Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@lucia_9 No tak ja určite nie som sedliačka. Za mňa nehovor! A prajem ti, aby si vždy v živote robila iba to, čo ťa bude baviť. Tvoje názory sú názory dvadsaťročného človeka, ktorý toho bude musieť ešte veľa prežiť. Uvidíš, že o desať rokov budeš hovoriť úplne inak. Ale tvoj názor ti nezazlievam, robíš uzávery len na základe toho, čo vieš. Normálne mám pocit, že sa bavím so svojím študentom. 🙂
Mne učitelia nevadia.Je to ich práca.Ale poznám veľa študentov ktorí by sa radšej vzdelávali doma hľadali informácie sami a chodili len na preskúšanie.Viete nie je vždy zábavné sedieť a pozerať sa ako učiteľ diktuje poznámky z knihy.45 minút tam sedíme a počúvame.Za 45 minút by sme zvládli omnoho viac zároveň byť pripravený aj na iné predmety.Alebo namiesto 8 hodín chodiť aj na brigádu.Nie každého sponzorujú rodičia.A chodiť na nočné tiež nestíhame.Ste podstatný.Ale povedzte mi je podstatné aby som mala 3roky biológiu na umeleckej škole?Aby ste vopred nepovedali,že čo som za človeka,že ma nezaújma všeobecné vzdelanie.Je to učivo ktoré sa dookola opakuje zo Zš tak isto aj iné predmety ktoré nás na Vysokú školu nedostanú a nepomôžu nám ani pri maturite.Nieže by sme sa učiť nechceli ale keď už si vyberiem školu ktorá je zameraná na umelecké predmety nečakám tam,že budem študovať filozofiu.A na technike dejiny umenia.A s tým je nespokojných veľa študentov.A 4 roky počúvať aká je premňa parametrická rovnica dôležitá.Keď pre náš odbor je dôležitá prax,znalosť v počítačoch,obhajoba prác..a veľa dalších.Lenže toho máme minimum.Mojich spolužiakov taktiež nebaví počúvať veciach ktoré sa učia na zdravotných školách,technických.Pretože sme sa vybrali študovať niečo iné.Nikto sa ma na skúškach pýtať nebude aký bol výsledok pri rovnici.Pretože nato slúžia gymnázia na tieto predmety.Len toľko som chcela k tomu povedať.Prečo študenti ktorí by sa aj učiť chceli sa učiť nebudú lebo sa učia veci ktoré nepotrebujú.A študenti ktorí to majú na háku myslím všetko.Tak nechápem načo tam vôbec sedia.
@lucia_9 Asi nevieš, že učiteľ nerozhoduje o tom, čo má učiť. Predmety a náplň ich vyučovacích hodín sú vecou štátu. Nám sa tiež veľa vecí nepáči, no neurobíme s nimi nič. Napr. na slovine... Je nám jasné, že niektoré veci decká vôbec potrebovať nebudú, s mnohými z nich som sa za mojich študentských čias podrobne zaoberala až na vš. Ale môžem si dovoliť obísť nejaké učivo? Nemôžem, lebo tí študenti by sa mi veľmi nepoďakovali, keby v celoštátnom maturitnom teste natrafili na otázky, o ktorých nemajú ani páru, lebo mne sa nezdali podstatné...
