Školáci žijúci v zahraničí, ktorí musia chodiť na komisionálne preskúšanie na Slovensko
"Podľa súčasnej platnej legislatívy pokiaľ má dieťa IBA slovenské občianstvo, musí byť zapísané na kmeňovej škole na Slovensku, ktorá ho eviduje ako dieťa v zahraničí a chodí na komisionálne preskúšania, aby mal vysvedčenie i zo slovenskej školy.
Pokiaľ má dvojité občianstvo, je jedno, v ktorom štáte navštevuje školu."
Milý rodičia,
ak ste aj vy v takejto situácii, že žijete v zahraničí, ale vaše školopovinné deti majú trv.pobyt na Slovensku a aj občianstvo slovenské, a teda ste museli deti prihlásit do slov. školy,prosím podeľte sa so svojimi skúsenosťami:-
- vyberali ste si školu sami alebo ste to prihlásili na tej, ku ktorej podla trv. pobytu patríte? (Rozmýšľam, že vyberiem nejakú v odľahlej dedinke niekde na pohraničí, zdá sa mi to tak lepšie)
- ako je to so skúškami (dá sa aj dohodnúť s riaditeľom, ako často ?)
- ako skúšky prebiehajú? Kto všetko je v "komisii" ?
- je nejaká možnosť deti skúšať doma, keďže som účitelka na 1.stupni?
- ako to vaše deti prežívajú?
- ako to robíte s úlohami? Ako často sa učíte (tie sloven. veci) ?
- plus uvítam ďalšie vaše informácie.... Ďakujem
tak držím palce, aby ste našli školu, kde budete mať čo najmenej problémov. myslím, že sa nebudete musieť veľa učiť, keďže ste v jazykovo príbuznej krajine. pôjdete prvý raz a uvidíte, aké budú mať požiadavky. podľa rozprávania známej naozaj neboli veľké.
ešte raz držím palce.
akosi mi nedá nenapísať, že hoci školský zákon definuje nezapísanie dieťaťa do školy ako priestupok a za tento môže uložiť rodičovi pokutu, ešte som sa nestretla s prípadom, že by sa tak stalo. max. zoberú rodičom detí, čo nechodia do školy, rodinné prídavky a nič sa ďalej nerieši. keby radšej riešili deti, čo bývajú na SK a nechodia do školy, lebo ich rodičia do školy jednoducho nepošlú. a nie tých, čo poctivo chodia do školy, hoc aj v zahraničí 😒
nasla som na nete, sice stare 2 roky, ale stale aktualne :
http://www.rodinka.sk/vychova-a-skoly/skolak/za...
tu davam len cast ohladom plnenia PŠD slovenskeho ziaka V ZAHRANIČÍ :
"Chceme dať dieťa na základnú školu v zahraničí
Rodič má právo rozhodnúť sa, že jeho dieťa bude navštevovať základnú školu v zahraničí. Vzhľadom na skutočnosť, že školská dochádzka je povinná, štát si ponecháva istú formu kontroly.
Dieťa musí byť riadne zapísané do kmeňovej školy v SR, pri zápise rodič oznámi, že jeho dieťa bude navštevovať školu v zahraničí.
Rodič musí písomne požiadať riaditeľa o povolenie. To musí obsahovať meno, priezvisko a bydlisko žiaka, jeho rodné číslo, názov a adresu školy, ktorú bude žiak v zahraničí navštevovať. V prípade, že sa dieťa bude v zahraničí zdržovať dlhodobo aj predpokladanú dĺžku pobytu v zahraničí a adresu bydliska v zahraničí.
Riaditeľ by mal posúdiť, či nie sú isté pochybnosti o žiadateľovi - napríklad pri rozvedených rodičoch, či sa o dieťa nezaujíma odbor sociálnych vecí apod.
V prípade dlhodobejšieho pobytu mimo územia SR zákonný zástupca prihlási žiaka do školy do 15 dní od jeho príchodu do krajiny pobytu a do 30 dní oznámi spôsob plnenia školskej dochádzky žiaka riaditeľovi kmeňovej školy.
Na konci každého školského roku je takéto dieťa preskúšané z vybraných predmetov v kmeňovej škole v SR. Zákon umožňuje vykonať skúšku aj za dva, tri, najviac však za všetky ročníky po ukončení 4. alebo 9. ročníka.
Predmety, z ktorých sa má skúška vykonať ,ako aj jej obsah určí riaditeľ príslušnej školy. Povinným predmetom je vyučovací jazyk.
Termín skúšky dohodne s riaditeľom zákonný zástupca žiaka do 15. mája kalendárneho roka, v ktorom má skúšku vykonať. Žiak môže zo závažných dôvodov, najmä veľkej vzdialenosti a dostupnosti ku kmeňovej škole, vykonať skúšku aj na inej škole v SR, a to po dohode zákonného zástupcu žiaka s riaditeľom školy, v ktorej sa má skúška vykonať.
Žiakovi, ktorý vykonal úspešne skúšku z predmetov, ktoré sa na škole v zahraničí nevyučujú, škola vydá vysvedčenie. Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní na žiadosť zákonného zástupcu žiaka alebo riaditeľa kmeňovej školy vydá odborné stanovisko k uznaniu časti štúdia na škole v zahraničí a prevedie hodnotenie žiaka na škole v zahraničí do slovenskej klasifikačnej stupnice. "
@garzonka nemam to ine v fr neexituje nieco ako trvaly pobyt... 😉 😉 😉
ja so odhlasena z trvaleho pobytu na slovensku ale moje deti maju len slovenske obcianstvo , nemaju zatial pravo o francuzske/// 😉
tiez by ma zaujimalo ako na vas prisli? 🙂 🙄
@erikasadek mate asi stastie, kedze na SK nemaju vase deti trv.pobyt, tym padom to nemaju ako zistit.
Myslim, ze kazde mesto ma evidenciu obyvatelov a na odbore skolstva sleduju a eviduju aj skolakov. Udaje zo zapisu putuju na mesto, a tam to kontroluju, ci vsetky deti , ktore dosiahli vek skol. dochadzky, boli na zapise. Ak sa zisti ze niekto tam nema ziadny udaj (skolu, kde by bol zapisany) , tak kontaktuju rodicov - poslu na adresu trv.pobytu doproruc. list, a vyzvu rodicov aby oznamili kde dali dieta zapisat (kedze v danom meste tento udaj nemaju) a ak nedali nikde nech to daju cim skor doporiadku.
@garzonka to je to kedze ja nemam trvaly pobyt tak nemaju kam posielat listy... 😉 😉 😉 eviduju mojich synov ako slovenskych obcanova le bez bydliska na slovensku....... vyhoda nemat trvaly pobyt ja som sa ho zbavilo ako som rychlo mohla ziadne zavazky voci slovenskej republike.... uz nechcem mat.. 😉
drzim ti palce...
@erikasadek dakujem, nejako sa s tym budeme musiet popasovat
U nas prave trvaly pobyt na SK nemal DOTERAZ ziadne nevyhody (dokonca naopak). TOTO je vsak prva (a dufam ze jedina) neprijemna stranka,
@garzonka budes musiet mas pravdu al epokial nehodlas zit na slovensku tak nemusi nic.. 😉
@erikasadek Ty vies cloveka usmernit 🙂🙂🙂 to je fan
No ked ma obcianstvo automaticky, tak ho ma. Mna stve to, ze som za zbytocny rodny list vysolila mrte prachov.
Ale naco sa vlastne rozculujem? 🙂
@alenka600 som hnusna ja viem ale aspon som ti dala prakticku stranku veci, hoci tajne dufam ze nikdy nebudes takto potrebovat... 😀 😀 😀 😀
automaticky nemaju nase slovenske obcianstvo , bez toho rodneho listu , by nemal obcianstvo tazke sa netrap... to ze ma slovensky rodny list tiez este neznamena ze ma slovenske obciantsvo ja viem je to komplikovane, ale bohuzial je to tak.. jedno nejde bez druhehe jedine ka sa narodil na slovenskom uzemi tak ma automaticky slovenske obcianstvo...
@garzonka po precitani tvojej otazky som sa najezila ako dikobraz 😠 !!! preskusat v slovenskej skole?? Akoby nestacilo ze tvoje dieta bude studovat na "zahranicnej skole", a nemalo toho aj tak dost. Chcela som dat svojmu dietatu teraz TP na slovensku, ale po tvojom prispevku ma presla chut 😠
vedel by mi niekto troska viac napisat k mojej situacii?moj prvy syn sa narodil v Irsku v roku 2007 a v tej dobe sme este s manzelom nesplnali Irske podmienky na ziadost o Irske obcianstvo pre syna....cize ma len Slovenske.syn sa od narodenia zdrziava v Irsku a na SK chodime len 2 krat do roka ale s manzelom sme si oficialne trvaly pobyt nezmenili na Irske a teda stale mame trvaly pobyt na SK.Tu zacal chodit aj do skolky a v Septembri zacina Irsku skolu(tu zacinaju deti skor chodit do skoly).....na buduci rok v Septembri by mal zacat skolu na Slovensku.Som povinna ho zapisat do skoly doma a chodit s nim na skusky domov?Mam este 2 dalsie deti pri ktorych sme uz splnali podmienky na Irske obcianstvo cize moje dalsie deti uz maju dvojite obcianstvo a tam uz povinnost skusok na SK nemame..Kazda rada nad zlato. 🙂
@xsenova tiez som s ajezila pred dvoma rokmi ked som s adozvedela o tomto zakone, francuzske skoly su dost zatah pre deti a neviem si predstvait este nabalit nase ucivo zbohom zdrave deti!!!!! 😉 🙄
@cmulinko jedina rada chcete sa vratit na slovensko??? teda ja neviem za 10 rokov za 5 rokov ak nie tak kasli na vec.... 😉 ; odpoved ako som dostala na ministertsve./// 🙂
@erikasadek mmm to mas super. Ja prave chcem odhlasit TP zo slovenska ale musim dolozit TP z CR 😒 mne nevadi byt obcanom SR a mam SR rada ale ked pride na tu ich buzeraciu ako: kontrola deti, nove pasy, neustale dokladania ze zijem v CR a nie na SR no a teraz ta skola 😠 prasiva byrokracia! 😠
@erikasadek to je jedine co nevieme na isto-zatial pracu mame,tak sme tu...mozno sa budeme musiet vratit za rok...mozno za 5,10......a prave preto nechceme rusit trvaly pobyt na SK
@xsenova ja som tiez nemala problem s rusenim trvaleho pobytu na sk. Prisla som na policajnu stanicu, tam mi dali tlacivo, do kolonky, kde ma byt novy trvaly pobyt som napisala krajinu, mesto a povedala som im,ze zatial neviem adresu, na ktorej budem byvat, nebol ziaden problem zobrali obciansky a bolo. Ja som bola vratit aj zdravotnu kartu poistenca (moju aj dietata), aby to nikto nezneuzival (napriklad obvodny lekar, pediater a pod.)
To by som nevedela spravit,ze zaprem svoju krajinu odkial som len preto,ze by sa na mna ludia inak pozerali.
@sisaka verim ti , ale ja som dost hrda slovacka, a tak jedine co som mohla spravit je aj ked zatial nemam na vyber, ze maju obciantsvo po mne ved su na polovicu slovaci.... aj ked tam neziju ale co viem mozno raz budu nieco chciet robit alebo zit na slovensku atym padom mat obciantvo bude pre nich brana otvorena.... ale ako hovorim je to jedna s veci ktore proste ja povazujem za nutne aby moje deti mali to iste obcianstvo ako....;
za par rokov si mozu vyziadat francuzkse a budu mat dvojake... ale svoju povinnost som si splnila... 🙂 🙂
ale chapem co pises i ked nezdielam.. 😉
ja osobne som hrda a hrdo s ahlasim uz 1 8 rokov ze som slovenka...; mam byt aj naco aj ked slovensko uz nie je co bolo ale je to moja rodna zem.. a mame byt naco z historickeho hladiska hrdi..... ako narod...

@renab Ako na nas prisli neviem, asi si to sleduju podla trvaleho pobytu a sleduju aj info zo skol, ktore deti maju vek 6 rokov a su /nie su zapisane do PŠD. Papier prisiel z mesta (Odbor školstva a mláděže ), podpísaný primátor 😕 .
Bol tam kontakt na istu pracovnicku, takze dalej sme uz komunikovali len cez mail. Vraj by sme ten zapis mali stihnut do 1. septembra. Casovo nam to vobec nevychadza, tak neviem ci to stihneme, ked nie, tak az niekedy v septembri.