Chodili ste niekto na strednú zdravotnú školu?

rozalia89
6. sep 2019

Ahojte, za chvíľu budeme riešiť strednú školu. Chodí niektorej mamičke alebo chodila samotná mamička na strednú zdravotnú školu v Nitre?
Dcéru zatiaľ odbor zdravotná sestra najviac a najdlhšie oslovila

hettinka
6. sep 2019

Zo strednej zdravotnej školy nevyjde ako zdravotná sestra. Bude len sanitarka, môže tak podlahy (a možno starších ľudí) umývať. Ak chce byt zdravotná sestra, jednoznačne smer gymnázium, maturita z bio a che a potom vysoká škola.

arriane
6. sep 2019

Moze ist aj na strednu zdravotnicku skolu ale skonci ako zdravotnicky asistent / po novom prakticka sestra (ma vsak ine kompetencie ako sestra s vs vzdelanim, v podstate by mala pomahat sestre, v praxi sa to vsak casto nedodrziava a ako napisala kocka vyssie, bude robit ,,sanitarsku,, pracu). Aspon ziska prehlad pocas studia, ci ju tato praca bude naplnat. (sluzby, sviatky v praci, chori ludia,...) Pokial studium nenaplni jej ocakavania, stale moze prestupit na inu strednu skolu. A ak nadalej bude chciet byt sestrou, potom bude musiet pokracovat na vs odbor osetrovatelstvo (bc.).

rozalia89
autor
6. sep 2019

@hettinka
@arriane a čo tak zdravotná sestra u lekára v ordinacii, to by nemohla robiť?

hettinka
6. sep 2019

@rozalia89 tak tam je celkom problém sa dostať. Najskôr zvycajne treba odrobiť roky na oddeleniach.

evkamotka
6. sep 2019

@rozalia89 v ambulancii je to neznadejne vychytane "tetuskami" co uz maju kontakty alebo mamickami co maju deti - aby nerobili na smeny a po vikendoch... To su teple miestocka. So strednou zdravotnou hura dezinfikovat po nociach a sviatkoch postele ako zdrav asistent. Sestra je az ako bc. z vysokej. Je to pekna pomahajuca profesia ale bez zdravotnej vysky (odbor osetrovatelstvo) sa odsudi na tazky zivot za hrozny plat

trnavacka
6. sep 2019

@evkamotka to zase nie je vždy tak. Nie vždy je práca v ambulancii výhra. Na oddelení sa dá prehodiť služba a niečo si súkromné vybaviť, v ambulancii je to problém.
Čo poznám osobne:
- kocka skončila zdr. asistenta a bez známosti nastúpila ako sestra k očnej lekárke
- druha tiež asistent, nadstavba Ružomberok, robí dentálnu hygienu
- chalan masér (nechcel gympel z istých dôvodov), dnes robí neurochirurgiu

rozalia89
autor
7. sep 2019

@hettinka
@evkamotka
@trnavacka vďaka za info, takze ist ja strednú ako praktická sestra a potom osatrovarelstvo aspoň na BC?

vendulka80
7. sep 2019

@rozalia89 alebo po maturite ist na nadstavbu ako diplomovaný všeobecná sestra. Len tiez sa to študuje 3 roky len za ten cas by mala aspon bc titul niekde na výške. To len pre pripad, ze by sa zase nieco v tej úžasnej legislatíve zmenilo a uz ani diplomovana sestra by nepostacovala. Ale za mna... skúste si to s tou zdravotnou rozmyslieť. To, ze je to kvazi pekne povolanie v reálnom živote absolutne nestačí a staci si prečítať ako su prepierani ci uz lekári alebo sestry v médiách za hocico. A obuje sa do nich posledný chudak z ulice. Aby dcéra nebola po ukončení skoly sklamaná.

hettinka
7. sep 2019

@rozalia89 nie, ist na gymnázium a potom na VS. Na zdravotnej nikdy nebude mat takú úroveň bio a che. Prijímačky sú ťažké, ak pôjde na zdravotnú SŠ, rataj s platením doučovaní.

hettinka
7. sep 2019

@vendulka80 diplomovana sestra má nižšší plat a aj tak si časom mnohé robia VS, aby sa nikam posunuli.

vendulka80
7. sep 2019

No ak mozem povedat za seba tak v štátnych nemocniciach je plat rovnaký podla tabuľky pre všetkých. U nas nie je rozdiel, ci je diplomovana alebo VS. Gymnazialna biológia nie je potrebná na VS osetrovatelstva nakolko tam sa dáva doraz na uplne ine veci. O chémii ani nevravím. Ja mam 4 roky zdravotnej, skoncila som este ako klasická sestra. Potom 3 roky diplomovana, dalších 5 rokov vysokej skoly a 2 roky špecializácie. A plat mam vyšší len vdaka tej specializacii a vdaka tomu, ze robim na anestéze a ťaháme 24 hodinové služby. Ine vzdelanie sa mi žiaľ nepočíta. Ak by bolo dievca šikovne, mozno by bolo lepsie ist na gympel a na medicínu a nestrácat cas osetrovatelstvom lebo uprimne, vzdy bude len sestra.

hettinka
7. sep 2019

@vendulka80 ja mám 3 kamarátky zdravotné sestry a všetky tri to vzdali, dorobili si VS a robia niečo iné. Robota otrasná, stále služby, žiadny čas pre osobný život, rodinu...

vendulka80
7. sep 2019

@hettinka presne tak... a bohuzial nie su jedine. Pomaly vsetko ide na úkor povolania a potom vznikne nejaka fcb skupina a poďme do nich. Staci, ze sa neusmejes a uz si necitlivá zruda a treba napísať skusenost na fcb. A zvyšných x múdrych to s radosťou olajkuje. A o problémoch v rezorte ani nehovorim. Neskutocna byrokracia na úkor pacienta. Lebo v tomto state sa zdravotníctvu a školstvu rozumie kazdy. Hlavne taky, co nebol schopný dorobit ani maturitu.

petkastopjakova
7. sep 2019

Ja mám zdravotnú školu ,nie je pravda že ostane ako sanitarka , sprostosť !
Ja pracujem ako sestrička v jednom zariadení a robím si sesterskú prácu.
Môže pracovať kľudne aj na ordinacii u lekára ,je milión ponúk a lekári v ordináciách si vyžadujú väčšinou len strednú školu , pretože na takú prácu v ordinacii jej stredná škola stačí.

gabi000
30. okt 2019

@vendulka80 dobrý večer, mozem vediet prosím Vás koľko je nástupny plat sestry s priplatkami v čistom? od januara im zvysili, viem tolko, dakujem pekne

era777
30. okt 2019

@rozalia89 odporucam, inu strednu ako SZS , a ked ju to neprejde , tak radsej potom na VS ... Lebo podla zakona je sestra ta co ma min. 1st.VS ... Zo szs uz roky nevychadzaju sestry 😉 a aj toho asistenta, co teraz zmenili na prakticku sestru, len nazov je v Strasburgu na sude, a nepotrva dlho, kedy sa to da na pravu mieru 😉 hlavne, ze zmenili nazov , a rodicia si myslia, ze ich deti skoncia ako sestry SZS a prihlasia ich.... je to len odrb na ludi... Lebo prakticka sestra je oficialne v zahranici sestra s VS vzdelanim Mgr+ urcity pocet rokov praxe ...ale na SK je to kocurkovo a ludia skocia na vsetko 😁

era777
30. okt 2019

A treba povedat, ze ak niekto chce usetrit, tak si vezme aj prakticku sestru, ale druha vec je co je a co uz nieje v sulade zo zakonom 😉 ja mam 2x SZS aj VS a teda ... Keby este raz sa mam rozhodnut tak si urobim strednu inu, a ak by ma tahalo tak potom urobit bc.osetrovatelstvo ... Takto bude mat stale moznost robit aj nieco ine ako v zdravotnictve ak bude mat maturu z inej skoly ... Ked sa jej zdravotnictvo uz nebude pacit ... Ja by som teda svoju dceru nedala za prakticku sestru ...

vendulka80
31. okt 2019

No neviem odpovedať presne lebo uz som 2 roky na md ale plat sa riadi tabuľkami, tie by mali byt na stránke komory sestier alebo ministerstva. Pred tymi cca 2 rokmi mali dievcata, ktore nastúpili bez praxe ako hotové sestry cize bc, mgr. alebo diplomovane cca 700 EUR v čistom. Samozrejme to závisí od príplatkov, v niektorých nemocniciach neakceptujú osobne, rizikové atd. Plat potom stúpa s rokmi praxe a samozrejme aj vdaka špecializácii.@gabi000

sally19
20. sep 2020

@hettinka blbosť

matqa411211
20. sep 2020

@hettina neviem naco ju tlacis do gympla, ak chce ist na szs je to asi preto lebo ju zaujima telo a vsetko okolo toho, na gympli by sa drvila vsetkeho a vela a na zdravotnej by sa drvila aspon to co by ju zaujimalo, a zo szs bezne chodia na vs, vpodstate je jedno aka stredna ak sa nauci na prijimacky, ano na gympli je ovela lepsia chemia ale ist na gympel len kvoli chemii? Blbost. Ak chce byt sestra nech ide na zdravotku, viac si to tam uzije, anatomia, patologia, prrventivne lekarstvo a ine zaujimave predmety tam su, nauci sa pichat atd, aj ked to mozno nebude robit moze ist na vs uz s poznatkami nejakymi zo szs a zazije aspon nemocnicne prostredie

naattalie
20. sep 2020

@rozalia89 ahoj to co ti napisala hetinka je z casti volovina. Ano po szs bude len asistentka co je nieco medzi sestrou a sanitarom cize to vyssie vzdelanie je potrebne. Ale zbytocne ti pojde baba na gympel drilovat fyziku a chemiu to je hlupost storocia jedna riadna sestricka ma ovladat anatomiu a farmakologiu a nie maturovat z chemie a matiky. Cize ak ju chces nachystat na bakalara tak jednoznacne nech ide na szs. Pochyti zaklady a lahsie sa jej bude ucit na bc. Na vyske si nas rozdelili na zdravotakov a nezdravotakov. Ti co prisli z gympla boli za telata. Co na tom ze vedeli chemiu ked riadne nevedeli ako vyzera a ako sa drzi striekacka.

lucina1100
18. feb 2022

@petkastopjakova Ahoj Petka, mozems a opytat? ty mas externu skolu Prakticka sestra? lebo ja by som chcela ist´na prakticku sestru, a nam hovorili ze v 2 rokoch mame 4 roky normalne je to stredna skola s maturitou. A napln prace, vsetku administrativu zevraj mozeme vykonavat, robit normalne u obvodneho lekara, alebo ktoreho kolvek lekara v nemocnici ako sestra, brat krv a vsetky ukone spojene s tymto, len asi infuzie nie podavat, ale v ambulancii robit vsetku robotu riadnej sestry nie? lebo teraz je strasne vela sukromnych klinik vseliakych a oni chcu iba sestru skolu aby mali zdrvotnu, ako napriklad aj recepcna vo velkej sukromnej zubnej ambulancii, aj tam vyzaduju len zdravotnu skolu. prosim napis mi viac ci dobre hovorim.