icon

Spomalený druhák

figurantka
15. sep 2016

Ahojte maminy, rada by som počula Váš názor, prípadne rady ako ste si poradili vy, ak ste boli v podobnej situácii.
Mám syna druháka, je to šikovný a veľmi citlivý chlapec, keď sa mu chce vie byť aj v domácnosti veľmi osožný.
Ide však o to, že keď sa má pripraviť sám do školy, tak je ako jeden spomalený film. On sa aj priberie si to urobiť, ale vždy ho niečo zaujme, rozptýli, čomu venuje všetku svoju pozornosť a ja sa márne môžem dožadovať prípravy na ďalši školský deň.
Všetko mu musím zopakovať najmenej 4-5 krát a kým nekričím aj tak to neurobí.
Kým nad ním pri učení nesedím, tak mu všetko trvá prekliate dlho.
Máte podobnú skúsenosť 🙂???

figurantka
autor
16. sep 2016

@akzuzs možte mi objasniť ten systém sanonov, celkom ma to zaujíma.

figurantka
autor
16. sep 2016

@novana ja si nemyslím, ze ma nerešpektuje, len je taký rozptýlený, ze sa jednoducho samostatne nedokáže sústrediť na prípravu.

figurantka
autor
16. sep 2016

@katarina644 no my sme mali ešte Aj cez prázdniny sem-tam ( cca 2x do týždňa opakovanie), aby celkom nepozabudó. Obávala dom sa, ze keby sme si to nereopakovali, tak by mu učenie v septembri trvalo raz tak dlho. No a to by som asi zošalela. A posledný razdninovy týžden sme trénovali každý deň. Trosku frflal, ale vedel, ze nemá inú možnosť.

katarina644
16. sep 2016

@figurantka no vidis, ja som jej dala uplnu volnost tieto prazdniny, lebo minuly rok si ich neuzila, lebo bola velmi chora. takze dala som jej volnosti az az. a teraz nam to dost dlho trva. aj ofrfle aj poplace aj vsetko mozne.

novana
16. sep 2016

@figurantka V takom prípade z toho vyrastie. 🙂 Písala si, že mu všetko musíš povedať viackrát, tak som myslela, že je neposlušný, no vysvitlo, že len nesústredený.

mondolina
16. sep 2016

@novana
Presne to je to správne pomenovanie, nesústredenosť.

jalito
16. sep 2016

Ja mám tiež doma slimáka a občas ho prezývam, že je lekvár, lebo nič sa mu nechce. Niečo po sebe upratať, to musím nad ním stáť, do školy sa pripraviť, to musím ho trikrát pobiedzať, aby si vobec pripravil tašku, ale keď má ísť na tablet, tak to je prvý. Je potreba doslednosť, alebo povedať mu: "nebudem to opakovať trikrát!" a hneď si všetko spraví. Ale bez mojho dozoru bohužial nespraví sám od seba nič.

katarinapekna
16. sep 2016

@figurantka deťom sa treba venovat a nie prísť z práce a riešiť varenie či vysavanie,tzn. Učiť sa s nim a áno,sedieť pri ňom pri úlohách.druhak ich ťažko bude robiť sám dobrovoľne od seba a ešte aj s radosťou pokiaľ nie je vysloveny šprt,čiže vôbec nerozumiem,čo riesis.

svetluska82
16. sep 2016

@figurantka ja sa doma ucim s deviatakom 🙂. pracujem s detmi s problemami ucenia takze to beriem normalne, dietatu ulahcis pracu, akurat teba to stoji vela energie. Uvidis casom, mozno to pominie

figurantka
autor
16. sep 2016

Včera som rezignovala, ze nech sa pripraví sám, trvalo to dokopy asi 1,5 hod a dnes poznámka, ze nemal Du

figurantka
autor
16. sep 2016

Lebo som mu chcela dôverovať, ze si to urobí sám tak ako treba... A neurobil, co už 😬Budem musieť tráviť s ním viac casu

svetluska82
16. sep 2016

@figurantka nech sa uci sam, ale skus mu potom skontrolovat komplet ci ma ulohy a co si napisal. Je normalne ze dieta na nieco zabudne. Ja sa ucim s deviatakom. Tiez ho musim kontrolovat lebo si casto zabuda du, prip. odflakne.

figurantka
autor
16. sep 2016

@svetluska82 lenže ak sa ma učiť sám, tak to trvá veľmi dlho a zaujíma ho všetko ostatne, len nie to co ma. On si začne písať, zrazu si zbadá na prste znamienko, tak o teta celu ruku a ráta koľko ich narata ... 😝Niekedy mi je aj smiešne, ale je to taký snímke zasnemy

svetluska82
16. sep 2016

@figurantka v poradni si bola? nema poruchu pozornosti? Tam treba potom rozdelit ucenie na kratsie celky a striedat s prestavkami. ak je hyperaktivny a ma adhd tam je normalne ze si zabudne nieco napisat

katarinapekna
16. sep 2016

@figurantka preto, lebo tvoje oočakávania sú nereálne.

figurantka
autor
16. sep 2016

@katarinapekna to mi ale novota, ale keď v domácnosti Za mna večeru tiež nik neuvari, ani nevyperie, manžel všetok čas trávi na stavbe, lebo staviame

figurantka
autor
16. sep 2016

@katarinapekna aj ja si myslím, ze asi ešte nie ne dosť samostatný a sústredený, aby som to od neho vyžadovala. 😉

figurantka
autor
16. sep 2016

@svetluska82 nie nebola som, nemá adhd si myslím

katarinapekna
16. sep 2016

@figurantka život je otázka priorít. Btw varit Veceru??? Sstrata casu....ries rýchlu večeru,práčka perie sama a ostatné aktivity rieš v piatok alebo cez víkend....a čo že muž stavia dom? To som nepochopila neva...

figurantka
autor
17. sep 2016

@katarinapekna ze všetok voľný čas trávi na stavbe, kým sme nestavali, tak mi bol nápomocný, teraz je to marocnejsie

zuzigirl
17. sep 2016

A co ze dostal poznamku? Preco ti to prekaza? Pokial budes stale stat pri nom, tazko sa nauci zodpovednosti. A poznamka je len dosledok a v konecnom rade iba informacia pre teba, ze nemal ulohu. A snaha o manipulaciu dietata a vyvolanie pocitu viny. Prehodnot svoj postoj, dovreruj mu este viac a daj mu trochu casu, nech si aj on usporiada, co je pre neho dolezite...

hettinka
17. sep 2016

dieťa sa nenaučí zodpovednosti zo dňa na deň, v 2. tried je ešte nezrelé, často si nevie zadeliť čas, prípadne je ešte hravé a písať domáce úlohy nie je práce najzábavnejšia časť dňa, hlavne keď sa vedľa hrá mladší súrodenec, ktorý ešte žiadne povinnosti nemá.

@figurantka skús si zodpovedať na otázku, či ťa viac oberá o čas a nervy to, že ho musíš naháňať k úlohám, ako keby si si s ním na hodinku sadla a napísali ste to spoločne rýchlejšie ... ja by som volila tú druhú možnosť a postupne prenášala viac a viac zodpovednosti na dieťa. Teda možno na začiatku odsedíš celú hodinu, ale postupne sa to skráti a snáď raz bude schopný napísať ulohy aj sám ... napríklad ked pôjde do školy aj súrodenec a bude treba pomáhať zasa jemu.
Ešte ma napadlo, kde píše úlohy? Mne kamoška psychologička odporučila, že dieťa má písať DU v rovnakom čas a na vyhradenom mieste v byte, kde je čo najmenej rušené. My sme písali s dcérou v detskej izbe pri stole, od 15:00 do 16:00. Trvalo pár týždňov, kým si na režim zvykla, ale postupne to šlo. A čítala si večer v posteli. Postupne príde dieťa na to, že čím rýchlejšie si to napíše, tým skôr sa môže hrať ... ale zasa treba dávať pozor, aby to neodflákalo ... v tom prípade som dávala celu DU prepísať.
Človek nesmie ustúpiť a nechať dieťa vyjednávať, že ešte niečo dokončí a bude písať neskôr ... lebo po 17:00 už je unavené a DU trvajú zasa dlhšie.

Syn je iný typ, on sa učí rád, lenže väčšinou študuje veci, ktoré bavia jeho a nejaké odpisy či matematické príklady ho nebavia. Nebavia ho preto, lebo má pocit, že to vie a nevidí zmysel, prečo by si mal precvičovať niečo, čo vie ... ja ale občas vidím potom v testoch zbytočné chyby z nepozornosti, ktoré sú spôsobené práve tým, že nemá tú rutinu. Takže sám od seba to robiť nepôjde, ale ak ho pošlem, tak to urobí.
Domáce úlohy mali v nižších ročníkoch dobrovoľné, teraz je štvrták a dostávaj týždňové zadania, odovzdávajú ich v piatok, alebo mesačné (projekty, povinné čítanie).

