icon

Skúsenosti so školou pre inteligentné deti v Košiciach

shak
31. jan 2020

Poraďte, s ktorou školou pre nadpriemerne inteligentné deti v KE mate skúsenosti...
Zvažujeme školu na Krosnianskej s programom APROGEN, alebo potom na Lermontovovej (niečo ako montesori systém)
Malý dosaiahol v poslednych testoch 148 bodov, čo je na 1dnej strane super, ale má to aj svoje úskalia....
Škôlku neguje od začiatku (chodí do klasickej), tam pani učiteľky nemajú čas venovať sa jeho potrebam(otázkam, tomu co potrebuje) preto chcem vedieť s ktorou školou mate najlepšie skúsenosti..
Ďakujem

Strana
z2
shak
autor
4. feb 2020

@hettinka asi tak, podľa môjho zatiaľ ani v škôlke nič nerobia iba hlúposti 😂 a preto je hlúpa škôlka a všetci čo sú v nej 🙄🤔....
Asi to pochopí iba ten, kto má takéto dietadoma., dennodenne od kedy sa zobudí až kým nejde spať sa mu pusa nezavrie, toklo otázok a takých, že človeku "rozum zastane", niekedy ani encyklopédie a googl nestačia... Sú dni kedy si želám IBA TICHO 🤔
On práveže nieje tichší, niekedy je kľudnejší (keď robí niečo čo ho baví), ale keď ma robiť niečo nezaujímavé tak je problém ho motivovať, presvedčiť, o prinútení nemôže byť ani reč....

iceland13
5. feb 2020

@romanovaz Mohla by som sa spytat,ci ste v BA poculi este o nejakej dalsej skole,kde sa 'dobre' venuju nadanym detom pripadne ak su aj zivsie? (okrem tej s Aprogenom).So synom mame stretnutie so specialnou psychologickou,kde mu chcu urobit dalsie testy,kedze 'normalna' psychologicka mu v novembri zistila, ze ma vyssie IQ ale pravdepodobne aj ADHD a tak presne este neviem,ake bude celkove odporucanie do akej skoly ho dat. Na BA sa pytam,pretoze sa tam mozno budem stahovat za pracou a snazim sa zhanat informacie o skolach aj tam.

hettinka
5. feb 2020

@iceland13 skús pozrieť CENADA, Felix

iceland13
5. feb 2020

@hettinka Dakujem🙂))

akvi
5. feb 2020

V prvom rade si daj otazku, co ocakavas od skoly. V APROGENE sa maka..doslova.. Na deti su kladene vysoke naroky, ale z pohladu skolskych osnov. Ocakava sa od deti, ze budu rychlo postupovat v ucive. Mam par znamych, co maju/li deti v APROGENE a vacsina z nich ich brala po 5.rocniku prec. Presne z dovodu, ze na deti sa kladli vysoke naroky vo vsetkom. ale nadane deti maju vacsinou svoje okruhy zaujmov a ked sa raz niecomu venuju, tak idu do hlbky.. Nebavi ich vsetko a vedia to dat velmi jasne najavo. Preto obzvlast v 5.rocniku "narazia". Pretoze uz to nie je 1 ucitelka, ktora "vie".. Uz su to niekolki ucitelia a kazdy ocakava.. Detom potom casto davaju ucitelia vyzrat, ked akurat v tom ich predmete su slabsie, resp. nadane deti byvaju casto tak autonomne, ze ich nedokaze clovek donutit ucit sa veci, co ich nebavia vobec.. Mam take decko doma.. Vekom sa to stupnuje a zatial co v jednom predmete je daleko daleko poredu, v inom je na 4-ku.. /toto sa zacalo prave na 2. stupni, teraz na SS je to este o nieco vyhrotenejsie/. Ja som mala decko v alternativke, boli sme spokojni a vobec si neviem predstavit, ze ako by fungoval v klasickej skole, ani v Aprogene..Este mozno ten Aprogen na 1.stupni by bol ok, potom uz nie.. Ale zase, ja som matka, ktora neocakava, ze decko bude nosit 1-ky a bude excelovat vo vsetkom, skor ocenim, ked da skola moznost rozvijat silne stranky. Takze preto som vyberala alternativnu skolu.. Cize opytaj sa sama seba, co ocakavas.. mozno budes stat pred dilemou, dobre znamky, alebo spokojne decko.. Cim skor si to vyjasnis, tym lepsie. A mozno nie, kazde decko je ine, je to tazko v 6 rokoch povedat, ja som to tusila, ze to bude pre mna tazke, lebo moje decko je este aj AS, takze o to horsie..

hettinka
6. feb 2020

@akvi u nás práveže v 5. ročníku syn hovoril, že "nič nerobia". Jedine, kde fakt makali bola angličtina, ale na ostatných predmetoch spomalili a dosť opakovali. Syn začal chodiť domov rozladený, nudil sa. Na 1-4 mali nastavené určité tempo, a zrazu sa všetko spomalilo. Stále nám slubovali, že oni potrebujú deti spoznať, že opakujú a rozbehnú sa ... no ani od polroka to nebolo oveľa rýchlejšie. My sme ho vzali aj kvoli príliš pomalému tempu.
Čo sa týka tempa na 1. stupni, tak tam preberali niektoré učivá skôr (napr. násobilku), ale fungovalo to tak, že učiteľka vyskúšala, či to pôjde a zvládnu. V 99% zvládli. Napr. tú násobilku sme sa doma absolútne nemuseli učiť, lebo oni to v škole všetko zvládli formou hry, natrénovali, x-krát precvičili. Keďže teito deti nepotrebujú veci 2 hodiny vysvetľovat, zostáva veľa času na to, aby šli viac do hlbky, precvičovali.

Čo sa týka toho, že si písala, že učitelia chcú, aby boli dobrí vo všetko, tak opak je pravdou ... to skôr na bežnej škole, ak sa dieťa javí šikovné (a 2/3 z triedy ma problém vôbec zvládať základy), tak naňho naložia v každom predmete.
Na našej škole im prízvukovali, že sa nemajú porovnávať, že každý je v niečom inom dobrý. A naozaj ich netlačili do najvyšších výkonov vo všetkom ...
Náš syn má všeobecné nadanie, teda ked mi ukazovala výsledky, mala to spracované aj graficky, jednotlivé oblasti mal podobne vysoké výsledky, čo nie je úplne bežné. Skôr to býva tak, že jedna oblasť výrazne prevyšuje ostatné.

Viem, že v BA tá škola dosť tlačí na výkony, u nás to bolo fajn, ale po 5- ročníku aj syn mal dojem, že sa chce posunúť inde. A pre mna fajn, že SŠ máme vyriešenú, že je na najlepšom dostupnom gymnáziu a už sa treba len rozhodnúť, ako sa bude profilovať. Jemu totiž ide všetko, len pravopis je katastrofa.

akvi
7. feb 2020

@hettinka tak to je fajn, ze mate dobru skusenost. Ja som opisala len to, co som sa ja dozvedela, kedze mam tam niekolko znamych a kamosiek. Velmi zalezi aj od ucitelov, na akych natrafia. U nas je ten Aprogen v pomerne velkej skole, cize sa to moze lisit ozaj trieda od triedy, je tam 5 tired v rocniku, z toho 1 je ten Aprogen, cize niektori ucitelia mozu byt ok, dalsi nie.. Vseobecne ale s 1.stupnom boli vsetci viac menej spokojni.. Takze mozno skusit a potom prinajhorsom prelozit inde.. Pre moje speci decko bola ta alternativka viac vhodna. Teraz na strednej sa inak deje to, co som opisovala - privysoke ocakavania na moje decko od vsetkych, bolo mi aj na pol roka povedane, ze cakali viac.. No mrzi ma to, ale nemam doma stroj.. je to decko..

shak
autor
7. feb 2020

@akvi môžem sa opýtať akú alternatívnu ste navštevovali? Samozrejme mi ide o to, aby sa v škole cítil hlavne dobre, nemusí mať 1dnotky - nie som človek, ktorý chce mať doma perfektného Einsteina 😊, ale tiež by som nebola nadšená, ak by nosil 4rky,5tky...
Neviem ci existuje kompromis u týchto detí - pohoda v škole a dobre známky.... A ani len netuším,, či existuje škola, ktorá je takto stavaná.... Len googlim a už som zúfalá, každá škola sa prezentuje v naj svetle, preto hľadám skôr rady, osobne skúsenosti....

shak
autor
7. feb 2020

@hettinka chápem dobre, že po 5tom ročníku nastupuje na 8r.gymnazium?

akvi
7. feb 2020

@shak pisem IP

hettinka
7. feb 2020

@shak už nastúpil, je v sekunde.
Inak, v APROGENe sa neznamkuje. Na prvom stupni zbierali body, za každých 100 bola nálepka. Neskôr k bodom pani učiteľka dopisovala informatívne známku. Aj vysvedčenie majú iné, so slovným hodnotením.
Na 2. stupni majú percentuálny systém, nad 90% je jednotka. Syn mal samé jednotky na Zs. Na gymnaziu má sólovú 2 zo slovenčiny (kvôli pravopisu, testy inak píše na 1, diktaty na 3). Prospech sa mu teda výrazne nezhoršil, učí sa rovnako malo doma.

romanovaz
7. feb 2020

@hettinka trošku ta poopravím, kedže ja mám syna v 2.triede a majú aj tie body (kosticky), ale majú aj známky resp. A,B,C,D. No v 1 r. mali všetci len samé A-čka, aj vysvedčenia mali všetci rovnaké (slovné hodnotenie). V 2.r už dostávajú aj B-čka resp.záleží od %, na koľko urobia test, diktát...

hettinka
7. feb 2020

@romanovaz ja som písala, ako bolo u nás.
Tiež viem, že nie všetci mali samé “jednotky” od nejakej 2. triedy.

kamimii
1. feb 2023

@shak dobrý deň
Môžem sa opýtať po 3 rokoch ako ste dopadli a kde ste syna nakoniec dali na ktorú školu a ci ste spokojní? Ďakujem

shak
autor
9. feb 2023

@kamimii dobrý deň 🙂, nakoniec sme sa rozhodli pre súkromnú školu a syn je homeschooler (domškolak)....takto nám to vyhovuje najviac😉
Učíme sa doma, ide mu to ľahko a do školy chodíme na preskúšanie 2x za rok....
Ak.mate viac otázok,kľudne píšte spravu😉
Pekný deň

shak
autor
Autor odpoveď zmazal
nikusik25
25. apr 2025
@shak

@romanovaz presne ako vravíš, montesori sú súkromné, no nasla som 1dnu v KE, kde detičky s vyšším IQ získavajú štipendiá /tak ju mam v rezerve, ak by nám APROGEN nevysiel/nesedel...
Zatiaľ sondujem, zisťujem a mam riadny guláš z toho 🤔
Čo sa týka súkromných, tak 140€ a viac momentálne nemôžeme platiť, keďže ja som doma so 14 mes.drobcom (a bohužiaľ mňa sa zvyšovanie rodiča ku netýka, keďže som predtým pracovala v zahranici😡, pre nás štát som akože nepracovala)
Len si nedokážem predstaviť klasiku

@shak ahoj prosím ta môžeš mi napísať súkromnú správu v ktorej škôlke sa dá získať štipendium? Ďakujem

Strana
z2