Školáci žijúci v zahraničí, ktorí musia chodiť na komisionálne preskúšanie na Slovensko
"Podľa súčasnej platnej legislatívy pokiaľ má dieťa IBA slovenské občianstvo, musí byť zapísané na kmeňovej škole na Slovensku, ktorá ho eviduje ako dieťa v zahraničí a chodí na komisionálne preskúšania, aby mal vysvedčenie i zo slovenskej školy.
Pokiaľ má dvojité občianstvo, je jedno, v ktorom štáte navštevuje školu."
Milý rodičia,
ak ste aj vy v takejto situácii, že žijete v zahraničí, ale vaše školopovinné deti majú trv.pobyt na Slovensku a aj občianstvo slovenské, a teda ste museli deti prihlásit do slov. školy,prosím podeľte sa so svojimi skúsenosťami:-
- vyberali ste si školu sami alebo ste to prihlásili na tej, ku ktorej podla trv. pobytu patríte? (Rozmýšľam, že vyberiem nejakú v odľahlej dedinke niekde na pohraničí, zdá sa mi to tak lepšie)
- ako je to so skúškami (dá sa aj dohodnúť s riaditeľom, ako často ?)
- ako skúšky prebiehajú? Kto všetko je v "komisii" ?
- je nejaká možnosť deti skúšať doma, keďže som účitelka na 1.stupni?
- ako to vaše deti prežívajú?
- ako to robíte s úlohami? Ako často sa učíte (tie sloven. veci) ?
- plus uvítam ďalšie vaše informácie.... Ďakujem
Zdravim zenicky,idem si k vam po radu...sme slovaci,ja ,manzel aj deti,trvaly pobyt mame na Slovensku,zijeme uz 5 rokov v CR a mame tu len prechodny pobyt.Dcera pojde do skoly v septembri,tot moj problém..nastupi do ceskej,musi byt zapisana aj do slovenskej,alebo jako to je..????vobec netusim co mam podniknut,je november a v januari je tu v ceskej zapis.Najde sa dobra dusa,kt.mi poradi jako mam postupovat???aleb aka je moja povinnost,aby som nieco nepresvihla..Budem vdacna za každý názor..vopred dakujem
Ahoj, práve dnes som riešila tento problém, moja vnučka žije už 6 rokov v Anglicku, kde aj navštevuje śkolu, dnes som volala s pani riaditeľkou na Slovensku v škole kde by mala malá patriť a pani riaditeľka mi povedala źe stačí poslať potvrdenie zo śkoly v UK ktorú dieťa navštevuje a nie je potrebné chodiť na preskúšania.
@afrika123 ahoj, áno aj mne to bolo dnes povedané riaditeľkou ZŠ kde by mala moja vnučka nastúpiť, no nakoľko navśtevuje školu v UK netreba vraj už žiadne skúšky, akurát potvrdenie o návśteve śkoly v UK, aby mala škola na SR potvrdenie že dieťa chodí do školy, ale skúšky už nemusí.
Podla mna asi aj inych deti
Baby, podla nasich poslednych informacii (z aprila tohto roka), budu nahanat matku dietata ak mate na slovensku trvale bydlisko a dieta ste nezapisali do skoly.. systemy zatial prepojene nemaju, tak im to chvilku potrva, viac menej nahanaju hlavne kvoli tej pokute z mojho porozumenia.. ale smeruju k tomu, ze im prepoja buduci rok system so socialnou poistovnou...
my sme sa odhlasili z trvaleho pobytu a mame pokoj (aspon dufam 🙂 )
ak su deti prihlasene na slovenskych skolach, a nemaju hodiny slovenskeho jazyka v zahranici, budu musiet chodit na preskusania.. ake nemusia kazdy rok, da sa to po nejakych obdobiach (tusim najneskor je to na konci zakladnej skoly)... ak sa neplanujete vratit, nevidim v tom vyznam dieta trapit... tolko nasa skusenost 🙂
@uankab suhlas, ja som nas odhlasila z TP a mali sme pokoj. My sme sa neplanovali vratit takze som nikdy ani nemienila dieta zatazovat dalsou skolou. Aj keby sme mali povinnost a boli sme kontaktovani tak by som to odignorovala, nikto by ma neprinutil cestovat tisice kilometrov na preskusanie a kedze dieta si tu plnilo povinnu skolsku dochadzku urcite by som ho nenutila paralelne absolvovat vzdelavanie v slovencine, na take "srandy" nemam cas a ani chut a ani osobne nepoznam nikoho , ktori by toto doma robil, u nas uz prvaci su v skole do 2-3, podla toho kedy zacinaju, takze na taketo activity nie je cas. Moje deti maju skolu radi a nejake drily vyzadujuce sa v slovenskom skolstve by im tento vztah zbytocne pokazili
Aha odpadavaju skusky na slovensku http://www.ta3.com/clanok/1066222/skolakom-stud...

@bubelko - sice trosku par mesiacov meskam 🙂...ja mam mailom poslane od ministerstva skolstva, ze pokial nema dieta trvaly pobyt, nemusi absolvovat povinnu skolsku dochadzku. Mam to, viac mi netreba, keby daco, vytrem im zrak s tym mailom na ministerstve. :PPP Viac ma nezaujima.
Aj tak nechapem, moj syn ma povinnu skolsku dochadzu...naco dve?