Tradičná škola alebo výučba doma? Porovnajte možnosti
Je tu niekto kto môze porovnat tradicne vyucovanie v skole a vzdelavanie sa doma u deti?
Mamicky netušíte co je DV ale hneď viete, že je to zle ,trosku zarážajúci prístup. Mnohé tu píšete akoby deti na DV sa neucili ,neboli kontrolované, nic nevedia .ZAKLADNA INFO DETI NA DV SA VZDELAVAJU PODLA SVP ,CIZE MUSIA VEDIET VSETKO CO AJ ICH ROVESNICI ,ROZDIEL JE TEN LEN AKOU FORMOU SA TO NAUCIA .Každé dieťa má svojho garanta ucitela a kmnenovu skolu kde robi 2x rocne komisionalne skusky,vsetky predmety .Plus sa doklada portfólio prac,fotky zo štúdia,projekty,pracovné zosity ,slohové práce. Snáď si nemyslite že sa učia s lístkov na stromoch. Urcite by ste boli mnohé prekvapene ak by ste videli také portfólio žiaka na DV oproti dietatu vzdelávaneho v skole .Deti si budujú kvalitné vzťahy aj mimo školu ,taktiez samostatnosť.
@mamatroch sú o tom videá na yt ako to tie deti zvládajú.
Vela sa na vyučovaní oproti inym študentom pýtajú, vela veci ich zaujíma a chcú im naozaj rozumieť, sú veľmi aktivne a nadšene, pokial sa ucia to, čo ich baví. Maju problém s biflovanim a memorovaním informacii, v ktorých nevidia zmysel, takéto veci sa im ucia ťažšie, no vedia sa k ním donútiť, aby prešli do ďalšieho ročníka
@emjee áno, majú stanovené, čo majú vedieť. No to, čo ich baví, zaujíma, tomu sa venujú do hĺbky a trávia pri tom toľko času, koľko chcú. Ucia sa v tzv. blokoch a áno, prepájajú vedomosti z rôznych oblasti. Naopak to, o čo nemajú záujem si naštuduju len do tej miery, aby prešli plus vypracujú povinne zošity/listy. Inak by podľa slov niektorých mamičiek nemalo DV zmysel, ak by predsa išli podľa školskej osnovy. Výsledok je, že v niektorých oblastiach majú vynikajúce výsledky, nadpriemerne vedomosti, v iných o dosť horšie až mizive.
Asi ako skôr v reálnom živote. Každý počas aktívneho pracovného života sa staneme odborníkom na niečo iné, nevieme všetci všetko rovnako dobre. Ľudia sa profilujú na povolanie, ktoré chcú robiť, baví ich a tieto deti s tým začnú oveľa skôr. Skôr získajú v danej oblasti potrebné vedomosti, i prakticke zručnosti a skúsenosti, pretože sa takmer vôbec nezaoberajú niečim, čo nechcú robiť.
Ja som moju chcela doma učiť no ona odmietla chcela kamarátov a niečo iné ďalej som to neriešila, pozerala som na to ako to chce ona,, neľutujem to je pokojná, kamarátov má, chodia von raz z loptami kolobežkami byciklami alebo len tak sedieť na riti na ihrisku,, neviem si predstaviť ze by som ju učila doma a prišla by mozno o toto
@tiika veď aj v bežnej škole majú možnosť si predmet/oblasť naštudovať len do tej miery, aby prešli + vypracujú povinné písomky.
Nemám deti na DV, sú v riadnej škole. Majú svoj obľúbený smer, ten vedia na úrovni nemerateľnej učebnými osnovami ZŠ a ostatné na úrovni známok 1 alebo 2. Ak by sa stalo, že časom zmenia svoje smerovanie, tak majú pevné základy, na čom môžu stavať.
V tých oblastiach, ktoré ich zaujímajú ich vedie manžel (sú to vyslovene vedecké/technické smery).
Obdivujem rodičov, ktorí si zoberú navyše povinnosť učiť deti. My sme obyčajní, bežní ľudia, ktorí potrebujú zarobiť na živobytie a v tom čase deti musia byť v škole.
Zároveň musím napísať, že moje deti mali šťastie na super učiteľky na prvom stupni (až na jednu, ale to sme zmenili školu) a že si neviem predstaviť, či by som JA naučila ako má napríklad správne držať pero, či ako-tak čitateľne písať, keď som si nevedela spomenúť ako sa píše malé písané "f" a moje písané písmo je skrátka hrozné. Inak Slovenčinu vo vyšších ročníkoch s deťmi preberám ja. Ale som rada, že základ (písať, keďže čítať už vedeli) ich naučili učiteľky.
Ak Ti nevyhovuje system vzdelavania v statnych skolach, skus sa poobzerat po sukromnych skolach.
@zltalienka sranda,čítať a písať naučiť je to najľahšie. Si myslím a na písmená poväčšine dostanú deti predlohy...môj syn sa učí v nemčine a písmo majú také,že ho neviem niekedy prečítať. A naučil sa. Ono v tých vyšších ročníkoch je absolútne jedno,či píšu úhľadne,či tlačeným. Takže toto by mňa napríklad trápilo najmenej.
Ešte napíšem, že aj ja a aj manžel sme od detstva až po doterajší čas viac krát zmenili názor na to, čo chceme v živote robiť. Ja som chcela byť astronautka (prvý stupeň ZŠ), zverolekárka (12-13 ročná), architetka (15-17 ročná) a nakoniec som ekonómka. Manželove písať nebudem.
