Vlastiveda 4. ročník - bez mapy

tinkerbell
14. apr 2021

Ahojte, chcela by som sa spýtať, ako sa vaše deti učia vlastivedu? Myslím konkrétne učivo geografia Slovenska. Naša učiteľka im vôbec nekázala, aby si na hodiny nosili mapu, všetko sa učia naspamäť, aj odpovedať musia štýlom len odrapkať naspamäť, ale aby si to mohli vyhľadať na mape, tak to nie. Takto sa podľa mňa geografické učivo nemá učiť. V učebnici je síce malá mapka, ale zle sa v nej orientuje, lebo to je vždy iba taký "výsek" vytrhnutý z mapy Slovenska. Veď zmyslom učenia geografie má byť orientácia na mape a nie, aby si naspamäť pamätali, že Žilina leží medzi pohoriami Malá Fatra, Javorníky a Kysucká vrchovina. Tiež pri písomke by podľa mňa mali mať mapu. Ako sa to učia vaše deti?

maminatimka
14. apr 2021

syn je tiež 4-tak a všetko čítaju z mapy, naspamäť sa ani neučia ved všetko je na mape...asi to zavisí od učiteľky..

kikuska63
14. apr 2021

@tinkerbell nebojte sa, ma druhom stupni je geografie až až, doženie to ak neschyta podobnú učiteľku, bohužiaľ málo učiteliek baví ich robota natoľko, aby ju robili poriadne

felycity
14. apr 2021

My sme si mali kupit taku mapu Slovenska ( plastova v sevte velkost ako podlozka na stol) a s tym v skole pracovali.

andrejka1974
14. apr 2021

Moja len s mapou mali velku papierovu inac sa nedalo

pininka1
14. apr 2021

Aj nas je 4tak a vsetko na mape musia vediet ukazat, aj ked mali distancne, vzdy im poslala prezentaciu a stale pripominala ze aj vediet ukazat na mape

tinkerbell
autor
14. apr 2021

Ďakujem dievčatá, ja sa chystám kontaktovať učiteľku, mne sa tento prístup nepozdával. A písomky už vaše deti písali? Mohli mať pri tom svoju papierovú mapu na stole?

pininka1
14. apr 2021

@tinkerbell ano mohli mat mapu zo slovenskeho jazyka co je na konci ale tiez pisomka mi prisla dost narocna na to,ze sme im to vysvetlovali len my doma. 40 otazok a vsetko trebalo vypisat, napr. nestacili dve najdolezitejsie mesta v okoli, ale vsetky ktore sa v latke spominali. To mi prislo ako blbost

janci05
14. apr 2021

@tinkerbell synova ucitelka praveze trva na tom aby pracovali s mapou a vedeli sa orientovat v nej. Maju ju aj pri pisomkach. Tie maju skoro na kazdej hodine.

cucoryedka
14. apr 2021

@tinkerbell ahoj😊 nasa je tretiacka, a mame rovnaky problem, mladsi druhak, takze nas to caka ... studovala som BIO-GEO, a za mojich mladsich cias som mala ten isty problem - vsetko naspamat a bez mapy ... pravdu mate, GEO bez mapy sa neda. Na pedagogickych predmetoch na vyske nam prizvukovali pracu s mapou a nie memorovanie. Dolezite je vediet si info vyhladat a nie byt ako chodiaca encyklopedia s tym, ze aj tak to zabudnes. Takze autorka ako si pisala, bez vahania kontaktovat ucitelku a pytat sa, co je cielom vyucby VLA a poukazat na nutnost vyuzivania mapy (najprv jasan slusne, ale asertivne 😊). Mne sa rozum zastavuje nad celym skolskym systemom, nad prepinanim deti tam, kde to nie je potrebne, obchadzanim potrebnych veci, a zabijanim kreativity a logickeho myslenia ucenim naspamat.😐 Asi som neporadila, skor aj ja mozno tu vychytam ako to riesit, ale snazila som sa mozno dat spatnu vazbu ako to bolo na skole pre tych, co budu ucit 😊 Ja neucim, otehotnela som a v poslednom rocniku som zanechala studium kvoli malej, no teraz banujem, ale vtedy sme to inak zariadit nevedeli 😒.

tinkerbell
autor
14. apr 2021

@cucoryedka pomohla si mi, ďakujem veľmi pekne. Škoda, že si musela zanechať štúdium, takéto učiteľky školstvo potrebuje.

katkamatka7
14. apr 2021

@tinkerbell Žiak sa má naučiť, kde má informáciu hľadať, uvažovať, rozmýšľať, aj špekulovať, ako a prečo je niečo tak. Memorovaním, bifľovaním bez triezveho uvažovania je ako plná skriňa nepotriedeného, rozhadzaného materiálu. Mozog má fungovať ako čistý stôl, v každom priečinku, zásuvke, poličke majú byť vedomosti, ktoré spolu súvisia, žiak by mal vedieť uložiť si ich a vedieť ich nájsť. Geografia bez použitia mapy je ako tisícstranová encyklopédia bez obsahu s označením strán.

cucoryedka
14. apr 2021

@tinkerbell ach dakujem 😊 v novembri som skoncila manazment, sla som do inych vod, ale necitim sa byt tam doma (prirodne vedy sa nedaju studovat externe a vyuzila som cas, kym boli deti male). Vratit sa na prirodne je moj sen, len manzel ma vyhrady, ze budem vecny student 😁 ktohovie, co bude, ale jedno viem, ze ucit chcem, lebo to citim 🙏 drzim palce s komunikaciou s ucitelkou, velakrat sa mi tiez potvrdilo, ze komunikaciou aj o veciach, ktore nemusia byt najprijemnejsie sa veci pohnu 😊 verim tomu, ze to bude aj Tvoj pripad ... ved nic zle nerobis, opytas sa a budes argumentovat. Ak je ucitel normalny dosiahnete konsenzus 😊

tinkerbell
autor
14. apr 2021

@cucoryedka ďakujem, dám potom vedieť.

danabel
14. apr 2021

@tinkerbell Moja je stvrtacka a pracuju vyslovene s mapou a pisomky su postavene hlavne na praci s mapou

tinkerbell
autor
14. apr 2021

@danabel presne takto by to podľa mňa malo byť

tinkerbell
autor
14. apr 2021

@cucoryedka nedalo by sa teraz to štúdium dokončiť online?

cucoryedka
14. apr 2021

@tinkerbell urcite nie, ak pojdem znovu, tak od zaciatku, je to uz 8. rok, co som mimo. Povodne som chcela nastupit znovu a nechat si uznat skusky, ale "postastilo" sa nam aj druhe 😁, takze som neriesila. Skusky vsak platia 5 rokov, takze jedine odznova. Teraz v dobe koronovej urcite skolu nezacnem. Ak pojdem do toho, chcem chodit normal do skoly, labaky, komunikacia s ucitelmi, to by velmi chybalo, ak by som mala distancne. Viem, co obnasaju oba predmety, aj ked by som bola na UK uz, predtym som studovala na UPJS, ale velke rozdiely neocakavam. V NT by malo byt externe, ale to nechcem.

karamellka1
15. apr 2021

@tinkerbell naši sa učia tiež podľa mapy, všetko si vyhľadávajú. Načo je dobré učenie naspamäť, keď dieťa nebude mať ani šajnu, kde sa dane mestá, pohoria nachádzajú. Dokonca aj pri pisomkach používajú mapu.

tinkerbell
autor
16. apr 2021

Dievčatá, ešte sa vás chcem spýtať, píšu si vaše deti na hodine poznámky? Alebo dáva im učiteľka nejaké vytlačené poznámky? Či učia sa len z učebnice?

karamellka1
16. apr 2021

@tinkerbell Väčšinou im dáva vytlačené, ktoré si nalepia do zošita. Ale občas si aj napíšu

tanja111
16. apr 2021

@tinkerbell dcérka sa učila to naspamäť ale prišla zo školy s tým ze majú pracovať s mapou. A od vtedy jej ide oveľa rýchlejšie učenie.. Písomky už písali asi 5. Dáva im otázky a oni len odpovedajú,samozrejme pracujú s mapou.

danabel
16. apr 2021

@tinkerbell tiez tak na striedacku, nieco si pisu sami, nieco im da vytlacene len si nalepia do zosita, ale teraz posledne im dava vytlacene take neuplne a musia si to vyhladat a doplnat sami

hipuska
30. apr 2021

@tinkerbell tak u nás v 4 tom tiež z mapy. Bola to čistá biflovacka a katastrofa. A keď mali opakovaciu písomku a pomiešala im kraje a regióny....teraz je 5 a používajú atlas. Čo je o dosť lepšie