icon

Sťažnosť na vychovávateľku v školskej družine

atrami
24. sep 2015

Ahojte, syn je prváčik, chodí do školskej družiny, vyzdvihujú ho starší súrodenci podľa rozvrhu, čo má družinárka aj poznačené, že má odchádzať len so súrodencami alebo s nami. Dochádza autobusom. Včera som skoro skolabovala. Starší syn mi volá, že malinký v družine nie je, volám naspäť družinárke, kde máme syna a ONA, že nevie, možno išiel na autobus. Už som mala ten najhorší scenár- niekto ho uniesol, nastúpil na zlý autobus opačným smerom, vystúpil na inej zastávke. Telefón zatiaľ nenosí, nechceli sme mu pridávať starosti. Samozrejme do toho volá hysterický manžel. Vystúpim z autobusu a za plotom na schodíku sedí malý. Nakoniec mi vysvetlil, že sa išiel prezliecť, staršie deti mu povedali, že pani vychovávateľka povedala, že všetci majú ísť domov. Syn sa obliekol a išiel. Ja si uvedomujem, že malý urobil chybu, ale veril, že to družinárka povedala a teda išiel. Ale, že vychovávateľke hodinu nechýbalo jedno dieťa a ani nevedela, kde je? Volala som riaditeľke, tá sa o tom dozvedela až z nášho telefonátu. Dnes v práci nebola. Rozhovor s vychovávateľkou nemal zmysel. Decko rovno z vysokej, hľadela do blba, mykala plecami oháňala sa s titulom, tak som jej vysvetlila, že nech sa s tým radšej nechávali, lebo robí škole len hanbu. Chcem skôr radu, ako formulovať oficiálnu sťažnosť na vychovávateľku. Nikdy som neriešila, že sa v škole stal úraz, alebo stratil oblečenie, chápem, že učiteľka nemôže mať oči všade, ale nemať informácie o dieťati celú hodinu, je naozaj nezodpovednosť.

puklica13
9. okt 2015

@charlie1980 ano to mas pravdu, strati sa moze, ale mna somuje ze ona na to neprisla ani sama, informovala ju az matka a tu vychovavatelku to netrapilo...

charlie1980
9. okt 2015

@puklica13 Urcite! Suhlas. To je uz Ale o pristupe. To, ze na to neprisla, ma az tak neprekvapuje, jej pristup je lahostajny. A to by u mna bol dovod na pisomne napomenutie.

atrami
autor
9. okt 2015

@charlie1980 myslím, že je počet detí je limitovaný v triede je ich 21 aj to je dosť. My sme malá škola a pochybujem, že má 30 detí, to bolo jej vyjadrenie. Ja som to riešila najskôr s vychovávateľkou, teda skôr to bola snaha. Vôbec som ju nepoznala, práve nastúpila ako pomocná sila. Žiadna ľútosť, len mykala plecami...A hláška typu- veď mám 30 detí a chýba mi len jedno a to je predsa úspech, ma dorazilo. Sú to deti nie veci, ktoré možno nahradiť.

@alexska v každej práci, chcú od ľudí veľa za málo peňazí. Ja to chápem, ale raz si túto prácu vybrala. Učiteľstvo je skôr poslanie ako práca

charlie1980
9. okt 2015

@atrami Cely stat na hlavu postaveny! Su proste veci, na ktorych sa setrit neda a nemoze aj v beznom zivote. Aspon u mna to tak funguje. Niekde ano, niekde sa proste nemoze, ak chceme kvalitu. No a kedze praca s detmi je obrovska zodpovednost, tam si to tu kvalitu vyzaduje. Ach, nahnevana som. Alebo som len zdegenerovana dlhym posobenim v zahranici a vela chcem?

atrami
autor
9. okt 2015

@charlie1980 hovor mi o tom, celé je to na hlavu, školstvo, zdravotníctvo, sociálny systém. Ale niektorí vedia aj takýto zlý systém zneužívať ☹

puklica13
9. okt 2015

@charlie1980 nie nie si, ale bohuzial sme narod aky sme a rozhoduju za nas ti ktorych sme si zvolili a ti rozhoduju bohuzial tak ako rozhoduju, ze sa setri tam kde by sa ale vobec nemalo...

argyro
9. okt 2015

@atrami to vôbec nie je ľahostajný príspup len nehysterický. ale ak si rada, že si poškodila vychovávateľke, tak super. tvojmu dieťaťu sa nič nestalo napriek tomu túžiš po pomste.
@mircalla ja kde píšem že niečo nechápem? máš problém čítať s porozumením??
a nie, vôbec sa nečudujem, že si nevšimla jeho prítomnosť. je začiatok roka, tiež ich nepozná hned všetkých. je tu milion sprav o tom ake ste zle mamy ale od vychovavatelky čakáte nadľudské výkony inak ste ako hyeny.

