icon

Vymeškané hodiny a úlohy, ospravedlnenky

13. mar 2023

Prosím vás poraďte mi, ako a kedy dobiehate vymeškané učivo. Dieťa mi často vymeškáva školu pre chorobu. Je už na druhom stupni a máme dosť problém sa dostať k učivu a úlohám. Ak napíšem konkrétnemu vyučujúcemu, odkáže ma na spolužiakov. Tí skoro nikdy neodpíšu a v škole to potom považujú za výhovorku. A celkovo toto vypisovanie a doprosovanie mi nie je príjemné. Keď si predstavím koľko majú žiakov a nie iba nás. Samozrejme sa to odráža na známkach. Uz som z toho zúfalá, ide aj o to, ze doma je iba vtedy, keď nemôže byť v škole, takže sa nie vždy zvládne učiť. Veľmi málo učiteľov zadáva úlohy a učivo na edupage.

Školský poriadok uvádza nad 100 hodín atď. Ale má spolužiakov, ktorí vymeškávajú tiež a im nič triedna nevykrikuje, iba nám. Je z toho v strese a snaha o komunikáciu s tr.uč. dopadla mizerne. Celkovo tá komunikácia viazne. Napriek mojej maximálnej snahe komunikovať slušne, každú prosbu, požiadavku, námietku berú ako útok na svoju osobu.

Akoby toho nebolo dosť, sestrička a doktorka nám nechce dávať ospravedlnenky. Oháňa sa nejakým zákonom, ktorý ale odporuje školskému poriadku. Už mám normálne stres si vôbec po ospravedlnenku ísť, lebo vždy dostanem prednášku, že som ju mala napísať sama. Ja ako rodič vraj na to nárok mám. Škola mi ale uzná 5 dní. A takto sa to ťahá už niekoľko rokov. Prosím vás máte nejaké rady, ako to zvládate mamičky, čo máte chorľavé deti. Ďakujem.

Strana
z3
autor
14. mar 2023

@mariska1989 ja to všetko chápem a naozaj sa snažím,
aby všetko mala v škole na poriadku. Na tú krčnú chrbticu sa teda ešte raz opýtam neurologičky. Ďakujem 🙂

yanni
14. mar 2023

@mariska1989 by si sa cudovala. Migrenu mavaju uz aj male deti. Moze to mat vela pricin. Zial casto sa na pricinu NIKDY nepride a clovek trpi. Migreny statisticky maju castejsie zeny ako muzi. Casto to suvisi aj s hormonmi. Preto vo vacsine pripadov migrena po prechode sa zmierni alebo vymizne uplne. Moja mama je/bola od mladosti "migrénová". Nechci vediet ake to je. Ak tvojmu muzovi zabrala jedna tabletka, tak to nie je take strasne. Silna migrena nezmizne jednou tabletkou. Mam dve kamosky, ktorych deti mali migrenu uz ako male deti. Jedna (ona migrenu nema), syn mal prvy zachvat ako 4 rocny. Teraz ma 25 a stale migreny. Druha (sama ma migreny od mladosti), syn ma 15 rokov a migreny od ZS. Kolegina (50+), prvy zachvat mala ako 15rocna. Migreny mava casto, ca .1 za mesiac a lezi doma dva dni. Vravela, ze mavala aj castejsie. V najhorsich obdobiach kazdy tyzden. Silna migrena sa neda vymysliet. Su migrenove bolesti hlavy, ale to nie je este migrena. Akurat, ze, zavisi od veku jedinca, ma takyto clovek dost velky nabeh na migrenu. Ci sa to az tak daleko vyvinie, to velmi neovplyvnis. Ale ako vravim, takyto stav jedna tabletka nezachrani.takze ty prakticky migrenovy stav nepoznas.

adrianap83
14. mar 2023

Ahoj, čítala som diskusiu. Skus vybaviť individuálny plán, myslím, ze vtedy musia učitelia viac dbať o to, aby mala všetky informácie o preberanom ucive. A skus , tak ako ti tu radila jedna namka, nech cez edupage píše aj dcera, to bude dokaz, ze sa pytala na ulohy. Vybav ndivindi a zmeň Dr, nech sa to začne riešiť z každej strany. Hej, je tu možnosť, že neprídu na koreň veci, ale napríklad tie alergie by som určite dála skontrolovať, dnes je toho ako maku. A psychológa tak ci tak, nech dcéra nemá nervy zo školy. No a uvidíš, ako sa učitelia postavia k tomu, ci sa niečo zlepsi zhorsi, budeš komunikovat aj s vedenim, spomen tie divne poznamky, ktore su absolutne nepripustne!!! Zo strany ucitelov pred žiakmi. Ppripadne tu školu vymeňte. Držte sa

zuzulka558
14. mar 2023

@luxus10 ja to nesledujem malú nemávam chorú za celý školský rok skoro ale niekde som to zahliadla ale nečítala,, ja len pre info autorovi keď píše o chýbaní v škole ako to vlastne je

zuzulka558
14. mar 2023

@akvi ja som nepisala ze existuje len stále niečo menia, písala som náhodou, ci niekto vie o tom viac, myslím ze nič zlé som zas nepisala

akvi
14. mar 2023

@zuzulka558 keď si si niečím nie istá, radšej to nepíš, presne týmto spôsobom sa zamoruje virtuálny priestor nesprávnymi informáciami, ktoré sa potom šíria rýchlosťou blesku. Zákon je voľne prístupný každému, takže ak nevieš, over si.

zuzulka558
14. mar 2023

@akvi koníkova klasika 🙂 to aby tu zrušili celú stránku potom keď si niekto není istý ale napise

betulinka1
14. mar 2023

Vies co vyser sa na skolu a stres a zameraj sa na to, ze mala ma migrény a nieco sa deje. Akoze ani dieta s migrenami a úzkosťami sa nevie ani ucit. Takze to je len tazko nieco dobiehať. Ak mas moznost vymen skolu, lebo to spravanie triednej a ucitelov je skor ako šikana a zbytocne ste doma v strese. Vobec neries podla coho idu. Proste pozri sa na to co brali naposledy, ked bola v skole a pokračuj v učive. Je jedno ked spravi aj dopredu ale hlavne nebude pozadu. Sprav uciaci plan podla rozvrhu. Cize napr. Matika 2 pracovne listy za kazdu hodinu matiky podla rozvrhu + učebnica dane ucivo a rovno pisat do zošita. To ste ine predmety. Ked bude v skole a bude mat uz nieco vypracované, tak si to este raz zopakuje so spolužiakmi. Necakaj na ulohy. Proste si sprav svoj plan a mala nebude v strese. Keby ju dali na komisionálne skusky aspon bude pripravena. Ak sa nevie naucit, kvoli migrenam, normalne by som napisala, ze nie je pripravena lebo sa nevedela ucit. Okrem toho mas moznost sa na spravanie ucitelov stazovat pisomne na školskom urade vo Vasom meste + pisomne riaditelovi. Ziadne jedna babka povedala ústne druhej. Takze asi takto by bola moja rada.

mariska1989
14. mar 2023

@yanni práveže tabletka zabrala na 10 min ledva on mal až pichave bolesti a dlho to trvalo kým sa prišlo na to že celé to málo spoločné s krčnou chrbticou samozrejme sa to vrátilo po určitom čase lebo nebol u fyzioterapeuta ale ako ho navštívil tak mu to uľavilo tak opakoval pár x ešte a od vtedy je kľud našťastie

mariska1989
14. mar 2023

Skús poprípade by som navštívila fyzioterapeuta ten povie či je to ok alebo nie .samozrejme ak by niečo pomohlo treba navštíviť ešte pár x . Dcéra až sa hlavne ukľudní radšej nech sama sa učí čo treba nech si robí úlohy popredu v pracovných a možno si týmto sama pomôže ako sa niekomu doprosovať . Tiež mi takto pár x príde správa od rodičov keď spolužiaci nepísali a spolužiak nemal kontakt na dcéru . Dnešná doba je akási divná preto ja učím dcéru až vždy pošle čo treba keď niekto napíše že urobí tým veľkú láskavosť spolužiakovi

luxus10
14. mar 2023

autorka a ako to vyzera s dcerkou cez letne prazdniny, mava tiez taketo stavy, ked je slnko teplo a volno?

autor
15. mar 2023

@luxus10 Je to vtedy lepšie, ale stáva sa, no nie tak často. Nejak som doteraz nad tým nepremýšľala. Vidíš v tom nejaký súvis? Napríklad so školou? Ďakujem.

autor
15. mar 2023

@yanni presne ako píšeš, to sa nedá vymyslieť, ani predstierať. Niekedy to má každý týždeň, niekedy raz do mesiaca.

autor
15. mar 2023

@betulinka1 ďakujem za radu. My sme to skúšali aj takto, že robiť si postupne. Ale oni veľa skáču, vyučujúcemu to nevyhovovalo, lebo keď niečo mala urobené s predstihom, na hodine nemala čo robiť a bol z toho ďalší problém. Dosť by mi pomohol tematický plán, len neviem, či mi ho poskytnú.

@adrianap83 ďakujem, skúsim nechať čisto na dcére, aby písala učiteľom ona. Ten individuálny plán si teraz nemôžem dovoliť z časového hľadiska, pracujem na zmeny, ale ak sa to nezlepší, budeme musieť.

@mariska1989 už sme objednaní na vyšetrenie krčnej chrbtice a rovno bude mať aj rehabilitácie, tak ešte raz ďakujem za tip.

luxus10
15. mar 2023

autorka, stres moze zhorsovat vela veci, a dietatu to urcite nepridava, skor ubera...

lopka1313
15. mar 2023

Mne je tak luto Tvojej dcery, tiez mavam migreny od detstva je to des. A veru bol aj v detstve... Ja som casto chytila migrenu z hladu (mlada, blba, nestihla som sa najest), z niektorych jedal (tatarska alebo kremese bola taka istota, ze pride), alebo len tak, ci napr. z pocasia. Do teraz ich mavam... Jedina pomoc pre mna je velmi, velmi skoro vziat lieky, zavriet sa do tmavej chladnej izby, v uplnom tichu, s vedrom (plastovou krabicou v mojom pripade) pri posteli, mobily, ntbky prec, nic vonave v byte a skusit to prespat... Tiez som bola na testy potravinovej intolerancie (bola som v KE v na klinike ENVY asi na 200 potravin, bolo to drahe, cca 400-500 eur, ale dnes uz myslim nejaku fakt smiesnu sumu -do 100 eur- preplaca nejaka poistovna). Nemala by som toho jest celkom dost, a aj ked mnoho ludi takymto testom neveri, mne naozaj pomaha, ked obmedzim dane potraviny, alebo si ich dam len menej a ovela menej casto... Obmedzit uplne som ich nedokazala, ale aj ciastocne je fajn, a casto si radsej najdem nahradu a aspon doma fungujem na nej, na navstevach, alebo ked doma nemam nahradu, sa neobmedzujem. Inak som tiez vzdy vracala, realne som v 18 mala tolko odgrcane, co ani moji spoluziaci alkoholici nemali... Najhorsi boli ucitelia uz vtedy, cca 15-20 rokov dozadu, tiez mi to nik neveril, ak som mala migrenu jeden den/vecer, tak som sa samozrejme neucila, lebo som bola rada, ze vobec zijem, tak odpoved, ked som sa rano sla ospravedlnit velmi casto bola: "mala si na ucenie 3 dni, nie len vcera, neospravedlnim!"
Inak, stres robi svoje, ak ju v skole sikanuju (kludne aj ucitelia, ti nemusia byt vynimka), zmenila by som skolu na nejake miesto, kde sa bude vediet aj sama dopravit (vlakom, busom alebo tak).
Velmi Tvojej dcere drzim palce, lebo viem, co to je. Aj ked s ulohami nepomozem, my sme si ich v tej davnej dobe vytelefonovavali...

Inak ja som bola jediny raz v zivote na dovolenke pri mori - a 2 dni z 8 som tam pregrcala s migrenami, co fakt potesi... Boli sme ubytovani v byte, kde bol strasny hluk z ulice a musim povedat, ze vtedy mi nepomohlo vobec nic. Ani lieky, ani spanok ani nic ine... To bola najhorsia migrena v mojom zivote - ked uz aj napriek 30 krizikom na chrbte revete ako male dieta, lebo nepomaha nic a neviete vobec, co mate robit, partner sa snazi, no nepomoze nic, max tak byt uplne ticho a vymienat ogrcane vedra... Nebyvate niekde v hlucnejsom prostredi? Ked ma migrenu, vie byt sama niekde zavreta v tichu v posteli s vedrom? Nepouzivate avivaze a vonavky? Tieto vone to napriklad tiez sialene zhorsuju...

mariska1989
15. mar 2023

Bodaj by to pomohlo ako môjmu manželovi 🙏potom daj vedieť ako ste dopadli

autor
15. mar 2023

@lopka1313 ahoj, ďakujem ti veľmi pekne za to, že si mi to takto priblížila. Ja som doteraz nenašla u nej konkrétny spúšťač. Len som tak tipovala, že okrem hluku by za tým mohli byť aj vône a pachy. Neznáša cestovanie, to je des a celkovo nové prostredie aj na nových ľudí reaguje zle, keď sú hluční. Ale nikdy to nie je len jedna vec, ale skôr akoby kombinácia. Už ma tu aj iné mamičky upozornili na stravu. Tak niečo na tom určite bude. To čo sa deje v škole, je tiež pre ňu ťažké, lebo jej proste neveria. Kto nezažije, nepochopí. Veľmi ma desí, ze bude trpieť celý život. Ešte nejaká nádej je tá krčná chrbtica a rehabilitácie. Ešte raz vďaka a prajem ti všetko dobré 🙂

autor
15. mar 2023

@mariska1989 Ďakujem a prajem všetko dobré 🙂

maialeo
16. mar 2023

Vôbec nie som útočná. Tiež som týmto prešla a vec som riešila.... síce nie na MK, ale riešila. Jednoducho dieťa integrovať a zvyšok riešiť s lekármi. Sa tu motáš do kruhu a výsledok NULA.

adrianap83
16. mar 2023

Vieš, ten individuálny plán by mohla mať, ale chodiť do školy môže čo najviac,ako sa len bude dat. Aj písomky napísať, učitelia to ocenia, že sa to nezneuživa a chodí zhruba tak ako doteraz. Ja som tak mala zo 3 ziakov, mali IP, no chodili skoro normalne na vyučko. Akurat, ked bolo zle, alebo mali lekarov, neriesili ospravedlnenky. A učitelia si museli byť vedomí, že študent vie, čo sa ma učiť, lebo pri IP to je tak. Aspoň u nás tak bolo. Pripadne si to ešte pozisťuj v škole. Chod sa porozprávať aspoň so zástupkyňou, kým to eventuálne začneš vybavovať. Vyšetrenia postupne porobte, sústreďte sa na vyriešenie problému.

autor
16. mar 2023

@adrianap83 ďakujem 🙂, nevedela som, že sa to dá aj takto zariadiť, mala som trochu iné informácie a následne skreslenú predstavu.

autor
16. mar 2023

@maialeo práveže sa vôbec už nemotám do kruhu. Táto diskusia mi pomohla. Nie sme rovnaké povahy, to neznamená, že ma musíš kritizovať, za môj spôsob riešenia.

katkami123
16. mar 2023

Myslela som, ze tvoja dcera ma skôr infekty, častý zápal pľúc atď. V tomto prípade, pri častých migrenach a zvracaní sa skôr čudujem, ze nechodí k psychologovi, zvlášť, keď detských je malo, všade sa dlho čaká, ak sa vôbec dostaneš a ty to iba odsuvas. Toto mi prídu skôr psychické problémy, než slabá imunita.

Strana
z3