icon

Synovi sa smejú kvôli našej výchove

miladka333
14. jan 2016

Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?

nyusika
14. jan 2016

@katrin21 pred sto rokmi boli tiez vselijake novatorske myslienky ludom divne.
doba proste pokrocila.
mne sa praveze takato forma paci, deti sa naucia samostatne robit to, co naozaj v dospelosti vyuziju.
ziskavat informacia, ukladat ich do celku, ktory ma nejaky zmysel.

sissy27
14. jan 2016

@miladka333 no ako ja neviem... ty tiež žiješ "tradične", nekupuješ potraviny v obchode, ale pestuješ / chováš? nepoužívaš automatickú pračku, ale perieš na potoku za dedinou či v lavóri v rukách? nejazdíš autom ale máte konský povoz? očividne tiež používaš výdobytky modernej doby, tak prečo ich zakazuješ deťom? nehovorím, že majú sedieť celé dni pri pc alebo telke, ale zase úplne zakázať... ak povolíš hodinku denne, či nejaký film cez víkend, tak z nich psychopatov neurobíš... čo keby hral napr. na pc šach alebo nejaký futbal ? nie všetky hry sú len strieľačky a zombíci, len treba vedieť vybrať... zbytočne držíš deti v nejakej umelej bubline, ihrisko, výlety, spoločenské hry, čas s rodinou sú najlepšie, to nikto nepopiera, ale zase netreba mať klapky na očiach a predsudky...

katrin21
14. jan 2016

@nyusika nenaucia.. stahuju zo stranok referaty , vytlacia, nalepia, prepisu.. nic nemusia zosyntetizovat, urobit nejaky vytah, ako ked sme my robili referaty a seminarky, dnes nazyvane moderne projekty... Vidim to casto, ze ziadna pridana ich hodnota. bohuzial. cest vynimkam.

cervenaruza123
14. jan 2016

@miladka333 Neviem, ake filmy pozeraju jeho spoluziaci. Sestra v tom veku chcela vkuse pozerat horory, lebo ostatne deti rodicia posadili pred telku a neriesili, co pozeraju, to je druhy extrem. Ale dnes sa pocitacom a telke nevyhnu. Sestra od 7. rocnika maju vacsinu domacich uloh cez pocitac, robia rozne projekty, seminarne prace. Pozerali v skole aj zopar filmov, ked mali volne hodiny alebo ucitel chybal. Myslim, ze striktny zakaz moze narobit viac zla, ako ked by si im rozumne vysvetlila co je rozumne a co je uz zle. Ked bude mat robit prvy projekt do skoly na pocitaci, tak ho zvedavost zlaka a poklika si na nete na vselico. Ked bude na navsteve u kamosa a ten mu navrhne pozerat nejaky nie celkom vhodny film, tak urcite neodola, bude zvedavy, nebude vediet, co to je, lebo bude poznat len rozpravky. Pamatam si, ako mi rodicia zakazovali pozerat vecer filmy s nimi. Pozerali nejaku komediu, cize nic extremne, ale pre male dieta nepochopitelne. Ked som nastojila, ze som uz velka a chcem pozerat s nimi, tak ma posadili k sebe, nech vidim, co to je. A odvtedy som s nimi uz nechcela pozerat nic, verila som ich usudku. Okrem toho, ze som sa vzdy pytala na to, co sa tam deje, mi to prislo velmi strasidelne (nedavno som to videla a v zivote by mi nenapadlo, ze tam dieta moze vidiet nieco strasidelne). No a prave tymto si ziskali moju doveru, ze mi nezakazali, ale mi to dovolili, ukazali mi, ze ma respektuju no a ja som zase zistila, ze maju pravdu a uz som nikdy nenastojila na tom, aby som mohla pozerat nieco, o com tvrdia, ze to pre mna nevhodne. A nepozerala som take filmy, ani ked ich pozerali spoluziaci a sa divilo, ze ich nepozeram, brala som to tak, ze oni tomu nerozumeju, nie ze ja som trapna