Je zaújmavé,že moje názori si prečítal aj pedagóg a nejak nemal pocit,že by som mala menej inteligencie alebo menej odžitého ako on.Nevidím dôvod nútiť študentov učiť sa niečo čo ich nebaví 5 tomu nepomôžu ani poznámky.Ten človek sa ajtak zariadi podľa seba.Neviem.Ale ja s učiteľmi komunikujem a nejeden učiteľ mi už moju pravdu potvrdil.V osnovách sú hovadiny.Na maturite mám to čo za celé 4 roky v osnovách nebolo majú to len na gymnáziách.Ja mám niekedy pocit,že o vzdelaní vždy točia len ľudia ktorí chcú pre svoje deti to najlepšie.Ale sami sú natom tak ..Titul Mgr,ing,Phdr..a pracujem za 3,50 na slovensku učím žiakov to čo ich ajtak nezaujíjma lebo autori básni 13 ročné decko určite nenadchnú alebo jeho životopis.Ja si myslím,čo si človek chce zistiť a mať v tom prehľad si zistí.A jak dobre viem.Väčšina ľudí ktorí vraj budú na mizine lebo ich nič v škole nezaujalo.Sa majú momentálne perfektne.🙂 Pretože škola im tie vedomosti ktoré oni chceli nedala.Som mladá 🙂 každí bol raz mladí ale moje názori sa nezmenia ja nemienim po decku zjapať len preto,že ho nezaújma matematika.Ja som ju vraj nevedela.Dokážem ju pochopiť na prvý raz.Ale mám v sebe blok.Nechcem ju vedieť pretože nebudem strácať čas tým čo nedáva význam.Proste sa to len počíta.Mňa osobne aj mojich známich to zožiera pretože by im bodlo popri štúdia spraviť aj niečo navyše chodiť do práce alebo sa chodiť samostatne vzdelávať.Príprava na prijímačky?V žiadnom prípade.Po nociach.Nikto nám nedá priestor ukázať čo v nás je.Namiesto toho pílim sádru.Vraj je to také užasné,že ani vysokú školu nebudeme potrebovať.Chudina spolužiačka má čo robiť aby sa dostala do prahy a robila to čo ju baví.
Ja neobviňujem učiteľov ja viem,že je to vaša práca a vy osnovy netvoríte.Slovenčina samozrejme.Niektoré veci naozaj bude používať len jazykovedec.Bohužiaľ je to na úrovni maturitného testu.Slovenčina sa obísť nedá to je samozrejmosť,že sa vám poďakujú veď vďaka vám zmaturujú.Ale nehorázne ma trápi,že ministerstvo si neuvedomuje koľko vecí je nepotrebných.Učiteľ sqa natrápi sledovaním tvári ktoré to nezaújma žiak si to odsedí.A po mature aj zabudne,že maturoval.O čom je potom škola? Oničom.Ale napríklad ak niekto nematarujue z matematiky a celá škola sa nechystá na tehcniku.Prečo sa bazíruje natom aby sme tu matematiku ovládali prefektne.Mám technológiu učiteľ príde a povie.No tak napíšeme si písomku aby boli nejaké známky kedže to nie je maturitný predmet tak vám pošlem otázky.Nikto mu nič nespraví,študenti ho zbožňujú.Bude nám klamať,že to potrebuješ veľmi ak by si išla študovať diagnostiku.Aj keby tak sa to buď doučím sama a nebudem týj zaťažovať daľších 15 ľudí alebo idem na nejakú školu ktorá je nato zameraná.
Škola premňa nie je utrpenie.Vadí,me štát z nás robi blbcov.Umelecká škola?.Super!Konečne niečo čo ma baví.A tam samá biológia,matematika,filozófia,psychológia.Tak čo si máme potom myslieť o tomto štáte celom školstve keď ministerstvo ani nevie čo to Umenie je.Alebo študentka príde na vysokú školu z nejakým zameraním a pedagóg jej povie.Zaspievaj mi...To technik ma maľovať obrazi a maliar rysovať projekty? :D Chaos strašný chaos.Škola je fajn 🙂 ale je k ničomu ak po sekunde zabudneme čo sme tam vlastne robili.
http://sportky.zoznam.sk/c/144304/video-na-cesk...
na toto som dnes natrafila a tak ma nejako napadlo, ze sme sa o tom vcera tu bavili..naco su niekomu jazyky...ved je sportovo zamerany, technicky zamerany....
@lucia_9 hovori sa tomu prehlad... opytaj sa vyucujuceho co ma jeho predmet spolocne s umenim ;) boze, nejdem ti vyvracat tvoje nazory, ty proste na niektore veci musis vyrast a pozriet sa z dialky 🙂)) my same boli takinisti 🙂))) preco toto a preco hento... na co toto.... vydavat sa len v rifliach, teniskach (ak vobec), ucit sa doma a pod. Povie ti to tak... ako umelec do skoly chodit nemusis... ved rovno zacn tvorig... na co tam chodis ked to nptrebujes? samovzdelavaj sa... brigaduj... tvor, predavaj, zarabaj. Nikto nikoho do skoly chodit nenuti mimo povinu skolsku dochadzku. Hadam si si nemyslela ze na umeleckej skole budes iba sediet, snivat a kreslit?
No na výške teda len snívať a tvoriť budem otom to je konceptuálne umenie 🙂 tam vzdelaného gymnazistu nezoberú na základe perfektného prospechu.Nemáš nápady? Dovidenia tam sú dvere 🙂 Jediné čo sa tam učí je prípravný ateliér ten je zameraný tak na prax a minimum teórie len na základy čo kde ako prečo.Nič viac.Vieš keby to bolo také jednoduché ako to prezentuješ nikto ťa nenúti žiaľ.Na vysokú školu ma bez maturitného vysvedčenia nezoberú.Ale absolútne ich nezaujíjma čo som mala z matematiky alebo z biológie.🙂 Asi vás to všetkých tak bavilo mať na svojej škole všetko.Ale my to nepotrebujeme šikovný človek sa zaobíde aj bez toho aby mal mozog ako enyklopédiu.Premňa je dôležitejšie štastie a to ako sa uživím nie to čo si o mne myslia ostatní.Nevieš kvadratické rovnice si hlúpa.No niekto ich vie a aj tak robí v tescu pretože nemá ambície veď mám papier tak chcem aj taký plat.O tom to nieje aj človek so základným vzdelaním môže spraviť dieru do sveta.Stále sa bude ospevovať musíš mať vzdelanie a rozhľad.No len škoda,že ľudia čo to rozprávajú len rozprávajú neučinili nič.A plačú ako sa majú zle.Ja sa na vysokú neskutočne teším konečne škola kde prezentujem seba nie učiteľov.A nejaké bludy ktoré mi netreba.Vlastne človeku treba len jesť a spať.Môj názor je čím menej viem tým som šťastnejším človekom.Nemusím sa zaoberať kedy ma zabije meteorit.Nesledujem to pretože sa nechcem zaoberať samými problémami.Život je o niečom inom.Nie o strese,depresii alebo dokazovaní si kto má viacej skúseností.Môj názor 🙂 sa nezmení ani keďˇmožno raz budem mať deti.Nezmenil sa za 10 rokov.A nemyslím si,že sa vôbec niekedy zmení.Ja nejdem na výšku kvôli papieru a žobračeniu o plat 🙂 idem sa tam tak ako hovoríš,samovzedelávať 🙂 +ako študent na výške máš viacero výhod 🙂
Papier s titulom Mgr.art je len taký bonus 🙂a sama sa chystám učiť ale štýlom dekanov na Vš 🙂 na umeleckej fakulte.Konzultácie a podobne.Nie diktatúra.Takto to sprav tak to bude.Ved to potom už ani nieje moje štúdium.
@luciaminarechova príspevok z 19.41" súhlas. Ja ale vás učiteľov podporujem v štrajku aj kvôli (možno najmä) tomu, že nie že nič nie zmeníte. Ja verím, že sa vám osnovy zmeniť podarí.
