Sťahujeme sa do Nórska - rady ohľadom života

katkadobka
28. máj 2015

Ahojte vospolok.
Prosim o rady ohladom rodinneho zivota v Norsku.
Manzel tam pracuje v stavebnictve, ma stalu pracovnu zmluvu a chce, aby sme sa tam so synom prestahovali za nim.
Syn ma 7 rokov, mal odklad skolskej dochadzky, teraz v septembri ma nastupit do prvej triedy. Ja sa nechcem nahlit, chcem aby tu ukoncil aspon prvy rocnik a naucil sa pisat a citat.
Ako je to tam so skolou, s norstinou, s kurzami, s ubytovanim a s tym strasiakom " ich specialneho pohladu na vychovu"?
Mam zo vsetkeho obavy, ale manzel na Sk buducnost pre nas nevidi a tam vidi sancu aj pre syna aj pre nas do buducnosti.
Prosim o cenne rady a pohlady, kto tam zije s rodinou, budem vdacna 🙂

nair
28. máj 2015
katkadobka
autor
28. máj 2015

dakujem, okopirujem prispevok a skusim pridat tam do diskusie, hadam sa mi niekto ozve...

nair
28. máj 2015

@katkadobka Inak, Nórsko je krásna a veľmi "na úrovni" krajina.. Mám tam viacero známych a všetci sú veľmi spokojní. Keby som si mala vybrať mimo SVK miesto na život, bolo by to, z tých krajín ktoré som navštívila, jedine Nórsko 😉

kimina7
28. máj 2015

Tvoj muz to vidi spravne, mate tam lepsie sance do buducna, hlavne vas syn. On si na to zvykne a bude to jeho domov. Mohli ste tam ist o rok skör, aby uz vedel co to z jazyka a tak siel do prveho rocnika. Takto pravdepodobne pojde do pripravneho rocnika pre pristahovalcov, alebo vyskusaju do prvej triedy (kedze tam to nie je take intenzivne s ucenim ako u nas) a mozno mu daju cas naucit sa. Myslim si, ze tak za polrok uz bude vediet pekne ten jazyk. Chod tam len ak si si ista, lebo ak uz budes vidiet aky je tam zivot, tazko sa ti tu na svk bude znova zit...kedze uvidis ake je tam jednoduche vsetko, tak si tu uz tazko zvyknes na tazky zivot (plny zbytocneho stresu) ;)

mia885
28. máj 2015

Neboj sa mic, zvladnete🙂 my sme sa stahovali tiez fo inej krajiny, syn mal 7, na svk odchodil prvy polrok cize pisanie citanie v pohode, to bola dobra priprava. Ked sme prisli sem zacal druhy polrok uz tu v skole kde su len 2 deti cudzincov on je 3 na celej skole. Ziadna znalost jazyka . A chodi do1. Triedy ako na svk, uz ma len mesiac do konca, uz v skole rozprava s detmi aj v ich jazyku, buduci rok ide do dalsieho rocnika. Ucitelku ma super, a povedala ze max do konca roka tohto bude rozpravat v tom ich jazyku. Jedine co musim povedat a nechcem klamat denno denne ucenie citanie slovicka v druhom jazyku neni to sranda.. Stoji to vela sil, ale ked to zvladne bude to super! A ja tomu verim! Pomahameako vieme. Zaciatky byvaju vzdy tazke,, ale neboj sa vsetko sa da zvladnut, ak mate mat lepsi zivot nevahaj a chod. 🙂 A deti si zvyknu rychlo. Akchces napis mi dospravy.

martinhorvath
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
doly7
29. máj 2018

Prepac tema ma zaujala,ale nechapem yen kurz norskej koruny.Asi nie som aktualny ja.