Kojenie je jednoduché. Už sa veľmi teším

pascalka
27. dec 2007

Mile maminky. Caka ma kazdu chvilu porod a ja velmi tuzim potom kojit,ale stretavam sa z nazormi,ze to nieje take super jednoduche hlavne na zaciatku. Verim,ze kazda mate iny nazor. uz sa tesim na vase rady a cene informacie 😉 😎

nera
27. dec 2007

Požiadaj sestričku, ktorá Ti donesie babätko, aby dala pozor, ako sa Ti babätko prisalo. Ty veľa toho vtedy nebudeš vládať a keď si babätko v pôrodnici dobre prisaje, potom nebude mať problém. A sestričky z novorodeneckého sú oredsa od toho.Ja som mala to šťastie, že sestrička ktorá mi maličkú doniesla mi perfektne priložila maličkú a maličká napokon bola aj strašná hladoška, takže ja som s kojením nemala žiaden problém.
A čo sa týka mliečka- ak budeš viac piť a mať pravidelne stravu bohatú na vitamíny, tak nemala by si mať problém. Samozrejme niekedy je laktačná kríza, ale to treba vydržať a potom to prejde a bude zas dobre. Ja svoju stále kojím a aj keď už párkrát som si myslela, že už nebudem mať mliečka, tak nejak som to vydržala, aj keď za tú cenu, že trošku som na váhe nabrala, ale stojí to za to. 😵
DRžím palce, aby Ti všetko dobre dopadlo. 🙂 😵

pascalka
autor
27. dec 2007

Dakujem nera si zlata. Verim,ze to zmaknem dam potom vediet,ako mi to ide 🙂

jaduska
27. dec 2007

Hlavne treba na začiatku veľa trpezlivosti a skúšať rôzne polohy ,lebo každému bábätku vyhovuje niečo iné. Keď sa mi narodila staršia dcérka, tak sa v pohode prisala hneď na sále a dojčila som ju 25 mesiacov. Keď sa mi narodila druhá, tak najmenej čo ma trápilo, bolo dojčenie. A zrazu hups, malá sa nevedela prisať 😲 bola som z toho mierne v šoku, ale našťastie mi sestrička pomáhala. Niekedy sa prisala až na 20-ty krát, ale našťastie to bolo trpezlivé bábo. Postupne sa to zlepšovalo, niekedy sa prisala na prvý krát, niekedy na desiaty. Ale asi po 3 mesiacoch už to bolo úplne bez problémov a teraz ju nakojím v akejkoľvek polohe. 😉
Takže trpezlivosť a držím palčeky, nech je bábo zdravé a šíkovné 😅

mirka414
27. dec 2007

ahoj ja som stastie na sestricku nemala ☹ este aj dieta som si musela sama ist pytat,lebo mama vela prace 😒 a povedala ze nestiha a ze mi malinku prinesie o 9hod.rano ale ked uz bolo 11hod.tak som jednoducho isla za nou ze malinku uz chcem mat a ze papiere mi moze priniest dodatocne...ja som mala od zaciatku problem nechcelo sa mi pustit mliecko asi to bolo zo smutku,ze nas tatino bol tak daleko ☹ .potom sa uz spustilo no strasne malinko a musela som aj nutrilon,lebo malinka bola hladna.aj ju velmi bolievalo brusko.potom som mala mliecko aj napriektomu ze som pila vela tekutin a jedla vela polievok mala len 3a pol mesiaca a potom len nutrilon.bol to nadherny cas kojit.ak sa ti bude dat koj co najdlhsie.

azifca
27. dec 2007

Ahoj Pascalka, můj názor je, že je to hlavně v hlavě. Když si nastuduješ, jak správně kojit (techniku kojení) a budeš k tomu přistupovat, jako že věříš svému miminku i sobě, že to zvládnete, tak to zvládnete. Plus čaj pro kojkící matky 🙂
Jsme přece savci. POkud je miminko zdravé, tak to většinou jde hladce, nejdůležitější je ta psychika... Hodně štěstí.

sveva
27. dec 2007

Azifca máš pravdu všetko je v psychike. Ja som mala problém keď mala malá tri mesiace, to som začala strácať mlieko, ale nevzdala som to a malú som častejšie prikladala a tvorba mlieka sa obnovila. Kojila som ju do 11 mesiacov, ale potom som musela prestať, lebo čakáme bábo.

bihan
27. dec 2007

O dojčení som si naštudovala úplne všetko, čo som mohla - vedela som teoreticky, ako zistím, že je dieťa dobre prisaté, ako dho mám dojčíť, že je normálne, ak mimi po narodení dlho pije... Nepriložila som ju prvýkrát na sále, lebo som nevedela, či už môžem, alebo nie, takže prvýkrát to bolo na izbe (asi 3 hoďky po pôrode) a bol to poriadne zváštny a neskutočne bolestivý pocit... Sestrička bola pri mne, potom mi radili ešte asi 2, všetko som robila ako som mala a aj tak som si myslela, že s dojčením prestanem, lebo som mala bradavky celé fialové a krvavé... Odrevali sme si svoje obidve.
A potom som sa vykašlala na všetky odporúčania a skúsila som to tak, ako som to cítila.. a hups, bradavky sa zahojili a teraz je pre mňa dojčenie radosťou... Problémom u mňa bolo to, že mám veľké prsia a jednoducho si malú nemôžem priložiť tak, ako to všade krásne teoreticky vysvetľujú...
Pri odchode z pôrodnice som už nemala problém. Laktačná kríza síce bola a pravdepodobne ešte bude, ale toho sa už vôbec nebojím. Dojčenie je fakt v hlave a moja rada je, že to netreba brať presne podľa knižiek (aj keď rady v mnohom pomáhajú, teda ja som toho kopec naštudovala na kojeni.net), ale skôr sa spoľahni na to, ako to cítiš ty sama. Dojčenie je úplne prirodzené (aj keď zo začiatku časo problematické).

angua27
27. dec 2007

prikláňam sa k názoru bihan. je dobré mať naštudované teóriu, ale prax je mnohokrát iná a treba hlavne dať na svoje pocity.
mne v pôrodke povedali, že nikdy kojiť nebudem, lebo nemám bradavky. jedna sestrička mi však doniesla korekcie na bradavky a krásne sme sa s malým zohrali. sať cez korekcie je pre dieťatko ťažšie, ale Matejko je bojovník a rýchlo to zvládol. držím palce, aby si to zvládla aj Ty rýchlo a jednoducho.

pascalka
autor
27. dec 2007

Dakujem Vam babenky ste hrozne zlate hned mi je lahsie. 🙂 🙂 🙂 tesim sa uz na ten pocit,ked mi daju toho drobceka a verim,ze to zvladneme. Dnes som bola u lekara asi budem mat vyvolany porod prosim drzte mi palce.

jaduska
27. dec 2007

jasné jasné držíme všetky palce, ktoré len máme 😉 😀

julia225
28. dec 2007

kojenie je pre mna nocna mora.... s druhym sa uz nebudem ani pokusat.... ☹

nera
28. dec 2007

pascalka - drž sa! a samozrejme , že držíme palce, ale veď Ty to zvládneš - neboj!
Hlavne je, aby si si to Ty povedala...veľa je v psychike...ak si povieš, že to zvládneš tak to zvládneš aj v skutočnosti.
A fakt stojí to za to....ono babätko Ti všetko vráti, keď sa k Tebe pritúli pri tom papaní...nádhera....niečo krásne 😵 😵 😵

geegee
28. dec 2007

ja som podobny pripad ako angua27, tiez mi sestricky vestili ze nikdy nebudem kojit...a kojila som rok. Najskor s kobucikmi, a potom bez nich, ked maly zosilnel. Mne pomohlo, ked som nasla niekde na nete vetu, ze bradavky samotne nie si pre kojenie dolezite, babo aj tak berie do ust cele dvorce bradaviek. A tie som mala, takze som pola presvedcena o tom, ze ja sa MUSIM naucit kojit. Casto som si maleho prikladala, aby som mala viac mliecka, najma v noci.

