icon

Uvoľnený režim v škole

danette
23. jún 2025

Deje sa toto aj u vás? Celý prvý stupeň pravidelne učiteľka pred koncom školského roka hovorila deťom, že kto nechce už nemusí chodiť do školy. 🤦 Ako dobre chápem že keď niekto chce ísť trebárs už v júni na dovolenku tak je super ak škola je ochotná deti uvoľniť. Ale idú 2 mesiace prázdnin a deti budú doma až až. Dnes pre zmenu prišiel syn a tým že pani učiteľka povedala, že si môžu priniesť do školy mobil zajtra ak chcú. Je to normálne?

zuzana76
24. jún 2025
@danette

@zuzana76 a na to má doplatiť dieťa? A práve v takých prípadoch aký je Tvoj keď učiteľka chýba dlhodobo. Neriešim ak učiteľka chýba 1 deň alebo 1 tyzden. Čiže keď zastupuje napríklad jedna lekárka inú tak nemá napr. predpisovať lieky? Lebo len zastupuje?

@danette myslím, že lekárka rieši len akútne stavy, nie chronické. Keď chyba učiteľ a iný rám nie je, kto ho na zastúpiť? Na dva- tri týždne nikoho nezoženieš.

nikaeli
24. jún 2025
@danette

@veselo_neveselo veď práve o to ide. Môžu zvoľniť, ale nech si donesú spoločenské hry, alebo sa zahrajú na školskom dvore a nie že mobil

@danette za našich čias sme gumovali a lepili učebnice, šmirgľovali lavice. Chalani hrali karty, my sme skákali gumu.
Vaša pani učiteľka povedala 'kto chce, môže ostať doma' - pre mňa ako pracujúcu mamu to znamená, že moje dieťa ďalej chodí do školy. Je prvák, mobil nemá. V stredu výletovali, vo štvrtok mali divadlo, v piatok boli v škôlke, včera mali pyžamovú párty, dnes športové hry, zajtra majú branné, vo štvrtok rozlúčkovú párty. Nosí si do školy zošit, farbičky a bakugany. Dcéra si berie knihu a slúchadlá. Aj tvoje dieťa si môže vziať čokoľvek, s čím sa zabaví - nemusí mať mobil a nemusí ostať doma 🤷🏻‍♀️

viestta
24. jún 2025
@danette

@viestta prosím o čom točíš? Ja keď chcem poslať syna do školy tak ho tam proste pošlem. Nechápeš že nie je v poriadku, že ak učiteľka vycíti príležitosť, že niekoľko detí nepríde do školy tak začne agitovať ostatné deti a rodičov, aby nechodili v ten deň ani oni. Čo je zlé na tom, aby sa v taký deň keď má menej detí viac venovala tým deťom, ktoré sú v škole?

@danette "agitovat"?

jablkovastrudla
24. jún 2025

U nas chodia decka normalne do skoly, v piatok mali este posledny krat ulohy. Mobily mame uplne zakazane v skole. Dnes doniesol zosity co dokoncili, zajtra netusim co budu robit.

beronsche
24. jún 2025
@danette

@zuzitko74 ešte raz. Napíšem to jednoduchšie. Vadí mi proste ak učiteľka sama navrhuje deťom aby ostali doma. Podotýkam že sa nejedná len o posledný júnový týždeň. Bolo to aj v iné dni počas roka ak vyšiel trebárs jeden voľný deň medzi prázdninami a víkend alebo sviatkom a podobne. A čo sa týka dovolenky s rodičmi tak nie, nepovažujem to v žiadnom prípade za sväté právo rodičov. To nikde nepíšem tak mi nevkladaj slová do úst. Ide mi o to čo je lepšie pre dieťa. Ak rodičom lepšie vychádza dovolenka v júni tak je určite lepšie ak dieťa ide oddýchnuť s rodičmi. Je však normálne že rodič žiada školu o uvoľnenie dieťaťa. Z adekvátneho dôvodu. Ale ak má rodič nechať dieťa doma samé, prípadne riešiť voľno kvôli tomu lebo polovica triedy nepríde lebo pani učiteľka povedala. Tak to mi nepríde ako lepšia alternatíva pre dieťa.

@danette čítam aj tvoje ostane príspevky a vychádza mi z toho, že si na nabrusená na učiteľku dlhodobo..
Nuž, ak ti nevyhovuje, bud sa s ňou, prip. s vedením školy porozprávas, alebo dieťa preložis..
Nemyslím, že máš inú možnosť.

Už sa opakujem, ale prístup konkrétneho učiteľa sa zovšeobecniť nedá.. a skúsenosť je neprenosna..

beronsche
24. jún 2025
@bosorkabb

@danette áno diskusia na tému škola /učiteľ, vyučovací proces, teplo /zima v školách je tabu.
To máš ako s tou klimatizáciou. Sťažnosti učiteliek že v tých triedach je teplo sa vyriešili tak že sa kúpila klíma a rolety na okná. A používa ju niekto? 10% tried.
Zvyšok ďalej frfle a hľadá dôvody prečo nie.
A takých vecí sa nájde dosť. Niekedy mi to pripadá že poďme sa sťažovať a vždy a na všetko.

@bosorkabb že čo?
Niekde sa kúpila do školy klíma, pretože bolo v triedach horúco a učiteľky ju aj tak nepoužívajú a ďalej sa sťažujú?

danette
autor
24. jún 2025
@beronsche

@danette čítam aj tvoje ostane príspevky a vychádza mi z toho, že si na nabrusená na učiteľku dlhodobo..
Nuž, ak ti nevyhovuje, bud sa s ňou, prip. s vedením školy porozprávas, alebo dieťa preložis..
Nemyslím, že máš inú možnosť.

Už sa opakujem, ale prístup konkrétneho učiteľa sa zovšeobecniť nedá.. a skúsenosť je neprenosna..

@beronsche nie som na učiteľku nabrusena dlhodobo, ani s ňou nemám žiadny problém. Keby si čítala pozorne tak prídeš na to že sa jedná o rôzne učiteľky. Tá ktorá im ponúkala aby ostali doma ho už neučí. Tá s mobilom ho učí. Zastupovanie je zas o inom. Tu vôbec nejde o to že sa chcem obúvať do konkrétnej učiteľky. Ide mi o systém ako taký, že rodič sa snaží aby dieťa chodilo do školy, nevymeškávalo zbytočne tak učiteľ by nemal nabádať k opaku. Aspoň ja to tak vidím. Ale už mi to pripadá že prvý komentár bol asi najvýstižnejší

bosorkabb
24. jún 2025
@beronsche

@bosorkabb že čo?
Niekde sa kúpila do školy klíma, pretože bolo v triedach horúco a učiteľky ju aj tak nepoužívajú a ďalej sa sťažujú?

@beronsche čo narobíš, je to tak. A keby len jedna.
Preto píšem že aj učitelia (tak ako každá profesia) má medzi sebou dobrých aj zlých, rozumných aj večne frfliacich.
A to neznamená že všetci majú mlčať lebo učiteľ, lekár,policajt, právnik....

zuzana76
24. jún 2025
@danette

@beronsche nie som na učiteľku nabrusena dlhodobo, ani s ňou nemám žiadny problém. Keby si čítala pozorne tak prídeš na to že sa jedná o rôzne učiteľky. Tá ktorá im ponúkala aby ostali doma ho už neučí. Tá s mobilom ho učí. Zastupovanie je zas o inom. Tu vôbec nejde o to že sa chcem obúvať do konkrétnej učiteľky. Ide mi o systém ako taký, že rodič sa snaží aby dieťa chodilo do školy, nevymeškávalo zbytočne tak učiteľ by nemal nabádať k opaku. Aspoň ja to tak vidím. Ale už mi to pripadá že prvý komentár bol asi najvýstižnejší

@danette ale ty nerozumieš, že zastupujúci učiteľ nehodnotí, ak je to zastupovanie sporadické a on nie je na daný predmet odborník. Navyše tu znamku ani nevieme zapísať do edupage. Veľmi občasne hodnotí aj zastupujúci, ak ide o spojenú hodinu dvoch skupín, alebo o dlhodobé zastupovanie kolegu na PN so zmenou v rozvrhu.

