Užívanie Elicei a celkovo antidepresív v tehotenstve

polariso
2. jún 2014

Pekný deň želám, chcem sa popýtať máte niektorá skúsenosti s užívaním antidepresív v tehotenstve. Ja som už cez dva roky liečená na úzkostnú poruchu / následky rozvodu/. Som v deviatom týždni a po rozhovore so psychiatričkou užívam už len každý druhá deň štvrťku elicei, je to fakt minimum. Nejak som nemala odvahu to úplne vysadiť. S počiatku bolo všetko ok, len tak týždeň pociťujem taký zvláštny pocit - nejde o takú úzkosť ako pred nasadením liekov, ale som taká nepokojná. Netrvá to celý deň, potrápi ma to tak dve tri hodky a potom je opäť kľud. Neviem či je to aj hormónami v mojom tele, či aj počasím. Doktorka mi ešte predtým povedala, že je dobré pokiaľ sa lieky neužívajú, ale ak by sa mi stavy úzkosti vracali, radšej užívať lieky ako stresovať dieťa. Aké máte Vy skúsenosti??? Neviem čo je pre mňa a moje bábo lepšie.

suge
2. jún 2014

Určite nie je vhodné nárazovo vysadiť všetky lieky a potom sa umárať nepokojom a úzkosťou. Ako si naznačila, tehotenstvo je obdobím veľkých hormonálnych zmien a hormóny sú to, čo ovplyvňuje našu náladu a správanie. Ak sú nejaké nejasnosti ohľadom vhodnosti a dávkovania liekov, myslím, že na tomto mieste by mal aktívne spolupracovať gynekológ, psychiater a farmakológ. Nech dajú hlavy dohromady a vymyslia optimálne riešenie pre teba aj pre tvoje bábätko. Držím palce, nech je všetko OK😉 .

barborka2014
2. jún 2014

@polariso ahoj buduca mamina 🙂 nemusis sa bat,lebo aj ja ten isty liek beriem,polku denne.je to v poriadku,dala som si spravit testy na tento liek na farmaceutickej amb,aj oni mi odporucili ze kludne mozem brat pocas tehu,aj pocas dojcenie🙂 tak ze teraz uz len musis pozitivne misliet na babatko🙂 drzim palce

polariso
autor
2. jún 2014

@barborka2014 jujjj dakujem za odpoved. Velmi ma potesila a ukludnila. Zajtra to este odkonzultujem s lekarkou. Chcem sa tesit z tehotenstva bo je zazrak ze som otehotnela prirodzene a nie rozmyskat nad tym ako mi je zle. Dakujemm

barborka2014
2. jún 2014

@polariso zamalinko,som rada ze som pomohla 😉 ,a mozes byt kludna,ja som 16tt a je vsetko ok,a babatko kraaasne rastire,tak drzim palce

polariso
autor
2. jún 2014

@barborka2014 noooo ja idem na kontrolu az 24.6 a je to dlho kym opat uvidim drobca. Cely mesiav. To mi budu robit testy na dawnov syndrom tak dufam ze vsetko bude ok. Ja si od zaciatku picham aj fraxoparin kvoli hustej krvi. Joj nech je vsetko ok a o mesiac uz uvidim v brusku poriadne velje babatko.

polariso
autor
2. jún 2014

@barborka2014 a chcem sa spytaj ze ako sa tebe prejavuje uzkost. Mne staci ze sa mi upcha nos xle sa mi dycha a uz je tu vystresovanie. Bolo to uz ok jedla som uz oen pol tabletky elice ale teraz sa to trosku vratilo

barborka2014
3. jún 2014

@polariso ja akurat idem na geneticke testy,a az 18.6 idem do poradnw vtedy uvidim krpca. Mne sa uzkosti prejavili pred cca 4rokmy, manzel vtedy chodil na nocne a som bola sama doma,a vtedy to vsetko zacalo☹ a stim fraxiparinom si nerob starosti, poznam babu ktora ma sklerozu multiplex,bere tazke lieky na to,a teraz sa jej narodil krasny chlapcek.tak ze hore hlavu.a mozem sa spitat kolko mas rokov?

polariso
autor
3. jún 2014

@barborka2014 no ja mam 32. Mne sa to zacalo po rozvode. Vsetko utichlo a ja som sa raz v noci zobudila sama v byte ze sa nemozembadychnut ze mi puchne jazyk...alebolo to ken v mojej hlave a tiez som sa zacala bat byt sama doma a dokonca cestovat autobusomalebo chodit do veljych obchodov. Riesila som to liecitelmi a prirodnymi liekmi ale aj takma to dohnalo...to som uz chodila smojim terajsom manzelomm. Esteze he skvely a stal pri mne. Tak som sa dala ba antidepresiva a tie mi pomohli. Vydala som sa a som stastna. Ozaj volalasom so psychiatrickou...vrajnech este do konca tretieho mesiaca vydrzim na tej stvrtke a davam si magne b6 a potom savratine k tej polke elicei. Joj aj teba obcas preoadne myslienka ako zvladnes porod a ci sa budem vediet postarat o baboooo

barborka2014
3. jún 2014

@polariso ale jasne,to je normalne kazda prvo rodicka sa boji🙂 ja si stale vravim ze je vsetko ok,a co sa ma stat to sa stane🙂 a dokonca ja aj fajcim,nie vela ale.......... a je vsetko ok.

polariso
autor
4. jún 2014

Veru neovplyvníme to čo sa mať sa stane, preto to rodina, že som tehotná vedela hned od zaciatku, lebo o babo v tejto dobe mozeme prisť do tretieho mesiaca, ale aj kludne pred pôrodom.

polariso
autor
4. jún 2014

@barborka2014 veru neovplyvnime to
Co sa mat stat sa stane aj keby sme boli tie naj tehulky na svete. Pretomoja rodina o tehotenstve vie od zaciatku. Nech sa raduju lebo o babo sa moze prist ako do 3nesiaca tak aj ostatbe mesiace.

barborka2014
4. jún 2014

@polariso nasa rodina to vedela tiez od 2mes.geneticke testy sa robia po 15tt,ja akurat v piatok budem mat vysledky

polariso
autor
5. jún 2014

@barborka2014 drzim palceky az to dobre dopadneeeeeee

barborka2014
5. jún 2014

@polariso dakujeme

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre