icon

Vreckové pre deti

miskabaaa
3. okt 2017

Ahoj, zaujímali by ma vaše názory na vreckové deťom. Od kedy, koľko, kedy a či aj riešite na čo minú. Mám dvoch školákov, zatiaľ im dávam peniaze len keď idú na výlet, aby si niečo kúpili a potom mi povedia na čo minuli. Čo ušetria si môžu nechať. Ale už dlhšie tegistrujem, že ich kamaráti si nosia peniaze aj do školy a kupujú si sladkosti, koly a aj energeťáky po ceste domov. Starší syn si niekedy vyberie z pokladničky a kúpi si tiež niečo. Mladší to zatiaľ nerobí, ale má spolužiaka, ktorý to robí každý deň a v dosť veľkej miere. Zaujíma ma, ako to riešia iní rodičia....

eliska13
4. okt 2017

@dominika6 žiaľ často to tí rodičia nevedia čo si ich deti kupujú po ceste domov.Mam 10 r a nemá vreckové v automate v škole majú mliečne výrobky nekupuje si ich čo chce mu kúpime typu knižka pokemonske karty časopis....vlastne má v sporkase, ale zgrlosi nemina🙂
@miskabaaa tu pomôže len vysvetľovanie od malička môj bol neuveriteľne milý, keď mi povedal, že mami oni si kupujú tie mlieka a jogurty v automate za to, že je to niečo nové za týždeň ich to nebude baviť.Tak som sa ho pýtala či mu mám dať nejaké drobné nech sa necíti ukrivdeny, že oni si kúpia a on nie🙂)Nechcel...mňa srdce bolí, keď vidím deti zo školy ísť rovno do obchodu po chipsy a colu.

eliska13
4. okt 2017

@miskabaaa a koľko majú deti rokov?Treba len citlivo vysvetľovať nie štýlom nedám Ti nepotrebujes....ja som v tomto dosť prísna čo sa týka stravy tiež som si vypočula aká som nespravodlivá, že iné deti nosia do školy na desiatu horalky a slané tyčinky!!bežne nemáme doma chipsy čokolády možno raz týždenne kúpim popcorn či arašidové chrumky asi som divná.Vzdy sa mu snažím vysvetliť prečo nie a vyzerá, že chape.Tak isto som mu vysvetľovala Tipos, automaty výherné, všelijaké teleshopppingy

dai
4. okt 2017

@miskabaaa ahoj. Ja mam 10 a 6rocne, vreckove nedostavaju... celu stravu maju zabezpecenu skolou, nemaju automat ani bufet. Dostavaju peniaze na vylety - je to rodicmi dohodnuta suma - 5 euro obycajne aby mali na zmrzku a nejaku magnetku... ked penuaze dostanu obecajne mi to cele prinesu aj tak domov, ucitelia im kupia tu zmrzlinu a oni len tu magnetku kupia...
Moje deti maju tiez plne pokladnicky, biedou netrpime... sme v ich blizkosti, ked potrebuju vypytaju si - mala chodi casto do kniznice po skole tak skoci za tatom ci jej neda euro na fornetti - kupi si 5 a je spokojna... nie je to kazdy den, obycajne len ak idu vacsia partia - raz zacas ideme spolu do mc a podobne - je to vzdy plne deti a dostavaju obaja jasne najavo uz teraz ako sa mi to nepaci☹ tak dufam ze v nich nieco zostane aj ked chapem ze vplyv partie dokaze byt silny - tak sa im snazim aspon ukazovat co v tom mc jest ked tam uz budu...
Zatial mala s vreckovym neotravuje...

jumama
4. okt 2017

My mame 7r a vreckove dostava len na dovolenkach. Poznate deti - maminka tento plysak, a este toto a toto... a hadzu tie velikanske zasnene pohlady na vas, ze bez toho plysaka nepreziju den 🙂

Dcerka teda dostane na zaciatku dovolenky 5-10 Eur, podla dlzky dovolenky, s tym, ze sama rozhodne kedy a zaco ich minie, ci postupne, ci si usetri. Vacsinou si tak lepsie uvedomila, co je blbost a coho sa vzda a co si teda domov donesie ako suvenir.

Zo zaciatku sme jej pomahali s matematikou - ak si kupis toto, tak ti zostane len tolkoto peniazkov a za to sa uz vela kupit neda...

No ale tiez sa popalila - chodila napr. do denneho tabora v ZOO a dala som jej kazdy den euro, na zmrzku keby ich vzali. Sporila si radsej do konca tyzdna na plysaka. Za 5 by ho nemala, ved ZOO prirazka, tak som jej v piatok 5 pridala, ze ked pekne spori a nech jej to vyjde kupit, nech ma pamiatku na tabor. Prekvapco poobede - minula polku v bufete a potom uz na plysaka nezostalo. Neuvedomila si to, ze ten plysak bude stat viac. Pozicala si potom na plysaka od kamosky, ktora dostala od maminy 40 Eur...

Ono aj toto trochu kazi ostatne deti, ak niekto dostane tak vela a nevie hospodarit a kupuje si vsakovake somarinky, tak lakave pre vsetky deti 🙂

dominika6
4. okt 2017

@miskabaaa nemusí ťa to trápiť lebo ty dokážeš rozumne vysvetliť svojim deťom prečo,začo,načo..čo je a čo nieje správne..lebo ty patríš zrejme k uvedomelým rodičom..držím palce.

kvetakinderko
4. okt 2017

My dávame od minulého roka 5 eur každý pondelok. Dcéry majú teraz 11 a 9 rokov. Odkladajú si z toho na Vianoce, jedna veľmi svedomito, druhá menej. Zvyšok pomíňajú, resp. si platia neočakávané veci ako opätovne rozbitý displej na mobile. Zatiaľ im to postačuje.

nelinka2009
4. okt 2017

Chystam sa od 10 rokov 3€ kazdy pondelok... Uvidim do jedy to tak vydrzi, ale zacnem lwn ked to mala bude vyzadovat

hettinka
4. okt 2017

@miskabaaa "Plavecký pre môjho syna až taký zážitok nie je, lebo on pláva od 3 rokov ..." ... lenže pre tie iné deti to asi zážitok je a možno to aj rodičia tak berú (ako aj ja, že ked je na plaveckom, tak nech si kúpi aj niečo z automatu, kedže to je len na plaveckom).

Inak, už som si zvykla na tie "sťažnosti", prečo iní môžu a ja nieéééé ... riešim svoje deti, nie cudzie. Rodičia sú rôzni, niektorí decku daju všetko zo zásady - chcú im dopriať všetko bez ohľadu na to, či je to dobre a niektorí preto, že chcú mať pokoj. Nie je to len o vreckovom a energeťákoch. Ja už som riešila aj vážnejšie veci, napr. chodenie po krčmách, kaviarňach a baroch v 13-ich, čo dcérini spolužiaci robili a my sme to striktne zakázali, aj ked potom prišla o pár "kamarátok".

Vreckové apriori nie je zlá vec, ak je to v určitých medziach a deťom sa nedovolí minúť to na akúkoľvek hlúposť. Ale ak má mať výchovný charakter a má dieťa naučiť riadiť si financie, rodičia by sa mali s deťmi o tom rozprávať, čo si kúpili a koľko sú schopní z toho ušetriť. A tiež, mali by si peniaze niečím zaslúžiť, "zarobiť si" ich, nie ich dostávať automaticky. Ani my predsa neberieme peniaze len tak za nič.

anesim
4. okt 2017

moja má 13 a dostáva mesačne 10 - 15 €, míňa ich, keď ide s kamarátkami von, zväčša na nejakú zmrzlinu, do kina ..., ale keď ide do kina tak jej dám ešte navyše, lebo lístok stojí 5 - 7. Ale to chodí tak raz za mesiac - dva. A povie mi, čo si kúpila.
Pracujem v škole, a vidím, čo si deti kupujú " na desiatu". Hlavne ročníky 6 - 9. a myslím, že dosť rodičov VIE čo si kupujú. Väčšinou sú to tí istí - energetické - dve, tri plechovky, 2 litrová kofola al cola, chipsy je úplne bežné. ke´d sme povedali na rodičovskom, že je to nevhodné, tak boli rodičia čo sa ozvali, že im to nevadí. len to, že deti potom nevedia čo so sebou , to už nevidia.
na konci roka si jedna siedmačka priniesla na výlet plechovku Radlera, síce nealko, ale aj tak, ke´d sme sa jej pýtali, že či mama o tom vie, tak že jasné, že to bežne pije doma. a že či má aj niečo iné, normálne na pitie tak jasné. A vytiahla 0,5 l energeťáku. odchádzali sme už pred siedmou tak si to priniesla z domu. a nekúpila cestou do školy.
Všetko záleží na rodičoch ako sa k tomu postavia.

anesim
4. okt 2017

A ešte, veľ a detí chodí do školy s takým množstvom peňazí, že sa sami čudujeme načo im toľko je. Hlavne u starších 7. -9. je bežné že majú v peňaženke cez 50 €

hettinka
4. okt 2017

@anesim aj mne sa stalo, že si na školský výlet prvák na SŠ priniesol pivo (klasické) a že to mu otec zabalil, nech si na výlete užije a energetické nápoje pijú na litre. Ja si dám tiež jeden napr. ak niekam cestujeme v noci, tak nech nejako vydržím ... ale oni to pijú ako malinovku. Deti sa ani v škole netaja tým, že pijú alkohol, ked som sa pýtala, tak deti 15-16 ročné si vcelku bežne pripíjajú s rodičmi na narodeniny, Silvestra.

nelinka2009
4. okt 2017

@hettinka no mile pani ucitelky, ano zasa ja... Ano ano bla ja a ucitelia ale...

Moja vychovna skusenost ' zakazane ovocie najviac chuti, ak to dietatu dovolite, tak cadom na to pride same, ze, nie... Samozrejme primerane velu a tomu co chce... Nemyslim teraz na alkohol, ale na tie vase energetaky... Prodete k lekarovi pichne vasmu dietatu svinstvo do tela ste ticho... Ked vypije pkechovku bezne predavanu v obchodoch a velakrat rodic ani netusi, ze si ju to dieta kupi, tak sa nad tym pohorsujete... Dcera je zatial.mala, ale ked vidi kolu ani to s nou nehne... Vie, ze ked chce par hltov dostane... Prestalo to byt zaujimave... A viem, ze teraz zacnete riesit sex, drogy a neviem co, ale zas neprehanajte, ved aj tak nemoze rpdic doeta viest za rucicku do konca zivota... Pride ten cas kedy musi aj to doeta same prijat zodpovednost minimslne za to co vypije a zje...

hettinka
4. okt 2017

@nelinka2009 nelinka, do 18 rokov nemá čo piť alkohol, ak mu to niekto dospelý ponúkne, pácha trestný čin, to je celé ... mojim deťom do 18 určite alkohol ja nalievať nebudem, a ak zistím, že pije inde, ak sa o tom budeme rozprávať. Dcéra ma 16, nechodí do barov (to by som cítila, keby prišla zafajčená), ani na diskotéky, ani doma nepije a tu je. Ku grilovačke dovolím ten Radler 0,0 ... inak, my sme taká domácnosť, kde sa nepije, ani ak príde návšteva, nepijeme. Ja si tiež kupujem radšej nealko pivko, ako alko. Takže to nie je tak, že vodu kážem a víno pijem.
Na Silvestra im kupujem detské šampanské (milujú to jahodové), alebo vineu, ak nemajú v obchode.

No a čo sa týka energeťákov, odporúčam prečítať zloženie ... porovnávať energetický nápoj s kolou je asi také, akoby si porovnala pivo so slivovicou. Proste úplne iný level. Do istého veku sme všetci za deti zodpovední, v školách je to v bufete zakázané (všetky kofeínové nápoje), decka si to kupia cestou do školy a žiaľ, mnohí rodičia sú ľahostajní, nechce sa im problémy riešiť, decko reve, tak ustúpia, všetko dovolia a potom sa čudujú, že nosí poznámky, že im doma po hlave skáče... ako písali dievčatá vyššie, rodičia to vedia, niekdy aj sami kúpia ... Respektíve ak decku namiesto desiaty da rodič decku 2€, nech si kúpi (energeťák a čipsy spravidla) tak je to tiež chyba rodiča. Lebo zodpovedný rodič zbalí desiatu a nie peniaze.

Máš ešte maličké dieťa, možno to uvidíš inak, ked podrastie a budeš s tými problémami konfrontovaná v realite, budú sa týkať TVOJHO dieťaťa a nie len nejakých neznámych detí mamičiek z fora na MK 😉

anesim
4. okt 2017

@nelinka2009 my to deťom v škole zobrať nemôžme, len mu povieme, že to nie je vhodné a nemal by to piť. Ale ke´d vidí, že za sebou má mamičku, ktorá mu to dovolí, tak vie, že my s tým neurobíme nič.
Moja si dá colu , nehovorím že nie, ale je to párkrát za rok na nejakej oslave alebo ke´d ideme niekam na pizzu tak chce kofolu. Ináč pije vodu a energ ju vôbec nenapadne dať ani do úst, ani jej to nechutí.
skôr mi vadí, že sú to stále tie isté deti a colu majú bežne v škole niekoľkokrát týždenne, a rodičia sa potom čudujú že sú moc hyper, a nevedia čo s nimi,
začnú chodiť po psychológoch a ....

nelinka2009
4. okt 2017

@hettinka tak jasne... No pamatam seba... Desiata od mami koncila v kosi... V tom lepsom pripade... Nemala to ako ovplyvnit... Ani fajcenie a ani pitie... Co sa toho inak tyka, naucila som sa to v skole... To len tak na okraj

zuzana76
4. okt 2017

@miskabaaa syn na 10 rokov a dostava tyzdenne 3 eura, dostava aj desiatu, ale z týchto penazi si obcas kupi nejaku maskrtu, napr 2 ks fornetti v bufete, inak dostava zdravu desiatu a nekupuje si takmer nic, ale peniaze si setri a potom si za ne kupi , naposledy schleich zvieratka, ucim ho, aby si vedel nasetrit a peniaze potom investovat do toho co chce, cize nekupime hracku, ci kadejaku blbost hociked, ale musi si nasetrit, inak hracky na sviatky bezne dostavaju, ale toto je mimo sviatkov ak si chcu nieco kupit.

jajka257
4. okt 2017

@nelinka2009 a naucili ta to ucitelia😂😂😂dali si s tebou poldeci a zapalili cigaretku😎😋

nelinka2009
4. okt 2017

@zuzana76 takto si to predstavujem... Ked budeme mat 10 👏👏👏

hettinka
4. okt 2017

@nelinka2009 ak zahodia do koša, ich problém ... ale peniaze na inú desiatu syn nedostane. On sa informuje, čo má, ale dávam mu zatiaľ ja ... tam je jediná šanca mu zabaliť, v škole nemajú bufet, len mliečny automat (kartu som nevybavila zatiaľ). A kedže je hladoš, zje všetko.
Staršia si od 3. triedy ZŠ balí desiatu sama a teda ju aj zje. Na ZŠ si brala chlebík s niečím, ovocie, a teraz ma obdobie "zdravej stravy", tak to ma všeliaké tie obilné kaše, ovocné šaláty, avokádové nátierky a podobne.

nelinka2009
4. okt 2017

@jajka257 nie spoluziaci... Ale ked o tom prave ty hpvoris... Nikdy nezabudnem ako pedagogovia v sedmicke vecer v svp hyrili a hyrili... Vinko cigaretky... A vobec im nevadilo, ze po izbach spia lahko ovplyvnitelne deti v zranitelnom veku... Ved vies... Boli to nase vzory

jajka257
4. okt 2017

@miskabaaa a k otazke. Nasa dostava vreckove 5€ tyzdenne. Napcha to do sporkasky a hotovo. Setri na darceky. Ale vyska zalezi od spravania, znamok a inych veci cez tyzden. Teda moze to byt menej alebo nic. Uvedomuje si hodnotu penazi a vie, ze bez prace nie su kolace. Desiatu ma z domu, obed v skole. Teda sladkosti a blbosti nekupuje. Neznasa bublinkave napoje a nema rada ani vodu so sirupom. Pije len cistu vodu.

nelinka2009
4. okt 2017

@jajka257 dokonala s mamcou a bez nej...

jajka257
4. okt 2017

@nelinka2009 ty si taka velka chodila do svp? U nas chodi len prvy stupen. A co sa tam dialo, si musia spytovat svedomie ti ucitelia, nie ja. A dalsia vec, vzorm je hlavne rodic, co dieta vidi doma, to robi aj ono😋

zuzana76
4. okt 2017

zatial sa nebojim, ze by si kupil nieco nevhodne, energeticke drinky nepijeme ani my, ani alkohol u nas nie je, ako vravim max si kupi jeden ks pelendrekov v bufete, alebo tie fornety, alebo vodu na pitie a kedze ucim na tej istej skole, tak to mam iste, ze ma neklame, inak v nasom budete sa nepredava ani kava, ani ziadne energeticke drinky, cipsy som tam tusim videla, ale maju aj zeleninove salaty. Skor mi ide o to, aby videl hodnotu penazi a a naucil sa byt trpezlivy cakat na nieco, ani ja si nemozem pokupit vsetko z jednej vyplaty a musim byt trpezliva.

jajka257
4. okt 2017

@nelinka2009 joooj, ja nie som dokonala...ale ty si cudna😀😉😉j

nelinka2009
4. okt 2017

@jajka257 si mi pripomenula jednu znamu co ma 14 rocnu tirz pije len cistu vodu udajne. A minule, ze teta nemate cigu? Som zdvihla hlavu a mlada pustila do gati som sa prefarbila z blond na cierno ma chuda nespoznala zohnutu pod kocikom... Teta nehovorte to mame prosim nehovorte to mame teta prosim 😁😂 nepovedala som neviem na co by to bo dobre

jajka257
4. okt 2017

@nelinka2009 tak mozno to aj teba postretne😀😀😀ze tvoja si vypyta cigu od susedy😀😀😀pred chvilou si to sama napisala, deti sa ucia od seba. Ale tvoja bude urcite dokonala. Mam mimoriadne vzdelanu matku, ktora vsetko vie a ide mimo stada😀

jajka257
4. okt 2017

@nelinka2009 malo byt " ma", nie mam...

zuzana76
4. okt 2017

navyse sa mi zda, ze ked nebolo vreckove tak sme pominali viac penazi na blbosti, lebo ma kde tu obmakcili a takto ho odkazem na jeho penazenku