pietra
24. jún 2025

ja nespochybňujem, že ako v každej profesii, aj medzi učiteľmi sa nájdu blbci. Ale podľa mňa je vždy dôležité poznať aj druhú stranu. Mne sa nechce veriť, že niekto bude radšej sedieť celý deň v 30C a nepoužije klímu len preto, aby mohol ďalej frflať na teplo. Ono to môže byť pokojne aj tak, že sa klíma s veľkým halooo namontovala, slávnostne odovzdala, napísal sa článok do miestnych novín a potom škola dostala nariadenie používať ju čo najmenej, lebo to žerie elektrinu a nie sú peniaze. Podobných absurdít som za tých 20 rokov v školstve zažila až príliš veľa.
Na zastupovaných hodinách sa neskúša. A nie preto, že by to zastupujúci učiteľ nevedel urobiť, učivu nerozumel, ..., ale preto, že nemá možnosť známku do Edupage zapísať, každý má iný štýl skúšania, iné nároky, ... mne by sa tiež nepáčilo, keby mi kolegovia začali len tak pripisovať známky. Ak sa spolu dohodneme, môžeme aj preskúšať, napísať písomku, ... ale určite nie tak, že dieťa sa rozhodne, že práve dnes chce odpovedať a celá škola sa postaví do pozoru. Toto sa rieši len pri dlhodobých PN a aj to zvyčajne tým spôsobom, že sa zastupovať dáva jeden konkrétny človek a nie, že každú hodinu niekto iný a známky lietajú halabala.

bosorkabb
24. jún 2025
@pietra

ja nespochybňujem, že ako v každej profesii, aj medzi učiteľmi sa nájdu blbci. Ale podľa mňa je vždy dôležité poznať aj druhú stranu. Mne sa nechce veriť, že niekto bude radšej sedieť celý deň v 30C a nepoužije klímu len preto, aby mohol ďalej frflať na teplo. Ono to môže byť pokojne aj tak, že sa klíma s veľkým halooo namontovala, slávnostne odovzdala, napísal sa článok do miestnych novín a potom škola dostala nariadenie používať ju čo najmenej, lebo to žerie elektrinu a nie sú peniaze. Podobných absurdít som za tých 20 rokov v školstve zažila až príliš veľa.
Na zastupovaných hodinách sa neskúša. A nie preto, že by to zastupujúci učiteľ nevedel urobiť, učivu nerozumel, ..., ale preto, že nemá možnosť známku do Edupage zapísať, každý má iný štýl skúšania, iné nároky, ... mne by sa tiež nepáčilo, keby mi kolegovia začali len tak pripisovať známky. Ak sa spolu dohodneme, môžeme aj preskúšať, napísať písomku, ... ale určite nie tak, že dieťa sa rozhodne, že práve dnes chce odpovedať a celá škola sa postaví do pozoru. Toto sa rieši len pri dlhodobých PN a aj to zvyčajne tým spôsobom, že sa zastupovať dáva jeden konkrétny človek a nie, že každú hodinu niekto iný a známky lietajú halabala.

@pietra blbosť. Škola môže používať klímu koľko chce rovnako ako MŠ. Tie ju majú tiež.
Problém je len v niektorých triedach kde to učiteľka používať nechce. Okrem toho rolety používať môže. Sú manuálne. Či aj tu nájdeme výhovorku? Dokonca zriaďovateľ vybavil solárne panely na strechu ZŠ.

pietra
24. jún 2025
@bosorkabb

@pietra blbosť. Škola môže používať klímu koľko chce rovnako ako MŠ. Tie ju majú tiež.
Problém je len v niektorých triedach kde to učiteľka používať nechce. Okrem toho rolety používať môže. Sú manuálne. Či aj tu nájdeme výhovorku? Dokonca zriaďovateľ vybavil solárne panely na strechu ZŠ.

