Výučba angličtiny a dieťa plynule hovoriace po anglicky

pele
12. dec 2016

Hladam mamicky, ktorych deti ovladaju plynule anglictinu a navstevuju ZS, kde je anglictina povinna. Ako vase deti pracuju na tychto hodinach? My sa budeme buduci rok stahovat na Slovensko z anglicky hovoriacej krajiny, dcera pojde do 1. rocnika, po anglicky hovori, cita aj pise, kedze tu navstevuje skolu uz 2 roky (zacina sa skor). Neviem si predstavit, ako sa bude zapajat na hodinach anglictiny. Taktiez co jej tie hodiny daju, zda sa mi to strateny cas. Mala by este moznost rozvijat si slovnu zasobu v nejakych specifickych oblastiach, ale to sa na ZS urcite nebude preberat. Do skoly, kde sa vyucuje len v anglictine ju nechcem dat. Existuje nejaka moznost hodiny neabsolvovat, resp. mat iny jazyk? Pripadne ako ste si poradili s tymto problemom vy? Vopred dakujem.

tehulka2011
12. dec 2016

Nemam osobnu skusenost, ale napadlo ma, ako dcera ovlada slovencinu? Mozno by mohla mat extra hodiny sloveciny namiesto anglictiny ak by sa dalo?

loginexistuje
12. dec 2016

Nemoze hodiny neabsolvovat kto by s nou bol v tom case a ona musi byt hodnotena aj z anglictiny pokial ju davas na beznu ZS tak proste tam bude take ako one deti skor SA sustredte na slovencinu any nebola pozadu tu SA pose pisanym a to he naroxnejsie ako v UK

loginexistuje
12. dec 2016

Ja mam dceru teda na skole KDE SA ucia vsetko v anglictine moja uz ma 13 on I este aj xez prestavky take hocoria ale tak jej to vyhovuje

beton
12. dec 2016

@pele zavisi, kam v SR sa stahujete. Vo vacsom meste snad najdes skolu, ktora ponuka ako prvy iny jazyk ako anglictinu. Standardne sa urcite nikto tvojmu dietatu prisposobovat nebude. moja skusenost je, ze tie ucitelky 1.stupna anglictinu ani velmi neovladaju. vedia tych par slov, co deti driluju slovenskym spôsobom ucenia jazyka. a k tomu nejaku pesnicku s nepouzitelnou slovnou zásobou... maloktora je schopna viest hodinu suvisle v anglictine. nemala by som na tvojom mieste iluzie. mozno trafi dobru ucitelku, co jej da zvlastnu pracu navyse. dolezite je, aby si jej zabezpecila dostatocny kontakt s anglictinou aj nadalej. inak jej aj sucasna super anglictina bude nanic, ked zastane na tomto stupni. takze by som sa skor zhanala po nejakej jazykovke, kde sa bude dieta nadalej zdokonalovat, ked s nou teda nekomunikujete anglicky doma....

alaguema
12. dec 2016

@pele v štátnej škole pochybujem, tam to ani nie je reálne. Kto by sa venoval exkluzívne len tvojmu dieťaťu zatiaľ čo ostatní by mali AJ? Ale prečo to považuješ za problém? Tvoje dieťa môže pomáhať ostatným, pre nich je to skvelá šanca naučiť sa viac a pre ňu zas učiť sa byť nápomocná iným. Viem si to predstaviť ako peknú spoluprácu 🙂 A pokiaľ bude mať šťastie na učiteľa, tak predpokladám, že vo veku 6 rokov sa ešte stále má čo z AJ učiť, môže dostávať úlohy individuálne.
A ak nie, tak nejaká súkromná škola by možno mala riešenie na vašu situáciu.

trisp
12. dec 2016

A prečo ju nechceš dať na bilingválnu školu?

kacena4
12. dec 2016

ahojko neviem kam sa stahujete v ramci sk, no anj nie je na skolach povinna, v mnohych skolach je na vyber vyucovat bud anj alebo nej, no vacsina rodicov si vyberie anj... a tak sa vyucuje od 1.r anj. po dalsie su skoly ako napr. narnia kde sa uci "specificky" tak ako to dieta potrebuje (viac menej) a casom sa prechadza aj na vyucbu cudzim jazykom, hoci nie hned od 1r.

hettinka
12. dec 2016

@pele hladaj školu, kde vyučujú systémom CLIL. Základné školy bilingválne oficiálne nie sú a angličtina (respektíve cudzí jazyk) je povinná od 3. ročníka, no spravidla sa začína skôr.
Vyučuje sa jazyk, od začiatku, nevyučuje sa v jazyku ... takže ak ona hovorí plynule, nič nové sa nenaučí. A ak už chodí 2 roky do školy, asi nebude problém len AJ, ale aj to, že už asi má základy aj čítania, písania, matematiky a možno jediné, čomu sa naozaj bude musieť venovať, bude slovenčina a pravopis. No možno budete radi, ak to všetko zvládne, je to nápor, zvyknúť si na novú školu, slovenčinu, nové kamarátky ... možno aj budete radi, že sa na 2 hodinách do týždna bude môcť trošku nudiť.

Sú školy, kde sa učí aj nemčina,a lebo iný jazyk, ale je ich málo, lebo rodičia dnes preferujú angličtinu. Dokonca bolo obdobie, kedy bola AJ povinná a tým pádom boli školy nútené sa orientovať iba na tento jazyk, vyškolili učiteľky, nakúpili knihy, takže teraz je už ťažko presadiť iný jazyk ... Ja som dcéru chcela dať na nemčinu a boli len 2 deti na celej škole, takže mala AJ. NJ až od 6. triedy.

lea299
13. dec 2016

Ja by som to asi riešila tak že by som jej dala na zš napríklad nemčinu a mimo školy by mohla chodiť na nejaké konverzačné hodiny s native speakerom. Potom už na strednú by mohla ísť bilingválnu nie? A ak by na základnej bolo treba dva jazyky tak skús kombináciu okrem angličtiny potom neskôr

pele
autor
13. dec 2016

Dakujem baby za komentare. Cize AJ uz nie je povinna? Len 1. cudzi jazyk od 3. roc. a 2. cudzi jazyk od 6. roc? Presne tak by mi to vyhovovalo, keby sa dala zvolit kombinacia dvoch inych jazykov ako AJ (tu by sme si rozvijali individualne ) ako pise @lea299. Lenze nic take neviem nikde najst. Ideme do Bratislavy, tak ak poznate skolu, kde sa da zvolit nemcina, alebo iny jazyk (okrem AJ), tak mi prosim dajte tipy.
Inak mi ostava nechat ju bud pomahat ostatnym ako ste tu pisali, alebo proste oddychovat (mozno bude rada).
Kolko hodin toho prveho jazyka tyzdenne maju deti pocas ZS neviete?

hettinka
13. dec 2016

@pele 2. cudzí jazyk už nie je povinný. Teda je to tak, že škola ho ponúknuť musí, ale dieťa si ho nemusí vybrať a v čase, ked bude prebiehať 2. CJ, bude mať alternatívny program (napríklad technické práce, cičenia z matiky, čitateľskú gramotnosť alebo niečo, čo si školy vymyslí).

Každopádne sa pripravuje dalšia komplexná reforma a kedže ty máš len prváčku, možno to v čase, ked pojde na 2. stupen ZŠ bude zasa inak ... lebo to sa ti na SK mení každých par rokov a potom sa minister aj s celým výborom čudujú, prečo tie slovenské deti sú čím dalej, tým menej vzdelané...

lucka.holka
6. jan 2017

@loginexistuje ahoj, mozem sa spytat, ktoru skolu navstevuje a kde? dakujem

loginexistuje
6. jan 2017

@lucka.holka gymnaziumceska.sk a tam sa prepni na zs

lucka.holka
6. jan 2017

@loginexistuje dakujem krásne 👍

svistinka
11. jan 2017

@pele ahoj napr. Zš Za kasárňou tam sa vyučuje nemčina od 1roč...