Vaše tipy na dobrú základnú školu v Bratislave
Dobrý deň,
hľadám informácie o základných školách v BA. Na zápis ideme síce až o rok, ale už teraz sa snažím získať nejaké info o základných školách s rozšíreným vyučovaním cudzieho jazyka. Moja predstava je - cudzí jazyk od prvej triedy minimálne 2-3 do týždňa, nízky počet žiakov v triede, pestrý výber krúžkov a samozrejme pozitívne referencie
🙂 🙂 🙂 Ideálne v Petržalke (prípadne Staré Mesto či Karlovka).
Ďakujem
@martinaluky uplne suhlasim. Naco im bude, ak budu deti lietat medzi skolou a kruzkami, bez toho aby vedeli preco to robia....Ja som vedela velmi pekne kreslit, rodicia ma dali na vytvarnu, aj ked som nechcela...odkedy ma tam prestali vodit, prestala som tam chodit. Mysleli si, ze som talent na matematiku, popri skole ma dali na programovanie...ziskala som akurat odpor. Ja svoje deti nebudem nutit do nicoho...len ak ich nieco nadchne, budem stat pri nich.....teda s vynimkou pohybu na cerstvom vzduchu - to jednoznacne bude treba, aj keby boli proti
Viete či sa dajú v pripade choroby dieťaťa preložiť prijímačky na košickú?
Milé mamičky,
prepáčte, že Vám vstupujem do témy. Chcela by som Vás len poprosiť, či by ste si nenašli chvíľku času a nevyplnili mi dotazník k bakalárskej práci, ktorá sa týka vplyvu reklamy na správanie detského zákazníka. Veľmi pekne Vám ďakujem. Ak Vás to obťažuje, prepáčte.
https://docs.google.com/forms/d/1-XFUQalQQoMRp3...
Dobry den volam sa elyza mam doma predskolaka absolvovali sme zapis do prvej triedy ale som si to rozmyslela a chcem mu odlozit skolsku dochadzku mam nato pravo? dakujem za radu
@elyza31 Ja poznam pripad, ze ani neboli u psychologa, sami sa rodicia rozhodli o odklad a nechali dieta dlhsie v skolke, len museli museli dat pisomne ziadost a na skole iba oznamili, ze nenastupi do 1. rocnika...
Papiere od psychologa sa striktne vyzaduju skor pri predcasnom nastupe do skoly, co bol nas pripad zase 🙂
Ahojte kocky,
mam prosbu, potrebujem zozbierat co najviac info o vasich skusenostiach na roznych zakladnych skolach v BA (nezalezi, ci statne alebo sukromne skoly, vseobecne) a to, akym sposobom sa menia ucitelia na prvom stupni ZS... Ci sa meni kazdy rok ucitel danej triede deti, alebo zostava cely prvy stupen, prip. sa meni az po dvoch rocnikoch a pod.
Riesime podobne dlhorocne problemy na nasej ZS s riaditelkou (meni ucitelov kazdy rok a nezda sa nam to uplne spravne).
Dakujem za nazory, pomoze nam to aspon pri argumentovani, ako to funguje na inych skolach 🙂
@marielik78
Nas stvrtak mal tri roky jednu triednu ucitelku, tento rok dostali novu.
Druhak mal minuly rok jednu triednu ucitelku, teraz ma dalsiu.
Podla mna nie je ziadne pravidlo, ci ma byt 4 roky ta ista ucitelka alebo nie. Vzdy to asi zalezi od okolnosti. Su ucitelky, ktore mavaju vzdy prvakov, potom moze ucitelka odchadzat napr. do dochodku, na matersku dovolenku, na ine miesto....
Neviem ako na inych skolach, ale u nas nemaju deti vsetky predmety s jednym ucitelom, vacsina je s triednym, ale su predmety, ktore vyucuju ini ucitelia a to si myslim, ze je celkom fajn a je to aj taka priprava na druhy stupen.
@ena Dakujem, ano, aj nasi mavaju anglictinu a prip. telesnu alebo hudobnu s inym ucitelom nez svojou ucitelkou, to beriem a pride mi to fajn...
@marielik78 na nasej skole je ucitelka, ktora ma vzdy iba prvakov... teraz zacala uvazovat, ze by si nechala tuto triedu aj buduci rok, ale nevie ako sa k tomu postavi riaditelka. nasa triedna, aj ta v tretej triede by s detmi mali ist az do 4 rocnika - ak sa teda nic nestane. anglictinu a hudobnu mavaju s inymi ucitelkami - hudobnu uci vychovavatelka zo skolskeho klubu, anglictinu anglictinarka.
@jasminet Dakujem 🙂
Ahojte, potrebujem to za seba dostat a poradit. Syn bol na zapise v sukromnej skole Felix aj samozrejme podla miesta bydliska. Dnes nam dosiel list zo skoly zo spadovej obalsti, ze nas neberu z kapacitych dovodov.
Zdovodnenie sa zdalo cudne a tak som volala - riaditelka sa na to pozrela, bola nefalsovane prekvapena, ze ved oni odstali list, ze Felixa ze je prijaty a preto ho automaticky nevzali. ja ze co??? ved tam prijaty nebol a navyse zrusili nas dost rychlo.
ona tvrdi, ze znenie z felixu bolo informacia o zapisani do povinnej skolskej dochadzky, co automaticky pre nich znamena, ze je prijaty, ze to teda mali spravne naformulovat informacii o absolvovani zapisu do povinnej scholskej dochadzky. cize zla stylizacia!!!
ale naco ozaj naco vobec felix daco take posielal, ked nam o tyzden povedali, ze nie je prijaty. ved ked dieta nie je prijate, sa do spadovej skoly neposiela nic, ani info o tom, ze tam bol na zapise!!
riaditelka grosslingovej ze je tazke to teraz menit, lebo prijali miesto neho ine deti a islo to oficialne postou. tak som sa jej pytala, co s tym, ze sa poradi a specialnou pedagogickou a pozrie sa aj do jeho jeho testu. pytala som sa, kedy je narodeny, som jej povedala koncom jula, ona ze nooo, ale tak julovym aj tak zvacsa davame odklad, najma chlapcom. ze uvidi v pondelok
takze viem si predstavit co sa stane v pondelok – ze pre nu je tazke to menit, povie mi, sorry, ten test nic moc a aj datum narodenia, aj tak mu navrhujeme odklad. asi ma bude do konca zivota matat, ci by ho za normalnych okolnosti vzali a ci ho ozaj nevzali kvoli tomuto
nemam pre neho skolku, vsetky v meste su plne, vraj ho nemaju povinnost zobrat, lebo su plne kapacity, i ked je predskolak (to mi dnes povedali, na oddeleni skolstva Bratislava Stare mesto. na sukromnu uz nemam, a keby aj - cela jeho trieda zo sukromnej ide do skoly a ostali len krpci. 3,5 roka platim sukromnu a moj syn nema narok ani na skolku???
napisala som felixu a poziadali ich o vysvetlenie. a mile to nebolo. Ako sa branit?
@mircalla test skolskej zrelosti ma len informativny charakter, nie je pre rodica zavazny. Ak k 31.8. dieta dosiahne vek 6 rokov, ma pravo nastupit do skoly. Ak nemoze byt prijate v spadovej skole, napr. z kapacitnych dovodov, treba sa obratit na zriadovatela (na miestny urad) a oni su povinni ho umiestnit do niektorej zo zakladnych skol, ktorych su zriadovatelom. Ale nemusi to byt skola, ktoru si ty vyberies.
Pri skolke zalezi, kedy sa podavali prihlasky a posielali rozhodnutia. Predskolaka su povinni zobrat, ak bola vcas podana prihlaska. Nemozu ho napr. nezobrat s argumentom, ze nie je miesto, ale prijat trojrocne dieta. Zaroven ale nemozu niekomu povedat, ze menia rozhodnutie o prijati, lebo sa im prihlasil niekto dalsi. Neviem, ako ktore skolky, ale vacsina uz prave rozhodnutia o prijati posielala. Takze umiestnenie do skolky je podla mna menej pravdepodobne ako najdenie inej skoly.
Kazdopadne podaj pisomne odvolanie
@pietra ale jeho nezobrali kvoli debilnej administrativnej chybe - ja stale nechapem, co im to felix poslal
Inak by ho na 99.9% vzali. Ja som volala aj s mestkym uradom - povedali mi, ze ak nie su kapacity, nie su povinni mu ziadnu skolu hladat a kapacity vraj nie su - dovi dopo
@mzov to je uplne jedno, to bola uplna chyba ho tam vobec davat - horsie to uz dovrzat nemohli
@mircalla to nie je pravda, ze nie su povinni hladat skolu. Ak ma dieta normalne nahlaseni trvaly pobyt,tak su mu povinni zabezpecit skolsku dochadzku.
Ja chapem, ze ho neprijali kvoli administrativnej chybe. Lenze teraz uz maju plny stav, rozhodnutia odoslane. Vzdy je nadej, ze niekto nenastupi, lebo dieta da inam. Preto je dolezite podat pisomne odvolanie, nestaci len telefonicky. A v tom odvolani napisat presne toto, ze dieta je zo spadovej oblasti a neprijate bolo len kvoli zavadzajucej informacii.
Skus sa obratit na ministerstvo skolstva, tam ti budu vediet aj presne povedat cislo zakona alebo nejakeho nariadenia, ktore ostetruje to, ze je zriadovatel povinny dieta umiestnit na plnenie povinnej skolskej dochadzky. Blbe je, ze ak sa uz teraz miestny urad z toho vykruca,tak ti natruc mozu ponuknut skolu na uplne opacnom konci mestskej casti a podobne a ked odmietnes, dalsiu nie su povinni ponukat.
Vsetko ries pisomne, na pisomnu staznost alebo poziadavku su povinni pisomne odpovedat. List nemusi byt odoslany postou, napr. ho napis, dvakrat vytlac, osobne chod do skoly a jeden im tam nechaj, druhy si nechaj pisomne potvrdit prevzatie. Od Felixa ziadaj vysvetlenie, preco take nieco posielali, na spadovej skole podaj odvolanie proti neprijatiu.
Ak by si neuspela, pisomna staznost na miestny urad odbor skolstva. Ak ta tam zas odpinkaju, ist cez ministerstvo skolstva.
tiez som mala problem so skolou, a stale nemam potvrdenie o prijati. Skusila som syna zapisat na jednu skolu - nie spadovu, ale druhu najblizsiu. Tam nam povedali, ze patri na Teplicku. Tak som ho prihlasila na Teplicku aj na Kosicku a nevzali ho na ani jednu. Skusila som este jednu nespadovu skolu v meste, ale kedze tam nemame trvale bydlisko tiez nic. A presne na tej skole isli na nas s odkladom - syn je junovy. Nakoniec mam v ruke aj testy nadania aj testy zrelosti a aj tak neviem co dalej. Psychologicka sa smiala, ked som od nej po testovani nadania pytala este testy zrelosti. Aj tak zbytocne. Sama viem, ake problemy asi budu. Ja som chcela do tej skoly do mesta zapisat preto, ze som hladala malu skolu, ktora by nebola prilis hlucna. Hluk mu vadi. No neuspela som. Snad ho niekde vobec vezmu.
Niekde som citala, ze mesto planuje riesit nedostatok skolok. Na skoly este asi nedoslo. Budu davat odklady, a potom mozno zacnu chodit deti do skoly v 8 rokoch.
@mircalla podla mna chybu urobil Felix lebo nemali co posielat na kmenovu skolu oznam ak ho neprijali ...
ja by som sa obratila na zriadovatela pisomne zaroven s odvolanim sa voci neprijatiu na statnu skolu v obvode a s tym teda ze ty si povinna podla zakona dat dieta do skoly tento skolsky rok kedze dieta dovrsilo 6 rokov do 31.8. tak nech ti urcia kde dieta moze plnit skolsku dochadzku .. ak nemaju miesto nech ti daju papier ze ho neumiestnia a ty sa nasledne obratis na ministerstvo skolstva kedze tvoje dieta nemoze uplatnit svoje ustavne pravo na vzdelanie.
@mircalla ja viem ze to je slaba utecha ale ako hovorí @pietra velmi často niekto ,,nenastupi,, a ide inde do školy...samozrejme mozeš podat odvolanie len či to pomoze. Alebo vyuzit ak mas ,,známosti,, kontakty...ja som takto ,,vybavila,, miesto jednej mamičke ktora ešte v juni nemala umiestnenie pre dieta. Ale tak nám sa nečakane uvolnilo miesto - jedno jedine...takze mala naozaj z pekla šťastie.
inak vzdy treba zapisat na kmenovu skolu podla obvodu a nehovorit ze chcete ist aj na inu ... najma v BA nie ako to vyjde ak budete mat papier o prijati tak potom tu prvu zruste... a dorazne upozornit aby z tych sukromnych nic neposielali do kmenovej
inak ako vedeli o tom kde ma kmenovu to ste im hlasili... ?
@pietra jasne - ale preco my mame trpiet, ved to nech si vyriesia oni. riaditelka mi povedala, ze mi da do 12 hod v pondelok vediet, ze to bude riesit, ale viem ako to dopadne - povie mi, ze je julovy a hocico uz si s testom vymysli, hoci mal velmi dobru odozvu - po zapise bol s ucitelkou kratky rozhovor. isteze to budem riesit aj pisomne odvolanim.
ale vies, ak ho nevezme - tak sa jej prve opytam, ze ci aj ine deti zo spadovej oblasti nezobrali, pripadne kolko deti z nespadovej oblasti zobrali, nakolko deti zo spadovej oblasti maju zo zakona prednost
na minsterstve skolstva je jediny kontakt a to daka vratnica, no musim sa tam dopatrat
do felixu podavat odvolanie nejdem, ja som vobec olutovala, ze som tam isla, ani nechcem, aby tam siel.
ale dakujem, pomohla si mi
@loginexistuje tie riaditelky škol sa zvyčajne poznaju...
@loginexistuje ved presne tak, vies, co mam skusenost, kazdy skusa viac skol, ale take nieco sa posiela, len ak je dieta prijate...strasne som vytocena, tam chcem ist osobne, ak sa neozvu
dikes, dobry napad s tou formulaciou odvolania - si super
@sardinka335 ale ved mozes ist zo zakona na viac skol, len nechapem naco felix informavat grosslingovu, ze je prijaty, ked nie je - oni to z tej formulacie pochopili, ze je prijaty, nie, ze bol na zapise
@mircalla citacia zo skolskeho zakona 245/2008 Z.z., paragraf 20
Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej
dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy, a
žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia
súdu, 23) ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky
maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak je počet žiakov vo veku plnenia
povinnej školskej dochádzky, ktorí ju majú plniť v spádovej škole, vyšší, ako sú kapacitné
možnosti spádovej školy, postupuje zriaďovateľ podľa osobitného predpisu. 24)
@loginexistuje na knenovej som nic take nespominala. ako to vedeli vo felixe? ty hajzli (nemam na nich pekne slovo) si to museli najst podla miesta bydliska. ale preco? naco?

My nakoniec do Felixa nedávame nieje to systém ktorý by bol pre našeho malého