argyro
9. okt 2015

a mmch, učiteľke sa dieťa nestratí, keďže ich má celé doobedie zamknuté v škole. kam by sa asi tak malo stratiť 😕

mircalla
9. okt 2015

@argyro
stale si mi neodpovedala, ako by si reagovala, keby si si prisla pre dieta a zariadenie nevedelo, kde je ty sama? ved skus si predstavit tu situaciu na vlastnej kozi. kedze tu pises o nejakej hysterii.
nemyslim, ze matke islo o pomstu, ale o napravu, co uznala aj skola

puklica13
9. okt 2015

@argyro ocakavat od vychovavatelky ze bude vediet kde ma deti je nadludsky vykon? Omg...
A ze poskodila vychovavatelke lebo sa nic nestalo...no nemam slov...takze ak by sa nestazovala a nechala to tak a vychovavatelka by pokracovala vo svojom lajdackom pristupe a nejakemu druhemu, tretiemu ci desiatemu dietatu by sa nieco naozaj stalo ...potom co?

argyro
9. okt 2015

@mircalla napravu čoho? niečoho čo sa môže kedykoľvek komukoľvek stať? Alebo ako chceš zabezpečiť aby vychovavateľka mala nonstop prehľad o stave detí? Napíšeš mi ako si to predstavuješ? OK tak podme zamykať školy podme deti zamykat aj v družine v triede, na wc vzdy len dvaja aby bolo iste ze sa vratia? Alebo čo tu vlastne akože ideme riešiť? Aby boli na deti ešte prísnejší ako už sú?
Ja by som to určite riešila s vychovavatelkou, ale nepisala by som ziadnu staznost a neriesila by som to ani s riaditelkou. Riešila by som keby sa niečo stalo a už vobec nie ked moje vlastne dieta pochybilo najviac.

argyro
9. okt 2015

@puklica13 v akom lajdackom pristupe ved tu zenu ani nepoznas, to dieta uslo samo! ja naozaj budem rada ak mi tu napíšete, ako si predstavujete, aby vychovavatelky mali postupovať aby sa take niečo nestalo. Lebo inde sa to nestalo mozno len preto, ze tam nebolo dieta, ktore by sa rozhodlo ist domov. Nie preto ze ich kazdych 5 min preratavaju. Na to zabudnite.

puklica13
9. okt 2015

@argyro ako by mali postupovat? to sa pytas vazne? ja neviem...a co takto ho aktivne hladat, informovat vedenie, ostane druzinarky pytat sa ci ho niekto nevidel zavolat rodicom...atd, ale ano u teba je normalne vobec o tom nevediet a radsej vysiet na mobile ...

mircalla
9. okt 2015

@argyro ale ved to riesila s vychovavatelkou. citala si jej odpovede? tie svedcia o tom, ze jej to bolo dost suma fuk. inak, ze si ty vychovavatelka?

eeffka
9. okt 2015

@argyro toto nemozes mysliet vazne🙂 vies ako to v druzine funguje?
ak som druzinarka a viem ze mam na zaciatku 20deti a priklad po 13,00 mi ma ostat deti 10 a mam 9, tak musim predsa vediet ze mi 1 zmizlo. Deti su preratavane:
pri prebrati
po obede
po odoslani na kruzky
po kazdej odovzdavacej hodine

Tu sa neriesi ze maly jej odisiel/usiel/sa stratil ale ze ona to nevedela.
Postup mal byt presne opacny, druzinarka mala kontaktovat vedenie ze jej chyba dieta a oni nasledne rodica, nie ze prides po decko, decka niet a nadovazok ta co ho mala mat ani o tom nevie...

nyusika
9. okt 2015

@argyro toto by si neriesila ???

tak ja by so to teda extra riesila,.dokonca este predtym, ako by som podala oficialnu staznost, by som tej nezodpovednej zenskej sla asi krk vykrutit !
vazne, a to som veeelmi kludny clovek, ktory naozaj zbytocne neriesi hluposti.

ale toto podcenit, tak dakujem pekne.

mircalla
9. okt 2015

@argyro ok - vidim, ze tvoj zaver je - moze za to 6-rocne dieta, ktore je tam mesiac, vychovavatelka nemoze za nic
co si to vobec zmatene 6-rocne dieta dovoluje uverit starsim spoluziakom a odist domov....

argyro
9. okt 2015

@mircalla @eeffka nie nie, vobec nepíšem, že vychovávateľka je nevinná! to absolutne nie. len že empaticky chapem, že sa to mohlo stať, zvlášť zač. roka. ako som písala, s ňou by som si pohovorila určite. Ale tam by som skončila. ale tu sa volá riaditeľke a ani to nestačí, tak sa ide písať sťažnosť 😕

@mircalla nie, nie som. inak sorry ale dost prvoplanova otazka toto.

nyusika
9. okt 2015

@argyro ja si myslim, ze nemas pravdu.

toto je urcite na oficialnu staznost a naozaj na postih vyvodeny voci vychovavatelke.
pretoze ide o vazne porusenia pracovnej disciplíny.
a je jedno, ze sa nic nestalo (chvalabohu!!).

