icon

Tretiak nezvláda školu

uctovnik
4. máj 2017

Dieťa sa nám v 1. a 2. ročníku mimoriadne snažilo. 3. ročník je pre ňu už ťažký. Diagnostika jej vyšla na špeciálnu školu, ale ani psychologička mi nevie poradiť, čo mám robiť. Známky v škole má dobré. Potrebovala by úľavu na matematiku, ale nedá sa to vybaviť. Poruchu učenia uznajú len vtedy, keď dieťa dosiahne v diagnostike určitý počet bodov. V špeciálne škole by bola nadpriemerná, v normálne škole je to pre ňu ťažké, porucha učenia sa nedá vybaviť. Chcem sa spýtať, či niektorá z nás nemá podobný problém. Za všetky rady vopred ďakujem.

evabb35
5. máj 2017

@uctovnik problém nášho školstva je v tom,že slabších žiakov škola vôbec nevedie ku manuálnej práci... Tých pár hodín pracovného vyučovania, praxe na ucnovke je nič. Pokiaľ nie sú od žiackeho veku vedené ku manuálnym zručnostiam doma,tak sa len poflakuju,vysedavaju pred telkou a neziskaju žiadne pracovné návyky,školu len presedia,naučia sa,škola ich nebaví. A do zamestnania nastupujú s oboma rukami ľavými a bez kázne. Zamestnávateľa nebude zaujímať škola, ale pracovné návyky, zručnosť, dôslednost v manuálnej práci a ochota spolupracovať.

evabb35
5. máj 2017

@uctovnik raz darmo,výchova detí z detského domova má svoje špecifiká, sú to iné gény, je to iná mentalita a v puberte nemusíte všetko včas ustriehnut... Preto skúsení odborníci odporúčajú dať dieťa do špeciálnej školy, kde bude pod dohľadom špeciálne vyškolených skúsených pedagógov.

vetthy
5. máj 2017

@evabb35 z určiteho pohľadu je topravda,alenemôžeš všetok viny pripisovať školám.povedz mi, koľko rodičov záhradkárčí spolu s deskom, koľko je oteckov vychová zo svopjho syna domáceho kutila, koľko mamičiek učí svoju dcerkuštrikovať,piecť,variť.nie je čas,treba robiť,aby bolo na dovolenku pri mori...

kvetinka75
5. máj 2017

@vetthy veľa ľudí veľa robí aj preto, aby vyžili od výplaty k výplate a o dovolenke a hlavne pri mori, sa im môže max. tak snívať
a veľmi veľa detí ovláda to čo si myslíš, že ich rodičia neučia. Poznám osobne. Chlapec, študent gympla - absolvent hociakej odbornej školy - murár, tesár - strčil by ho do vrecka, čo všetko ten chlapec vie spraviť. A chytá sa sám od seba. Na gympel ho donútili ísť rodičia, jeho to ťahá inde.
A poznám veľa takých čo ich to ťahá takýmto smerom, len v dnešnej dobe niektorí rodičia sa nevedia zmieriť s tým, že by ich dieťa malo SŠ a nedajbože manuálne pracovať. Čo na tom, že ho to baví?

evabb35
5. máj 2017

@vetthy ale veď školy organizujú rôzne krúžky šikovných rúk a podobne,len nie sú povinné. Ja by som namiesto doučovania napr. Z matiky,dejepisu slabších žiakov, ktorým sa nechce učiť, robiť domáce úlohy zaradila povinne do krúžku ručných,pestovatelskych prác, aby nadobudli aspoň aké -také manuálne zručnosti a pracovné návyky.

vetthy
5. máj 2017

@kvetinka75 mne to nemusíš vysvetlovať,bola som matka -samoživiteľka.ale na to,aby sme spolu založili kvetinkovu záhon okolo domu,chodili na túry na okolí a tak som im vysvetlovala zákonitosti prírody,chodili na rôzne umelecké workshopy a výstavy nebolo treba toľko penazí. oboznámili sme s jedným farmárom na túrach, choval kone.aby mohli unho jazdiť,platili sme prácou.aj tak sa dá možno že sme na tých víkendoch neobedovali rezne ale rožky s mastou a cibuľou a odložili sme veľké upratanie, ale bolto náš život a nám sa to tak páčilo. netreba sa doma jednostaj vyvaľovať pred telkou. mne napr.dvadsaťročná dcerka na narodky ušila takú kopiu našho psíka z handier,že by to mohlo ísť aj na výstavu

ostorha
Autor odpoveď zmazal
vetthy
5. máj 2017

okrem toho,baby,dufam,všetci súhlasíme,že náš školský system je chorý.akopíše @evabb35 ide o ohromné množstvo lexických a úplne zbytočných vedomostí,ale ani absolventi gymnázia nedokážu napísat podávanie na súd,vyplniť danové priznanie atd o manuálnych zručnostiach ani nehovoriac.ok.určitá úroven všeobecného vzdelania treba, ale naše školy vniektorých predmetoch sú v storočnom omeškaní. všetko robia, len nepripravujú deti na bežný život.potom decká skončia úplne zbytočné vysoké školy a môžu íst do auparku handry predávať,lebo toľko vš károv netreba

evabb35
5. máj 2017

@kvetinka75 to je ešte ten lepší prípad. Veľa vysokoškolsky vzdelaných ľudí je manuálne zručnych. Omnoho horší je prípad, keď rodičia roky platia doučovania, jazykové školy a dieťa napriek tomu prepadá, naučí sa,úlohy si nerobí, pomôcky do školy nenosí, flaka sa,vysedava pred telkou a počítačom....no oni snívajú o tom,že raz budú mať doma vysokoškoláka...

bibina224
5. máj 2017

Hmm neviem, ci by som ho odhlasovala zo skoly. Bola by to skoda, ho takto brzdit. Ja by som sa mu skusila viac pomenovat. Podla mna by to mohlo pomoct. Mozno len potrebuje potiahnut tak osobnejsie aby sa mu venovalo viac casu a tak by to mohlo fungovat

vetthy
5. máj 2017

@ostorha vewľmi chválihodné.podľa mna tie veci sú najdôležitejšie a nevyrovná va s nim žiadny špičkový telefon či tablet,obrazne povedané

evabb35
5. máj 2017

@vetthy daňové priznanie, podanie na súd nemusí ovládať každý. Kto to nevie môže vyhľadať odborníka, ktorý mu to vyhotoví a zaplatí mu za to. Peniaze zarobí svojou prácou, ktorá ho uživi...pôjde niekomu natrieť fasádu či umyť okná. Lenže z detí,ktoré sa 12rokov neučia a len sa flakaju nevyrastu pracoviti ľudia.

ostorha
Autor odpoveď zmazal
rutie
5. máj 2017

@vetthy No ja neviem, ale Podanie na sud ucit v skole? Kolko ludi dava v zivote podanie na sud? To by nas potom mali ucit aj "Ako si pripravit prihovor na pohrebe, svadbe..." To potrebuje kazdy aspon raz v zivote, na rozdiel od podania na sud. Danove priznania zakony sa nonstop menia, aj formulare. Na jednoduche priznanie staci naucit sa citat s porozumenim zlozity text a pouzivat na slusnej urovni matematicke operacie. NA zlozitejsie veci je lepsie spolahnut sa na toho, kto to robi bezne. Osobne vdacne spravim priznanie zadarmo, ak mi za to niekto za to zvertikutuje travnik alebo doda susene huby do vianocnej kapustnice 🙂

vetthy
5. máj 2017

@evabb35 ja som si to skôr myslela,že my v gymply na hodine občianskej náuky sme učili základy filozofie,riešili sme Kanta a Konfuciusa, ale ani mak napr, o ústave,oobčianských právach ako funguje parlamentná demokracia,,o zákonoch toho štátu, takže na zbytočnosti premárnený čas,za čo by sme si mohli učiť aj užitočné a k životu potrebné veci

evabb35
5. máj 2017

@vetthy no veru,to radšej ste mohli mať právnu náuku.

vetthy
5. máj 2017

@rutie ja som to skôr myslela všeobecne,aby mali aspon o to šajnu a písala som že v gympli,tam by sa už slušilo vedieť určitú agendu a korešpondenciu,

evabb35
5. máj 2017

@vetthy no zlú strednú školu si si vybrala.
To všetko sa učí na obchodnej akadémii.
V dnešnej dobe by som právnu náuku už dala vyučovať asi na každú strednú školu.

vetthy
5. máj 2017

@evabb35 no riadne sme si odbočili od pôvodnej témy,ani nechcem nikomu temu spamovať,ale to je politika- dnešné štáty nepotrebuju ozaj vzdelaných a sebavedomých , uvedomelých občanov,potrebujú ľahko , napr.cez media ovládateľnú masu, kt.moc nerozmýšľa,preto hovorím,študijné vysledky nemajú nič spoločné s kvalitou človeka

uctovnik
autor
5. máj 2017

@rutie Do akej školy chodí vaše dieťa? V našej škole jej zrátajú počet bodov, ktoré dosiahla písomku a podľa toho dostane známku.

eliska13
5. máj 2017

@uctovnik a stoji Ti to za to driet, aby mala 3,4 a mala psychicke problemy?moc nerozumien tej vasej diagnostike idem precitat ostatne, ale ak nezvlada teraz o rok dva nebude vobec.Tak bud ma papier, ze potrebuje asistenta, alebo specialnu skolu nie?dala by som ju otestovat inam.V nasej skole je aj chlapec s Downom a aj dysgrafia....maju asistentov a to sme mala dedina.Musis ty komunikovat s riaditelkou, ministerstvom hladat sposoby takto sa dieta psyvhivky polozi.
Inac chce sa mi plakat zo systemu nasho skolstva je stavane len na deti, ktorym to pali a su 1,2 akonahle ma niekto 3,4 je v triede ako outsider ucitelky nemaju cas sa im venovat nie kazdy stiha rychle tempo a pali mu to vo vsetkom.Na stastie moje dieta je sikovne, ale vidim ako sa skatulkuju slabsi ziaci v ich triede.Nie kazdy je dobry sj v jazykoch mat. je 3 tiak a driluju sa poucky ako blazni poucku vie a v realite to nevie pouzit.Este raz zvolila by som iny typ skoly altern.skoly aj za cenu dochadzania a platenia.