miri a kto sa tu bavil, ze naco su komu jazyky? ved jazyk aspon jeden iny ako rodny je potrebne vediet
uz aj moja 13 rocna vie dva, velmi obstojne a syn zatial jeden, hoc nie je nadany nan, ale uci sa
lebo snad v sr neostanu, sa to tu dobre sype
pytam sa preto, lebo som si nevsimla, zeby tu niekto nieco take povedal
Poznám aspoň 2 prípady kde učiteľ žiakov naučil motivoval ich.Hodiny boli zaújmavé 🙂) ale nie načo tu mať schopných.Treba ich vyhodiť.A nahradiť človekom ktorý namiesto 1 hodiny zapíše študentke 8 🙂 alebo si púšťa politické výroky na hodine.Namiesto toho aby sa venoval študentom ktorích potom ohodnotí tým,že neboli konzultovať na hodine 🙂)
@lucia_9 o akej vyske hovoris prosim ta konkretne, najdem ti aj vzdelaneho gymnazistu ktoreho tam vzali, to ze je niekto vzdelani neznamena ze nema umelecke vlohy 🙂)) samozrejme ze ta bez maturitneho vysvedcenia na vysku nevezmu... niektori chapu preco, ja napr. tak ze je to vizitka toho ze sa dokaze ten clovek aj nieco naucit a neprijmu teda hocikoho, vysoka skola je nadstavba vzdelania a nie leharo, ale to uvidis ked tam raz budes... a prepac, prehlad treba, ci to ty povazujes sa dolezite je ina vec, detailne osnovy jednotlivych predmetov su druha vec, ale v tej triede sedi 20+ ludi a niektoremu. sa to predsa len moze zist ;) Poznam ludi s tvojim nazorom co skoncilo s holym zadkom aj takych co nie... nemyslim si teda, ze je to vec toho co sa neucili/nenaucili ale je to o tom co kto robil pre dosiahnutie svojho ciela v praxi a nie len snivanim... Vela ludi sa bohuzial k realizacii nedostane, ani len nevie ako... a mozno ti dopadnu, tak ze s titulmi skoncia niekde uplne inde... Nejdem to tu rozoberat tato tema je o inom myslim 🙂)) ja ti prajem vela stastia, hlavne aby si nakoniec nemusela vykladat v tescu ;) ( teda nic proti tym co to robia, pre mna su to potrebni ludia🙂 )
Akadémia umení odbor intermédiá 🙂 ja som mala tú možnosť zistiť si ako to na takej výške funguje 🙂 mám priamy kontakt s človekom ktorí tam študoval 🙂 nie každá výška je leháro ani táto nie 🙂 ale premňa to odpočinok bude 🙂 učiť sa čo ma baví 🙂 to nieje drina to je premňa zábava 🙂 J nikomu neberiem nič.Nech sa každí učí to čo chce 🙂 ale prístup musíš to vedieť aj ty lebo to vie on sa mi nepáči 🙂.Gymnazista môže mať umelecké vlohy ale veľa z nich je sklamaných pretože sa neprihliada na ich známky alebo na vedomosti o to tam proste nejde 🙂 zanedlho na tej výške budem 🙂 viem ako to tam funguje 🙂 hocikto sa tam nedostane keď´si myslí dačo spravím a zoberú má 🙂 to dačo musí aj za niečo stáť.Ide o obhajobu práce.Preto sa mi to páči.Teraz na strednej to máme tak.Alebo sa ťa spýtam.Ako by sa ti páčilo keby si pri plagáte strávila celú noc vystihla jeho podstatu a zrazu príde niekto a vrhne ti tam svoje nápady celé to pokazí zničí tvoju prácu a chce aby to bolo prezentované pod tvojim menom?Mne sa to nepáči,že mi niekto zasahuje do mojej tvorby nech si to ohodnotí ako chce 🙂 ale študentom som ja.A o tom je tá výška 🙂 obhajoba prác.Mojich prác nie prác niekoho iného a áno máš pravdu niekomu sa možno tie predmety zídu moja spolužiačka došla k nám z gymnázia ešte stále nepochopila,že ich známky nezaujímajú.Učí sa priam až biflí ale čo z toho keďˇchce ísť na dizajn a nič z toho čo potrebuje na vykonanie skúšky ju škola nenaučí.Spolužiačke povedali v prahe,že to portfólio čo má môže zahodiť.Dosť smutné 4 roky práce.Za 4 roky nás nikto nepripravil na skúšky.
A čo sa týka toho tesca 🙂 myslela som tým ľudí ktorí hučali do každého,že sa majú učiť a ich ambície sa ďalej neposunuli.Prácu pokladníka si vážim sama som ju robila.A nikdy viac!
Ja som už písala,že tam som a,že sa ajtak neučím čo mám.🙂 Je to tam napísané čierne na bielom.
Neviem prečo ste si všetci zobrali do hlavy,že nemôžete byť sami sebe pánom 🙂 kto chce hľadá spôsob kto nie hľadá dôvod.Ja to mám dennodenne pred očami,že si človek môže robiť to čo ho baví.Stačilo chcieť.🙂
@lucia_9 No nič v zlom, ale ťažko sa po tebe lúšti, píšeš piate cez deviate. 🙂 Myslím, že chápem, o čo ti ide, no... Budem sa opakovať, si mladá, idealistka, také sú aj tvoje názory. Nevravím, že sú zlé, nesprávne, iba nezrelé. Čas ti ukáže, že nie je všetko tak, ako chceme my, že snívať je síce pekné, ale lepšie je žiť v realite. Čo ak si mnohé veci z tých, o ktorých píšeš, že sa dejú okolo teba, len zle vysvetľuješ? Ale to je už úplne na inú tému... 🙂
@lucia_9 Joj, už dosť, prosím! 🙂
🙂 tu vždy budú rozdiely o veku 🙂 ale tak poznám osôbku ktorá zanedlho bude pracovať pre google 🙂 takže neviem či je to o snoch alebo o slovenskej lenivosti niečo so sebou robiť 🙂 ja si vždy rada vypočujem názor starších ale určite neostanem priklincovaná a ufňukaná,že nieje robota nie sú peniaze.Mňa toto nebaví tá sebaľútosť dnes mám málo zajtra môžem mať viac.Tak neviem či splietam v škole ma tak učili.Ja tiež veľa krát nerozumiem niektorím diskusiám keď vidím ako dospelá žena nepozná vlastné telo a hľadá odpovede tu.Ja som len reagovala na túto diskusia.Pretože som ešte nemala šancu učitľom vyjadriť vďaku a poukázať nato,že v školstve je chaos.A na druhú stranu 🙂 to,že som mladá a,že niekto si prežil viac je skúsenejší budem počúvať celý život 🙂 ale tak povedzme si pravdu niekto začal žiť v 30tke niekto sa naučil žiť v 20tke.Možno som mladá ale neznamená to,že som si ničím neprešla.Vaša mladosť asi vyzerala takto-škola,super život,zábava,kamaráti.Niekto musel dospieť skôr a možno preto veľa ľudí nevidí prioritu v škole.
A čo sa týka chaosu v mojich vetách 🙂 sú zrozumiteľné ale nato škola nestačí.Neviem ako určitá skupina môže niečo pochopiť a ďalšia nato potrebuje legendu.Nepíšem v odstavcoch.Ide mi len o zmenu v školstve aby tam bol poriadok a aby aj slovo študenta sa bralo do úvahy.Dala som tu už link raz výroky ľudí ktorí dokončili školu škoda,že každí tu na slovensku sa tvarí,že sme najinteligentnejšia republika.Ale názori študentov ktorí polovicu vecí vživote neuvyužili alebo až na výške tak tie už nikoho nezaújmajú.Keby som tu mala opísať všetky skúseností až od základky tak skončím na vianoce.A pozitívne teda neboli.
Ja končím 🙂 lebo vidím,že ste tu všetci zaslepení.Treba vedieť všetko ale nič poriadne.Môj názor.Zmeňte si čo chcete 🙂 možno práve preto nebudem mať deti aby som ich nemusela nútiť sa učiť čo im netreba.
@lucia_9 Škoda, že trochu nepopracuješ na svojej slovenčine. Tvoje príspevky sú plné gramatických chýb, ktoré sú neakceptovateľné už na základnej škole. Súhlasím s tebou v časti príspevkov ako matka i ako bývalá pedagogička. Ale na druhej strane plácaš naivné reči, ktoré síce znejú krásne populisticky, ale stále sú to len reči "krčmového" typu. Naozaj mnohé človek musí pochopiť až plynutím života a mnohí nepochopia nikdy. Ale sama si písala, že si občas rada i za nevedomosť. Ono nie každému to však k životu stačí. Veľa šťastia na vysokej škole, tajne však dúfam, že nebude presne taká, ako si nám ju tu popísala.