digysa
28. dec 2007

Tiez sa pripravujem na kojenie....s prvym dietatom mi to nevyslo. Moj syn nevedel cucat NIC- ani sa prisat na moje prso, dudlik vobec nemal, ani prsty si necuclal...no zvlastne dieta....dokonca aj kojenecke flase som musela vystriedat, kym sme nasli tu spravnu....Odsavala som si mliekou elektronickou odsavackou 5 tyzdnov ale to bolo tak unavujuce, ze po 5-tych tyzdnoch som doslova zlyhala.

Tento krat dufam, ze to bude ine....dievcata piste, lebo a ja potrebujem poradit. Velmi by som chcela kojit- mozno zo sebectva, ale tak ma nebavi pripravovat mlieko a umyvat tie flasky, ze som ochotna kojit do "krvi" 😀

julia225
30. dec 2007

som dade citala, ze si traba prsia odsavat uz dva az styri tyzdne pred porodom, vraj sa prsia pripravia 😒 a aj masirovat pod sprchou, neskusala som, ale moja teta kojila dve naraz a cele tehu 😖 tak ona to urobila hned pri druhom... 😒 neviem, ci o tom daco viete...

sue
30. dec 2007

...ja si ani nepripúšťam, že by som nemala kojiť... proste kojiť budem a basta 😔 máme kúpenú len jednu veľkú fľašku a jednu malú a aj tie sú tak zahrabané - povedala som, že ich vytiahnem až niekedy v lete na čajík... 😅 veľmi dúfam, že mi to vyjde...
Pýtala som sa aj na tú "predprípravu" pŕs a bolo mi povedané, že akékoľvek drastické metódy šúchania bradaviek drsnými handrami, prípadne "akože odsávania" mlieka sú blbosť... že najdôležitejšie je byť pre maminu čo najviac v kľude (lebo stres zabraňuje tvorbe mliečka), dať dieťatku do pusinky celý dvorec (nie len bradavku) a ochraňovať bradavky pred popraskaním tým, že sa pred kojením umyjú čistou vodou, po kojení tiež a potom sa vraj má ešte vytlačiť kúsok mliečka, to natrieť po bradavke, nechať zaschnúť a až tak obliecť podprdu...

kili
30. dec 2007

sue, ahoj, som myslela, že budeš rodiť skôr ako v termíne?

nera
30. dec 2007

Na kojenie má značný vplyv psychika - hneď si treba povedať, že budem kojiť aj keby neviem čo....aj keby stres bol....treba veriť, že to dokážete a bude to!
A čo sa týka prípravy...ja som prsia akurát trošku masírovala v tom zmysle, aby som bola pripravená na tlak, ktorý bude tvorený tým, že maličká bude sať. A po kojení ja som aurát prsník umyla vodou, trošku mliečka rozotrela a na noc použila mastičku (myslím, že tá z DM mi veľmi dobre robila, lebo najmä spočiatku som mala prsia červené...teraz už sú zvyknuté, aj keď aj teraz niekedy bolí keĎ papá, najmä v spánku keď ťahá zúbkami...to je riadna bolesť, ale dá sa to vydržať).A teplá sprcha podporuje tvorbu mliečka takže to odporúčam....a hlavne treba piť veeeľa tekutín.
Držím všetkým palce, aby ste mali zdravučké detičky, s ktorými nebudú žiadne problémy ohľadom kojenia a vôbec....

sue
30. dec 2007

Kili, to sme si všetci mysleli, že nevydržíme ani do 30tt 😵 ale sme tu, pekne 2in1 a ešte nejaký ten dník budeme 😵 takže budeme asi krásne "dopečení" 😵 😵 😵 (inak pozdravujem tvojich chlapčekov... čítala som teraz na dvojičkách... tak držím palčeky... už ste naozaj krásni... tie mihalnice majú chlapci očarujúce 😵 😵 😵 )
Nera, ďakujeme 😵

susik77
30. dec 2007

ahojte, ziadnu pripravu nie je treba, ani otuzovanie.mast som pouzivala len v porodnici a potom som uz ani nepotrebovala.ale zase kazde mimco je ine.kamaratka mala tak dohryzene bradavky, ze po par tyzdnoch musela prestat s kojenim.
my sme zase mali probl., ze mala bola spava, takze si vytiahla malo a potom prvych par tyzdnov som musela kojit asi hodinu v kuse kazdu hodinu a pol, co bolo vycerpavajuce.
myslim, ze najdolezitejsie je aby sa mimco do hodiny po porode prilozilo,. aby sa rozbehla laktacia a potom aby bolo dost mlieka je treba pit vela tekutin a snazit sa odpocivat, ako to len ide 😎

kili
30. dec 2007

sue, tak to je super 🙂 , ja som to vtedy tak pochopila, že ťa budú musieť odrodiť skôr.
a ďakujem 😵

nera
30. dec 2007

susik - mne malú priložili až na ďalší deň, ale nevadilo to a kojíme až do dnes a dúfam, že ešte budeme(aj keď preháňať to tiež nechcem). Ešte by som fakt poradila snáď iba to, že skutočne treba oddychovať kedy sa dá a ak niekoho máte v svojom okolí, treba ho požiadať, aby Vám pomohol aspoň v prvých týždňoch....moja zas bola hladoška a papala každú hodinu(v noci maxi každé dve). Najhoršie bolo, že bola som na ňu sama, lebo manžel bol v práci.....
každé dieťatko je iné, treba ho vnímať a sa mu nejak prispôsobiť ono najlepšie vie kedy čo je mu najpríjemnejšie...

bihan
30. dec 2007

Ja som tiež nepriložila majú hneď po pôrode a laktácia sa mi aj tak rozbehla bez problémov.
Našťastie sa malá naučila pomerne rýchlo piť a po troch týždňoch som dojčila už len 15 min (polhodinu po pôrode), ale každé dve hoďky, takže to bol začarovaný kruh, ale pre mňa bolo dôležitješie sa vyspať, ako upratať celý byt.

No a ešte k tomu, že dieťa má zobrať do úst celý dvorec - keď mi dojčenie nešlo a nevedela som prečo, myslela som si, že je to kôli tomu, že mi prečnievajú dvorce, keď je prisatá, teda že nemá v ústach celý dvorec... Tak som jej ho, chúťatku, snažila vložiť do úst čo najviac a čudovala som sa, že sa jej to nepáči.. až kým mi pediatrička po 4 dňoch nepovedala, že mám veľmi veľké dvorce, takže keby som jej ho mala dať celý do úst, tak ju zadusím 😅
No a Sára sa občas pomýlila, prisala sa mi na dvorec a urobila mi "krásne" cucfleky. 😠
Krém na bradavky som tiež používala ten z DM asi len prvý týždeň po pôrode, potom nebolo treba. No a ešte odporúčam odvetrávacie mušle od Aventu (potom môžu slúžiť ako zberače), bradavka je na vzduchu a nie je dráždená oblečením... Ten trik s kvapkou mlieka na moje bradavky veľmi nezaberal 😉

susik77
30. dec 2007

bihan-aj ja som mala velke dvorce a tiez som myslela, ze jej to mam cele nacpat do ust 😎 potom som mala doma laktac.poradkynu a super mi poradila.