jaja102
14. jan 2016

@argyro no ja si to predstavujem takto.dala by som zamku na TV,aby decka nemohli zapnut TV,ked nik z dospelych nie je doma.napr decka pridu z druziny o pol stvrtej,ja z roboty o stvrtej,aby si nepustili kravinu,aj zo satelitu(ved dnes uz mas hoco v predplatenych balickoch).ked pridem,odblokujem a jednym očkom viem sledovať,čo si pustili.moja kamoška ma zamok na PC a to ma doma aj 18 rocnu dceru(9 rocnu a 7roc.syna),lebo chodia neskor z prace,aby decká nepozerali kraviny na nete.ked chcu ist na net,ona im to odblokuje.nieco ti poviem,z coho mi je doteraz tažko...poznam chlapca,ked mal 11,pustil si na nete,ako ISIS rezali hlavy zajatcom.doteraz nevie spat,chodia k psycholozke ...ten večny stach v očiach...asi takto si ja pouzitie tych zamkov predstavujem.no zatial nič take nemame,maly je este maly,ale nehovorim,ze to mozno niekedy tiez nezavediem...

hoogy
14. jan 2016

@katrin21 to s tymi projektami asi zavisi od ucitela. Lebo ja ked som bola na gymnaziu tak ucitelia si este dalo tu namahu aby si pozreli na nete ci sme danu seminarku nestiahli. Ale je pravda,ze projekty sme robili len z AJ a ucitelka bola americanka takze nenavidela podvadzanie. A sem tam dejepis geografia. Som zvedava kolko toho bude mat syn. Lebo cele hodiny pred pocitacom kvoli skole su tiez hlupost.

suzie_17
14. jan 2016

@argyro Prečo mu záleží čo si o ňom myslia? Je to 8ročné dieťa, jasné že chce zapadnúť, chce mať kamarátov a tých ťažko získa keď nemá ani šajnu o ničom z toho o čom sa oni bavia...a chcela by som vidieť ktoré dieťa má v takomto veku názor druhých "na háku", toto nie je o sebavedomí

A k téme, je jasné že sa o deti bojíš a snažíš sa ich držať ďalej od vecí ktoré im podľa teba škodia, ale toto je už prehnané. Dnes sa počítače už bežne využívajú v školách, nemálo krát sú potrebné na vypracovanie niečoho do školy, s tým nič nenarobíš a takýmto prístupom deťom veľmi nepomôžeš 🙂

sono2
14. jan 2016

@jaja102 👍👍zatiaľ deti nemám, ale keď vidím tie malé deti, sledujem vo vlaku keď idem do roboty teda des! Každý mobil nikto sa pomaly medzi sebou nerozpráva. Podľa mňa to deťom nedáva nič. Že vedia pracovať s tabletom? To dokáže aj šimpanz. Ja som mala veľmi starého otca a teda TV som nemohla keď som chcela pesničky, filmy, max prírodu. Nemali sme žiadne moderné vybavenie, dokonca odstrašujúco, trocha mi to vadilo, ale žeby som sa kvoli tomu trápila, to nie. Ani žiadne hry na TV som nemala, nemohla som ani super oblečenie. A som tu, je zo mňa sebavedomý človek, trocha som staromodna myslim klasika sa mi ľúbi viac a potrpím si na kvalitu. Čo dodať?

Tiež by som ich vôbec neodstrihavala, dnešný svet je úplne iný ako keď sme boli mladí my. A brala ohľad ako sú na tom deti, či tým čo robím chcem na jednej strane dobre a na druhej strane neničím detskú psychiku. Všímala by som si, ako to berú deti či len, skonštatovali, že sa deti smejú, alebo ich to fakt trápi.😊

katrin21
14. jan 2016

@hoogy casy, ked sme my robili projekty su dnes uplne ine ..... uvidis v skole, co budu deti robit... dcera je tiez na gymli , 8roc.. to su ine " projekty " ako sme my robievali.. okrem toho za nasich cias ani internet nebol , myslim, ze za tvojich zacinal... 🙂
toto su take hovadiny, ze az...Jasne, niektori ucitelia to beru seriozne, ale to su skor vynimky..

