Strava v škole, škôlke - pobúrenie

malena
13. mar 2014

Ahojte, potrebovala by som poradiť ohľadom nielen mojej nespokojnosti so stravou v škole a tiež v škôlke. Sme nespokojní ohľadom kvality, polievky sú bledé, bez chuti, taká voda, druhé jedlo takisto....v piatok bývajú buchty, avšak očividne vedúca jedálne a spol šetria, lebo sa detí v škôlke pýtajú koľko chcú buchiet, oni chúdatka po polievke, ktorú do nich nanútili, si dajú už iba jednu no a ostatné si nechá mafia v kuchyni.
Mamičky na rodičovskom sa ozvali, že ak deti nezjedia buchty a majú nárok na 3 kusy, tak ostatné by im mohli dať do desiatničkov a dať do skrinky.
U nás na dedine má škola a škôlka jednu kuchyňu, ktorá fungovala v škôlke, najprv deti zo ZŠ chodili do školky, kde sa stravovali, ale bolo to dosť náročné organizačne a z iných dôvodov sa rodičia šťažovali, a tak sa obed začal prevážať do školy, kde jedáleň je a tam sa teraz vydúvajú obedy.
Dnes som sa počula opäť veľké sťažnosti učiteliek a tiež vydavajúcej stravu v ZŠ, že jej nedávajú dostatočné množstve, a niekedy jej to ledva vyjde, a minule dokonca jednej žiačke musela dať o 1 buchtu menej, lebo jej z kuchyne MŠ neposlali ako bolo treba.
Všeobecne sa vie, že vedúca kuchyne a 2 zamestnankyne kuchyne si toho veľa nosia domov a takto klamu deti, som z toho pobúrená a rozmýšlam nad petíciou, či šťažnosťou na úradoch, atd.
Rada by som vedela, či máte niekto podobnú skúsenosť, alebo poznala vaše názory, čo by ste robili vy ?

monicm
13. mar 2014

ja osobne by som zašla za tým,kto má stravovanie pod palcom.najlepšie sa spojiť viac mamičiek a normálne sa ísť ustne a potom kľudne aj písomne sťažovať.máte to trochu komplikované,nakoľok sa nevarí priamo v škôlke. u nás by som to riešila najskôr s učiteľkami a potom išla za vedúcou jedálne,u vás proste za tým,kto je za to zodpovedný.toto nie je v poriadku.ak budete mlčať,budú to robiť aj dalej,treba sa ozvať a to riadne nahlas,ale s pokojom,aspoň zo začiatku

stanislavao
13. mar 2014

@malena ja osobne by som ro riesila s riaditelom skoly, so zriadovatelom a ak by sa to neupravilo, tak im tam treba poslat kontrolu. u nas nastastie varia dobre. obcas sa sice stane, ze sa im to nepodari a minule deti dostali polievku strukovinovu, kde ta strukovina bola nedovarena, ale inak je to u nas ok. ale tiez sa strava prebera na kazdom zrps urcite to treba risit, lebo takto vas okradaju a to sa nesmie.

janap76
13. mar 2014

@malena prosím ťa napíš mi do IP odkiaľ si 🙂

darina1952
13. mar 2014

@malena určite treba "zmobilizovať" rodičov detí zo škôlky - najlepšie požiadať riaditeľku škôlky aby zvolala rodičovské združenie a tam aby sa táto záležitosť riešila za prítomnosti vedúcej kuchyne - ktorá je za kuchyňu zodpovedná... ak nepochodíte, tak potom treba ísť so sťažnosťou k zriaďovateľovi Školskej jedálne.
Držím palce 😉

jajka71
13. mar 2014

tak ja by som urcite neriesila sama a na vlastnu past, z vlastnej skusenosti viem, ze individualna staznost sa rada zmatie pod koberec, su dve moznosti, zmobilizovat rodicov deti z MS a ZS, vydavajuce pracovnicky ZS a kontaktovat media, alebo kontaktovat zriadovatela, ked nezjedna napravu, tak to rieist na vyssich miestach, aby sa to urgentne riesilo, lebo predpisy na stravovanie deti v skolskych a predskolskych zariadeniach su jasne a ked sa nedodrziavaju, treba zjednat napravu,
je zrejme, ked to spomenies mamickam a ostatnym budu sa okunat a nebudu chciet do toho ist, aby "na nich nebolo zle", ak ide o obec, je tam takmer kazdy s kazdym nejako pribuzensky alebo inak previazany ale pre dobro deti a aj kvoli tomu, aby ste dostali to, zaco maju od vas a od zriadovatela zaplatene VY (nie pribuzni kuchariek!!!!), by to bolo potrebne riesit

brnka
13. mar 2014

ano, treba to riesit, ved strava v skolskych zariadeniach nie je lacna..... skus oslovit aj zastupcov rodicov v skole a skolke.

lubenka01
13. mar 2014

napíš mi do IP na ktorej škole sa to stáva. Dakujem

stano4000
13. mar 2014

treba ist za zriadovatelom, cize za obcou a oznamit pochybenia... ale takto je to slovo proti slovu... treba poskytnut fotodokumentaciu o realnych davkach v kuchyni

malena
autor
13. mar 2014

Ďakujem vám dievčatá za vaše názory a rady, veľmi si to vážim,....čo sa týka rodičov, tak musím povedať, že väčšina o tom vie a že sa tiež vzbúrili, riešilo sa to na zasadaní obecného úradu a rodičia školákov si presadili, že deti zo ZŠ nemusia chodiť do materskej škôlky na obedy, ale že im to budú prevážať do školy a tam im to bude pani školníčka servírovať v miestnej jedálni.
Viem, tiež že sa tiež sťažovali aj na nedostatočné porcie, ale očividne tamtú mafiu to nijak nevystrašilo.
Kamarátka má dcérku v škôlke, ked majú v piatok koláče, nárok majú na 3 kúsky, ona však nezje ani jednu, ale ledva jednu, keďže predtým jedla polievku aj s chlebíkom, tak potom deti nevládzu zjesť všetky 3 kúsky.
Spýtala sa účiteliek na rodičovskom, či by im tie zostávajúce kúsky nezabalili domov, do desiatníčka napríklad.
Odpoveď bola, že nie lebo....bla...bla ... Pritom moja malá je už na ZŠ a tam tá pani školníčka čo vydáva obedy, im tie koláče zabalí do diesiatnička, a doma to potom spapá.
Myslite, že by to takto mohli robiť aj deťom v škôlke ?

