Vaše tipy na dobrú základnú školu v Bratislave
Dobrý deň,
hľadám informácie o základných školách v BA. Na zápis ideme síce až o rok, ale už teraz sa snažím získať nejaké info o základných školách s rozšíreným vyučovaním cudzieho jazyka. Moja predstava je - cudzí jazyk od prvej triedy minimálne 2-3 do týždňa, nízky počet žiakov v triede, pestrý výber krúžkov a samozrejme pozitívne referencie
🙂 🙂 🙂 Ideálne v Petržalke (prípadne Staré Mesto či Karlovka).
Ďakujem
@sardinka335 ale to je jedno - oni ho vo felixe nevzali, keby ho vzali nepoviem ani slovo
@mircalla lenze je teraz irelevantne, kolko deti mimo obvodu prijala ☹ Pretoze rozhodnutie o prijati je zavazne, ona nemoze niekomu zmenit to rozhodntie. Ak ma kapacity, moze otvorit triedu navyse. Lenze tie kapacity vacsinou nie su, ani priestorove, ani v pocte ucitelov. Mozes dosiahnut to, ze sa dostanes na prednostne miesto a ked niekto nenastupi, zoberu tvoje dieta. A vacsinou vzdy aspon to jedno dieta nenastupi.
@mircalla nie je to spravne, ale aj keby ti tento udaj poskytla, bude ti vlastne na nic. Lebo ona rozhodnutie o prijati na neprijatie zmenit nemoze. Cize vydupavat si tento udaj je uplne zbytocne. Skor tlacit na nu aj na zriadovatela, aby pri najhorsom udelil vynimku na vyssi pocet deti v triede. Ale to ozaj netusim, za akych okolnosti moze riaditel poziadat.
Hlavne treba zachovat chladnu hlavu, snazit sa nepustat emocie. Pretoze je ozaj velky predpoklad, ze to jedno miesto sa uvolni. Lenze na to miesto caka pravedpodobne x dalsich deti, kedze situacia v BA je tento rok desiva 😝
@pietra nepovedala vyslovene, ze nemoze - ale ze je to komplikovane, skor si myslim, ze by nejakym sposobom mohli dat o to jedno miesto viac.
zachovat chladnu hlavu mi je tazko
cakam aj na vyjadrenie Felixa - a ak nepride do 12 hod v pondelok, idem tam osobne aj s priatelom (hovori len anglicky, tym horsie pre nich), je mi jedno, ci tam bude riaditelka alebo zastupkyna, niekto tam byt musi. ja mam s nimi skusenost, ze maily uplne ignoruju, cele sa to zomlelo len dnes, poobede som mala so synom MDD, ale od 13.30 tam volam a nic
urcite sa na nich budem stazovat, toto je neskutocne
Inak mas info, ze tento rok je ozaj silny rocnik?
@mircalla hej to su velmi silne rocniky v roku 2009 cez 61000 deti a v roku 2010 cez 60000 deti
ja mam starsiu v 2003 a vtedy sa narodilo o desattisic deti menej .. a to uz boli tiez riadne pretlaky na skoly skolky
@loginexistuje ozajj to bude v tom felixe zle - toto si vyzeru a strasne. od prveho momentu mi to bolo nesympaticke, poplatok za zapis - nejasne info a pre mna dost spekulacia, chaos, dost neprijemna a chladna riaditelka, ignoracia mailov, cert mi to bol dlzen
my sme sli este na Kosicku PYP tam nas tesne nevzali (zverejnili aj vysledky), do spadovej skoly pisu len ak je dieta prijate, takze fakt neviem o com s tym Felixom islo, ale zistim
dnes by mi bodla asi daka vodka tusim
@mircalla a cesku si neskusala ? vodku si kludne daj ja som to riesila min. rok pri malom ... tiez nas odmietali kde kade ale tak my dochadzame do BA...
@mircalla ano, su silne rocniky. skoly, ktore si to mozu dovolit, otvaraju aj o niekolko prvych tried viac. Zial zaroven su skoly, ktorych priestory nepustia a velmi vela ziakov odmietaju a ti potom obiehaju dalsie skoly a prave v tychto dnoch sa ozyvaju a skusaju stastie
a cim ma skola lepsie meno, tym viac odmietnutych deti ma. A prave Grosslingova je podla mojich info dlhodobo velmi ziadana, takze predpokladam, ze tam tych odmietnutych deti bolo dost
@loginexistuje nie veru nie. este narnia, tam tiez nic, malo miest vela deti uprednostnuju surodencov
ale ani jednej skole nenapadlo nic posielat do grosslingovej
aj by som si dala hocico, ale nemame doma nic.
na MDD dnes som cely den hystericky pobehovala s telefonom, rodicia si asi mysleli svoje, proste bad timing
No baby som mudrejsia. dakujem. A o dost. Skusala som aj FB skupinu Ask a lawyer ale ani tuk - asi by som to zmenila na Don't ask a lawyer - nobody knows anything
Nuz ak sa ukaze, ze ozaj pochybili z Felixu, a Ty mas zaujem tam syna zapisat, zatlacila by som na nich.
Mozes podat aj prihlasku do statnej skolky, v principe ju mozes podat kedykolvek pocas roka, s tym, ze mate zaujem o nastup hned, ako je to mozne. Sanca je tam ale mala, maju iste kopec v termine podanych ziadosti, ktore odmietli.
Kazdopadne drzim palce, velmi neprijemna situacia toto ☹ Mala som za to, ze Felix este berie vsetkych prihlasenych.
@mircalla ja som davala prihlasku na grosslingovu do skolky, ale asi ani nemozem dufat. Mala je az oktobrova a to mi povedali, ze neberu. Clovek musi chodit do prace a platit sukromnu skolku, kedze vsade je problem. Na dedinach zobrali kamoskam aj decembrove a mladsie. Tu clovek iba za vsetko plati☹
@mzov vsak hej - oni si na zaklade toho zistili kmenovu skolu, a iniciativne im napisali, ze je prijaty, hoci nebol
kym sa tato zahada nevysvetli, tak asi nebudem spokojne spavat. urcite verim riaditelke grosslingovej, lebo bola nefalsovane sokovana, ze ved oni maju od nich list, ze je tam zapisany
@mircalla je to cele divne. pisem preto lebo moja dcera chodi do felixu a minuly rok sme boli na zapise aj u nich a aj v statnej skole. Statna skola ju prijala (podla spadovej oblasti a Felix tam poslal taketo oznamenie takisto, ale je to oznamenie o tom ze ste si splnili povinnost zapisu, nie ze ste prijaty u nich, to oni neposielaju inym skolam).
@mzov
ta formulacia bola: informacia o zapise do povinnej skolskej dochadzky, co oni brali v statnej, ze je zapisany. riaditelka mi rovno povedala, ze to mali naformulovat: informacia o absolovani zapisu, nie takto
na keru mariu posielaju toto vobec do statnej, ked ani prijaty nebol? aky to ma zmysel? praveze sa posiela, ak je niekto prijaty do inej skoly, aby bola skola informovana. my sme boli na 2 inych skolach a tiez im (grosslingova) nic neposielali, naco im to je, ze bol na zapise. na zapis musi ist do kmenovej zo zakona, ak ide aj inde, to je uz vecou rodica a kmenovu to vobec nemusi zaujimat
@mircalla chpaem tvoje rozhorcenie, mna by takato situacia tiez netesila.
u nas to bolo presne takto. Boli sme na zapise vo Felixe, boli sme na zapise v statnej. Zo zakona mas povinnost ist na zapis (kedze tvoje dieta k 31.8. dovrsi 6 rokov). Felix informoval spadovu skolu o zapise (ze tam dieta bolo na zapise aby ta v pripade ze si nebola v spadovej, odtial nenahanali ze si nebola na zapise aj ked zo zakona musis). Prijali nas aj do Felixu aj do statnej. Statna vobec neriesila ze dcera bola na zapise aj vo Felixe, prijali ju lebo tam spada. Ved to ze by vas aj prijali do Felixa este neznamena ze tam aj realne nastupite, spadova skola ta musi prijat. Tak ako aj v nasom pripade. Po niekolkych dnoch (tyzdnoch) volali zo spadovej ze ju prijali, a ci naozaj nastupi. My sme im potvrdili ze nie, ze ide na inu skolu, tak ju vyskrtli a posunuli miesto dalej.
Kazdopadne drzim palce, nech sa vsetko vyriesi k vasej spokojnosti, lebo je to dost tazka situacia :(
@mzov praveze neviem presne, ako toto funguje - napriklad Kosicka si to nejake riesi so spadovou a preberie si tie deti od nich, musim sa spytat, ako tieto veci funguju. ale to, co hovoris, je pomerne dost logicke - dobry point, musim si zbierat co najviac argumentov. dakujem za info. zrejme sa tie postupy dost lisia a mozno isto aj o nepochopenie
stale ale nechapem, ze felix posiela tu info - ine skoly to neposielaju a zo zakona na zapis do spadovej ist aj tak musis - takze by ta nahanali tak ci tak, proste je to povinnost ist na zapis so spadovej to mam zistene
a podla mna prave z tohto dovodu vzniklo to nedorozumenie. Ze zapis mozes absolvovat kde chces, ale ak ho absolvujes na viacerych skolach, tak mas dat potom tym ostatnym vediet, ze k nim nenastupis. Na spadovu prisiel papier, tak to brali ako oznamenie o nenastupeni k nim.
@pietra tak to nie je - absolovat zapis neznamena, ze si zobraty, to nie je ako statne skoly, ze hura zapis staci - bereme ta.
na skolach, kde bol, tam sa robia testy zrelosti a decka beru podla toho, je tam pomerne sito. oznam o prijati dostanes aj v druhej polke maja. cize ty nemozes informovat ostatne skoly, nakolko nevies, ci ta prijali. ty si len absoloval zapis, z coho nic nevyplyva. poznam rodicov, ze brali deti na 4-5 skol. to, ze si bola na zapise nehovori o nicom, ved oni to prave napadli, ze to mali formulovat, ze absolvoval zapis, felix to formuloval, ze je zapisany. to je rozdiel
v tej anglickej boli talentove skusky na 3 hodiny, brali 20 deti z 81...priklad.
inak asi by bolo najlepsie nech si toto vyjasni felix - grosslingova medzi sebou.....

@mircalla riaditelky sa po zapise zvyknu stretavat...zoznamy ziakov si popozeraju a je to. Takto vyselektuju decka.