icon

Vaše tipy na dobrú základnú školu v Bratislave

jaaty
14. mar 2012

Dobrý deň,
hľadám informácie o základných školách v BA. Na zápis ideme síce až o rok, ale už teraz sa snažím získať nejaké info o základných školách s rozšíreným vyučovaním cudzieho jazyka. Moja predstava je - cudzí jazyk od prvej triedy minimálne 2-3 do týždňa, nízky počet žiakov v triede, pestrý výber krúžkov a samozrejme pozitívne referencie
🙂 🙂 🙂 Ideálne v Petržalke (prípadne Staré Mesto či Karlovka).
Ďakujem

pietra
27. máj 2016

@mircalla vsak ja nehovorim nic ine ako ty 😉
informovat ostatne skoly mas o tom, ze si prijaty na inu skolu, nie o tom, ze si niekde inde na zapise. A oni potom to miesto mozu posunut dalsich zaujemcom, najcastejsie tym, co podali odvolanie proti neprijatiu.
Kedysi ozaj bola povinnost absolvovat zapis na spadovej skole, resp. dat spadovej skole info o tom, ze zapis bol urobeny inde. Mozno to tak pri sukromnych skolach este funguje, toto ozaj neviem.
Ale to, ze spadovu, ani ziadnu inu skolu nic nie je do toho, kolko zapisov a kde absolvujes, tak potom ten nestastny papier brali ako oznamenie prijatia na inu skolu. K zblbnutiu podla mna dopomohlo aj to, ze v rovnakom case absolvuju deviataci zapisy na stredne skoly, kde ich prijali a tam potom zakladna skola dostane info o zapise ziaka. Neuvedomili si zjavne, ze nie je zapis ako zapis.
Podla mna vo Felixe nepochodis. Zamerat sa treba skor na komunikaciu so spadovou skolou. Ale podla mna to dopadne dobre. Mozno sice odklad navrhnu, ale ked ho odmietnes, tak situaciu budu riesit

mircalla
27. máj 2016

@pietra a mozem to odmietnut? porad. ano, presne tak treba informovat ine skoly. inak nevies aku lehotu maju na to odvolanie, ked dakych 30 dni ma trafi🙂
Od Felixu chcem len odpoved, fakt by ma zaujimala ta ich formulacia.zrejme to zle sformulovali - podla grosslingovej ano, alebo to grosslingova zle pochopila - dozviem sa

moni73
28. máj 2016

@mircalla a nemohlo sa stat, ze vas nakoniec do toho felixu vzali? 😕

mircalla
28. máj 2016

@moni73 nie, urcite nie

mircalla
28. máj 2016

@mzov inak cim dalej nad tym rozmyslam, tym sa mi zda zdovodnenie grosslingovej s tym felixom absurdnejsie. pripada mi to len ako vhodna vyhovorka. to nemoze byt dovod

moni73
28. máj 2016

@mircalla aky by mali ale dovod odmietnut vas v spadovej? Ved im musi byt jasne, ze svojho prava sa mozete dovolavat. Inak, ja som miesto v spadovej pustila az posledny augustovy tyzden. Nemohla som sa rozhodnut....

mircalla
28. máj 2016

@moni73 je to v uvodnom prispevku, ale cim dalej sa nad tym zamyslam, tym vacsia hlupost sa mi to zda

pietra
28. máj 2016

@mircalla odklad mozes odmietnut. A rozhodne, ak je navrhovany len kvoli datumu narodenia.
Ja si myslim, ze Grosslingova zle pochopila ten text, malokto si vie priznat chybu, tak sa vyhovorili, ze to mal Felix inak formulovat. Podla mna ich ozaj zblblo to, ze v rovnakom case dostavali info o zapise deviatakov a pri tych je to tak, ze ked urobia prijimacky, dostanu rozhodnutie o prijati,idu so zapisnym listkom na zapis. Cize zapis rovna sa prijatie. Nie ako u prvakov alebo skolkarov. A kedze mali urcite pretlak deti, tak vyberali, koho daju na kopku neprijate a padlo im vhod, ze spadove dieta je prijate niekam inam. Lenze nie je
Zial, na nejaku reakciu maju ozaj 30 dni 😒 Osobne si myslim, ze sa to budu snazit riesit skor a k tvojej spokojnosti. Lebo list z Felixu nepodava ziadne zavadzajuce informacie, hovori len o tom, ze ste boli u nich na zapise. Tym padom za pochybenie nesie zodpovednost spadova skola. Len ta chyba sa im velmi tazko bude napravat, lebo musia aj oni vlastne dufat, ze niekto z prijatych im oznami, ze nenastupi. Alebo ziadat o vynimku a to by zas museli priznat, ze urobili chybu.

Keby sa to cele vlieklo, tak bombarduje listami, telefonatmi, osobnym otravovanim aj spadovu skolu,aj miestny urad, aj ministerstvo skolstva. Lebo zriadovatel, teda mestska cast, je ti do 31.8. povinna umiestnit dieta do zakladnej skoly.

mircalla
28. máj 2016

@pietra ono baby mi pisali do IP, ze oni si nechavaju nejake 1-3 miesta aj tak rezervu, nejdu uplne nadoraz
ano, zacinam si stale viac mysliet, ze to pohnojili na grosslingovej. a ak mali nejaku nejasnost, mohli si to overit

loginexistuje
28. máj 2016

@mircalla tiez si myslim ze to pokazila najma Grosslingova lebo ta mali kontaktovat v kazdom pripade ak im bol ten papier z Felixu nejasny.

Ja ti len odporucam podat pisomne odvolanie co najskor (tam bude rozhodovat aj datum v odvolani to zdoraznit ze ide o kmenovu skolu) plus zaroven sa obratit na zriadovatela .. hned rovnako pisomne s tym ako som ti pisala predtym aby zabezpecil miesto pre dieta vo svojom obvode.

Vsetko komunikuj AJ pisomne kludne staci aj mail na toho zriadovatela. Kludne sucasne kontaktuj aj MS ja som mala s nim dobre skusenosti

Sekcia regionálneho školstva
Marian Galan (generálny riaditeľ sekcie)
Tel.: 02/59374 263 Fax: 02/59374 229 srs@minedu.sk

Odbor základných škôl, Ingrid Kováčová – riaditeľka odboru

plus tu mas kontakt na odbor skolstva zriadovatela
http://www.staremesto.sk/sk/content/oddelenie-s...

Do kopie ku kazdemu mailu davaj aj riaditelku kmenovej skoly.

mircalla
28. máj 2016

@pietra uz si od toho ziskavam trochu odstup a nadobudla som skor dojem, ze to ozaj zle pochopili alebo to pouzili ako vhodnu vyhovorku a dovod neprijatia. ale vsetko sa vyjasni

@pietra @loginexistuje inak poradte prosim - ak mi povie v pondelok, ze nie, podam aj tak odvolanie. myslite, ze mam cakat na vysledok, alebo mozem uz kontaktovat oddelenie skolstva v starom meste v predmetnej veci aj s odvolanim do kopie, nech sa ho snazia umiestnit do inej skoly
ak to nemiesto nenajdu nech mi to daju pisomne a budem to riesit s ministerstvom skolstva
podla mna cakat je hlupost, nakolko len stratim kopu casu, aby mal pripadne sancu s inou skolou

mircalla
28. máj 2016

@loginexistuje dakujem - presne tak to chcem urobit

veronickas
28. máj 2016

Grosslingova nepochybila,, rovnako ako ani Félix nie. Škola dáva zo zákona info spádovej skole, ze žiak bol zapísaný inde. Avšak pri tychto súkromných školách je toinformacia, ktora je uplne zbytočná, lebo dieta neberú na základe zápisu, ale na základe testov školskej zrelosti. Grosslingova vsak nema preco vediet, ze Félix deti testuje a teda zapis je len čistá formalita, ktora v tomto prípade neznamená prijatie dieťaťa..

mircalla
28. máj 2016

@veronickas ono ide zrejme o zlu formulaciu ci zle pochopenie. inak boli sme aj 2 dalsich skolach a ti grosslingovej nic neoznamovali

pietra
28. máj 2016

@veronickas nikde ti zapis neznamena automaticky prijatie dietata. Mozno v mensich mestach.

pietra
28. máj 2016

@mircalla dala by som to hned do kopie miestnemu uradu, s ministerstvom by som este par dni pockala. Zriadovatel musi aj tak najprv kontaktovat spadovu skolu a overit, ci ozaj nie je mozne dieta prijat tam, az nasledne hladat miesto inde. Kedze financie idu od zriadovatela, tak moze spadovej skole odporucit napr. aj otvorit triedu navyse a podobne

mircalla
28. máj 2016

@pietra dakujem
co by som robila bez kona

tin007
28. máj 2016

@mircalla Len pre efektivnejsie vybavovanie ti odporucam obratit sa skor na Skolsky urad BA - Stare mesto ako Oddelenie skolstva ak nepochodis priamo u riaditelky ZS Grosslingova. Je to z toho dovodu, ze Skolsky urad vykonava preneseny vykon statnej moci; o.i. kontroluju, ci skoly v ich obvode vykonavaju svoju cinnost v zmysle zakona. Cize mozu zasiahnut o.i. aj do procesu prijimania ziakov do skol. Oddelenie skolstva vykonava spravu skor taku prevadzkovu, materialnu, ale nie metodicku ci legislativnu, kedze zakladne skoly maju svoju vlastnu pravnu subjektivitu.
http://www.staremesto.sk/sk/content/skolsky-urad

tin007
28. máj 2016

@mircalla Mimochodom, prave Skolsky urad udeluje vynimky na navysenie poctu deti v triede nad maximum, ktore moze riaditelka naplnit (takze napr. prvu triedu moze riaditel naplnit na max 23 a potom poziadat Sk. urad o vynimku +2).

mircalla
28. máj 2016

@tin007 dakujem ano viem, dakujem za info. uz mi to baby pisali, aj ich planujem dalej kontaktovat, vcera som s nimi dokonca uz aj volala

mircalla
28. máj 2016

Baby tak mi dosla odpoved z Felixu, pokaslala to ted Grosslingova

Dobry den,

informaciu sme na spadovu skolu posielali preto, lebo do minuleho roka to bolo zo zakona povinne a mnohe skoly tuto informaciu pre istotu posielali aj tento skolsky rok.

Tato informacia len znamena, ze Vas syn sa zucastnil zapisu v nasej skole a ak by ste na Grosslingovu na zapis vobec nesli, ona ako spadova skola Vasho syna musi prijat podla §20 zakona c. 245/2008. V zakone sa vyslovene pise, ze inu skolu ako spadovu moze ziak navstevovat len vtedy, ak ho riaditel tejto skoly prijme. My sme na Grosslingovu ziadne rozhodnutie o prijati neposielali. Ak vedeniu ZS Grosslingova nebolo jasne, ako si list vysvetlit, mali si informaciu overit u nas alebo u Vas ako rodicov, kedze konecne rozhodnutie je aj tak na Vas. Rodic moze dieta dat na spadovu skolu aj vtedy, ak ho prijmu na inu skolu.

Z pravneho hladiska je rozdiel "absolvovat zapis/byt zapisany" a "rozhodnutie o prijati". Pokial spadova skola neobdrzi rozhodnutie o prijati je povinna Vam drzat miesto.

Tu je citat zo spominaneho zakona:
(5) Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, 22) v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len "spádová škola"), ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie.

(6) Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy, a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, 23) ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak je počet žiakov vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, ktorí ju majú plniť v spádovej škole, vyšší, ako sú kapacitné možnosti spádovej školy, postupuje zriaďovateľ podľa osobitného predpisu. 24)

Verime, ze sa situacia rychlo vyriesi k Vasej spokojnosti.

mircalla
28. máj 2016

Takze som sa Felixu opravedlnila, konali v poriadku, poskytli ferove vysvetlenie dokonca nad ramec.
Vravim si, ze co za tym celym v Grosslingovej je, ale nepaci sa mi to. Ale som rada, ze to doslo, rovno som im to preposlala, vsetko tam hovori v nas prospech

mircalla
30. máj 2016

Tak zobrali nas - velmi kratky telefonat - ze sa pozreli na jeho test, co mali a ze poslu opravne rozhodnutie. Felix stanovisko nechcela komentovat a ja som sa v tom nerypala, bolo to velmi strucne a jasne.

loginexistuje
30. máj 2016

@mircalla supersom rada

celasapremenim
30. máj 2016

@mircalla no, mozem ti len povedat, davajte pozor, lebo na grosslingovej je velmi zvlasna pani riaditelka, tak vam velmi zelam, aby ste sa ku nej nikdy nedostali na pokec

natashkaa
30. máj 2016

@mircalla to co ti napisal felix je blbost mi sme tam boli na zapise a na spadovu neposielali nic

mircalla
30. máj 2016

@natashkaa prepac, ale zrejme nie su celkom v obraze, takze neriesme

oriesocek
30. máj 2016

@celasapremenim riaditelku poznam osobne dlhe roky, chodil tam syn a aj ho ucila, riesila som s nou par veci a nepripadala mi divna. Neviem, ci ju poznas osobne, alebo iba JPP (jedna pani povedala). Neriesili sme iba prijemne veci, ale aj problemy. Povedala by som, ze chce pre ziakov to najlepsie, aj hoci niekedy som s tym nesuhlasila, ja by som bola prisnejsia. Na kazdej skole su problemy aj na tych lepsich o ktorych som si vsimla, ze diskutujes ty. Syn uz taktiez chodi na bilingvalny gympel a na grosslingovu spomina v dobrom a aj ja.

celasapremenim
31. máj 2016

@oriesocek no ja som z nej mala velmi zly pocit, bola som sa s nou raz rozpravat, nic neprijemne sme neriesili, ale zdalo sa mi, ze si ma s niekym pomylila a ani pri druhej navsteve to nevedela pustit z hlavy a bola doslova neprijemna, mna to od tej skoly odradilo a som rada
mozno, ked uz ide o jej vlastne deti zo skoly, tak sa k rodicom sprava inak, ale mna doteraz zakazdym strasie :D
uz som bola v priamom kontakte asi so styrmi riaditelkami, ale toto bolo najneprijemnejsie stretnutie, mozno to bol nejaky zly den, ale doteraz som to nepochopila

tinkaronko0710
16. okt 2016

@roxana280 jaj toto poznam velmi dobre a mame to tiez to iste. A potrebujem vyriesit tento problem a zohnat mu dobru skolku,lebo nepostacuje obycajna. Nudi sa mi tam a boli sme aj u psychologa a tiez je nadpriemerne sikovny a IQvyssie. Takze sme rozmyslali nad cenadou.