icon

Synovi sa smejú kvôli našej výchove

miladka333
14. jan 2016

Ahojte baby,
S manželom máme dvoch synov (5,8) a vychovávame ich tradične. Nedovolíme im počítač, radšej ich zoberieme von na ihrisko, alebo nech sa hrajú pred domom a televíziu máme na rodičovský zámok aby nemohli pozerať tie bezduché, americké, krvavé braky ktorých sú naše televízie plné takže im len občas pustíme nejakú rozprávku. Starší syn je teraz tretiak a hovorí mi, že sa mu deti v škole smejú, lebo nehrá žiadne strielačky a nepozná žiadne filmy o ktorých sa oni rozprávajú a považujú ho za čudáka. Sme z toho zúfalí, ida nám o dobro našich detí, nechceme aby z nich vyrástli psychopati s pokrivenou morálkou a hodnotami, no na druhej strane nechceme aby boli naše deti vyčlenené z kolektívu, viete mi niekto poradiť ?

zrka
15. jan 2016

@miladka333, viem si predstaviť, ako "miluješ" neveriacich, rozvedených, žijúcich na divoko a podobne "narušených" ľudí, keď decká nazývaš "narušenými spratkami" či ako si to napísala. A potom že ľudia nepekne hovoria o veriacich ľuďoch...Veď keď teba počujú, tak sa im ani nečudujem. Takí ako ty rozsievajú najviac zla medzi ľuďmi.

alaguema
15. jan 2016

@namornicka presne tak. Individualita sa začína črtať postupne ako odznieva puberta. Iba u málokoho je to skôr, bežné 8 ročné dieťa chce byť súčasťou stáda a trpí ak je outsider. Rešpektovať tieto prirodzené tendencie vo vývoji je úplný základ pre výchovu. Veľa rodičov sa, žiaľ, asi nepamätá, že si tým istým procesom kedysi sami prechádzali.

juhseverzapad
15. jan 2016

@zrka Pekne napísané 😀

0silvia0
15. jan 2016

@miladka333 tvoj syn bude mať informatiku o chvíľu aj v škole a počítačová gramotnosť v dnešnej dobe je dosť dôležitá vec a pre teba ako rodiča bude len potrebné správne dávkovať čas strávený pri počítači a kvalitu času stráveného pri počítači. Nemusíš sa báť hneď závislosti, to je prehnané. Dnes sa ani deti v škole nepohnú bez informačných technológií a projekty na počítači, vytváranie prezentácií sú úplne bežné. Pochybujem, že na cirkevnej škole sa budú tváriť, že moderné technológie neexistujú 😒

0silvia0
15. jan 2016

@jasminet teraz mi napadlo v súvislosti tých strieľačiek na pc, že deti sa vlastne ani nezmenili, zmenilo sa len prostredie a technika. Vy ste imaginárne strieľali do "nepriateľov", dnešné decká strieľajú v pc hrách tiež imaginárne, ale už vizualizovane.
To, čo píšeš zasa ja nepoznám, lebo ja som bola slušnučké introvertné poslušné dievčatko zahrabané v knihách, ale keď si to napísala, napadlo mi, že až tak veľmi sa tie deti nezmenili 🙂

jurko77
15. jan 2016

trapis si len deti uz v prvom rocniku na zš maju poč.kruzok aj psycholog ti povie ze hodinka denne neuskodi a cirkevna skola?prosim ta to fakt?moja kamoska chodila na cirk.skolu a v 17-nastke cakala dieta,teraz je stastne rozvedena.Prosim ta kracaj s dobou inak sa tvojim detom budu posmievat este viac ,a to nechcem vediet co bude na druhom stupni a na strednej deti su krute a to ako matka urcite nechces.

