Synovi sa smejú kvôli našej výchove
Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?
@ckatka mam rovnaky nazor. tiez nemame telku. Iba obrazovku a filmy stahujeme na disk. Telka je dobra hlupost pre menej ineteligentnych ludi 😀 najviac ma vie vytocit ked idem rodine na navstevu a tam pustena telka a čučia do toho ako telce aj pocas rozhovoru . fuj az zimomriavky mam ked pocuvam co bolo v akom serialy a co ten a ten spravil povedal , omg 😀
@miladka333 Tak toto je extrem, co robite. Pises "Televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné " Toto je tiez velmi divny nazor, v telke mozte pozerat aj dokumenty, vyborne filmy, sutaze, komedie, rozpravky, ale ked tam davaju krvave braky, tak preco potom to pozerate vy?? Tak ved potom telku vyhodte, s takym pristupom si vychovate exotov a nie ludi s moralkou... A btw. ja televizor uz pol roka nemam..
Mám kamarátky, ktorých životy sú smutné aj vďaka tomu, že z nich rodičia robili svojimi zákazmi v detstve outsiderov. V dospelosti chceli dobehnúť všetko zakázané a dopadlo to veľmi zle ☹
Na jednej strane obdivujem, že nenecháte deti vysedávať pred TV, ale radšej ich vezmete von, no zase netreba byť na nich až tak "prísny".. ako tu už bolo písané, hodinka - dve či už pri PC alebo TV z nich psychopatov neurobia. Nemusíte deťom dať hrať strielačky -to by som asi ani ja synovi nedala - ale je kopec skvelých, logických a strategických hier - stavanie miest, železníc, atd atd ... kde si dieťa cibrí rozum, logiku, predstavivosť 😉
Sú dve riešenia a ty to vies.. bud ho date do kolektivu detí podobne zameranych rodicov, alebo pripustite viac tej našej "skazenej" kultúry. Ak budete sediet pri deťoch a vysvetlovať im čo to znamená a a čo je zlé a čo dobré tak to zvládnete.. moja 5 ročná dcérka už vie že reklamy väčšinou klamú a preháňajú.. atď
@mb269 ja s muzom sme tak nauceni ze si prezrieme program a pozerame co chceme. Nemame telku ako kulisu.. a ze telka je pre menejinteligentnych ? Neviem ale uz len to ze mas taky nazor o niecom svedci.. take ze spektrum, discavery, sport ? Ti nic nevravi ? Moja teta pracuje na titule profesorka - ale titule nie osloveni ako na strednej - a ma rada sultana . Nuz usmevny nazor toto
@moni244 ahoj, rozdiel je velmi velky,...my nemame TV ale mame velky monitor od pocitaca, na ktorom pozerame filmy pozicane/kupene/stiahnute, ked sa rozhodneme ze si ideme spravit pohodovy vecer pri vinku v papuciach 🙂
nerusia nas stupidne reklamy, ktore trvaju dlhsie nez polovica filmu a nemusim pozerat uputavky na blbe relacie, ktore ma nezaujimaju. Cas je drahy. Nemienim ho marnit pozeranim na kraviny. Niekto argumentuje, ze cez reklamu sa vycika alebo nieco urobi - nie som senilny dochodca, co nevydrzi necikat dve a pol hodiny filmu,... a neuberam sa o zazitok, ked v najlepsom daju reklamu :D :D :D
Spravy si pozriem na internete rano v praci - preklikam len to co ma zaujima - napr muz si preklika sport, ja si preklikam politiku (priklad)... a nezabijam cas ja pozeranim na vysledky "jeho" zapasov....a pod.
Ked nam pride navsteva - a cuduju sa, ze co vsetko mame, alebo kde vsade sme boli, alebo kolko zazitkov mame - tak im proste poviem, ze nezabijam cas pri telke a robim nieco zmysluplne 🙂
Pre niekoho je "oddych" a "zmysluplna zabava" pozeranie televizie a hranie pocitacovych hier...
Pre nas nie.
Velmi dobre si uvedomujeme, ze zivot mame len jeden, ze nam uteka strasne rychlo,... a nechceme ho premarnit sedenim na gauci 🙂
Ale - nech sa kazdy zariadi podla seba - toto je tak ako fungujeme my, a sme spokojni.
@bonnie1 ono to nie je tak o tom - ze telku nie, tamto nie... ale o nejakej organizacii svojho casu
Ked si uvedomim ze som 8-9 hodin v praci (plus 1-2 hodiny cesta, zalezi kedy a cim idem), par hodin potrebujem spat, par hodin potrebujem na beznu udrzbu domacnosti, nejaky cas potrebujes na jedlo a varenia,... tak ked si to zratam, tak mi vychadza ze ta telka je ozaj zabijak.
Co sa tyka napr internetu v mobile, tablete, citaciek a podobne - velmi zalezi kedy a a ko to ludia pouzivaju.