lenhag
5. máj 2017

Necitala som vsetko, ale ja ked som bola v druhom rocniku, tiez ma bolela hlava, nevydrzala som sa dlho ucit a nakoniec zistili, ze len potrebujem okuliare...ocka ma ok?

eliska13
5. máj 2017

@sissy27 ano to je dobra rada nebazirovat na znamkach, ale co ak to to dieta berie zle, ze ma 3,4 na normalnej skole a, keby chodila inde mala by lepsie vysledky.Skratka moze sa snazit kolko chce ma znamku zlu a nehovoriac o tom ako ostatne deti reaguju na znamky, ked niekto trocha zaostava.

eliska13
5. máj 2017

@gita17 otrasny nazor to dieta boli hlava, je frustrovane nema na klasicku skolu.autorka beries to ako hendikep preco ju nechces dat do specialnej skoly, ked to 2 potvrdili?To nie je zlyhanie skratka je ina, ale smutne je,ze mate papier, ze zaostava vo vyvoji a nechcu Vam to nejakym sposobom uznat.

uctovnik
autor
5. máj 2017

Na polroku mala z matematiky 3, teraz bude mať asi 4. Sama pracovníčka v centre nevedela, čo mi má poradiť. Triedna učiteľka mi sama navrhla, aby išla do 4. ročníka. Podľa mňa tieto diagnostiky nie sú v poriadku. Otázky, ako napr. kto je Krištof Kolumbus sú pre tretiakov ťažké.

ukulela
5. máj 2017

@uctovnik nemozes mat vsetko - aj skolu, ktoru chces, aj ulavy, aj kolektiv. ked sa beda na klasickej skole riesit individualny pristup a vidis, ze specialka nie je pre nu, tak en hladaj inu - najskor daku siukromnu- skolu s individualnejsim pristupom, mozno slovnym hodnotenim, ... ak sa ma mala trapit, ze sa snazi a nejde jej to, tak radsejobetovat kolektiv a najst skolu, kde sa bude citit lepsie.
inac klobuk dole, ako ste ju vypiplali.
.. a este daco, ked som chodila do skoly, ved bolo normalne, ze v kazdej triede bol nejaky trojkar stvorkar, aj viac. a nik ich neposielal do specialky ...
k tomu intelektu, testom, atd,, asi tiez hladaj sukromnych odbornikov, co klientov neberu ako cislo podla tabulky. radsej obetovat rachy, ako buducnost dietata.

sissy27
5. máj 2017

@eliska13 nečítala som zvyšok ale ak má dieťa problém len s jedným predmetom tak mi to nepríde ako dôvod na špecku... Ja som mala obrovský problém s matikou v 6-7-8 ročníku ZŠ, a až po rokoch som si uvedomila, že problém nebol vo mne, ale v učiteľke... Nevadí, prežila som, dokonca som 11 rokov pracovala s číslami 😀

eliska13
5. máj 2017

@ukulela to je to co pisem.Teraz chcu vsetci iba jednotkarov dvojkarov a ostatni su od malicka skatulkovani ako hlupi a ti co nestihaju.

@uctovnik ak triedna navrhla ist dalej tak co riesis?Za ten rok sa vyprofiluje a uvidi sa....na to dieta to musi byt psyvhicky tlak vsetko co za posl.roky zazilo a kam sa posunulo.Mozno potrebuje tu matematiku vysvetlit ci doucit inaksie.Ja som matematiku neznasala mavala som v posl.rocnikoch max 2 dvojky na vysvedceni a solovu 4 od 6 rocnika🙂)aj preto som isla na strednu kde neboli prijimacky z Mat a ani sa takmer neucila.Bavili ma jazyky, prirodoveda geografia. ....

ostorha
5. máj 2017

@eliska13 Tak to sme dve ako cez kopirak,vysvedcenie zvacsa jednotky,dvojka chemia,fyzika a slovina kvôli diktátom, basne,slohove prace zachranovali vraj fajne a podnetne no a matematika nenavidena 4 obcas sa pritrafila aj 2-3 ale len z geometrie,no to nestacilo vykrit tie 4 z písomiek,takze vysledna bola vzdy stvorecka.Ale moj otec velky to genius my dal prihlasku, ja som si skolu nevyberala vybral ju on a dal ma na ekonomicku to boli este len muky z matiky,uctovnictvo slabsi odvar,Chcela som ist na SUp-ku,ale skoncila som prva pod ciarov na prijmackach mam to ja ale stastie.Tak som sa trapila s matikou na skole ktora ma absolutne nebavila a vlastne mi nic do zivota nedala,zivila som sa uplne niecim inym ako ekonomikou.

vreckovka2
5. máj 2017

@uctovnik robili jej opat diagnostiku psycholog a specialnt pedagog? Kto sa jej pytal na kristofa kolumbusa? Ma diagnostikovane mentalne postihnutie?