xevulax
14. jan 2016

Ako sa vravi- vsetkeho vela skodi.... Zreba vilit zlatu strednu cestu. Pc by som im isto povolila, par hodin do tyzdna- dnes je ina doba ako ked sme my boli deti- deti potrebuju byt aj pocitacovo gramotne- samozrejme skusit sa dohodnut a robit kompromisy, ake hry sa mozu hrat a ako dlho. To, ze si aj zahraju "strielacky" neznamena, ze budu psychopati (my sme niekedy behali po ďsidlisku s puskami a strielali sa- nikto z nas nie je psychopat), teraz sa uz technika viac rozmohla. S telkou- je fajn mat pod kontrolou co deti pozeraju- co tak dat mimo rodicovskeho zamku niektore kanaly- ktore by "neohrozovali" vasu vychovu? Pripadne aspon starsiemu povolit co to obcas pozerat (mozno ako odmenu- za dobry prospech v skole). Je super, ze ich vediete k pobytu vonku, aj ste prisni vo vychove, ale vsetkeho vela skodi, aby vam to raz nevycitali. Ja si vzdy pomyslim na tie dievcata, ktore boli vychovavane v prisnych vacsinou krestanskych rodinach, vsetko bolo tabu- tie nakoniec prve otehotneli (ber to ako priklad- asi chapes,, co tym chcem povedat). Uprimne, my ked prideme k dr tiez pozeraju na mobile rozpravku, inak tam v cakarni placu, alebo vymyslaju (ked som nahodou so vsetkymi sama- nemam sancu ustrazit- takto ziskam na chvilu ich pozornost). Netreba brat vydobytky dnesnej doby ako nepriatelov, ale naucit sa ich pouzivat s rozumom. (Tiez sa s detmi vela rozpravat- hlvne statsi to uz asi inak vnima- treba brat na vedimie aj to, co chce dieta- nehovorim uplne mu vyhoviet, ale mensi kompromis by byt mohol- postupne si budovat s detmi doveru)

seahorse27
14. jan 2016

Ziadny extrem nie je dobry. Jasne, ze je fajn, ak rodicia detom vyberaju programy v TV. Tiez nedovolim dcere pozerat krvaky, ma takmer 7 rokov. Detske kanaly ma vsak povolene vsetky. Ked bola mensia, tak mala zakazane aj niektore detske kanaly, na ktorých isli rozprávky s agresivnym obsahom a ona to vtedy este nevedela spracovat a trochu jej z toho hrabkalo :D Teraz to uz zvlada. Proste nepozera veci, ktorym nerozumie a ak ano, tak v pritomnosti dospelého, aby jej to mohol vysvetlit. Co sa tyka PC, Tak ona odmalinka hra dievcenske hry - varenie, pecenie, poniky, frozen, Barbie....nic ine ju nezaujima. Samozrejme, ze sledujem, co si pusta na nete. Ked zbadam, ze sa preklikala na nevhodny obsah, tak sa vratime tam, kde je jej bezpecna zona 🙂 Plne to chape a (zatial) respektuje. Ma aj ine zaujmy - tancuje,sportuje...takze pri TV a PC momentalne travi dost malo casu, comu som aj rada.

alaguema
14. jan 2016

@miladka333 zašli ste do extrému podľa mňa. Naokolo je veľa vecí, ktoré sú je potencionálne nebezpečné, ktoré môžu kriviť charakter. Ale len vtedy, ak ten charakter nedostal dobrý základ. Kedysi sme potajomky čítali Draculu, mala som asi 8 rokov a o pár rokov neskôr som sa hrabala v Kámasútre 😀 A nestala sa zo mňa promiskuitná krvilačná šelma 😉 Počítač je pomôcka, tak ho treba brať. Odstrihnutím detí od bežných vecí, ktoré sú už pevnou súčasťou života im robíte medvediu službu. Von môžte chodiť stále, plus pol hodinka denne na PC a nejaká rozprávka v telke je úplne v poriadku.

gagik
14. jan 2016

@miladka333 teraz z nich vychovavate cudakov, vysunutych na okraj kolektivu. Co chcete pred nimi dobuducna zamknut na rodicovsky zamok cely svet? Proste sucastou dnesnej doby ci sa ti to paci alebo nie je internet a televizia. A myslim si ze ked si rodic s dietatom pozrie nejaky akcny film, samozrejme nie nejaky krvak a potom sa mozu o filme spolu porozpravat , primerane mu ho moze rodic vysvetlit, na tom nie je nic zle.

petra7777
14. jan 2016

Myslím, že @miladka333 na všetky názory kašle 🙂 Nereagovala ani na jeden príspevok 😀 😀

janinah
14. jan 2016

@petra7777 asi čakala pochvalu za svoju výchovu,nedočkala sa ,tak nás má na háku 😉

fuska
14. jan 2016

Baby, napadlo vam, ze sa teraz mozno venuje tomu svojmu dietatu? Ze su mozno na prechadzke, na nakupe, alebo je este v praci, pripadne na ceste z prace. Lebo vsetci lapia na internete a kazdu minutu refreshuju, ci im nahodou niekto neodpisal...

lavinis
14. jan 2016

@miladka333 keď v Amerike vyvraždili Indiánov, nebola žiadna TV ani PC, takže nie, TV ani PC im morálku nepokriví, to si ľudia robia už dávno aj bez moderných technológií. Niektoré PC hry dokonca práve naopak, podporujú fantáziu a zvyšujú IQ. S TV a aj PC je to presne ako s ohňom, skvelý sluha, ale zlý pán. Treba ich využívať účelne, ich úplný zákaz je skôr na škodu, ako na pomoc. Ale je to na vás, aké si to urobíte, také to budete mať.

marianka0101
14. jan 2016

@miladka333 môj názor je, že by ste mali poľaviť, takto im viac uškodíte ako im pomôžete.
1. budú vyčlenení z kolektívu, je veľká pravdepodobnosť, že budú cieľom výsmechu, deti vedia byť veľmi zlé, kruté. Môžu mať z toho doživotnú traumu a poškodí to ich psychiku
2. zakázané ovocie najviac chutí
3. dosiahnete to, že vám budú deti klamať a hladať výhovorky aby sa k pc a tv aj tak dostali

Nehovorím, že im máte pustiť v sobotu ráno tv,pc a vypnúť v nedeľu večer, to nie. Treba im vyčleniť každý deň napríklad hodinku, kedy môžu byť na pc, alebo im zapnúť tv, veď sú to deti, mám 35rokov a teda keď som bola dieťa, pozerala som rozprávky, ty určite tiež, veď na tom nič nie je, nehovorím že im máš triler pustiť, ale normálne bežné rozprávky, nech majú prehľad, nech vedia. Vieš si predstaviť aké to musí byť, keď všetci v škole,škôlke rozprávajú napríklad o minonoch a oni iba vedia že sú žltý?

myslím, že by ste to mali prehodniť, takto z nich urobíte samotárov, čudákov

Môj názor, nič v zlom

parker36
14. jan 2016

@katrin21 ja ak mozem k tym projektom... si myslim, ze velmi zalezi aj od ucitela. Ano deti stahuju uz urobene referaty, ale u nas je to vzdy tak, ze to musi aj odprezentovat, takze v podstate, ci sa to nauci z knizky alebo z referatu je jedno, akurat sa nauci pracovat aj pc a hladat potrebne informacie.

sashulla
14. jan 2016

Nezakazovala by som im to. A čo je to vlastne tradične? Čo keď ho napr. počítače zaujímaju v ponímaní it a co keby sa rád venoval programovaniu? Odtiaľ potial samozrejme. Ale úplný zákaz nie je dobrý. Nedivím sa že trpí.

lavinis
14. jan 2016

ale k riešeniu - deti by sa vysmievať samozrejme nemali, treba sa porozprávať s učiteľkou, tá by to mala riešiť s deťmi (samozrejme najskôr diskusiou, zistiť problém a vysvetliť) a vy by ste tiež mali prehodnotiť váš postoj doma.

kvetinkaaaaa
14. jan 2016

ano tiez si myslim, ze treba si urcit pravidla 🙂 vsetky extremy nie su dobre, takze ani to uplne zavrhnut nedovolit pozerat telku a nehrat sa PC hry...ale ani druhy extrem stale by to mali dovolene...podla mna raz dva krat do tyzdna hodinka dve by mohla byt dovolena 🙂 je velmi krasne a ocenujem to s akou laskou pristupujes k svojim dvom synom...ja viem je podla mna lepsie tie veci zatrhnut ....ale na druhej strane aby netrpeli v kolektive kvoli tomu.... treba najst tomu zlatu strednu cestu 🙂 a aj oni sa budu velmi z toho tesit ked im dva krat do tyzdna v nejakych intervaloch povolite telku aj hry... 🙂 a v koletive sa v pohode zaclenia...zase kazdy sme boli malý a aj ja som drtila simsa :D takze kym ich budes mat pod dohladom ze nic zle nerobia, je to myslim v poriadku 🙂

dominika6
14. jan 2016

@miladka333
Treba im povolit zit dnesny moderny zivot no s pravidlami..
pc 1-2 denne
Tv 1-2 denne
budu vycleneni z kolektivu,bez kamaratov a v buducnosti moznosti uplatnenia sa v zivote,lebo nebudu stihat s dobou

hoogy
14. jan 2016

@katrin21 som zvedava ako to bude tu. syn chodi do velmi malej skoly su tam 4 triedy (z kazdeho rocnika jedna) a co tam vidim projekty co robili deti, tak sa mi zda,ze ich skor smeruju aby v knihach hladali(maju dost velku kniznicu v skole) respektive aby hladali a citali o tom co maju napisat.

katrin21
14. jan 2016

@hoogy to je dobre.. budes sa cudovat, ale male skoly su lepsie, ako tie velke 🙂. MOzno nie vybavenim, ale pristupom a atmoškou urcite.
Moja dcera chodila prve roky do dedinskej skoly, jeden -dva roky aj malotriedka tam bola ( podla toho , kolko bolo prvakov kedy..) a neskutocne spokojna som bola so vsetkym.. Deti sa viedli k samostantnost a pritom na ne ucitelka mala dostatok casu a celkovo, kludnejsie nez v meste.. Vsetky predsudky isli bokom 🙂
A ked presla do mestskej skoly , od 5r, zurocila vsetko a bola najlepsia z triedy.. Nic nestratila, skor naopak.

barbora59
14. jan 2016

moj nazor ok filmy pre dospelych niesu vhodne pre deti ano, strielackove hry tiez nie, su ale aj ine hry vhodne. Je pravda ze to deti asi hraju susedin syn ma 10 r a videla som ho hrat strielacky. Myslim si ze v dnesnej dobe je ale aj dolezite vediet ovladat pocitat ci ipad. V skole sa pouzivaju , pisu sa na nich testy , proste do buducna aj tak sa tabletu nevyhne.Vediet na tom pracovat je pre zivot podla mna dolezite. Teraz nevravim o strielackovej krvavej hre ale celkovo o pouzivani.. Moze chodit von na prechadzky aj 3 krat za den ale ja si myslim ze to treba vediet pouzivat v dnesnej dobe. .

maria.vinea
14. jan 2016

nic nie je na hanbu, ani ked nemaju vasi synovia pristup k pocitacu, ci nevhodnym televiznym programov,... vychova deti je vo vasich rukach, a nic na tom nemente, v skole deti uz co to od druhych naberu, pocitace tam tiez maju, a deti pochytia od inych hry a podobne veci, tomu sa nevyhnete ale ked raz mate zasady doma, na tych by som nic nemenila.

hoogy
14. jan 2016

@katrin21 ano vybavenie maju skvele a skola je aj krasne, je to v podstate jedna z mestkych skol len je na okraji mesta. a ta komorna atmosfera je na nezaplatenie. 😉 ale uz som odbocila od temy 😀

mrtartina
14. jan 2016

@miladka333 Robiite to dobre, kto sa rad smeje na druhom, dovod si vzy najde, takze ja by som vas chcela povzbudit, keby mam dom a dvor, tak tiez by moje deti nekukali rozpravky a vsetky reklamy...Drzim palce ;)

charity
14. jan 2016

@miladka333 A myslis, ze vyclenenie z kolektivu, vysmech rovesnikov z nich psychopatov nespravi?