Synovi sa smejú kvôli našej výchove
Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?
@miladka333 a to sa mu vsetci smeju? Nejde len o nejake individua? Alebo su uz vsetci rodicia v upadku, ze ich deti hromadne v tretom rocniku hraju strielacky a pozeraju krvaky? Teraz neviem, na ktorej strane je to ako v skutocnosti. Ved nejake hry nech sa hraju v urcity vymedzeny cas, nemusia to byt zrovna nasilne a tiez nech si nieco pozru primerane veku. Normalne im povedat, ze krvaky a strielacky nehcete, lebo je to nasilie a to je zle. Budu zit v tomto svete, medzi tymi ludmi, ktori tie strielacky hraju, tak asi ich skor treba viest vediet v tom plavat, vediet zaujat stanovisko, vediet vyjadrit svoj postoj...pred tymto svetom ich nemozeme hermeticky uzavriet. Ved nech povie konkretne, kto sa mu smeje a hodte rec s rodicmi, ako je to u nich naozaj. Zeby preto to dieta hra, lebo rodic kasle na to, hlavne, nech da decko svaty pokoj? Alebo to maju starsi surodenci a mladsi sa pri nich mota a rodicom je to sum a fuk, hlavne, ze neotravuje? Ak vas to zaujima, zistite viac....Ja mam teda neter v tretom rocniku a neviem o tom, ze by pozerala krvaky a hrala strielacky...
@miladka333 ja s tebou len suhlasim, ze im nedovolis hrat na PC hry so strielanim a pozerat filmy s nasilim. Nepolavujte. Preco by ste sa mali prisposobovat 80 percentam populacie...A chlapcov treba viest k individualite. Len hlupaci sa vysmievaju.
@miladka333 aj ja tak ako Vy chcem vychovávať svoje deti 🙂
neviem, ci si spravne pamatam, ale TV s rodicovskym zamkom znamena, ze filmy nevhodne pre detskych divakov sa daju pustit len po zadani hesla, alebo?
Skus naucit syna nech sa vie "branit" .sebavedomo nech odvrkne tym pc hracom ze take hry su "pre male deti" a ze su trapni..nech si vymysli ze on na pc jedine pracuje,a robi s ocinom 3d vizualizacie,a ze je smutne ze im sa ich oco nevenuje. Nieco co bude zniet tak dospelacky.. ja som vzdy mala respekt ked nam nieco take zadelila spoluziacka co mala otca architekta.a vzdy som sa jej chcela podobat. Viete co mam na mysli? Proste,ak nejaka skupinka pc unudencov nieco take vytiahne,nech proste odvrkne ze proste take hry nepozna lebo s takymi sa hraju male deti. Pripadne ho naucte fakt nieco s cim bude cool.. napriklad ze nehrava pc,lebo chodi jazdit motokary,a to je 100x vacsia zabava. Decka si furt potrebuju zavidiet. A ten komu maju co, ma navrch, aj ked nehra napr.hry . 🙂 drzim palce! Nieco vymyslite! Ale najlepsia obrana je utok,takze nieco vymyslite cim tie decka uzemnite 🙂
@dadka_bb moja toto medzi chlapcami okolo 10 rokov vobec nefunguje ...ano motokary su fajn ked na nich realne su, ale mobil ma kazdy v dany moment realne v ruke...tak čo je zaujimavejšie? Motokary v nedohladne alebo mobil v ruke na ktorom niekto hra? Robila som v škd - decka sa aj za stromy schovavali aby mohli gemblit. Jeden hra na mobile hru a další 4 stoja okolo neho a pozerajú - to som nikdy nepochopila ako ich to moze baviť...argument ze take hry nepozna lebo sa tak hraju male deti???? To mu tiež nikto nezožerie pretoze poznám x chlapov čo ,,udržuju dedinky . Travian,,....naši hraju muž, syn aj dcera Agar.io.....zial toto sa ofajčiť len tak lahko nedá...tie deti maju aj svoj slovnik ako ,,nafíduj ho,, rozumj ,,nakrm ho,,. alebo ,načituj to,, to si uz nepamätám čo mi syn hovoril ze to je. Proste treba byť ,,zlahka v obraze,,.