@bosorkabb a aký má na to učiteľka dôvod? Ok, môže byť manuálne nezručná, môže jej klíma robiť zdravotné problémy. Ale rolety snáď zatiahnuť vie. Tak ako mi teda vysvetlíš, že človek dobrovoľne sedí v horúčave? Lebo ja si to vysvetliť neviem. Naša škola nemá klímu, ani rolety, len "storočné" žalúzie, ktoré sú na mnohých oknách nefunkčné. Keby nám niekto ponúkol klímu, tak ho budeme na rukách nosiť. Musí tam byť nejaký dôvod a nechce sa mi veriť, že len to, že pche, môžem robiť zle žiakom a rodičom. Zažila som žiaľ aj takých ľudí v školstve, ktorí tú prácu radi nemali a bolo im jedno, ako sa deti cítia. Ale bolo ich výrazne menej ako tých druhých. Ale ani ten najväčší kretén nešiel proti vlastnému pohodliu. Tak aký má na to dôvod?

bosorkabb
24. jún 2025
@pietra

@bosorkabb a aký má na to učiteľka dôvod? Ok, môže byť manuálne nezručná, môže jej klíma robiť zdravotné problémy. Ale rolety snáď zatiahnuť vie. Tak ako mi teda vysvetlíš, že človek dobrovoľne sedí v horúčave? Lebo ja si to vysvetliť neviem. Naša škola nemá klímu, ani rolety, len "storočné" žalúzie, ktoré sú na mnohých oknách nefunkčné. Keby nám niekto ponúkol klímu, tak ho budeme na rukách nosiť. Musí tam byť nejaký dôvod a nechce sa mi veriť, že len to, že pche, môžem robiť zle žiakom a rodičom. Zažila som žiaľ aj takých ľudí v školstve, ktorí tú prácu radi nemali a bolo im jedno, ako sa deti cítia. Ale bolo ich výrazne menej ako tých druhých. Ale ani ten najväčší kretén nešiel proti vlastnému pohodliu. Tak aký má na to dôvod?

@pietra jej dôvod je že nechce. A koniec debaty. Že otvorí dvere. Robí to aj na rodičovskom združení.
Logického vysvetlenia sme sa nedočkali. Takých absurdit je viac.

pietra
24. jún 2025
@bosorkabb

@pietra jej dôvod je že nechce. A koniec debaty. Že otvorí dvere. Robí to aj na rodičovskom združení.
Logického vysvetlenia sme sa nedočkali. Takých absurdit je viac.

@bosorkabb stále si myslím, že tam musí byť aj niečo iné. Možno má nejaké zdravotné problémy a ona sama to teplo necíti. Lebo fakt sa mi nechce veriť, že len z trucu by sama dobrovoľne sedela v horúčave. Možno mám ja skreslené predstavy a v iných školách až tak neznesiteľne horúco nie je. U nás čím vyššie poschodie, tým sa to viac podobá na saunu. Znesiteľne je len v jedálni, ktorá sa nachádza v suteréne. Ale aj to len za predpokladu, že nerozsvietime 😀 Existujú aj zákerní ľudia, ktorí sa vyžívajú v robení zla iným. Ale prečo na úkor svojho pohodlia?
Na mnohé otázky možno ani odpovedať nesmie. Napríklad ak by dôvodom bol zákaz používania klímy, ona nemôže rodičom povedať, že to dostali zakázané.

bosorkabb
24. jún 2025
@pietra

@bosorkabb stále si myslím, že tam musí byť aj niečo iné. Možno má nejaké zdravotné problémy a ona sama to teplo necíti. Lebo fakt sa mi nechce veriť, že len z trucu by sama dobrovoľne sedela v horúčave. Možno mám ja skreslené predstavy a v iných školách až tak neznesiteľne horúco nie je. U nás čím vyššie poschodie, tým sa to viac podobá na saunu. Znesiteľne je len v jedálni, ktorá sa nachádza v suteréne. Ale aj to len za predpokladu, že nerozsvietime 😀 Existujú aj zákerní ľudia, ktorí sa vyžívajú v robení zla iným. Ale prečo na úkor svojho pohodlia?
Na mnohé otázky možno ani odpovedať nesmie. Napríklad ak by dôvodom bol zákaz používania klímy, ona nemôže rodičom povedať, že to dostali zakázané.

@pietra zákaz nedostali na 100%. V triede máme poslanca aj člena rady školy. Zároveň iné triedy klímu používajú nie všetky ale používajú.
Prečo to robí netuším ale robí. A nie nie je zákerná to by som jej krivdila.

zuzana76
24. jún 2025
@bosorkabb

@pietra zákaz nedostali na 100%. V triede máme poslanca aj člena rady školy. Zároveň iné triedy klímu používajú nie všetky ale používajú.