sova007
17. sep 2016

Ahoj. Podla toho co pises by som nevylucila moznost poruchy pozornosti ja mam doma dyslektika s poruchou pozornosti teraz uz je tretiak ale celu druhu triedu mal problemy s ucenim a nosenim poznamok typu nema du, nepracuje na hodine, obzera sa pocas hodiny po triede a pod. Domace ulohy si robi po castiach nie viac ako 30 minut lebo potom ako pises ty obzera si ruky, lietajucu muchu v izbe a podobne. Najprv mu dam robit tie co mu idu tazsie to s nim musim sediet a potom take co len skontrolujem. Mam tri deti, z prace chodim o 16tej a stiham aj navarit aj upratat 🙂 Ide len o to ze si musis zadelit cas a dat tomu par dni kym si zvyknes ty aj syn. Uz je skolak a musi mat nejake pravidla len treba mat trpezlivost. Dceru mam tiez druhacku ta si robi ulohy sama len skontrolujem a ma ich hotove rychlo. Takze s nou problem nemam. A tretie chvalabohu zatial chodi do skolky.

figurantka
autor
17. sep 2016

@hettinka úlohy sa snažíme robiť si v rovnaký čas, na rovnakom mieste, na svoj kútik v detskej izbe s písacím stolom.

mondolina
17. sep 2016

@figurantka
Nechces od neho nejako priveľa? Aby sa sám druhak pripravil? Pri mojom by ma to ani nenapadlo a nehovorím o tom ze je začiatok skols roku

sova007
17. sep 2016

@mondolina u nas v skole nam uz v prvom rocniku hovorili ze sa maju sami pripravovat na dalsi den aby si zvykali a rodicia len skontrolovat

mondolina
17. sep 2016

@sova007
Môže byť,ale mamina neskontrolovala keďže dostal poznamku

figurantka
autor
17. sep 2016

@mondolina pretože som to chcela nechať na neho, nech vie za co si zodpoveda

hettinka
17. sep 2016

@figurantka ja kontrolujem tajne, aby syn nevedel ... a ked zistím, že niečo nemá, tak sa ho na to spýtam nejako medzi rečou. Niekedy stačí taký náznak, že "Máš všetko, skontroloval si si slovníček?".

Nam pani učiteľka posiela e-maily, kde sú aktivity na další týžden a aj čo si majú priniesť a tak ... lenže ked to deti vedeli, tak si neznačili a spoliehali sa na rodičov
tak teraz máme dohodu, že nam maily píše (aby sme my neboli v strese a aj ked dieťa chýba), ale deťom to máme zakázané hovoriť a píšu si aj oni do slovníčka, kde to môžem pozrieť "oficiálne" a podla toho skontrolovať.

Ak necháš veci na neho, tak musíš aj ty, aj on rátať s prípadnými následkami ... ako si tú poznámku potom riešila? Dostal nejaký trest? Alebo ste sa o tom porozprávali a aj o tom, čo má robiť, aby sa o neopakovalo?

akzuzs
18. sep 2016

Zdravím . Systém šanónov je veľmi jednoduchý. Používame ho od min. roka. Ide vlastne o takéto šanóny, ktoré dole prikladám ku komentu. Koľko predmetov toľko šanónov. Každý jeden je v obale na vrchu má napísané: predmet (napr. Slovenský jazyk), meno a trieda. Do každého si dá presne to čo má. Napríklad na matiku má veľký biely zošit, malý zošit na DÚ, malý zošit ako školský, učebnicu, pravítka, ... To čo musí každý deň tam mať a v škole si nenechávajú. Šanóny má farebné, takže každý predmet má iný. Je to praktické pre popletené deti. Stačí keď príde zo školy kukne do mat. šanóna (nemusí vyberať dosky kde sú všetky predmety a potom niektorý zabudne)A keď si chystá veci do školy podľa rozvrhu len ukladá "balíčky" No a je to super aj v triede. Začne hodina vyberie šanón dá na to žiacku a peračník. Po hodine šupne šanón do tašky a vyberie hneď druhý. Bomba. Minulý rok sme na tom fičali ale mali sme kartónove šanóny. Musela som ich v priebehu roka lepiť. Teraz sme kúpili plastové a je to lepšie. No a ešte podotýkam, nie sú ťažké. Školská taška je dokonca ľahšia ako keď nosil v malých doskách, veľkých doskách a potom musela ešte jedny dosky, lebo mu to tam všetko nevošlo a tak. Tento systém mám zavedený u syna, zviedla som ho u žiakov a má ho aj jeden náš žiak ktorý má aspergerov syndróm a je to tiež super