0silvia0
15. jan 2016

@miladka333 ešte mi napadlo: keď bude tvoj syn o dva roky potrebovať urobiť prezentáciu, projekt a uložiť to na kľúč alebo vytlačiť a priniesť do školy - kto mu v tom pomôže, ako si s tým syn poradí, keď počítač je u vás zlý bubo?
Je super deťom správne nastavovať hranice, kontrolovať čo robia, s kým, koľko atď. a to je správne. Ale nie je správne ich držať mimo reality. A či sa nám to páči alebo nie, moderné informačné technológie do súčasnej reality patria.

qidko
15. jan 2016

@miladka333 Ak si myslis ze cirkevna skola je vyhra mylis sa moja skusenost z rodicka:ziak napadol ucitela zlomil mu rebro trest ziadnyani napomenutie rodicia prispievaju na skolu tak musel odist ucitel,alebo dvaja chalani napadli ziacku lebo nechcela s nimi fajcit riesenie ziadne rodicia su velmi nabozny uskodilo bi to ich menu je toho viac never tomu ze na cirkevnej skole niesu deti len dobre ak tomu veris tak sa ti cudujem

mima4
15. jan 2016

@miladka333

necitala som komentáre, cize k tvoju uvodnemu prispevku:

- tvoja vychova je podstatne lepsia ako dnesna benevolentna, kedy rodicia su radi, ze maju klud od deti..a preto doma bezi telka nonstop, pc atd... cize ja ti toto kvitujem a v tomto ti fandim!

- je dolezite aky je sebavedomy clovek... ja sa do rozhovorov o búrlivom vine a podobnym blbovinam nezapajam..ked sa ma niekto spyta..ci to pozeram, poviem, ze nie, nemam cas..nie je to z môjho sudka... mam ine aktivity... obycajne s ludmi, nie s bedno. My telku ani nemame, nechyba.. nevidim v nej prinos. Takze ved deti k tomu, aby mavli nad takymi ludmi rukou...

- podla mna plati vo vacsine pripadov - chudobni ludia kupuju velke telky..aby mali na čo čumieť.. bohati a šikovni si budujú velke knižnice a žijú skutočné dobrodružsžvá 🙂

- čo je dôležité!!!!!!! pozerat tv, ci byt na pc nerobi z cloveka psychopata... ty ako rodic urcujes obsah a mieru...a to je podstatne!! Dnes je beznou sucastou zivota pc, tablet, mobil... nie je to zlá vec, ale tak ako môže byť použitá aj na to zlé, môže aj na to dobré... Napr. hry nie sú len bojové, ale aj strategické... kde si niečo buduješ..mesto...atd... a teraz si vezmi, že syn v škole povie "chalani ja nehrám strielačky..ale toto..lebo tam je to zaujimavejsie... a všeličo logickééé"..

- nastav si v tomto jasne pravidla a hlavne s manzelom rozprávajte sa s detmi o nástrahách v tv, na webe... okrem toho v telke mate pisane, od akého veku je program pre deti určený,... aj to pomôže...

jasminet
15. jan 2016

@0silvia0 uz nasi otcovia a dedovia sa hravali na indianov a ich nepriatelov -vsak vinnetou bol hrdina 😀 aj moj otec s bratom sa mlatili ktory z nich bude za toho dobreho 😉
neviem, my sme z bratislavy a na ihrisku sa stretli deti z ulic okolo neho a tam sme sa hrali. aj na knihy ostal cas... 🙂 brat napr. v 7-8 rokoch dostal pocitac - jejda, pol ulice sa u nas na to bolo pozriet, najskor sa na tom hral, potom zacal programovat a dnes ho to zivi.

PS. tiez som dobre slusne dievca z dobrej rodiny, knihy milujem doteraz, ale tiez som sa navyvadzala dost svojho casu 😀 proste vzbura...

ali08
15. jan 2016

@evulik858 u nás chodia rodičia oblúkom okolo tej školy je to smutne ale je to tak.to je taka doba,strašne uponahlana, rodičia sú viac v práci ako doma, deti sa učia samostatnosti buď samé alebo s rovesníkmi ale nikdy by som nesuhlasila aby nepoužíval PC a nekukal telku.Syn sa naučil anglicky z počítača.
Je to chore že poobede dajú film 15 a večer o pol 9 kreslenu rozprávku ale tak s tým nič nenarobim.
Potom by ma zaujímalo aké hračky majú ich deti doma.môj syn teraz letí na star wars transformeroch a angry birds.Aj na ihriskách sa tie deti nevedia hrať to sa hrá len na polisov, zombikov atď.odkiaľ to dieťa má vedieť čo je to zombik alebo angry birds.a keď deťom vonku povie ze co je to zombie tak akurát tým ho začnú podpichovat a to je druh sikany. Tak ako sa zasvecujes náboženstvu tak by si mala vedieť niečo aj o modernej technike. V dnešnej dobe je technika všade.

lanugo
15. jan 2016

@kvetinka255 nesuhlasim s tebou.Chlapci su ten " agresivnejsi druh" a vzdy sa budu hrat na bojovanie. Okrem homosexualov.Ti preferuju mierne, priam dievcenske hry. Je to dane ich hormonalnym profilom.Moj tatino ma vyse 60 a nepamata sa, ze by sa na dedine s kamaratmi boli hrali inak ako na divoky zapad.Cely cintrorin im patril a tam strierali, bojovali, zvazovali sa a to Vinetoua im cital jeho tatino z knihy.Ked boli trosku vacsi, tak sli na neho do kina.V noci z domu utekali, aby sa mohli hrat za tmy ako ozajstni bandyti. A vyrastol z neho uzasny manzel a prvotriedny otec bez znamky nasilia.Takze to, ze vidis chalanov na dvore ako bojuju je uplne v poriadku, ver mi. Ja dom bola tiez matka, ktora synovi nedovoli ziadnu agresivnu hracku. Ja mu ani nekupujem, ale babicky a dedovia ano- uz neprotestujem. Mame ale urcite zasady, ktore musi dodrziavat.Ked obedujeme, kludne vytuahne jednu cestocinu a zacne s nou struelat, akebo si z papiera vystrihne pusku.Na dvore sa je schopne sa aj steblo travy zmenit na vzduchovku.A inak je velmi jemny, citlivy.

0silvia0
15. jan 2016

@jasminet no to muselo byť super, aj manžel má veľmi podobné spomienky na detstvo. Ja som nikdy nebola ten tlupový, kolektívny typ človeka, ja len jednu-dve kamošky a to mi absolútne vyhovovalo. A okrem toho som nemala brata, takže ma nemal kto inšpirovať hrať sa chlapčenské hry. Nuž, o strieľaciu etapu detstva som veru prišla... :D

lanugo
15. jan 2016

@miladka333 joj joj dievca, nie som si ista, ci prave ty vychovavas svoje deti spravne, ked ti musi admin upravit prispevok koly urazkam a neucte k ostatnym.To sa tu casto nestava
A to kde sa ucis, v biblii takto reagovat? Je mi luto tvojich deti. A na cirkevnej su ake podmienky na pedagogov? Ja viem len o tych, ze ucitelia nesmu byt rozvedeni, nesmu vychovavat svoje deti ako slobodny rodic, cize mimo manzelskeho zvazku, musia byt pokrsteni, sobaseni v kostole, ich deti musia byt pokrstene, nemozu mat zmiesane manzelstvo ( katolik+evanjelik,..),..... ked toto su pre teba ukazovatele vhodnej vychovno- vzdelavacej institucie pre tvoje deti, tak smelo do toho.Drzim palce tebe aj celej tvojej rodine, aby ste dokazali prezit medzi nami skazenymi

inguna
15. jan 2016

Rodič je na to, aby kontroloval čo deti pozerajú a ako sa hrajú. Večer pri telke nemajú čo robiť. Myslím si, že deti robia iba to čo vidia od dospelých. My nepozeráme seriály. Dcérka sem-tam príde zo školy, že prečo nepozerám tie seriály, že ich všetci pozerajú. Jednoduchá odpoveď. Ja nie som ako všetci, sme náročnejší diváci. Úplne jej to stačí. Už si z toho robíme srandu, že keď je upútavka na nejaký seriál, tak mi vypne zvuk, aby som nepočula tie otrasné dialógy a krásne sa na tom zasmejeme. V telke si pozerá iba minimax alebo iné rozprávky. Na PC hrá iba hry na minimaxe. Mám aj syna, ktorý je už ôsmak. Nikdy sme mu ako malému nekúpili zbraň. Miloval autobusy. Na PC hral simulácie jazdy na autobuse a keď bol trošku väčší tak hokej. Nič iné. V živote ho ani nenapadlo, aby hral bojové hry.
Raz vonku sa hrali deti z pištoľami a začali na mňa mieriť. Pekne s kľudom som im povedala, že do ľudí sa predsa nestrieľa. Ani slovko mi na to nepovedali a ich rodičia sa nezmohli na nič.
Všetko je na rodičoch, ako budú viesť svoje deti od malička, takí budú v dospelosti.