@dadka_bb uplne zle jej radis, prepac...
Vychovavat dieta hrat sa na nieco, co nie je , to nie je dobra cesta...
a uz vobec nie, aby si vymyslalo.... Skor nech sa nauci argumentovat normalne a nie takto..
Tymto stylom, ako radis, vychova z neho dospeleho, co sa raz bude vyvysovat nad ostatnymi, zakryvat svoje vlastne slabosti utocenim a hranim sa na nieco, co nie je a v podstate vo vnutri to bude nestastny slaboch, ktory nepozna svoju hodnotu a nevie si ju ani ubranit pred ostatnymi. Lebo sam bude vediet, ze klame... to su potom presne ti dospelí, co sa navonok smeju, ale pritom zavidia, kuju pikle a vnutri su strasne malicky a potrebuju zhadzovať inych, ked pride ku konfliktu, lebo len tak sa mozu citit oni byt Hore..
Takze nie, vobec najlepsia obrana nie je utok. Ani nikdy nebola.
Tym clovek energiu len strati, v hneve ju da tomu, kto ho vyprovokoval a on sam o nu pride a neciti sa vobec lepsie.
boze aj my sme taki zvlastni - tv cez skolsky rok cez pracovny tyzden pre deti tabu - absolutne a pc pouziva starsia na pisanie uloh - lebo ma e-ucebnice na stranke nakladatelstva aby nemusela prevlacat ucebnice hore-dole ale inak ani na hranie nie, nevlastnime play-station, wii ani nic podobne ani ziadne oblbovatka do ruk dokonca nemaju ani debila, babka darovala starsej pred niekolkymi rokmi jeden tablet a ten veru zapadol prachom - najskor bola na nom ale potom kedze som nepovolila free wifi pristup tak ostal hodeny bokom, neplanujeme kupit osobny pc pre kazdu jednu ani tablet - ak nieco potrebuju maju rodinny pc a s tym si este budu musi vystacit pokial minimalne nepojdu na strednu skolu. a hotovo baby sa hraju s playmobil, legom a strasne radi vymyslaju co by si asi tak mohli vlastnorucne vyrobit, citaju o 100dusu - vsetko co im pod ruku padne a hrozne sa tesia na piatkove veceri kedy si sadneme spolocne k tv pozrieme si nejaky film na ktorom sa vsetci zhodneme a dame si pizzu. s pc dokazu narabat, ked nam slohnu telefen tak aj s tym vedia narabat bez problemov.
@miladka333 ja by som chcel povedat ze sa mi paci tvoj pristup a ja by som to tiez tak chcel pre svoju zatial nenearodenu dcerku 🙂 ako to bude v praxi uvidime ale mozno za par rokov budem riesit podobny problem ako ty teraz 😉
@miladka333 Vidím, že tu máš kopec príspevkov a netuším, či sa dostaneš až k môjmu. Mám rovnako staré deti. Hrávajú sa na počítači. Majú to ale za odmenu. Za známky (ten starší zbiera aj pre mladšieho+za výnimočnú pomoc doma), denne im to vyjde maximálne tak na 15-20 minút. Hrávajú viac menej logické hry, žiadne strielačky a zabíjačky, to sme im výslovne zakázali a zároveň vysvetlili, že to nie sú hry vhodné pre deti a hoci to možno niektorý ich spolužiaci hrajú, nie je to správne. Pochopili to. Pozerajú aj telku, buď si nájdu na youtube svoje obľúbené videjká (najčastejšie hľadajú také, čo majú spoločné niečo s ich obľúbenými hrami, keď si niekde nevedia dať rady, alebo sa inšpirujú, napr. mincraft kvôli stavaniu), alebo pozerajú klasickú telku, ale tam len rozprávky, buď dvd, alebo v TV po našom schválení, prípadne milujú Ničiteľov mýtov, 5proti5, či tie relácie o bývaní. Dá sa pre deti vybrať program tak, nemusí to byť len americký brak.