Najstarší syn (12r.) chce byť astronóm (zatiaľ), v tejto oblasti vie veľmi veľa, vyhráva súťaže. Ale nedovolím mu, aby sa na ostatné predmety "vykašľal", lebo nikdy nie je isté, či si to v puberte/v dospelosti nerozmyslí.
@maciatkolulu tak pre koho ako. Ja naozaj škrabem ako kocúr.
@zltalienka aj ja tak moju vediem od škôlky chce byť veterinárka, anglicky jazyk som jej povedala ze musí makať lebo ako veterinárka bude mať ešte ten ich,, doktorsky,, tak som jej to vysvetlila,, ostatne predmety jej ale nedovolím zanedbať nech si ide svoj sen ale ani nevie a môže si to rozmyslieť a co potom no nič bude neskoro a doplním momentálne jej harakiri z čínštinu majú v triede Číňana tak veľká sranda pre nu keď si zo mňa ide vystreliť 🙈
@maciatkolulu a i tak nemajú pekné písmo ... ale aspoň to nebude "moja" vina, že škaredo píšu.
Aj keď sa o DV zaujímam, v našom prípade prevažovali nevýhody....a určite to nie je len kvôli tomu, že ja neviem pekne písať.
Tak teda za mňa rodič nemá šancu dať dietatu to všetko čo škola. Nejde len o vyuzovanie, ale o kamarátov, socializáciu, kruzky a všetky možné zážitky, výlety.
@zuzulka558 môj najstarší sa tak veľmi tešil do škôlky (v 3 rokoch ho neprijali do škôlky, lebo je septembrový) že vždy keď boli deti zo škôlky na prechádzke, tak išiel k nim a bolo mu veľmi ľúto, že nemohol ísť s nimi do budovy do vnútra...on chcel chodiť aj do škôlky (od 4 rokov aj chodil), aj do školy chce chodiť. Išli spolu zo škôlky ako partia. Už vtedy som vedela, že existuje DV, ale neho to bola nevhodná verzia. Vytrhla by som ho z partie kamarátov.
@zltalienka presne ale je veľa rodičov ze oni tak chcú a hotovo je to tak najlepšie,, mame takú v rodine ja som sa jej kecať nedala,, reku ja počúvam ci ona chce nie ja
@zuzulka558 a Ty máš dieťa na DV? Aké staré?
@zltalienka 11 bude mať,, nie mam ju v škole tam chcela ísť hneď, doma ani počuť ze ona chce byť z deťmi,,, z rodiny chodia do komunity lebo ich ma DV ja som k tomu neprišla na chuť, v škole si nasla kamarátov a nie chodiť ako ona po komunitách no oni sú taký majú svoj svet celkovo
@mamamasama súhlasím
@zuzulka558 ale však v pohode. Žijeme v slobodnej spoločnosti, máme možnosti vybrať si ako budeme žiť. Je fajn, že existuje aj alternatíva ku klasickému vzdelávaniu.
Za mňa prvý stupeň by som vedela dať s malým bez problémov a aj viac ako učiteľky v škole, lebo sa venuješ jednému dieťaťu, viete si oveľa viac prečítať ako v škole. Veľa učiva je aj z prírodovedy a z vlastivedy také vytrhnuté z kontextu pre mňa, my si niektoré témy pozrieme potom ako dokument na youtobe a to je pre dieťa dá také ucelené vedomosti. Jasné, že učiteľka na to nemá čas ale nie raz som si pomyslela ja sama, že viac by sa naučil so mnou doma ten prvý stupeň. Neviem kto píše knihy prírodoveda a vlastiveda, určite múdri ľudia ale za mňa sú otrasné, nedávajú mi koncepčne zmysel, pričom sú to krásne témy (napr. 4 ročník o Slovensku, orientovanie sa na mape). Napríklad v texte učebnici majú vodnú nádrž Ružiná pri Lučenci ale v mape, čo je k učebnici a píšu s ňou písomky to nie je ani vyznačené a je toho kopec. Mne to takto nedáva zmysel. Alebo bola chvíľu aj história, opäť suchý text o ničom. Googlili sme k daným obdobiam nejaké povesti alebo zaujímavosti a malý si to v pohode zapamätal aj panovníkov, z učebnice ani za svet. Druhý stupeň ešte neviem, nemám prehľad čo sa tam učí.
@zltalienka ja to neodsudzujem vôbec ja som dala mojej na výber, len ma mrzí ze deti v rodine v jej veku co su na DV si nemajú čo povedať 😒 par slov a hotovo,, oni si žijú v bubline ze svet je ružovy alebo ako to napísať,, no nie všetci sú taký preto ako píšem neodsudzujem
@kabinka11 otázka ale znie či je naozajt deti na základnej škole treba učiť všetko to čo si my už ako dospelý vysokoškolsky vzdelaný ľudia nepamätáme. Aký to má význam? To čo je dôležité pre život by sme si predsa pamätat mali...tak čo sa vysokoškolsky človek potrebuje doručiť aby mohol tieto informácie zdelut svojmu 7 ročnému dieťaťu napríklad?
@brrunetkaa ale veď to je úplne jedno či sa trafis alebo nie lebo ak máš vnútornú motiváciu tak sa za pol roka naučis akékoľvek zakladoskoslke učivo ktoré by ťa zaujímalo ...hlavne ak to nieje o diktátor že ty vyzeráš lebo deti poznáš ale aj oni si predsa vyberajú...a také rozprávky že deti nebudú robiť nič ak nemusia tak to sa ťažko vyvracia a chápe ak raz sú deti zvyknuté robiť veci lebo musia....tak sa to fakt ťažko predstavuje...tomu verím

@heni79 ďakujem 😍