kamitomi
15. jan 2016

Keby si bola stotožnená a spokojná s výchovou ktorú praktizuješ nepísala by si sem. Druhý príspevok ktorý si sem dala, len ukázal že si ničí názor počuť nechcela a tie čo si dostala ti nevoňali lebo neboli totožné s tvojím. Či sa ti to páči či nie, moderné technológie sú dnes súčasťou každodenného života. Tvoje deti to vidia v škole, škôlke, obchode, na pošte a samozrejme aj doma. Treba im ukázať že všetko je v poriadku ak je to v únosnej miere. Nemusela si sa tu pýtať, mala si sa detí opýtať ako sa cítia keď sa im deti smejú, či sú spokojný s tým že všetko čo vy ako rodičia normálne používate oni nesmú. Isto vidíš že deti trpia a cítiš že to neni správne preto si tu písala. Cirkevná škola nič nevyrieši, lebo aj tam majú nejaké smernice podľa ktorých učia a aj tam sa do výuky dostal pc lebo žijú v dnešnej dobe a je to nutné. V zásade nemám problém s tvojou výchovou, ani moje deti nemali prvý model tabletu, preferovali sme pohyb, hry, čítanie, športovanie, výlety. Ale postupne sme pc zaviedli do ich životov lebo v školke aj v škole sa im to páčilo. Hry vyberáme primerane ich veku, tiež majú časový limit. Viem že sú deti ktoré trávia priveľa času na pc či tabletoch a nesúhlasím s tým, aj naše deti by tam najradšej sedeli celé dni, no treba ich zamestnať aj inak. To už je na nás rodičoch. Ak si presvedčená že cirkevná škola je tá správna voľba tak potom niet o čom. Poznám pár ľudí čo takú školu majú za sebou a tvoje predstavy sú strašne skreslené. No v prvom rade nečakaj že bude niekto tolerovať tvoje názory a spôsob života keď ty to nevieš....

jasminet
15. jan 2016

@0silvia0 taketo nieco uz nase deti v mestach asi nezaziju... kto dnes pusti 6 rocne decko same na ihrisko ?

moni244
15. jan 2016

@kvetinka255 ja sa nenavazam, len som poukazala na to, ze ked sa deti hraju na strielacky, neznamena to, ze sedia doma pred pc a hraju hry. A ked si myslis, ze psychopat moze vyrast len z deti, ktorym sa rodicia nevenuju, tak si na velkom omyle

ali08
15. jan 2016

Celá táto doba a všetko to nejako spolu súvisí. Rodičia nemajú toľko času na deti,pracujú od rána do večera aby mali z čoho zaplatiť účtu,hypotéky a co pod zub zatiaľ čo deti doma na nich čakajú a tak tu dlhú dobu si skratia technikov, už toľko po vonku nechodia rodičia sa boja pustiť von čo ak sa niečo stane.hold je taka doba.toľko unosov, nehôd,vrážd....
No a tým že niekto nepozna alebo nevie co PC, hry a filmy tak je vzorom pre posmech lebo deti sú znunedene,otravené,rodičia na nich nemajú cas.si predstavte prídeš z roboty utahana, musíš navariť,upratať a ešte aj hrať sa s dieťaťom?dás mu tablet do ruky alebo pustíš telku robi to väčšina z nás.

