Správne čítanie u štvrtákov

anasstazia
16. okt 2012

Ahojky maminky. Poprosím vás o vaše skúsenosti s čítaním v štvrtej triede. Moja dcérka, keď číta článok z čítanky alebo knihy, tak ju musím stále kontrolovať, lebo si svojvoľne zamení koncovku na konci slova. Alebo si v domnienke, že vie aké ide slovo, vyskloňuje zle dané slovo v texte a pokračuje. Keď s ňou čítam, tak jej poviem OPRAV SA, ona sa vráti k tomu slovu a prečíta ho správne. Potom, keď čítame už aspoň x-krát, sa naučí článok správne a v škole má jednotku. Článok musí vedieť čítať bez chyby a rýchlo. Je to bežné aj u vašich detičiek alebo oni už vedia hneď pekne čítať? Ďakujem.

renab
16. okt 2012

@anasstazia ja síce mám len tretiaka, ale poznám štvrtákov a zhruba viac ako polovica má tiež tento problém. podľa môjho názoru to chce tréning čítania s porozumením. nakoľko keby čítala a hneď aj vnímala vetu, tak sa jej nestane, že zmení koncovku. alebo teda aj stane, ale príde na to sama, že číta "hlúposť" - proste jej to tam nepasuje.

vadimka
16. okt 2012

@anasstazia ahoj, toto co opisujes ako ti cita dcera, tak takto cita moja, ale je DRUHACKA...si myslim, ze stvrtacka by to uz robit nemala. Ja mam aj STVRTAKA ten cita uplne super, ale on poznal pismenka a skladal slovicka uz v skolke...nikdy som s nim nesedela, cital spravne uz v prvej triede...aj diktaty s nim nepisem ma skoro vzdy jednotku,sem/tam sa pritrafi dvojka....asi ma fotogenicku pamat..neviem je velmi sikovny v jazykoch...zato s matematikou je to horsie...no nemozeme mat vsetko....
..a tvoja dcerka si takto prisposobuje slovicka casto alebo je to zriedkavo..ak casto, asi by to uz v tomto veku byt nemalo...spytaj sa ucitelky.

anasstazia
autor
16. okt 2012

@vadimka Robí to stále a čítanie mi zaberá s ňou veľa času, preto nacvičujeme už aj čítania dopredu cez víkendy, aby sme potom stíhali iné predmety cez týždeň. Aj v diktátoch si zvykne zameniť písmenko. A všimla som si, že stráca body v testoch, lebo si zle prečíta zadanie. Ale učí sa na samé jednotky, lebo zas toľko tých bodov nezvykne stratiť. Len mňa to stojí veľa energie, čo sa s ňou stále učím doma dennodenne. A oni ešte musia aj povinne písať doma diktáty každý deň a učiteľka im to po týždni kontroluje. Asi to poriešim s učiteľkou, len dúfam že nebude potom inak brať dcéru a z čítania zrazu nebudú horšie známky.

vadimka
16. okt 2012

@anasstazia mozno ma slabsiu poruchu citania, vacsinou toto hodnoti psycholog...ak mas pochybnosti mozes sa aj na neho obratit..ale zas ked ma same jednotky asi to az take zle nebude...moja dcerka tiez vynechava pismenka aj si zle precita zadanie ale ako som pisala je druhacka, viem, robia to aj jej spoluziaci takze zatial nerobim paniku...no ja ti poviem pravdu so synom stvrtakom sa uz skoro vobec neucim...snazim sa nech sa uz pripravuje sam...ako ked nevie tak pride a dako to poriesime...maju robit aj vela projektov, takmer kazdy tyzden, ale som mu na rovinu povedala,nech si to uz robi sam, ja mu to skontrolujem...ma doma encyklopediu, tak to preferujem skor ako net ked potrebuje daco vyhladat, pretoze kd ho pustim k pc...tak pozera vselico len nie to co ma 😀 ....zatial teda sa mu dari a je v celku samostany, zas nevyzadujem aby mal ciste jednotky,,,skor aby sa naucil samostatnosti....

renab
16. okt 2012

@anasstazia to, že si zle prečíta zadanie znamená, že sa stále sústreďuje na písmenká, čítanie nemá zautomatizované. keď sa sústreďuje na slová, nevníma obsah. a tak vznikajú tie chyby.
dnešné deti všeobecne málo čítajú. číta aj niečo iné okrem školských učebníc? nacvičovať čítanie dopredu cez víkendy mi nepripadá šťastná voľba. čo takto nejaké detské knihy?
čo chceš poriešiť s učiteľkou? veľa úloh? čítanie? ako stíhajú prípravu na školu jej spolužiaci?

anasstazia
autor
16. okt 2012

@renab Číta už tretí rok povinné čítanie a píšeme si čitateľský denník. A samozrejme, že čítavala mi aj dlhé rozprávky. Keď som sa jej opýtala, že ako čítajú ostatní spolužiaci na hodinách, keď čítajú nejaký článok prvýkrát, tak mi hovorila, že viac ako polovica detí má tento problém a doma sa to už potom naučia dobre čítať. A stane sa aj to, že učiteľka im dá naraz dve strany prečítať a keď im to nejde, tak znovu dostanú ten istý článok na domácu úlohu, aby sa to doučili. Preto sa chcem opýtať učiteľky, ako čítajú jej spolužiaci na prvý raz neznámy text a či to treba riešiť alebo je to v poriadku. Ja si myslím, že to v poriadku nieje. Preto jej pri čítaní kníh hovorím, radšej mi to čítaj pomaly, ale bez chyby prosím ťa. Vysvetľujem jej, že takto fungovať nemôže, že už je veľká. Sľúbila mi, že sa o to bude pokúšať a tak spolu bojujeme 😀 😝 .

renab
16. okt 2012

@anasstazia tak to podľa môjho názoru čítava dosť (že povinné čítanie 😒 ). tak to môže byť spôsobené aj nesústredenosťou, alebo tým, že chce rýchlo, rýchlo.... neviem, ako píšeš, aj ja mám tú skúsenosť, že deti čítajú s chybami aj v štvrtej triede a o synovej triede sa radšej vyjadrovať nebudem, lebo tam je to na zaplakanie ☹

aduskatt
16. okt 2012

@anasstazia nastastie s citanim nemame absolutne ziadne problemy, ale viem, ze spoluziaci ( tretiaci) niektori maju problemy ako vy........ucitelka im kaze doma velakrat precitat dany clanok. Ja si vsak myslim, ze po nejakom piatom precitani to uz nie je o citani, ale o nauceni sa textu, takze uz to vlastne ani necita.........Syn robil velke pokroky tym, ze vela cital z mimoskolskych knih. Drzim vam palce, aby ste to zvladli

anasstazia
autor
16. okt 2012

@renab Ja som si myslela, že aj vy máte povinné čítanie. Učiteľka im na tento rok dala 5 kníh na pov. čítanie a budúci týždeň už musíme mať prečítanú jednu knihu, vypísaný obsah z nej a k tomu napísané 2 príbehy, ktoré ju najviac zaujali. Tak riadne makáme, aby sme stíhali.

anasstazia
autor
16. okt 2012

@aduskatt Presne ako píšeš, po nejakom piatom prečítaní, to už vie pomaly naspamäť a nemá to účinok.

eeffka
16. okt 2012

@anasstazia toto mi robila mala v prvej triede, teraz je druhacka a robi to malokedy, Xkrat citat clanok so 4takom??? co si... moja je druhacka a cita si sama knihy , oproti 1.trede uz vidim ze cita automaticky, uz sa netrapi, rozumie textu, nie je to drina ale pochopenie textu.
urcite s nim nedriluj texty ale nech si cita co ho bavi. decka su schopne naucit sa A4 naspamat. takze ja som dcere v 1 triede davala napr citat text odspodu, hned to bolo pomalsie 🙂

renab
16. okt 2012

@anasstazia povinné čítanie nemáme. a u nás by to bolo asi za trest. neviem teda, čo máte za knižky, ale môj syn napr. nikdy nečítal rozprávky, ani ich nechcel počúvať. jednoducho vyrástol bez nich.
v rámci vyučovania majú pridané dve hodiny tvorivého čítania a to je asi všetko. inak čítajú len čítanku na hod. čítania. a doma si číta čo chce.

janamama
16. okt 2012

môj syn je tiež štvrták a má jednotky z čítania len preto, že si to doma nacvičí. Raz si prečíta článok potichu a potom mne nahlas - občas chyba, opravíme a tak každý deň. Aj teraz v tejto chvíli čítame 🙂 Učíme sa s ním stále, každý deň, otrava, ale vydržíme aj s manželom určite ešte tento rok. Nemá žiadnu poruchu, nič, len jeho povaha to vyžaduje. Som si istá že Vaša dcérka je na tom kak isto ako môj chalan. Nič neriešte, vydržte. Môj syn proste nechce veľmi čítať knihy, motivujeme ho všelijako, ale bez veľkého úspechu.

dianka2374
6. jan 2013

Je v 4. triede a ešte stále s ňou doma čítaš? Aj sa s ňou učíš? 😲