Ine je, ked si clovek cita na tablete knihu cestou do prace, v cakarni u lekara, na zastavke... (sedi v buse - a radsej ako ma cumiet do blba, si nieco precita, ci uz spravy, alebo serial...cokolvek). Ale ked sa s "kamosmi" stretneme na pivo, a on cumia do smartfonov, to uz radsej ideme s niekym inym...kto sa zaujima o realny svet 🙂
Alebo ked pridem z prace, chceme sa s manzelom venovat sebe, nie?
Neviem si predstavit ze by sa on hral na pocitaci a ja sedela pred telkou....
Alebo spolu pozerat televiziu..... kedy sa potom rozpravate? Kedy spolu "zijete", dychate, milujete? Uzivate si zivot?
To mne nie je uplne jasne,...ze ako pracujuci ludia stihaju napr tie serialy pozerat,... a ked maju deti, na nehovorim...
@ckatka preco by sme nenemohli pozerat film alebo dokument spolu ? Rozpravame sa rano , poobede, cez vikendy, volame spolu cez den.. milujeme sa ked je cas popri dvoch malych detoch.. knihy citam vo vani.. ked deti zaspia pozerame filmy alebo serialy.. smejeme sa spolu.. aky je rozdiel ked ty pozries film s muzom na pocitaci 2,5 h a my na telke ? Nechapem trosku tvoj prispevok.. inak my mozme programy pretacat nahravat a stopnut
@ckatka zaujima vasu navstevu pes? 🙂 mile 🙂
@vlastulina1 :D viacej ako serialy v TV...veru ;)
@bonnie1 nevadi ked nechapes, to je OK... ja to len davam ako priklad, ako to ide aj inak...nevravim ze zabijas cas ty - u nas to proste funguje tak
Rano sa nevidime lebo kazdy odchadzame inokedy aj inokedy vstavame. Ja chodim domov okolo 7.
Vsetko zavisi od toho ako to ma rodina nastavene.
Manzel niekedy pracuje aj cez vikend, ten cas straveny splu nam je ozaj vzacny.
@bonnie1 sultan 😀 som si musela hodit do google lebo sa mi nechcelo verit ze ma nejakeho araba sultana doma 😀 discovery robime aktivne ( nie discavery ) cestujeme vela, sport robime suťažne obaja 🙂 zvysne ma nezaujimaju . ty mas svoj, ja mam svoj nazor, kazdy ma zivot ako si zariadi predsa.btw inteligencia a tituly pred menom za menom nemaju ziadny suvis 😉
@ckatka ale pises ze pozerate film spolu . A aky je rozdiel ked dvaja ludia pozeraju film na pocitaci a film na televizore? Pytas sa kedy spolu zijeme ? No vtedy kedy vy 😉 aj ked mame telku zijeme beznym zivotom 🙂 na prvom mieste su deti a nezapiname ju ked mame navstevu. Ono porovnavat nase zivoty ked ja som na rodicovskej s 9m dcerou a veci okolo domacnosti zvladnem ked muz nie je doma cez den, je bezvyznamne. Zhrniem to: na vylety chodime, venujeme sa rodine a vecer ked vy pozerate PC tak my pozerame telku ked nas nieco zaujme. Ked nie tak hrame hry, alebo stiahnuty film, serial, alebo spime alebo ked muz chce pozerat nieco co ma nezaujima surfujem po nete , konikujem, chatujem s kamosmi 😉
Radsej by som si prsty odsekla, ako keby som mala zapnut slovensku televiziu....ani sa necudujem...ved na to sa ani pozerat neda....o tych prifajcenych reklamach ani nehovorim......
K synovi...urcite ho pred tym neuchranis, lebo zvedavost bude silnejsia, npotrva dlho a nejaky kamos ho vezme domov a pozru alebo zahraju si zakazane....takze pozvolna by som dovolila...napr. hodinku denne nejaku hru a pod.
Ja mam 6rocnu dceru a jedine co vie asi par mesiacov je zapnut si gulicky na mobile...a vobec mi to nevadi
Drzim velmi palce, ja takuto vychovu uznavam
Myslím, že to je prehnané, musíte ísť s dobou...a to už len hlavne kôli deťom! To, že si vy pozriete film do týždňa,ktorý nemá reklamu, alebo deťom zapneš jednu rozprávku, sa mi zdá čudné. V prvom rade by som sa pozrela na svoje detstvo...či aj moji rodičia zamkynali predomnou TV, či mi raz za čas pustili rozpravku...doba bola iná, veľa sme chodili ako deti von, guma, vybíjaná, skrývky, iné loptové hry...to bolo kedysi a my ako deti sme na to a s tzm vyrastali. Neviem si predstaviť, že by mi mama mala zakátať skákať na gume, lebo vtedy sme boli všetci vonku a hrali sa, pozerala by som sa na kamošky ako decko a nechapala ...NECHAPALA...by som prečo ja nemôžem a oni hej...to isé robíš aj ty svojim deťom, dnešna doba je taká, možeš obmedziť ale nikdy by som nezakázala a už duplon nezamykala...podaľa mňa je to chore, mali by ste s manželom vyhľadať odbornú pomoc, neakého psychológa, ktorý by vám vysvetlil a pomohol a mal na to svoj názor, tym som ta nechcela urazit, ale pomocť. Obmedziť, zakázať telku môžes to je jasné, ale zamykať a teraz budeš pozerať a teraz nie...no ..........zda sa mi to divné, to je moj nazor. Tie deti tým a stým žijú a musíte si uvedomť, že toto je to čo robia vo voľnom čase. Skús ho poslať vonku nech ide hrať futbal, myslíš, že niekoho nájde na dvore? ŤAŽKO!!! Čiže ešte raz obmedziť ano, zakazovať by som nezakazovala. Nie vždy idú v telke krvave, horororove neviem co...da sa vbrat film, rozpravka a dokonca aj bez reklam. ...
@tmonika ono táto doba sa s našou nedá porovnať. Guma je podľa mňa iné, ako x box alebo také. Vtedy boli tiež všeliake hry a domácnosti, čo mali financie, mali teda kadečo. Ale viem, čo tým chceš povedať. Mne je celkom luto, že to takto huplo do takejto doby. Myslim si, že v tej jednoduchosti bolo čaro. Vieme si vážiť veci. Neviem úplne, či si tak hodnotu budú uvedomovať naše deti😕
@tmonika ono táto doba sa s našou nedá porovnať. Guma je podľa mňa iné, ako x box alebo také. Vtedy boli tiež všeliake hry a domácnosti, čo mali financie, mali teda kadečo. Ale viem, čo tým chceš povedať. Mne je celkom luto, že to takto huplo do takejto doby. Myslim si, že v tej jednoduchosti bolo čaro. Vieme si vážiť veci. Neviem úplne, či si tak hodnotu budú uvedomovať naše deti😕
@hoblinka13 palec hore
"Skús ho poslať vonku nech ide hrať futbal, myslíš, že niekoho nájde na dvore? ŤAŽKO!!! "
Tak toto je smutne, ist s dobou je jedna vec, druha stravit detstvo pri pc...
@ckatka lenze furt tam rozdiel nevidim, ked niekto povie, ze nema/nepozera telku, predstavim si cloveka, co nema doma ani tv, ani monitor, pc, nic elektronicke. Ved ked si ten film stiahnes/pozicias, tiez travis cas pozeranim, tak nechapem toto novodobe hranie sa na pokrokovych, co doma nema tv a max.tak nemaju kablovku, ale cas pri pc, pri pozerani tv travia. Ja tiez nepozeram reklamy, serial si nahram, reklamy pretacam, pozeram vecer, ked dieta spi, preco by som mala byt kvoli tomu televizny povalac? Ved je to to iste, ci to pozeras priamo pocas vysielania alebo si to stiahnes, ja v tom rozdiel nevidim
@miladka333 ahoj, u nas je u druhacky problem, ze vsetky deti maju mobily a laptopy a ona s jednou spoluziackou a spoluziakom nemaju. teda nasej to zatial nevadi. ale radsej im strcia rodicia telefony do ruky a laptopy, aby mali od deti pokoj. u mna to vychova nie je. my tiez nedovolime malej kukat telku cez tyzden akurat mala oblubenu rozpravku vecer na dvojke Heidi, inak iba cez vikend aj to len ked su u nasich. takze ja v tom problem nevidim. moja dcera chodi do skoly na dedinu a nepostrehla som, ze by deti tam nejak cumakovali na telku alebo tak.

@miladka333 ani Bill Gates nedovoli svojim detom vydobytky techniky a je to vysoko inteligentny clovek. a vela osobnosti,ktori vo svete technologii nieco dokazali,nedava detom technologie do ruk.ich deti nemaju ipody,tablety,nesleduju tv a nehraju pc hry. toto by som aj ja chcela ustriehnut,len ako to sklbit s tym,aby sa im hlupe deti nesmiali?a dokonca aj dospely sa posmievaju ludom,ktori nehodlaju svoj zivot premrhat bezduchym cumenim do bedne alebo listovanim na pc,ci v tablete alebo tukanim do mobilu.ono ked chces deti vychovavaťt bez telky,musis im pripravit iny zazitkovy program napr. kino alebo divadlo,vylet a podobne,aby oni mohli "vytriet kocura" svojim rovesnikom.a obcas neuskodi,ked si nieco pozru. na pc trebars hodinu denne a dost.neboj urcite z nich nebudu devianti. ja mam skor obavy zo zavislosti.toto je otrasna doba