jaja102
15. jan 2016

@ninison no ja si myslím,možno som staromódna,že vieme deťom-tým malým,dať viac,ako mobil,či tablet do ruky. my veľa čítame,veľa sa mu venujem,rozprávame sa...keď mal dva,vedel už všetky značky áut, farby,zvieratá,počítať,už vie aj abecedu a čo je pre mňa najdôležitejšie,vie pomenovať svoje pocity,ako sa cíti,čo prežíva. a vie komunikovať s ľudmi,aj deťmi,aj s dospelými. tablet,ani mobil v ruke ešte nemal,samozrejme,že pozrieme rozprávku,ale pozeráme spolu,lebo sa veľa pýta,tak mu vysvetlím,ak niečomu nerozumie.všetci hovoria,že je veľmi šikovný a ja to aj vidím,a to teraz že nemachrujem,proste si myslím,že je to "ovocie" toho,že sa mu venujem.a čo je prekvapivé? mám vždy aj navarené aj poriadené,takže to vôbec nie je o tom,že im treba dať do ruky niečo také,aby som si stihla navariť.dieťa sa vie zahrať aj samo...aj potrebuje byť občas samo.ale to je ako s čokoládou,kým ju neochutná,tak ju nepýta...

vladinka
15. jan 2016

@miladka333 ...takéto deti sú vždy outsideri....nemajú šancu zapojiť sa do kolektívu, lebo nemajú spoločné aktivity so spolužiakmi.....môj syn je predškolák, tiež má tablet, dohodli sme sa, že sa zahrá len každý druhý deň, niekedy hrá hry s autami, niekedy sa učí na tablete anglinu pre deti...je to sranda a baví to aj nás dospelákov...takže všetko s mierou podľa mňa...ani striktné zakazovanie PC hier a telky nie je zdravé...deti potrebujú k svojmu vývoju aj telku ..netvrdím, že krváky ...ale primerané programy k ich veku...na tom nie je nič zlé 😉

ali08
15. jan 2016

@jaja102 ale nie vsetky deti sú samostatné. Zakladateľka má 5-8 rocne dieťa.noeltore sú hyperaktivne čiže nevydržia pri jednej hre a potom ta izba vyzerá ako za 2sv.tak aby mamička mala kľud a nemusela popri všetko ešte aj detskú upratať radšej dá ten tablet dieťaťu to nenarobi toľko bordelu. Poznám takých rodičov.
Ani môj st.syn nemá psko alebo xbox ale má laptop a kopec hraciek.cez týždeň ma zakázané počítač ale cez víkend doobeda môže ísť.rodicia sú nato aby si to osledovali tu nejde len o to ze ved chod a buď si koľko chceš ma na to určený čas a tiež sa treba pozrieť čo na PC robi. Je to vsetko o komunikácii. Nepoznám 8rocne dieťa ktoré nevie kde sa zapína PC alebo americké rozprávky, bohužiaľ Američania vedia robiť lepšie rozprávky ako ktokoľvek ini

eginny
15. jan 2016

@vladinka hm, tiez si myslim, ze take deti budu vzdy povazovane za cudakov. Ak ich budu z kolektivu vyclenovat prilis dlho, zvyknu si na ten pocit a "status" a sami tomu zacnu verit. Bude sa to s nimi vliect do dospelosti a psychicky ich to podla mna velmi poznaci. Myslim, ze ani cirkevna skola tomu nezabrani. Skor by bolo treba si pohovorit s nejakym psychologom - myslim tym, aby to rodicia prebrali s odbornikom, ktory by ich vedel spravne nasmerovat...

sono2
15. jan 2016

@dominika6 ty si dobrá, hodinu dve denne TV a aj PC? To 2 až štyri hodiny denne A kedy sa budú tie deti učiť? Plus večera to aby šli hned spať 😀😀😀 veď deň má tak málo hodín

vespertine
15. jan 2016

@miladka333 poznala som dieta, ktoreho rodicia boli a su velmi striktni makrobiotici...doma jedli iba riasy, klicky, tofu...ked bolo to dieta mimo dohladu rodicov, jedine co chcelo, bol obchod alebo bufet. s psychopatickym vyrazom v ociach, ozaj, nieco take som este nezazila. a ked sa uz do toho bufetu alebo obchodu dieta dostalo, nakupilo si styri baliky chipsov a zralo ako besne, bez ladu a skladu. ozaj. fascinovalo ma to a stale ma to fascinuje. mne je jasne, ze tak ako ty, tak aj tito rodicia su presvedceni, ze robia pre svoje dieta to najlepsie. maju to nastudovane, maju nejake zivotne skusenosti, nieco videli, inklinuju k nejakemu svetonazoru a boli by radi, keby to ich deti videli rovnako, ved je to predsa ich krv. ale extrem plodi vzdy iba extrem.

horana
15. jan 2016

Ono, mam kolegynu co ma dceru na cirkevnej, takze sikany je tam vraj menej nez v obyc. skolach, tej fyzickej, to si vedia postrazit, posmeskom sa vsak dieta nevyhne ani komunikacnym napadaniam, hoci sa to tutle a snazi riesit ani na takych skolach to nevedia uplne vylucit, to len poznamka pre autorku, ktora si mysli ze jej riaditel na cirkevnej tvrdil ze tam take nie je, ...nespoliehala by som na to. Okrem toho prave na cirkevnych je iste percento ziakov ktorych tam davaju prave preto ze su grazli aby si tam s nimi poradili a to je skutocna realita, kolegynina dcera minuly rok koncila a tak dlhe roky som pocuvala ine storky! Nikto ma teda nepresvedci ake svate deti tam chodia. Btw na vacsine cirkevnych si velmi potrpia na pracu s informacnymi technologiami, pocitacmi a pod. je toho nezriedka viac a na lepsej urvoni na nez beznych skolach.
Ked ide o to nestretavat sa prilis s technikou ako takou, pocitace cim neskor, vhodnejsie su walfdorfske skoly, tie cielene drzia ziakov od toho dalej.

Teraz za nas, TV doma nemame vobec, zdrzuje len a su tam same hovadiny. Teda uz roky sme bez nej. Maju ju u starkych, obcas nieco pozru, nechyba im. S PC vsak mozu doma okrem "prace" aj hrat, takze z kolektivu vylucene nie su, aj tablety maju a aj strielacky - par, potom aj logicke a ine hry. Aj filmy a rozpravky si stahovat. Vymedzeny cas na to, takze ani sport a knihy nie su ukratene. Sama som v puberte hrala rada strielacky, Doom a take tie vtedy co boli. Nijak ma to nepoznacilo, stale som vegetarianka, mierumilovna...

Na ZS ked som ja chodila este davno som zazila 2 deti co namali TV ani pocitac a obe boli vylucene z kolektivu a citili sa ako outsideri, dobre viem ze sa mi to tak nechceli, radi by boli tiez IN, ale aj rodicov nechceli sklamat a nemali si to ako doma presadit.

Urcite sa da deti vychovat slusne a pritom aj nestratit kontakt s realitou, netreba sa bat prilis vela, ani deti drzat v klietke. Rozumny kompromis to isti a hlavne osobny priklad a vela spolocneho straveneho casu. To uplne postaci.

klaudusik7
15. jan 2016
Používateľ klaudusik7 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od klaudusik7.

len tozvie kde deti sa ucia tym posmeskom a sikane, ked maju dobru vychovu.. niekedy sa posmievaju take deti ze by ste to na nich ani nepovedali.

dominika6
15. jan 2016

@sono2
ved nemusí byť za sebou,to by už bolo bolo 😀..

susanne6
15. jan 2016

takouto radikálnou výchovou ich práveže zle ovplyvníte. Bohužiaľ doba je taká aká je....ale aj výdobitky dnešného sveta musia vaše deti poznať, ináč budú v naozajstnom svete stratené, stále nad nimi totiž nebudete môcť držať ochrannú ruku. No správnou výchovou a vlastným príkladom sa dá dosiahnuť veľa. Určite nebudem sama, ktorá vám napíše, že všetko s mierou....aj počítač (obmedzený čas), aj hry (tie správne) aj televízor (podľa veku určené programy)....proste treba ísť zlatou strednou cestou!!! 😉

dominika6
15. jan 2016

autorka témy tak ako nechce počuť pravdu a skrýva sa pred realitou,tak isto skrýva aj svoje deti za niečo,čo si myslí,že ju nedobehne...
to by ste museli žiť v jaskyni,aby ste nevnímali zlo,ktoré sa šíri vzduchom a rýchlo napredujúcu technologiu,bez ktorej nevyštudujú...