Vselico sa moze stat, aj ludia sda navzájom vrazdia, aj sa podvadzaju, aj sa kradne...naozaj sa vselico moze stat.

ale toto sa nesmie podcenovat, neda sa to vybavit mavnutim ruky a prosbou rodica, aby si mila pani davala uctivo vacsi pozor na zverene deti.

mircalla
9. okt 2015

@argyro odvtedy co siel domov ubehlo dost vela casu - ak je to tak, ako sa tu pise - intervaly s preratavanim kazdu hodinu - tak by na to aj sama prisla....ja rozumiem tomu, ze nemohla ustriehnut, ze chlapec zmizol, ale ze nemala predhlad o pocte deti?...a keby nevolali, tak ho nema asi ani nadalej

jeennyv
9. okt 2015

@argyro ja ti napisem ako si to predstavujem ja...tak v prvom rade ako ja pisem, je zakladnou povinnostou ucitela ci vychovavatela mat prehlad o ziakoch toboz, ked su v takom veku resp, tak mali, ze su to prvaci... v dalsom rade kazde povolanie ma svoje nalezitosti a pravidla a vychovavatel musi ratat s tym, ze pocas druziny ma plnu zodpovednost za ziakov.... pre mna je ospravedlnenie, ze ved je tam 30 ziakov alibisticke...to je jak keby doktor povedal, ze v tele je plno organov, tak ked nieco prerezem a nieco sa stane tak stalo sa, operacia sa podarila pacient umrel......uviedla som priklad lekara preto, lebo kazde povolanie ma svoje pravidla a nalezitosti a ak jednoducho v tom clovek zlyha ma to svoje nasledky ci si lekar alebo robis v skole...taktiez sa moze stat vselico a vek ho podla mna neospravedlnuje, lebo idem do povolania s tym co to obnasa...ja som osobne nedavno vysla zo skoly a niektore seminare ako psychologia som mala aj s ucitelmi aj napriek tomu, ze ucitelstvo nemam..v tomto odbore su dnes casto luudia co sa tom dostali, lebo kde inde alebo sa inde nedostali, pre titul at...skola im da len teoreticke vedomostii a az prax preveri co dokazu, casto az pocas praxe sa ukaze kto na to ma...cize ak sa raz rozhodnem pracovat s detmi musim uznat, ze su to deti a davat pozor.... a pre mna je ta staznost opravnena, lebo nebyt nej podla mna ta baba dodnes nevie, ze sa vobec nieco stalo a niekto jej chybal a prave preto take veci treba hned podchytit a poukazat na to, ze nieco nie je spravne aj pre dalsi vyvoj a poucenie toho cloveka...

argyro
9. okt 2015

@jeennyv ďakujem za rekaciu. ja sa snažím predstaviť si ako môže jedna osoba ustriehnuť 30 alebo bars aj 20 detí. Veď koľkým rodičom sa stane, že neustriehnu vlastné dieťa a to majú na starosť len 1, 2, max tri. A ide o ich vlastné deti!! A napriek tomu ich neustriehnu, stratia sa im v nakupnom centre, na ihrisku, hocikde inde. Jednoducho si myslím, že aby také niečo škola zabezpečila, tak by sa musela zamykať. U nás v škole to tak aj bolo, škola bola zamknutá a po 12h otvorená aby rodičia mohli chodiť po dieťa, ale zároveň tam bol na chodbe dozor.
Ďalej, keď už porovnávaš lekárov, sestričky. Som rada, že si ich spomenula, lebo práve v tejto profesii sa deje neskutočne veľa prešľapov, sestričke spadne novorodeniatko, lekár skutočne pri operácii odfikne aj to čo nemá, zabudne vnútri nástroje.
Ja sa riadim a smerodajné pre mňa je to, či to učiteľka urobila zámerne. Nemyslím si, že táto by sa z toho nepoučila. Jej reakcia nebola vôbec vhodná, ale predpokladám že sa držala hesla "najlepšia obrana je útok". Vnútri určite vedela, že urobila mega prúser.
Ja riešim a vždy nabádam riešiť ak učiteľka dieťaťu zámerne ublíži. To som nekompromisná. Ale rozlišujem medzi pochybením z nedbanlivosti - ktoré ruku na srdce - sa môže stáť každej z nás.