julia225
30. dec 2007

ja so si tiez nechcela pripustat ze nebudem koji a co ked som mala cici ako pamela a nic v nich, nikto mi neveril, dali mi kvapky do nosa, injekciu na spustenie a nic... ani kvapka, nikdy... po tyzdni asi 10ml... a to bolo moje kojenie, potom mi dr povedala, ze mala neprospieva a davam nutrilon....a som happy!! 🙂

julova
30. dec 2007

tak my este stale bojujeme 😔 ...zatial ziadna slava a veru poplaceme si trosku hadam kazdy den 😖...ale nevzdavame to 🙂...tiez musim kvoli "ziadnym" bradavkam pouzivat klobuciky...ale mala mi na nich vydrzi max. polhodinku a moc si nevytiahne..ale cez den sa snazim aspon odsat a aj ked z flasky, ale davam jej svoje mliecko...ked svoje nemam a musim dat Nutrilon, tak to mam vzdy slzy v ociach...je mi to luto, ze to nejde...viem ze nie som jedina a ani o nic horsia mama...ale city a hormony robia svoje 😔 ....nasla som si na nete laktacnu poradkynu (v nemocke sme ziadnu nemali...asi mala dovolenku...ved Vianoce...)...a ja verim, ze nam pomoze a nauci nas ako na to aj bez bradaviek aj bez klobucikov 😀...som odhodlana a pripravena bojovat...aj ked to chce vela vela trpezlivosti..vsetkym drzim palce 🙂

rabiva
30. dec 2007

No ja som sa zas pocas tehu nad kojenim-dojcenim 😅 ani velmi nezamyslala 😎 jednoducho "bude tak ako ma byt"... Dcerku mi prilozili asi 30min po narodeni, hned sa pricucla a ja nikdy nezabudnem na tie krasne velke cierne oci s hustymi mihalnickami a na ten super pocit 😵 Ked nas presunuli na izbu, sestricka mi este raz pomohla a potom ma uz nechali samu. Islo to samo a pekne, a ja som kojila takmer 1,5r.
Hlavne pocuvaj svoj materisnky instinkt, ten ti vela napovie 😉

pascalka
autor
10. jan 2008

Mile babenky dakujem Vam za rady ste zlate. Chcem Vam zazelat vsetko dobre v Novom roku. Nam sa zacal novy rok nadherne narodilo sa nam krasne dievcatko presne 1.1.2008 po obede. Tak sme stastny rodicia. Kojit sme zacali ale s tazkostiami no verim ,ze to zvladneme. Pa vsetkym.

jesssie
16. jan 2008

Ahojte. Tiež sa snažím vyzbrojiť všetkou možnou teóriou o kojení. Termín mám v polovici februára. Chcela som sa spýtať ako je to vlastne zo službami laktečnej poradkyne, či sa za ne platí, a ako sa k nej dopátrať. 😉

tretulka
16. jan 2008

ja som bola odhodlana rodit prirodzene a kojit co najdlhsie...nakoniec somrodila sekciou, maly sa nevedel poriadne prisat, bradavky ma boleli, mlieko sa mi pustilo az na 5. den...no hroza, sestricky mi natriasali prsia so slovami "vy tam nic nemate" a "bolo by skoda nekojit, mate dobre bradavky" 😒 co ma dost deprimovalo a rovnako aj vazenie babatka pred a po kojeni, ked moje pokusy o kojenie sestricka zmrazila slovami "no vela toho nevypil"... v den, ked sme mali ist domov mi sestricka tvrdila, ze mam este ostat v porodnici, lebo nemam riadne spustenu laktaciu a ze moje dieta bude hladovat ☹ ...no a prisli sme domov, zo zaciatku bolo vela placu, aj mojho ☹ , mala som dohryzene bradavky, proste prve tyzdne boli tazke, ale zvladli sme to, prvych 6 mesiacov bol Martinko len na MM a uspesne kojime doteraz a to uz ma 16mesiacov 😀 ... takze moja rada je len VYDRZAT, NEVZDAVAT sa pri prvych problemoch a hlavne NESTRESOVAT....drzim vsetkym maminkam palce a prajem krasne prezite chvile so svojimi detickami 😵 /PS: a ak by to predsa len neslo, aj to sa moze stat, nevadi, hlavne, ze bude miminko spokojne 😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre