So sestrou na to máme iné názory: kedy je lepšie nechať škôlkara doma, ak je chorý?

erb
11. sep 2019

Ahojte baby. Som tu nová no chcem sa poradiť. So sestrou máme rozdielne názory (jasné že sa nebudeme vždy zhodovať) ale nedá mi to sestra ma 7r. Syna a 3r. Dcéru. Ja ma 3r syna a 5 mesačnú dcéru. Chcem počuť názor nezaiteresovanej osoby. Deti nám chodia do škôlky syn prvý týždeň v pohode víkend mal nádchu a to takú ze mu neskutočne stále tieklo z nosa. Samozrejme sme to nejak pre liečili ale stále tie sople mal a aj má... S mladšou dcérou som musela ísť k Dr tak som ho vzala tiež na kontrolu (tie sople pretrvávajú intenzívnejšie a častejšie) až počuť ako rozpráva cez nos... Dr vravela ze je zahlieneny ze kvapky a striekat do nosa.... Striekla som aj morskú soľ, aj Vincentku, libenar...(naparovala som ho, dala cibuľu k posteli) Všetko mu pomohlo na chvíľu už som bola zúfalá dala som aj muconasal pomohol jeden večer.. Syn my nechce dýchať nosom lebo sa mu ťažko dýcha nos ma totálne červený od fúkania. Dnes nám dala pamykon.... A teraz sestrina mala cez víkend teploty dala lieky... Dnes mi vola ze mala ma asi zápal priedušiek ze jej dosť kašle dala jej nejaké lieky (k Dr. Nešla) píšem s ňou vraj je jej lepšie ze zajtra ide do škôlky mala ci ide aj môj syn. A ja ze nie ze už ho nechám doma a pre liečili ho. A pointa prečo sa názory rozchádzajú je to ze kedy dieťa nechat doma a kedy nie ? Sestra dáva zajtra malú do škôlky. Ja syna nedám vraj ho mam dat keď ma len sople lebo ze ináč nezíska imunitu a aj odlúčenie bude dlhšie trvať (keďže par dni plakal len ráno, nie celý deň) .. Ja si myslím že lepšie je dieťa pre liečiť a tak dat do škôlky. Potom bodaj by neboli deti každú chvíľu choré keď idú aj keď na chladené do škôlky. Neviem možno keď dcéra bude staršia ze to budem ináč brat ale teraz som doma a môžem nechať syna tiež. Samozrejme ak bude fit do škôlky bude chodiť aj keď s plačom. . Otázka :" kedy je lepšie nechať dieťa doma ak je choré. Nerátam teploty to by som určite do škôlky nedala. .. Prepáčte že také dlhé, no rada by som počula nejaký iný názor. Pekný večer Barbora

veronikaszabova
11. sep 2019

@erb mam 2 synov - 10r a 5r.
Starsi nebyva vobec chory. Mladsi je casto - ak ma co i len sopel, do skolky nejde (som doma, takze neriesim očr...). Vracia sa az ked je uplne zdravy. No mame v skolke par "top mamiciek", ktore v prezliekarni utieraju rychlo sopliky a detom prikazu sa vykaslat pri skrinkach, nech nekaslu v triede. No nase pani ucitelky ich aj tak otocia domov.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
11. sep 2019

@fidka79 preto som napisala, ze sa to tyka nas.
A ja nesedim doma x rokov, ja pracujem z domu

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
oslo1
11. sep 2019

Zijeme v Londyne. Syn pred mesiacom zacal chodit do skolky. Ma 14 mesiacov. Do skolky chodi iba v pondelok a stredu. Chodi tam sople, nesople, nikto to tu neriesi, ako sme sa zhodli, teraz je soplave obdobie.

maciatkolulu
11. sep 2019

@fidka79 presne tak, bodaj by neboli, keď tam vlacia choré decká.... A potom tie matky, ktoré nemôžu pracovať z domu, pripadne nemôžu sedieť doma na riti majú problém.... Podľa mňa je to od
@erb úplne fér, že ostáva doma a doliecuje si dieťa, keď ma tu možnosť a rovnako je to dobre aj pre dieťa. Skôr to nie je fér od sestry, že dieťa, ktoré kasle a dokonca je podozrenie na zápal priedusiek ide do kolektívu, kde sa nachádzajú aj tie matky, čo musia "normálne" pracovať a riešiť OCR

ivankatal
11. sep 2019

@erb choré dieťa nemá čo robiť v škôlke. Nepoviem,keď ma sopliky z chladu alebo si sem tam odkasle,ale ak je evidentne NEzdravé, malo by zostať doma. Mne je jasné,že nie každý má možnosť zostať doma s dieťaťom, ale bohužiaľ, na to by nemali doplácať iné deti,ktoré kvôli nemu v škôlke ochoreju..imunitu si deti budujú aj inak ako tým,že si stále dookola budú posúvať nejaký vírus.

eliska13
11. sep 2019

@fidka79 chudera je ta žena, ktorá si nechá soplave dieťa doma??ty si pekne hlupa.Ty sa ako cítiš, keď máš sopel, všetko Ta boli a ani nevieš dýchať?
@erb vždy som syna nechala doma.... a sestra sa asi minula povolaním, keď si myslí, že dcéra má zápal priedušiek dá jej kvapky a ide do škôlky.

janinah
11. sep 2019

Syn vám nie že nechce dýchať cez nos,on nemôže,lebo mu dávate "slabé" kvapky.Potrebuje kvapky,ktoré pôsobia na sliznicu nos ,aby odpuchla a na to slaná voda nestačí.Dávajte napr.Nasivin ,ak nedáte,môžete si vyrobiť zápal ušiek.Pred kvapkaním poriadne vyfúkať resp. odsať sople..Dieťa poslať do škôlky s priesvitnými resp. bielymi soplíkmi môžte,akonáhle sú žlté či dokonca zelené,tak nie,v záujme vášho dieťaťa aj jeho spolužiakov už nie.Kašľajúce dieťa samozrejme tiež nie.Nie som laik,bola som orl sestra.

janinah
11. sep 2019

A sestra nech sa modlí,aby to jej oslabené dieťa nechytilo dalšie bacily a neskončilo napr. so zápalom pľúc.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marcelik88
11. sep 2019

Tak niekto si to nemoze dovolit nechat doma dieta zakazdym ked trochu zakasle, ked je to mozne tak okay, ze je mama s nim doma ale vies ked nema na vyber

borihh
11. sep 2019

No napríklad moja mala išla minulý štvrtok prvýkrát do škôlky a v piatok ma upozornila učiteľka, že mala troska sopeľ (ja som si žiaľ ráno nič nevšimla) a odvtedy je doma aj keď už je sopeľ úplne minimálny aj malá v pohode ale predsa nech nenakazi deti lebo mne by sa to napríklad tiez nepáčilo keby moja mala bola chorá kvôli iným deťom.. Čiže ja by som ešte nechala doma

borihh
12. sep 2019

Ja nechápem čo ste vy za matky, že pošlete dieťa s kašľom, soplave do škôlky.. Podľa mňa vždy sa nájde riešenie.. Mama, svokra? Keď vy ste choré, tak vás nič nebolí? Podľa mňa aj týždeň sa cítite mizerne a co také malé dieťa

maciatkolulu
12. sep 2019

@janinah tak ono pamycon obsahuje nasivin.... A pokiaľ sa dá vyhnúť kedajakym sprayom a kvapka je fajn podľa mňa.
@fidka79 ale tu sa nejednalo o soolave dieťa, ale dieťa s kašľom, dokonca asi nie ľahkým kuci kuci keďže si matka myslela, že môže ísť o chytené priedušky. A áno matka, ktorá má možnosť si nechať doma dieťa aj so soplikom, dobre robí, keď si ho nechá, do lieči riadne a prelieci, práve tým napomáha k budovaniu imunity, moje nikdy nemuseli prejsť si nejakými "skolkarskymi" povinnymi chorobami, boli doma vždy keď som videla, že niečo už na nich lezie, tak sme sa vyhli ATB a podobne....

erb
autor
12. sep 2019

@veronikaszabova viem ze sa mamičky hnevajú n keď dávajú choré deti do škôlky, pretože nie každá môže byť potom doma s dieťaťom. Ja momentálne môžem keďže máme druhé bábo ..
@fidka tu nejde o to keby ma priesvitné sople ide o to ze ich začal mať do zelena a to už sa mi nepáčilo. Predstavte si ja som z deťmi nonstop vonku ci je zime ci je vietor , ci je 30 stupňov ... A to sme len zopár mamičiek čo sme tak z deťmi von. Poznám aj také čo trochu začne fúkať vietor a volám ich aspoň sa prejsť z deťmi a ich odpoveď znie "v takej zime?!" taktiež sme stále chodili k deťom na školský dvor sa k nim hrať vždy keď boli vonku aby si zvykal na iné deti aj chytal imunitu. Momentálne mám doma 5 m dieťa ktoré má zápal priedušiek tak aj z toho dôvodu nedávam momentálne syna so škôlky aj keď má sople....
@oslo1 žila som 5r v Írsku viem ako to chodí v zahraničných škôlkach neviem ako dlho tam máte dieťa ale viem že sú tam škôlky od rána do poobedia (keď si pri platíte) alebo len od 9-1 .. Viem ze je september ze sa to dá čakať ze deti budú choré, že je soplave obdobie a kto vie ešte aké obdobie choroby bude keďže ráno je 6 stupne a poobede 25. Ideálne pre baktérie.
@maciatkolulu tak som doma mám možnosť si do liečiť dieťa tak ho doma nechám. Možno sa len viac obávam keďže prvorodene dieťa dávam do škôlky mne sa tiež nepáči keď choré deti dávajú do škôlky ... A ako píšete nie každá mamička môže riešiť OCR alebo pracuje z domu.
@ivankatal to ste pekne napísali ze deti si budujú imunitu tým že si stále dookola budú posúvať vírus.
@eliska13 práve preto ze vieme ako je nám keď sme chorý a keď naše deti sú choré snažíme sa im nejako pomôcť. Ja tiež svojim deťom nechcem ordinovat sama lieky preto som išla k Dr.
@janinah ďakujem za radu v detstve som mala často problém s ušmi tak dúfam že moje deti nebudú mať taky problém. A áno syn mal mierne zelené. Preto som to tak riešim že je doma.
@ fidka79 je rozdiel sopel priesvitný. S takým vy som ho poslala do škôlky. A ďalšia vec potrebujem názor nezaiteresovanej mamičky. Mladšej sestry sa nebudem pýtať keďže ešte nemá deti .... A mamky som sa pýtala uz v lete kedy asi môžem dať dieťa do škôlky..... A vidíte niektoré mamky môžu byť doma keďže ich partner má možnosť viac zarobiť a pritom nemusí chodiť do práce ale je veľa mamičiek čo utekajú do prace keď deti majú 2 - 2.5 roka aby pomohli partnerovi finančne zvládať domácnost.... V dnešnej dobe je luxus mat 3 deti a viac .. Ako to vy nazývate reťazová materská..mozno to budem aj ja ináč brať pri dcére keď bude staršia a začne chodiť do škôlky a ja do prace..
@marcelikk88 práve preto ze ja momentálne na výber mam tak je syn doma. Len som chcela počuť viac názorov.
@borihh tak to je tiež od vás pekne ze ste nechali malú doma aj keď má minimálny sopel. Mne sa tiež nepáči keď choré deti dávajú do škôlky a keby nebola možnosť nechať dieťa doma mala sa veľmi teší do škôlky keďže nebola v kontakte s deťmi. Ale ako píšete môžu byť choré aj iné deti nemusí to byť práve sestrina..

erb
autor
12. sep 2019

Ďakujem Vám všetkým za názory. Ako sa vraví 100 ľudí 100 chuťi . Čo sa týka sestri určite to budeme ešte rozoberať aj osobne.. Aby ste si nemysleli ako @fidka79 ze tu riešim sestru a prosím Vás tu chuderu ste si mohli odpustiť. Ja nepoznám Vás Vy nepoznáte mňa. A či žijeme na Západe alebo na Východe, na Slovensku alebo v Zahraničí každý milujeme svoje deti a robíme pre nich to najlepšie čo vieme. Ďakujem ešte raz.

miadi
12. sep 2019

Ja by som to neriešila. Kazda mama nech sa riadi podla svojho usudku. Uz sa tu ženy uražaju nadavaju si koli tomuto? A kazda sa aj riadi podla svojej situacie. Zhadzovat jednu alebo druhu stranu nema zmysel.A ty sa tiez uplne zbytocne zapodievaš tym ako porovnavas seba a sestru. Proste bud spokojna stym ako to riešiš ty a nerieš ju.

erb
autor
12. sep 2019

@maciatkolulu ďakujem za Váš názor. Presne ja sa tiež snažím čo najviac vyhnúť ATB.

sense
12. sep 2019

Za mna.... ak ma dieta zapal priedusiek ostalo by doma... ak by malo sopel a inak by bolo v pohodr di skoly by islo....

Kamaratka tak vzdy nechavaka malu doma cize bola viac doma ako v skolke oaradoxne ked jej pohrozil zamestnavatel vyhadzovom tak ju tam parkrat dala aj so soplom po nejakej dobe sa aj imunita popravila...

Urib ako uznas za vhodne a sestra ako uzna za vhodne

vroni
12. sep 2019

Toto je veľmi individuálne. Nikdy som neriešila a neliečila detské sople. Nemali sme odsávačku, nestriekala som som ani soľ ani nosné spreje a do škôlky deti nešli len v prípade, že boli malatne alebo evidentne choré. Nejaký sopeľ ci kašeľ som ignorovala ja i škôlka. Dcéra brala ATB presne dvakrát v živote (ma 13), syn ešte nikdy. Nikdy im nádcha neprešla do ničoho iného, proste týždeň posoplili a hotovo. Takže v duchu prevraciam očami, keď čítam, čo všetko sú matky ochotne a schopné pchať do deti, aby "vyliečili" nádchu. Ale pripúšťam, že nie každé dieťa poznám a možno to v ich prípade je správny postup. Mne sa osvedčil iný.

cawes
12. sep 2019

Ak ma maly sople a nic ine do skolky/skoly ide. Dokonca u nas je normalne ze deti maju kiahne a su v skolke/skole. Maly ma 7r je prvak a chory je minimalne.

sapetka
12. sep 2019

@fidka79 haha presne si to vystihla. My zijeme tiez na zapade a veru tu to nie je take pritiahnute za vlasy. Syn po 2t schytal sople ale dnes ide po tyzddni do skolky ale sople este trochu ma no infekcny nie je. Sople nie su dovod neist do skolky

zara1357
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rubinka
12. sep 2019

@erb - keď mali deti len sople a nič iné tak do škôlky šli inak nie.

pininka1
12. sep 2019

Ste jedna rozumná žena, a o vašej sestre si myslím svoje. Choré dieťa nemá čo v škôlke robiť a soplave detto. Mňa absolútne nezaujíma čo sa deje v zahraničí. Tu sme na Slovensku, máme svoje zákony a nebudem sa opičit po inej krajine,lebo je to prudko moderné. Radšej ostanem pár dní s prexhladenym dieťaťom ako tri týždne s deckom čo má zápal pľúc a pod. Práve preto že si nemôžem dovoliť ostať s dieťaťom tak dlho doma by bolo vhodné aby si to uvedomil každý rodič a nebol by žiaden problém.

salome123
12. sep 2019

ked som bola ja (ako ty teraz) doma s mladsim surodencom tak pri najmensom sopliku som nechavala dieta doma. Ked som uz chodila do prace tak som deti nechala doma az ked to bolo nieco vaznejsie...predpokladam, ze v takej situacii je aj tvoja sestra, takze velmi by som to neporovnavala.

simsalabim
12. sep 2019

Hm mne neda sa neoptytat..zamestnane zeny, aj vy ostavate doma so soplikom? Bezny sopel, kasel podla mna riesit netreba, dieta by som poslala do skolky aj skoly. Ak uz je naozaj zle, vtedy to dieta same povie alebo to na nom vidno, niekedy byva pri tom aj teplota - vtedy jasne, treba riesit uz lekara a dieta (aj seba, ak sa to tyka dospeleho) na par dni vylucit z kolektivu.