asimon
13. mar 2014

@malena nam ked deti nespapali v skolke buchty, kolace...nasla som ich pekne v servitku v skrinke...to iste je uz aj teraz v skole...ja mam zase dceru srandistku v opacnom zmysle ked maju k obedu ovocie,tak moja si ho ani za nic nechcela dlho vziat a to ju kucharky prehovarali...ze my mame doma ovocia dost netreba im vravela :D...tak mi to kucharka vravela a uz si aj zoberie dcerka ovocie ;)...
Ale spät k teme...to tam mate ozaj mafiu...urcite by som nieco robila...pocula som uz rozne staznosti na stravu, nastastie osobne som sa s tym nestretla...u nas varili a varia vzdy tak,ze dcera si nevie vynachvalit, polievky priam miluje...a ked ma mat 3 osuchy dostane 3 aj ked zje len jeden a to ju kucharky poznaju, ze je slaby jedak ale nedovolili by si nedat porciu podla normy...

koniarova
13. mar 2014

@malena Neviem, myslím, že sa to tak nemá robiť. Nemôžu skladovať potraviny, keď na to nemajú priestory a podmienky.

katusskaa
13. mar 2014

vramci rady rodicov vedia fungovat rozne komisie, aj revizna, myslim ze vramci nej by sa mohlo skontrolovat hospodarenie v jedalni

luciahromadkova
13. mar 2014

@malena ak mate pochybnosti je potrebne podat staznost na regionalny urad verejneho zdravotnictva alebo na aj na SOI, velkost porcii a pod. Taktiež by bolo vhodne riesit to najskor s veducou SJ, ak nie zriadovatel Vám nepomože lebo v tejto veci nema kompetencie, tiež musi zo zakona a vyhlasky to riesit cez hygienu....
co sa tyka balenia jedla, zavisi to od prevadzkoveho poriadku zariadenia skolskeho stravovania, tam by to mohlo byt upravene, ale ak na to nie su podmienky, kucharky toto robit nesmu... /napr. ak chyba vydajne okienko/, Tiez co s jedlom, kde sa to odlozi...., jedlo rozhodne nepatri dietatu do skrinky v satni ked dieta spi a ide domov az popoludni...- to nesplna pravidla hygieny, jedlo musi byt ulozene hygienicky vyhovujucim sposobom..../
takze ak sa chcete stazovat mozete, ale nie vsetky poziadavky, ktoré tu uvádzate sú oprávnené a v súlade s hygienou, pravidlami HACCP, najskor vam odporucam prestudovat si tieto podmienky, legislativu a potom sa dozadovat svojich prav.

emkanelka
13. mar 2014

V našej škôlke deťom buchty zabalia do sáčku, ale vždy upozorňujú rodičov aby to schovali, lebo sa nesmie jedlo vynášať z jedálne. Asi majú taký zákon alebo čo.

malena
autor
14. mar 2014

legislatíva, jasné, ...u nás na Slovensku vie byť hrozná byrokracia a legislatíva sa tvorí bez ľudského pohľadu na vec, lebo si nemyslím, že ked po obede dieťaťu zabalia dva koláče do servítky alebo do desiatničku, nechápem, aká strašná hygiena sa poruší. skôr si myslím, že horšie je keď v triede málo vetrajú a je tam vydýchaný vzduch, podľa mňa by mala byť vetračka v tomtom období stále otvorená..

luciahromadkova
14. mar 2014

@malena áno suhlasím, že legislatíva vie byť byrokratická......, ale musí sa dodržiavať a čo sa týka vetrania máte pravdu, akurát nesmie byť v triede, spálni a v priestoroch MŠ prievan. My v MŠ vetráme vždy intenzívne ak nie sú v miestnosti deti, teda prichádzajú do vyvetranej miestnosti- triedy, spálne a ked odchádzame do jedálne intenzívne vetráme, aj ked ideme von a tiez spálnu vtedy ak sú deti v čase obeda v jedálni. Ale tiež by to malo byť upravené v Prevádzkovom poriadku materskej školy.

srr
2. mar 2017

@malena tema bola sice davno ale chcela by som sa k tomu vyjadrit pracujem ako kucharka v skole , v skolke na dedine a este pre dochodcov určite odsudzujem vase kucharky ked ste ich videli že si jedlo beru domov ja som si brala jedlo len vtedy ked som si nestihla zjest svoj obed alebo som nebola hladna ale co sa tyka buchiet to že to niekto dava domov je to jeho vec stalo sa to aj u mna ked dieta odchadzalo zo skoly a prisli rodičia po obed ale do sriniek by to v ziadnom pripade namali davat je to nehygienicke a co sa tyka jedalni v skolach mame to strasne prisne jedla sa uz 3 hodiny po uvareni nesmu podavat takze to k tomu a verte tomu že toho jedla sa nezvysuje az tak ako si niekto mysli my mame urcene este aj mnozstvo odpadu ktore mozme vyprodukovat ja len ktomu tolko som chcela ....