Prepáčte 🙂 ale keď vás baví učiť sa od rána do večera 100 strán nech sa vám páči.Bola by som rada ak by umelecké školy neboli podceňované učia tam vzdelaní ľudia z česka kde je úroveň škôl oveľa lepšia.A majú 3 stupeň štúdia.Ja neviem čo už mám k tomu napísať 🙂 vám sa život dodrbal niekto vám niečo nehodil pod nohy tak teraz sa každí bude ľutovať.Typickí slováci kto chce dotiahne to ďalej .Nehodlám popracovať na slovenčine kedže ňou nehodlám v budúcnosti vôbec rozprávať.A nehodlám ju ani nejak presadzovať kedže ja sa za túto krajinu hanbím a je mi ľúto,že nemáte vyššie ambície ako tu otročiť.Trošku pozitivity do toho života.Z každej strany len to sa nedá.Tu sú malé platy.Tak netreba sedieť na zadku plánovať deti za každú cenu a potom plakať.Ja si nežijem v rozprávke ja na sebe makám a nikto z vás tu gramatiku poriadne nevie.Ak by som chcela naučím sa ju od človeka ktorý ju ovláda perfektne a ajtak robí úplne niečo iné než má vyštudované.Nechápem čo ste všetci takí negatívny...som mladá a preto mám viacej možností ako vy lebo nedudrem čo sa nedá.A škola nemá byť o bifľovaní ale o praxi s teóriou vás ani do pokladne nezoberú.A je to perfektná škola 🙂 o tom je výška a robení nie o kecaní a papieroch.Preto polovica absolventov maká v sklade lebo nemajú žiadnu prax.Ja už mám prácu istú.🙂 a dobre platenú.
Ja už naozaj nereagujem nanič 🙂 som mladá 🙂 oháňať sa gramatikou je na bode primitivizmu keď už človek nemá argumenty nemá sa čím pochváliť tak sa pochváli tým čo nikoho nezaujíma chlebík lacnejší nebude ak viete slovenčinu.A určite nemienim plakať za 6 rokov,že nemám prácu práca je peniaze sú.Len treba byť šikovný nie zbiflený🙂 A výhovorky som staršia viem toho viac.Tak neviem kde to potom som ak 18 ročný človek vie zarobiť viac na strednej než niekto kto..ách vie slovenčinu 🙂)) Tak mi nehovorte,že sa nič nedá.Keď to vidím každý deň vzdelanie je len papier.Skúsenosti neskúsenosti 🙂 život je najlepšia škola a preto sa treba posúvať ďalej nie stagnovať.
Ved preto sa tu už len budem zabávať asi 🙂 muž môj mal pravdu 🙂 trošku obmedzený ľudia tu sú.Ako to nazvať zakomplexované ženy na materskej.Mamičky nebehajú po nete ale majú sa starať o deti a vedieť sa postarať nie pýtať si rady na internete.Hrdé matky ktoré nepoznajú vlastne telo vlastné deti a vedia sa tu len hašteriť.Alebo sa spýtať hovadinu v 36tke a to po styku môžem byť tehotná?...a že mamičky.Nezrelé ženy podľa mňa.A čítaj poriadne áno? 🙂 budem mať prácu.Nemusíš hneď závidieť.Takú istú možnosť máš aj ty a nechápem prečo reagujú vždy ženy ktoré vytočí obyčajný príspevok 🙂 inteligentná sa zdrží komentáru alebo aspoň nevyzneje ako závistlivec.Ak si mamička tak utekaj ku dieťatu alebo sa oboznamuj čo sa v škole naučilo.A ak sa ti nepáčia moje názori tak prosím ťa nereaguj 🙂 nikto ťa oto neprosil nechcem ti ničiť náladu.

@bmuller Presne. Stále niečo chceme, štrajkujeme, nespokojní sme, nikoho nechápeme, vyvyšujeme sa atď.