icon

Sťažnosť na vychovávateľku v školskej družine

atrami
24. sep 2015

Ahojte, syn je prváčik, chodí do školskej družiny, vyzdvihujú ho starší súrodenci podľa rozvrhu, čo má družinárka aj poznačené, že má odchádzať len so súrodencami alebo s nami. Dochádza autobusom. Včera som skoro skolabovala. Starší syn mi volá, že malinký v družine nie je, volám naspäť družinárke, kde máme syna a ONA, že nevie, možno išiel na autobus. Už som mala ten najhorší scenár- niekto ho uniesol, nastúpil na zlý autobus opačným smerom, vystúpil na inej zastávke. Telefón zatiaľ nenosí, nechceli sme mu pridávať starosti. Samozrejme do toho volá hysterický manžel. Vystúpim z autobusu a za plotom na schodíku sedí malý. Nakoniec mi vysvetlil, že sa išiel prezliecť, staršie deti mu povedali, že pani vychovávateľka povedala, že všetci majú ísť domov. Syn sa obliekol a išiel. Ja si uvedomujem, že malý urobil chybu, ale veril, že to družinárka povedala a teda išiel. Ale, že vychovávateľke hodinu nechýbalo jedno dieťa a ani nevedela, kde je? Volala som riaditeľke, tá sa o tom dozvedela až z nášho telefonátu. Dnes v práci nebola. Rozhovor s vychovávateľkou nemal zmysel. Decko rovno z vysokej, hľadela do blba, mykala plecami oháňala sa s titulom, tak som jej vysvetlila, že nech sa s tým radšej nechávali, lebo robí škole len hanbu. Chcem skôr radu, ako formulovať oficiálnu sťažnosť na vychovávateľku. Nikdy som neriešila, že sa v škole stal úraz, alebo stratil oblečenie, chápem, že učiteľka nemôže mať oči všade, ale nemať informácie o dieťati celú hodinu, je naozaj nezodpovednosť.

argyro
9. okt 2015

@puklica13 ale ved samozrejme že ked sa povie system, nemysli sa tym nejaka neživá sivá hmota, ale ľudia, ktorí ho tvoria.

tjaden
9. okt 2015

@puklica13 tak toto je fakt, keď som ležala na chirurgií sestričky sa neflákali ozaj makali nestíhali a keď som sa jednej pýtala prečo nie sú viac povedala mi, že ju práve vyhodili a dokopy polovicu sestier z oddelenia, keď sme na vš chodili po rôznych soc. zariadeniach tam to isté vyhadzovali soc. pracovníčky....vraj na prvom mieste má byť rodina kto sa má postarať....neviem či je to o rodine alebo o šetrení

tjaden
9. okt 2015

v rodine máme riaditeľku, x krát som ju videla odprevádzať najmenších na autobus, jej vychoška sa na to vykašľala, poslala ich samé a tie šli do susednej dediny na pešo, ten ziap čo schytala od samotného starostu namiesto vychošky neprajem nikomu. U nás stále vidím ako je na zástavke s malými deťmi asistent učiteľa. Inak aj keď som chodila na strednú učiteľky si vždy všimli ak niekto chýbal, vtedy sa počet ešte neredukoval bolo nás tam 32, na začiatku každej hodiny sa spýtali kto chýba pozreli do klasifikačného a potom počítali, pamätám si to lebo sme sa smiali ..vždy pred písomkou niekto zdrhol, tak ak si to mohli všimnúť na strednej tak hádam nie je problém odsledovať 20malých deciek na zš.

mircalla
10. okt 2015

@argyro mamicka sa stazovala na ucitelku - je to na skole, ako ju potresta
mne stale unika nejako to, ze akoze nemala sa stazovat, islo o nedbanlivost
mojej sesternici zabudli dat pred operaciou klistyr - mala taky zapal. ze sa z toho dostavala mesiace
to je tiez chyba z nedbanlivosti - mala to nechat tak?
lekari v trnave z nedbanlivosti zmrzacili pri porode chlapceka - vcera bol o tom clanok..inak ta porodnica ma podobneho uz viac....akoze tym padom neriesim? lebo vsak to nebolo umyselne
ten isty statik zodpovedny za zlu statiku niekolkych budov vratane apollo centra, ktore maju velky problem - fuserina, nedbanlivost...neriesim?
resp. nejako diferencujem ze dietatu sa nic nestalo - nestazujem sa, stalo sa - stazujem sa?
ved to je len dobre, ze sa stazovala, nabuduce si da ucitelka snad vacsi pozor a bude si deti preratavat - je to aj v zaujme ostatnych deti
a v krajnom pripade ak sa to bude opakovat - tak sa ta ucitelka na tu pracu nehodi
je dost tazko odhadnut, ci je chyba v nej a je nedoslena ako tak alebo islo o jednorazovu vec
tu nejde o daku osobnu pomstu ani nic take, ale uplne normalnu vec. aj nedbanlivost ci nedoslednost je problem

mircalla
10. okt 2015

A mozno si skola uvedomi, ze ozaj je vela deti na jednu ucitelku - a ozaj sa to neda. Je to namieste, ze to riesila

mircalla
10. okt 2015

Mozno je totiz chyba aj v systeme, ktory maju v skolke zavedeny a musie tie deti ozaj prepocitavat castejsie, zamykat...atd neviem...

fomarik
10. okt 2015

No mňa by v takejto situácii asi slak trafil! Nie je možné aby si Nevšímla že pre dieťa nik neprišiel. Ešteže to skončilo happyendom. Máš šikovného synčeka.

atrami
autor
10. okt 2015

@puklica13 ako píšeš by to malo fungovať. Naša škola je malá, všetky deti sa poznajú zo škôlky, kde boli všetky vekové kategórie spolu. A učiteľky tiež, väčšinu poznám zo škôlky kde vodili deti. Všetko funguje akosi na určitej dôvere. Staršie deti pomáhajú menším. Nejako nechápem rodičov, ktorí dovolia druháčikom, prváčikom chodiť samým domov. Musia ísť na autobusom, prejsť cez prechod a cez celú dedinu ísť pešo. Do školy sa bežne dostaneš, žiadne zamykanie. Doteraz problém nebol. Predchádzajúca vychovávateľka dozrela na odchod detí, buď staršie dieťa alebo iný učiteľ. Táto to má na háku.

charlie1980
10. okt 2015

@atrami Ja si to tiez neviem celkom dobre predstavit, ked syn pojde do skolky/skoly. Velmi dlho som bola vonku (ako som uz spominala) a tam su taketo veci nepripustne, neospravedlnitelne. Ja chapem aj to, ze vsetci sme len ludia a robime chyby v praci .... Aj ja som ich robila...urcite. Mozno by sa mali rodicia nejak spojit a navrhnut riesenia....prip.sa poskladat na nejake kamerove zabezpecenie a monitor, aby sa ten Personal mal coho chytit...proste nejak predvidat. Zmenit aj postoj uciteliek/ov a vychovavatelov, ze sa nemozu spoliehat na starsie deti (ak je to naozaj tak). To sa predsa da praktizovat pripadne u surodencov, Ale aj to je nezodpovedne, pretoze deti su proste deti. Ja viem, ze skolstvo na SK si z toho tazku hlavu nerobi, inak by to zafinancovalo. Vo Svajciarsku ucia deti chodit cez cestu policajti. Mozno uz prvacikov. Videla som to viackrat a boli to Fakt male deti. A tie deti Fakt chodia disciplinovane. Ale tam aj vodici su disciplinovani a hlavne skolsky System do toho investuje. Strasne vela veci ma napada, co by sa dalo a mohlo zmenit, lenze nie su peniaze, vsakze....

sofimud
20. okt 2015

Pozdravujem, ak sa chcete sťažovať, musíte postupovať v zmysle zákona o sťažnostiach (9/2010 Z.z.). Ak môžem radiť, najprv by som sa otvorene a pragmaticky porozprávala s pani vychovávateľkou, ak by s ňou nebola rozumná reč, písomne a presne podľa uvedenej legislatívy by som sa sťažovala u riaditeľa školy /pričom musíte jasne formulovať, o čo žiadate/. Okrem toho na vybavovanie sťažností je kompetentný jeden dôležitý školský orgán - štátna školská inšpekcia /tá príjme sťažnosť v zmysle platnej legislatívy a musí ju v zákonnom termíne prešetriť a vyjadriť sa kompetentne/. Niekedy pomôžu slušné debaty...prečo ich najprv neskúsiť? Držím palce synovi a nech sa mu darí. 🙂

veronika33
21. okt 2015

@sofimud asi ste si zle prečítala príspevky od autorky témy, ona s v prvom rade najprv porozprávala s vychovávateľkou, čo nikam neviedlo, až potom podnikla ďalšie kroky...

nyusika
21. okt 2015

@sofimud toto si napisalam presne.
ale prist k takto zavaznemu pooruseniu, urcite vynecham prvých niekolko krokov a rovno podavam staznost u riaditelky..a oficialnu, a neviem este ako maximaklne vaznu.
konkretne v takomto pripade je moja tolerancia k chybam a omylnosti cloveka nulova.

sofimud
22. okt 2015

@veronika33 pozdravujem, Veronika...citala som cely prispevok a aj som mu porozumela, napriek tomu som napisala to, co by som napisala aj teraz...ale tesi ma, ze sa o moje myslienky zaujimas, maju hlbsi podton... a urcite mi rozumies.. vsetko dobre zelam 🙂

sofimud
22. okt 2015

@nyusika my ludia sme rozni a je mi lto, ze su este taki, ktori nevedia pochopit prave zivotne hodnoty...aj v radoch pedagogickych zamestnancoch...prave svojim tolerantnym a argumentacnym konanim, spravnymi krokmi im ukazme, ze s usmevom a laskavym pristupom dosiahneme viac...ano, je pravdou,ze to nepochopi kazdy...na niekoho platia len "zakony vesmiru" - pochopia len vtedy, ak padnu na dno a dostanu facku od zivota... kazdemu z nas aspon raz do zivota taky zly clovek pride, aby nas niecomu naucil... mozno mas pravdu Nyusika, ked tvrdis, ze by pomohlo riesit nespokojnost bez prvotneho rozhovoru s argumentmi... zalezi od danej situacie a ochoty komunikovat...vsetko dobre... 🙂

nyusika
22. okt 2015

@sofimud to si takato tolerantna aj vtedy, ked lekar spacka operaciu ? ved co, sme len ludia, pacient neumrel, ma akurát nejake kiomlikacie. ale co, ved sme ludia.

mozno som tej vychovavatelke prisla do cesty ja, aby som ju "naucila" vacsej zodpovednosti.

sofimud
26. okt 2015

viem, ze myslis na vseobecnu zodpovednost v praci...ale!!! Ty si nikdy nepochybila? Ak p. vychovatelke niet rady,tak jej niet ani pomoci... ak sa da konzultovat, uvedomi si svoj problem, tak to hadam bude lepsie, ci nie?... nezachadzajme do extremov ...len na to som myslela... pekne dni este zelam

neenka
30. okt 2015

Ahoj, chcela by som sa podelit o moj zazitok, ktory sme mali my.. Pani druzinarka, sa zdala byt velmi milucka, dobrucka, myslela som, ze ani hlasok nevie zdvihnut, deti ju celkom oblubuju, no ale jedneho dna isla moja velmi dobra kamaratka pre svojho syna do druziny, to je spoluziak nasej dcerky a mala ked ju zbadala, tak poznate to..,, Teta Macka, mozem ist s Vami domov?" aby ste chapali, Macka je napisana medzi osobami, ktore mozu vyzdvihnut nasu malu z druziny.. a macka hovori,, Jasne, pod s nami!" nato ta ''mila druzinarka'', ze neberte si tu malu domov, dajte od nej ruky prec!!! Nasa mala hned zostala ticho a smutna a teda cakala na hodinu, kedy bude moct ist domov.. Macka sokovana, hned zacala druzinarke oponovat ,, Co to hovorite? ved my sa navstevujeme kazdy den, ja malu poznam a nikdy som s nou nemala problemy!!'' to druzinarka necakala.. Viete my byvame na dedine a tu su taki sprosti ludia, ze az.. Myslim si, ze ohovaranie dietata, podotykam 10 rocneho dievcatka, je take ubohe..celkovo je ubohe ohovarat deticky, no aspon som si utvorila svoju mienku a myslim si, ze to nasvedcuje, aka bezcharakterna je nasa pani druzinarka.. a takyto ludia vyucuju nase deti!!!! SMUTNE, ALE JE TO TAK!!!! ☹

sardinka335
30. okt 2015

@neenka 😕 😕 😕 😕
Neberte si malu domov, dajte od nej ruky preč??? Nechapem čo tym chcela povedať?
Ak ste zapisana ako osoba, ktora je opravnena vyberat dieťa, tak mate pravo ho vybrat.

libka1
30. okt 2015

@neenka a preco Macka druzinarke nepovedala ze je na zozname ludi co mozu tvoju dceru zo skolky vyzdvihovat? 😅 😕
a co s tym ma spolocne ohovaranie dietata? nejak som sa stratila...

neenka
1. nov 2015

ale ved to druzinarka vie, ved sa pozname.. druzinarka ju proste nechcela pustit s Mackou.. a co to je ked toto druzinarka povie?? moja mala nikoho nezabila, je hyperaktivna ako kazde dieta, vzdy sa rozda..ako som spominala, my byvame na dedine a moj muz je byvaly policajt, ktory kazdemu lezi v zaludku a ja tiez..

kakika007
2. nov 2015

@neenka mne to tiez príde trochu odveci, aby nedala dieťa osobe, ktorá je riadne zapísaná, že môže vyberať z družiny. Ale ako baby predomnou, tiež na tom nevidím nič čo by malo spoločné s ohováranim.. Možno si trochu vztahovacna, domyslas si a riešiš to, čo ani nie je potrebné

sardinka335
2. nov 2015

@kakika007 vela asi napoveda posledna veta neenky o tom ako je jej muž byvaly policajt a ako kazdemu on a ona s nim lezia v zaludku.....bohvie čo za tym je, prečo lezia ,,celej dedine,, v zaludku a zial zvezu sa v tom aj deti. Tym samozrejme neospravedlnujem druzinarku - je to absolutne neprofesionálne komentovať takto nevhodne dieťa ešte pred niekym cudzím - rodičom, nech si myslím hocibárs čo.

steinarka
2. nov 2015

@neenka prepac, ale myslim si, ze to povedala troska inym sposobom nez "dajte od nej ruky prec".. totiz, aj ked rodicia napisu zoznam ludi, s kym moze ist konkretne dieta domov, nie je mozne, aby si to vychovavatelka pamatala, nakolko deti je dost a mien v spisoch este viac.. je normalne, ze vychovavatelka zareagovala stylom, ze dieta nepusti.. v tom pripade jej teta mala pripomenut kludne, ze je na zozname a ze mamka dietata vie o tom, ze moze dieta zo skoly kedykolvek vyzdvihnut... bez ohladu na to, aku profesiu tvoj manzel vykonaval, ved policajtom je dnes kazdy druhy chlap, vychovavatelka postupovala spravne.. divila by som sa, keby dala tete dieta bez poznamky, ci bez otazky.. a ako som pisala na zaciatku - myslim si, ze vychovavatelka tieto slova priamo nepovedala a povedala to troska inym sposobom 🙂 ale ruku do ohna za to nedam, ak mas problem s vyjadrovanim sa vychovavatelky, mas moznost to riesit u jej nadriadeneho..
ale stale nerozumiem co s tym ma ohovaranie... 😕

neenka
2. nov 2015

ja som sa nepytala na vas nazor.. ja som len komentovala aku druzinarku mame my.. pekny den prajem 😉

libka1
2. nov 2015

@neenka au 😀 toto je diskusne forum a ked sem napises cosi, a este taku podla mna polovolovinu, tak cakaj aj nazory. ked sa takto arogantne chovas tak sa necudujem ze ta ohovaraju a zlizne si to aj dcerka. pritom chuda je v tom nevinne. inac stale neviem kde v tom pribehu sa nachadza ohovaranie tvojej dcerky 😅
ohovárať = úmyselne šíriť nepravdu, lož, klebety; osočovať

maslenka47
2. nov 2015

@neenka povedz, v ktorej dedine tvoje dieta chodi do skoly, zajtra si prenho pridem ja :D A teraz vazne, ze ta ma cela dedina v zaludku zjavne nema nic spolocne s tym, co robi tvoj muz. Skus si svoje prispevky obcas po sebe precitat. Vsetci su blazni, len ty si lietadielko 😀

denisic
6. nov 2015

No ja byt druzinarkou, pustím dieťa len s rodičom. Veď pracujem v škole a ak ide dieťa k lekárovi, musí pre neho prísť zákonný zástupca alebo osoba poverená ZZ a to musí byť na oficiálnej žiadosti. Súrodenec nemôže predsa zodpovedať za mladšieho súrodenca.
Ale tá vychovávateľka teda dosť zlyhala. Ak by sa malému niečo stalo, môže skončiť v base.

denisic
6. nov 2015

No a viem i jeden krásny príbeh. Otec pravidelne chodil po dcéru na internát v Turčianskych Tepliciach, dievča študovalo strednú pedagogickú školu. Po čase sa z toho vykľuľo toto: Ten pán nebol otec. Bol to jej starší frajer. Odvtedy si vychovávateľka vždy pýta občiansky preukaz od rodičov. Dobré, nie?

loginexistuje
6. nov 2015

@denisic no dieta nad 10 rokov uz moze vyberat same surodenca aj zo skolky ... staci ak je uvedene na papieri osob ktore mozu dieta preberat... 😉

denisic
6. nov 2015

No veď v dnešnej dobe mnohí rodičia nemajú čas ísť si po deti do školského klubu, aj keby chceli. No veď to tak aj s tou mládežou vyzerá. Majú málo kontroly a prerastajú dospelým cez rozum. Ale doba je ťažká, mnohí pracujú na zmeny a jednoducho to nejde. Keď to nejde, nie je čo riešiť.