@bosorkabb tak nebude mat vztah k technike, alebo nema rada klimu, mna z nej bolia usi a oci

nikaeli
24. jún 2025
@bosorkabb

@bosorkabb napríklad mne klíma škodí, vadia mi aj okná pootvárané krížom krážom. Dnes som vďaka prievanu skončila PN, mám tak seknutý chrbát a krk, že si neviem nájsť polohu a len plytko dýcham ako ma pichá medzi rebrami pri každom nádychu. V čakárni u lekára klíma nastavená tak, že som bola za 15 minút ako cencúľ. V MHD mi fučí rovno na krk. V nákupných centrách je tiež vychladené tak, že predávajúce sedia vo svetroch. Takže v mojej triede by bola tiež klíma vypnutá 🤷🏻‍♀️

simca06022011
24. jún 2025

ked klimu viete pouzivat, tak to taketo veci vobec nerobi :DDD v kope budov je a okrem toho, ze tam nie je 30°C o tom nik ani nevie... rovnako ako niekto vie auto tak vyfukat, vyklimovat, ze z tade vyjde clovek na umretie po ceste, tak su ludia co to vedia a iba to sprijemnuje cestu.. skor tie naklady su na to vysoke pre nase skoly. Vacsina skola ale ma obrovkse okna, a pekne cez ne prazi slnko do tried a preto je tam horucava, na to rolety, a duplom tie "termo" su uplne super.

zuzana76
24. jún 2025
@simca06022011

ked klimu viete pouzivat, tak to taketo veci vobec nerobi :DDD v kope budov je a okrem toho, ze tam nie je 30°C o tom nik ani nevie... rovnako ako niekto vie auto tak vyfukat, vyklimovat, ze z tade vyjde clovek na umretie po ceste, tak su ludia co to vedia a iba to sprijemnuje cestu.. skor tie naklady su na to vysoke pre nase skoly. Vacsina skola ale ma obrovkse okna, a pekne cez ne prazi slnko do tried a preto je tam horucava, na to rolety, a duplom tie "termo" su uplne super.

@simca06022011 tak ja ju používam v hoteli tak, že pred spaním vychladim, keď idem prec sa prejsť a spím bez klímy.

zuzana76
24. jún 2025
@simca06022011

@simca06022011 muž chce dať do domu a teda vôbec sa netesim

simca06022011
24. jún 2025
@zuzana76

@simca06022011 muž chce dať do domu a teda vôbec sa netesim

@zuzana76 v prvom rade klima sa neumiestnuje tak, ze na "niekoho fuka"... a tiez sa nenastavuje v 35°c horucavach na 20°C, co je uplna klasika u nas :DDD ako sa pisalo = shopping centra su dobry priklad, tam aj sveter by clovek zobral.. a v zime zase prekurene, ze ked clovek potrebuje tade prebehnut, spoti sa ako kon... 😂

mooonika1975
24. jún 2025

@danette veď je streda, piatok vysvedčenie, mozu si doniesť , nič hrozne

mooonika1975
24. jún 2025
@sszuzu8

Skus byt ty s tými uvrešťanymi deckami o počte minimálne 20 ks každý deň 10 mesiacov a ani sa nad tým nebudeš zamýšľať 😃nie som učiteľka ale isto je to zahul na psychiku. Niekedy nás naše jedno dve potrápia a čo tak 20? Napr prváci. Všetko im hovor, ešte sú hravi hlucni zabúdajú. Treba ich stále strážiť zabaviť ich aby nerobili hluk. Ja učiteľky obdivujem. Asi by som to nedokázala robiť. Aj keď tie male deti sú na zjedenie určite to s nimi nie je prechádzka ružovým sadom

@sszuzu8 ❤️👍

mooonika1975
24. jún 2025
@really8

Mne sa paci toto stazovanie uciteliek na svoju pracu ktoru si uplne ale ze uplne dobrovolne vybrali. A ze su deti hlucne? Wooooow no nehovorte. To je uplna novinka, kto by to bol cakal v takomto zamestnani. Ze je to narocne? Ano je ale vybrali si to. To ako keby sa veterinar stazoval ze zvierata smrdia.

@really8 v poriadku, ale urobia si svoju prácu ale nie so srdcom, proste len spravia čo majú a koniec, však práca a sú platené , také ti presne učiteľky želám, 👍👍👍😂

mooonika1975
24. jún 2025
@danette

@zuzitko74 ešte raz. Napíšem to jednoduchšie. Vadí mi proste ak učiteľka sama navrhuje deťom aby ostali doma. Podotýkam že sa nejedná len o posledný júnový týždeň. Bolo to aj v iné dni počas roka ak vyšiel trebárs jeden voľný deň medzi prázdninami a víkend alebo sviatkom a podobne. A čo sa týka dovolenky s rodičmi tak nie, nepovažujem to v žiadnom prípade za sväté právo rodičov. To nikde nepíšem tak mi nevkladaj slová do úst. Ide mi o to čo je lepšie pre dieťa. Ak rodičom lepšie vychádza dovolenka v júni tak je určite lepšie ak dieťa ide oddýchnuť s rodičmi. Je však normálne že rodič žiada školu o uvoľnenie dieťaťa. Z adekvátneho dôvodu. Ale ak má rodič nechať dieťa doma samé, prípadne riešiť voľno kvôli tomu lebo polovica triedy nepríde lebo pani učiteľka povedala. Tak to mi nepríde ako lepšia alternatíva pre dieťa.

@danette to takto nerieš, že povedala detom učiteľka, možno sa nudia a povedia to, tak ona povie že zostaňte doma.

mooonika1975
24. jún 2025
@pietra

@pietra my sme v 30 tich stupňoch celý den , klimatizácia je pojem ako zo sci-fi , to nehrozí

bosorkabb
24. jún 2025
@nikaeli

@bosorkabb napríklad mne klíma škodí, vadia mi aj okná pootvárané krížom krážom. Dnes som vďaka prievanu skončila PN, mám tak seknutý chrbát a krk, že si neviem nájsť polohu a len plytko dýcham ako ma pichá medzi rebrami pri každom nádychu. V čakárni u lekára klíma nastavená tak, že som bola za 15 minút ako cencúľ. V MHD mi fučí rovno na krk. V nákupných centrách je tiež vychladené tak, že predávajúce sedia vo svetroch. Takže v mojej triede by bola tiež klíma vypnutá 🤷🏻‍♀️

@nikaeli ja mám klímu povinne v práci roky rokúce aj doma a vieš si ju nastaviť tak aby nefukala. Tie nové moderné majú túto funkciu.
Druhá vec je že sa nebudem sťažovať ako je príšerne teplo a neviem dýchať keď viem použiť rolety na oknách a klímu.
Lebo horúco je aj iným ľuďom a nie každý má možnosť použiť klímu či rolety. A nefrflu stále.

nikaeli
24. jún 2025
@bosorkabb

@nikaeli ja mám klímu povinne v práci roky rokúce aj doma a vieš si ju nastaviť tak aby nefukala. Tie nové moderné majú túto funkciu.
Druhá vec je že sa nebudem sťažovať ako je príšerne teplo a neviem dýchať keď viem použiť rolety na oknách a klímu.
Lebo horúco je aj iným ľuďom a nie každý má možnosť použiť klímu či rolety. A nefrflu stále.

@bosorkabb a veď ja nefrflem 🙂 ja si teplo užívam. Frfle tu niekto iný 🤷🏻‍♀️ Inak u nás v triede sa nedajú regulovať ani radiátory - sú buď vriace alebo ľadové....

sara07
24. jún 2025

uprimne ako dieta sme zaživali tiež 36 stupnove tepla v triede s 38 žiakmi kde teraz sedia 25 , mali sme také hnusné oranžove prachove závesy a to bolo celé
pred školou sa snažili sadit stromy listnanté a tie to zachranovali vyslovene...
nechápem ked vidim pred školami ihličnany ?????????????????????
klimy ešte nefungovali a nikomu ani nenapadlo sa nejak stažovat alebo čokolvek
BOLO proste TEPLO ... vybavené, vyriešené a bolo nám teplo ...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená