akurat 3. potom mam kopec znamych - ale tie som ziskala az ked sa narodil starsi syn a prestahovali sme sa. takze to viem pochopit.
moj starsi syn sa choval ako tvoj prvy rok v spielgruppe - teda minuly rok. chodil tam 2x do tyzdna na 2,5 hodiny. sedel sam v kute, pozoroval ostatne deti, aj sa pocikal. ale nikto sa nesmial. ucitelka ho volala medzi deti - a ked chcel, isiel, ked nechcel - nesiel. po nemecky nerozpraval vobec, alebo teda velmi malo. odpovedal len ano-nie, a vedel akurat ako sa vypytat na zachod. aj to skomolene. po pol roku sam povedal, ze chce chodit castejsie. odvtedy chodi 3x do tyzdna po 2,5 hod. a zmenilo sa to velmi - je aktivnejsi, odvaznejsi a uz aj drzejsi 😀
takze moj nazor je, ze casom sa to podda. a ked vam aj odporucili o rok neskor, tak pockaj a uvidis. 😉

blanblan
17. okt 2011

Ahojte🙂 Tento tyzden maju u nas v skolke gastronomicke menu, teda ze sefkuchari znamych restauracii vypracovali specialne menu, trochu viac netradicne ako zvycajne. Tak som zvedava ako sa naje. nastastie ona je celkom dobre, ale zas co nepozna ide do nej trochu tazsie, a myslim ze u vacsiny deti je to podobne.
tak to len tak do diskusie..... 😅 Inak zajtra mame narodeniny tak vyrabam do skolky"tortu",bude sa skladat z kinder cokoladok a cukrikov, myslim ze to bude mat vacsi uspech ako ozajstny kolac....Aj u vas inde v zahranici sa nosia torty alebo kolace?

sisaka
17. okt 2011

@blanblan ze sefkuchari! Ja by som bola rada, keby vobec v skole mali nejaku jedalen 😒 , pri synovi mam aspon trochu stastia a v skolke maju 2 snacky a obed - vareny!, vacsina skolok nema ani len obed a deti si nosia suchu stravu uz od skolky. Co sa tyka narodenin v skolke zatial neviem, maly nespominal, zeby niekto nieco doniesol a v skole deti nosili cupcakes, pripadne cookies, sem tam niekto nejaky cukrik, my sme par krat v nizsich rocnikoch urobili take Halloween balicky (dcera ma prave vtedy narodky) - nejake drobnosti - ceruzka, guma, sticker, pripadne cukrik, ale take balicky robili aj deti, co nemali narodky, od nejakej 4 triedy nenosi dcera nic a nespomina, ze by niekto nieco priniesol na narodky a uz vobec nie torty, to ani v skolke nie

blanblan
17. okt 2011

@sisaka fiha, ziadna skolska jedalen??? To ako sa maju deti zdravo stravovat? Ci akoze ma im stacit domaca vecera? Hmm tak som nevedela ze existuju skoly bez kantiny. 😒