Štrajk učiteľov 13.9.2012
v mediach sa objavuju spravy ze sa 13.9 bude konat strajk ucitelov. Dali vam uz zo skoly ci skolky vediet ze ci budu fungovat alebo nie? dokedy nam to musia dat vediet, aby sa clovek vedel zriadit...
dcera prisla vcera domov ze nieco im hovorili o strajku ale v zrkadielku nema nic napisane....
@brumka a preco si teda nesla na gymanzium? (inak u ans na gympli zacina vyucko o 8ej a konci o 14,25....)
@sorciera24 no lebo som na gymnazium nechcela ist lebo ak bysom sa nedostala na vysku nebudem mat ziadne vzdelanie a na nasich gymnaciah boli take prijimacky ze ked sa hlasilo aj 500 deti tak tazko s takymi superit lebo niektory dali do vrecka asli, kamoska takto dopadla ze skoncila na najhorsom ucilisti lebo uz nikde nebrali
@brumka ale, ale......nie je to skotro tom, ze si nan nemala?......kto na to ma sa dostane ci na gympel, ci na VS..... (a sama vies, asi....ze amturita pri priajti an VS hrala min. rolu.....).....na jednej strane si nan nesla,a le na druhej strane sa vyhovaras, ze na gympli sa maju lepsie a lahsie sa dostanu do skol.....nechapem...
„ Aký väčší, alebo lepší dar môžeme dať štátu ako TO, že VYUČUJEME a VZDELÁVAME mládež ?
NÁM ide o LEPŠIU BUDÚCNOSŤ, a preto sa NESMIEME zastaviť pri hľadaní prostriedkov, ktoré ju majú umožniť.“
Ján Amos Komenský
@sorciera24 tak mne nemusis nic take pisat, ja proste co som videla kazdu vysku podmienky tak tam proste take podmienky boli a to ze som nato nemala tak potom akoto ze mam az 2 maturity? a jednu popri robote manualnej som si urobila? myslys ze taky clovek nato nema? ale ma
@brumka tak si ju dorob teraz.....tu vysku (aj ked ja mozem porovnat maturitu s prijimackami an VS, ci statnicami.....taka maturita je dnes nic...)
@sorciera24 no asi tazko ked uz mam rodinu a nesplnam uz vek, cize bysom si ju musela celu hradit nato zial nemam lebo nikto nepozre na pracujucich ludi co si zasluzia tez zvysenie takze ja som uz v zacarovanom kruhu a po tolkych rokoch som zo vsetkeho uz vypadla
ako som už písala niekde inde: zrušiť polovicu vysokých škôl a hneď bude peňazí dosť. podľa môjho názoru, obyčajný úradník na úrade, v banke, či hocikde inde vysokú školu nepotrebuje. donedávna mu stačila maturita. tak isto nepochopím, načo je vysoká škola pre zdravotné sestry. to, že robia často prácu za lekárov, uznávam. ale keby si každý robil svoju prácu, tak by bolo všetko OK. ďalšia "zbytočná" vysoká škola sa mi zdá pre učiteľky materských škôl. ja tiež nemám vysokú a vychovala som tri deti. podľa mňa je dôležitejší osobný prístup ako rokmi nadrilované vedomosti. taktiež obyčajná účtovníčka - prečo zrazu nestačí obchodná akadémia?
mám taký dojem, že v dnešnej spoločnosti už budeme požadovať VŠ aj od upratovačky. 😒
@sorciera21 ale prečo je dnes maturita nič?
@brumka kto chce, cestu si najde.....poznam xzien, costuduju po 30tke a s rodinou....(tak si si jumohla robit pre rodinou.....)....nikto nepozre na pracujucich ludi?.....nerozumiem tomuto vyroku?
@sorciera24 ze pracujucim ludom nik neprida ty co makaju maulane aj pocas sviatkov, pre kazdeho su len lacna pracovna sila a otroci. no zial moja situacia mi to nedovoli ist na vysku, ani financna ani casova, najlacnejsiu externu skolu som nasla socialnu pracu za 500E za semester
@renab ani nesranduj, uz som videla inzeraty , kde fakt ccheli upratovacku s VS 😝
nemyslim tak, ze nic...ale neda sa porovnat so stanicami na VS (ani s prijimackami)
@brumka ja viem, ze je to nahovno cele, ale co mam ist strajkovat aj za nich? mam sa ja ozyvat za nich?
@sorciera24 ja len chcem vysvetlit ze kazdy ked pojde strajkovat akazdemu ak daco pirdaju tak to sprepacenim odseru ludia na zvysovani potravin aj na zvysovani energii,. ja som bola teraz u doktora po akej dobe a povedal ze zvysil o tolko len navstevu lebo musel pridat setricke plat a co som vtedy chcela spravit? normalne som ho maal chut s niecim tam utlct toto je zvysovanie an ukor ludi. ked zvysia ucitelom tak ratajte ze to odseru nepedagogicky zamestnanci na najomnom a premiach... a rozmyslali aj ucitelia kolko rodicov teraz kolky strajku prepustia zo zamestnania koli tomu ze musia opatrovat doma deti?
@sorciera24 verím ti, ale len pokiaľ sa jedná o denné štúdium. mám kamarátky, aj kolegyne, ktoré študujú externe a 2 deti momentálne na Vš. a nedá sa to porovnať. externá forma štúdia je vo veľkom len o výdrži. s vedomosťami, ktoré im tam "odovzdávajú" je to strašne slabé. a keď som videla niektoré tie bakalárske a seminárne práce, naozaj som sa zhrozila. takú prácu by som sa hanbila odovzdať na strednej škole. 😒
@renab to neviem, ja som studovala denne.....
@brumka ale ved aj nepedagogicki zam. strajkuju......a potraviny a energie pojdu hore tak ci tak.......(a nie kvoli nasim platom, tomu ver...) a deti nemuseli opatrovat doma......mali zridene kontaktne miesta v CVC, kde ich mohli dat......na pocudaovanie u nas CVC vcera prazdne, dnes 4 deti....podobne v inych mestach....
@renab @sorciera
Maturita je asi niekde na úrovni 1 skúšky na slušnej vysokej škole.
Takže takych 10 maturit má vš -kolak za rok.
Tiež milujem ľudí čo hucia ako by niekam ani nešli lebo by sa tam nedostali kvoli podplacaniu...
Zaujímavé ze ja dieťa z rozvoj.rodiny mam vš a nie nejaku soc.pracu,normalne cez prijimacky... Ked raz na to nemám tak si to priznam a netrepem. Moj muž si dorabal vš v 35 za tazke prachy,lebo chcek,zamestnany a s rodinou
A ze na odbornej skole je rovnaký rozsah učiva ako na gymnaziu,to bol dufam vtip,aj to nepodareny. Mala sim na vs spoluziacky čo nemali gympel a napr z takej matiky o integrale ani nepoculi.ale zamakali a zvladli to.
@sorciera24 strajkuju lebo dufaju ze aj mi sa trocha polepsi. tak u nas je len 1 centrum na 5 skolok troska malo
@brumka ale je! a kolki ho vyuzili?
@sorciera24 no ja tam nevidim mne malu do skolky nezobrali ja musim riesit sukromnu skolku, zial. uprednostnili zeny na druhej materskej ako tie co musia ist do prace
@brumka to uz ja za to nemozem, u ans je to presne naopak.....ale s tym nic nemam ani nezmozem...
prave som si precitala, ze najako strajk polavuje....
centra su prazdne.....obrovska nenahraditelnost ucitelov sa nam nejako nepotvrdzuje zatial....to mi je luto....to by chcelo aspon mesacny strajk.....ale zas ez coho by zili ucitelia...tazka situacia.... 😲
snad to polavi....a mnohi si uvedomia realitu...
@brumka ale ved presne toto vysoki cinitelia a zaujmove skupiny chcu , aby sa hnev obratil proti ludom, ktori si otvorili usta a isli do strajku, pokrytecky hadzu vinu na ludi, ze kvoli nim a platovym poziadavkam musia vsetko zvysovat, Preco sa nehladaju rezervy inde ??? Urcite su, ale robia sa, ze nemaju.. preco asi ?? Aby mohli beztresne kradnut dalej..
Vetko ide hore, ci je strajk alebo nie je. Len im to teraz kvazi vyhovuje, aby si utreli nad vsetkym ruky, ved nie je z coho obcania, hnevajte sa na tych, ktori chcu viac!
Nie na nas, ktori sme si rorobrali cele narodne hospodarstvo SK 😉
@brumka už ti to jasne napísala eeffka, je veľký rozdiel medzi niekdajšími osnovami (teraz sa to volá honosne "štátny vzdelávací program" 🙄 ) na odbornej škole a gymnáziom. Závisí to od typu školy, ale dejepis, geografiu, matematiku, fyziku a chémiu a i. nemajú tieto školy rovnaké.
@renab absolútny súhlas. To je aj môj recept. Zrušila by som všetky fakulty a katedry, ktoré vznikli po r.1996 a na tie, čo by zostali, by som zaviedla také prijímačky, ako sme mali my kedysi (aj písomné aj ústne), výrazne by som obmedzila počet diaľkových študentov a hneď by bolo viac peňazí v školstve. Ani by už nebolo treba veľa pridávať. 😎 Problém je, že to žiaľ žiadna vláda najmenej z 2 dôvodov neurobí:
1) mnohí poslanci "pracujú" ako učitelia na všetkých možných pofidérnych VŠ a ich detašovaných pracoviskách - prišli by o ďalší významný prísun financií (vysokoškolské tabuľky sú o mnoho lepšie ako tie pre učiteľov na ZŠ a SŠ)
2) ohromne by nám vzrástla nezamestnanosť a tým by sme dosť vytŕčali v EU. Vysokoškolák je v podstate skrytý nezamestnaný. Aj keď z ekonomického hľadiska by bolo pre štát lacnejšie, keby dotyčný poberal podporu/ dávky ako keby študoval. No nepôsobilo by to navonok dobre.
Ak by sa zrusili minimalne fakulty socialnej prace, tak by sa peniaze nasli. Lebo takto pripada na jedneho cigana pät socialnych pracovnikov. To nie je v ziadnom state 😝 Bohuzial, socialna praca je biznis a najmä
sukromne skoly na nej pekne zarabaju 😝 Inak, ja fakt stale nechapem, naco je sekretarke VS aleboi recepcnej?Preco sa poziadavky na zamestnanca splhaju do nehoraznych vysok 😠
@brumka kto chce studovat moze, ak keby si mal zobrat napriklad pozicku na skolne 😉
@cecil36 tak mne staci ked splacam hypo a spotrebak dalsiu pozicku uz nechcem a po casovej stranke zamestnavatel mi nevyhovie s casom a zial tych 20dni volna v praci mi ani zdaleka nestaci holt smola.
@cecil36 noo predstav si nasa skola mala tie iste osnovy ako gymnaziu, ale nemali sme geografiu, ale dejepis, fyzikumatiku chcemiu sme mali. aj profaci sa rozculovali ze nas musia ucit to iste co na gymnaziach
@brumka
pochybujem, jednoducho nemohli ste ist podla tych istych osnov. Pretoze pre SOS boli zvlast osnovy. Na mnohych predmetoch boli aj osobitne ucebnice pre gymnazia, SOS a SOU.
Kolko rokov ste mali napr. dejepis a kolko hodin do tyzdna?
Ak vasi "profaci" neucili paralelne na gymnaziu, odkial si boli tak isti, ze je to ucivo to iste? Nepredpokladam, ze by sa az do takej hlbky zaoberali osnovami na gymnaziu, aby skutocne dokazali objektivne prehlasit, ze beriete to iste.

@karkulka1 no zial som na vysku ist nebola lebo svade bola uprednostnena maturita A, potom z akej skoly sa slo najprv boli gymnazia, ekonomicke a potom odborne skolya ucilista nakoniec, a zial na maturite ma tak potopila nasa ucitelka co bola 4r pn pol roka a v 3r pn tiez pl roka cize nam nikto nesuploval. takze takto ak by ma dakam zobrali tak by som bola tak na chvoste lebo za nic by mi nedali body a toto bolo strasne "ferove jednanie" a moji spoluziaci zo zakladky takto koncili na gymnaziu, stale mi zvonil mobil o 12-13 tam a tak pod na nakup az teraz som pochopila ty si myslys ze nemam maturitu, ja mam a dokonca az 2 maturity a zabudla som neporovnavaj gymnazium a uciliste porovnaj odbornu skolu 4 rocnu, tam su presne tie iste osnovy ako na gymnaziu, len sme namli biologiu, presne to iste ucivo sa nam muselo natlacik k odbornym predmetom a k praxi.