Skúste sa s manželom dohodnúť na nejakom kompromise, je to pre nich dôležité. A hlavne, vysvetlite im všetky nástrahy PC. Inak, čo sa týka filmov, u nás slušne zaberá, keď poviem, že to nie je vhodné pre ich vek. Pri každom programe je uvedená veková hranica. Občas to porušíme, ale tam im vysvetlíme , prečo povoľujeme a zdôrazňujeme, že my sme rodičia a hoci to tak nevyzerá, vieme, čo je pre nich najlepšie. Zatiaľ to funguje, dúfam, že bude aj naďalej.
@prasiatko30 tak jasne ze ak dieťa nema wifi tak tablet hodi do kuta....a hlada ine ako by sa zabavilo. Keby ho mali a stiahli na neho niektore hry tak ich to bavi..nehovorim ze ,,furt,, ale nejaky čas určite. A popri tom sa nevylučuje ani vyrabanie ,,prkotín,, a čítanie kníh. Zrejme maš male deti nakolko Lego playmobil je naozaj pre krpcov....a mobil napr. sluzi primarne na komunikáciu, ktora je napr. pre mna dolezitá nakolko deti idu domov same...ale kazdemu ,,jak je libo,,. 🙂
Ja si myslim ze zlata stredna cesta je najlepsia-pre kazdeho. V dnesnej dobe je uz milion ciest ako sa dostat v podstate ku vsetkemu-a zakazane ovocie najviac chuti...
Ja to robim tak ze ked dcerka pride ze taku a taku hru-film spominali decka v skole-tak si najdem ukazku,pozrieme to spolu a porozpravame sa o tom aky dojem to v nej zanechalo. Sama sa cudujem o kolkych popularnych hrach/filmoch prehlasila ze je to blbost a radsej sa isla venovat inej cinnosti.
A zas mna prijemne prekvapili urcite hry/filmy-ze skryvali poucny obsah.
Nikdy by som nechcela zazit pocit ze moje deti za mojim chrbtom idu k niekomu potajme pozerat/hrat a potom maju strach sa mi priznat.
A ako uz mnohe mamicky pisali-predsa dnesna doba si vyslovene ziada znalosti prace s PC,s ineternetom,mobilom...
A staci si na chvilu zapnut TV,v ramci reklam idu ukazky krvakov aj hororov dokonca aj medzi rozpravkami. Pred tym sa neschovas...
@sardinka335 mam 9a 6r baby su absolutne schopne sa vyzabavat bez tabletov a pc hier
@sardinka335 to hej jedna sa uci hrat na gitaru a druha na klavir - hry sa hrat naucia aj ked zacnu v 15 ale na hudobny nastroj napr to nie som si az taka ista
@miladka333 podla mna zlata stredna cesta nikomu neuskodila, trochu telky, trochu pc...ako chapem, ze im chces dobre, ale ked vyrastu tak si povolenie od mamky ci smu to ci hento pytat nebudu, a pre mna je lepsie trochu dovolit teraz, ako ked pridu kvazi do sveta a nebudu vediet co skor... ja som mala kamosky co boli vychovavane tymto stylom, ony ked sa dostali spod vplyvu rodicov proste vystrajali vsetko co len mohli, co vtedy nemohlii...a to podla mna tiez nie je dobre...
Mne osobne, rodicia nikdy nic, ze brutalne nezakazovali, mam 24, ked som vyrastala pc a mobil len prichadzali, mobil v skole po rodicoch ale mala atd.. mohla som ako starsia ist aj na disku, na strednej sa malovat...preto som nikdy v zivote nemala potrebu nejak vystrajat ci robit hluposti, lebo som mala aj mam super vztah s rodicmi, tak nebolo preco.....nepotrebovala som si nikdy v nicom nic dokazovat, lebo som vyrovnana a spokojna....
@miladka333 skuste ich najst nejakych lepsich kamaratov z rodin, ktore su vam nazorovo blizke .. najdite nejaky dobry skautsky oddiel napr. , hudobna, cirkevne stretnutia ...
od pocitacov by som ja osobne urcite neizolovala, od vyslovene silne nasilnych hier nevhodnych veku (na hrach byva kategorizacia vekova), staci poriesit rodicovske zamky a filtre a dufat ze ked ich uz budu vediet prelomit tak budu mat aj dostatocne vyvinuty mozog aby zvladli bez ujmy spracovat obsah ku ktoremu sa dostanu 😀
k tym filmom a serialom ... dnes deti pozeraju v telke fakt *racky ... aj tie slovenske serialy ved to je fakt humus a dospeli si tym vymyvaju mozog nieto este deti ... a nie je to vobec vhodne pre deti. takze skor ist cestou naucit deti sami si vyhladavat vhodny obsah .. pustat im kvalitne rozpravky a filmy, dokumenty, kludne aj v cudzich jazykoch nech si zvykaju ze v slovencine toho kvalitneho moc neni .. a hlavne ze ked v telke nic dobre neni, tak sa vypne a mame kopec inych zaujimavych aktivit.
k tomu outsiderstvu .. ono ked vy mate ine nazory nez masa a priemer, tak deticky vzdy budu trochu ine, takze si uz od detstva musia zvyknut na to ze ludia su rozni. urcite je dobre mat par zachytnych bodov .. ked vsetci mali chlapci pozeraju trebars disney cars, nevidim na tom nic zle, maju nieco generacne spolocne, pribeh je tam ok a kludne kupim aj take tricko nech je trocha radosti .. ale ked ma bude decko v 10 rokoch presviedcat ze musi nevyhnutne pozerat nejaky serial kde sa riesia len vrazdy a pitvy tak ho to nenecham pozerat len preto ze sa bojim o jeho postavenie v kolektive
@prasiatko30 ako deti ktore sa zahraju aj na tablete ako uz nič ine podla teba nerobia?? Si predstav ze aj moje deti vyrabaju veci, kreslia, nie su len na tabletoch atd...a kedze nie su hudobne nadané tak obaja plavu - športuju a obaja chodia aj na modelarsky - aj to ich bavi.
Jasne ze sa ti deti zahraju aj bez tabletov a PC - ked ich nemaju tak je jasne ze ich nepouzivaju - to da rozum. Kazde dieťa si najde zabavu z toho čo ma k dispozicii. Nevidím v tom nič výnimočné. A určite z nich nebudu zaidny analfabeti....ešte su male..ale pride čas kedy to u nich tiež ziska nejaku dolezitost. Tomu sa človek nevyhne...len to musi vedieť ,,kočíkovať,, aby to nebolo gro zaujmu dieťaťa.
Tak nasi maju 7 a 10 rokov. Tablet maju povoleny iba piatok,sobota,nedela a to na 1 hodinu.Ako si to rozdelia je ich vec. Telku mozu aj cez tyzden, progr.typu 5 proti 5 ,rozpravky, ale pravdu povediac ani an nu cez tyzden cas nemaju - maju kruzky . Vsetko sa da ale s mierou ...
@miladka333 prepáč moj nazor je taky, ze im x-krat viac psychicky ublizite takouto izolaciou ako keby boli zdravou mierou vystaveny aj vymozenostiam a skutocnostiam dnesneho sveta.
ziju tu, ziju teraz, mozte cakat, ze ked doma ziju v total inom svete, potom v styku s realom je vsetko akosi zle.
- trosilinku tv
- trosilinku pc
- trosilinku strielaciek
- trosilinku bezduchych filmov
este zi nikoho psychopata nespravilo 🙂
vsetko by som dvolila s mierou.......omnoho dolezitejsie ako beznosti zakazovat je detom vysvetlit a ukazat, ze namiesto pc, tv, hier sa da super zabavit vonku v prirode, citat atd.......ukazat im rozne moznosti.

@miladka333 a detom to vadi trapi ich to ze nemozu sledovat telku ? Dnes zacina byt popularne ze ludia doma tv vobec nemaju ja osobne poznam 3 taketo rodiny . ja sama by som chcela obmedzit cas straveny pred telkou a tabletom a podobne. Ale zatial sa mi nedari