robin_claire
9. okt 2015

@argyro 99% percent pochybeni je z nedbanlivosti....aj tie nastroje v tele cloveka nezabudne ten lekar zamerne...to neznamena, ze je to ok, vsak?

jeennyv
9. okt 2015

@argyro ale tak ako by sa clovek stazoval hocikde inde ci ide o lekara alebo ci pochybenie napr v obchode, nespravna cena, zly pristup..clovek sa jednoducho stazuje lebo ma pravo na isty pristup... ja si stale myslim, ze mamicka je v prave, lebo nie je mozne aby dvom vyucijucim dieta vobec nechybalo....ale podla mna je chyba v systeme a ludoch ako celku...lebo ak si to nevsimne viacero ludi nejaky problem, tak asi tam nie je vsetko naporiadku

argyro
9. okt 2015

@robin_claire ale ved tu sa nebavime o tom či to bolo ok - to je tu jasne uplne každému vrátane mňa. tu sa bavíme o tom, či si za to tá žena zaslúži vyhadzov resp. zníženie platu resp. nejaký taký zásah, ktorý jej určite poznačí ďalší život. podľa mna nie. a ani radšej nejdem pokračovať v téme lekári - teda konkrétne v otázke koľko z nich bolo potrestaných za svoje pochybenia - pričom tam ide naozaj o život.

@jeennyv suhlasim s tym, že chyba je v systeme.

charlie1980
9. okt 2015

Jasne, ze clovek si musi stazovat. A to vsade a vzdy, ked je na to opravneny dovod. Pretoze iba tak existuje sanca (minimalne ta sanca) na zlepsenie. Predstavme si, ze clovek by si nestazoval...znamenalo by to, ze "ved sa to predsa stava". Treba si stazovat a vylepsovat (ak nejaka sanca na zlepsenie existuje) Netreba si Ale len stazovat. Treba hladat riesenie. Riesenim by bolo v tomto pripade system taky, ze napr. ucitel z poslednej hodiny odprevadi vsetky deti do druziny v plnom pocte. Niekto chyba ? Kontaktovat rodicov. Plus...elektricke uzamykanie v druzine. Kazdeho jedneho vypustit len pod dohladom. To su riesenia.

puklica13
9. okt 2015

@argyro prepac, ale ja ked pocujem vetu ze chyba je v systeme tak sa mi otvara nozik vo vrecku...system nam predsa nepadol z neba, vzdy ho tvoria v ludia, takze chyba nie je v systeme ale neochote, pohodlnosti ci vypocitavosti zmenit zly system...

charlie1980
9. okt 2015

@puklica13 No same sa nic neurobi, to je pravda😄

puklica13
9. okt 2015

@charlie1980 u nas druzina funguje presne takto...je zamknuta, pri mreziach je zvoncek na kazdu triedu,tak ked si rodic pride pre dieta zazvoni, povie meno a ucitelka posle dieta, ak su vonku na ihrisku, tam samozrejme stoja pri branke vzdy aspon jedna vychovavatelka ktora ma dozor a pusta dieta na vecko dovnutra, a nemam teda pocit ze by to bola nejaka nadludska uloha, ja mam zive decka, starsi si obcas v druzke vyrobil hrcu,modrinu,raz si roztal ruku a museli mu to sit a na toto by ma ani nenapadlo sa stazovat na vychovavatelku,leto toto je podla mna to co neovplivnis a nikto za to nemoze, ale ze vych. nevie kde ma dieta a ani to nema zaujem nejako riesit???? to nie je nedbanlivost ale ignorancia prac.povinnosti

charlie1980
9. okt 2015

@puklica13 Pravdaze...tam asi zlyhalo vedenie, ten kto tu vychovavatelku zaucal (nebola tam dlho ako som sa docitala), ktovie ako je ta škola zabezpecena, opatrenia a tak...Ale keby napr. kazdy den po vyucovani posledny ucitel odovzdaval deti vychovavatelke, tam by sa to nemohlo stat. Takze zlyhala jednoznacne komunikacia. A s tym moze nieco urobit iba vedenie, riaditelka skoly. Samozrejme, o pristupe vychovavatelky ani radsej nepisem...ten sa musi jednoznacne zmenit, pretoze podla jej reakcie si zrejme ani nebude vedoma toho, aka je to velka zodpovednost. Inak by nekrcila plecami.