icon

Ako dosiahnuť finančnú nezávislosť po rozvode?

29. sep 2025

Baby rozvedene mamicky . Ste aspon jedna 30-tnicka ci 40- tnicka, ktora mate nedospele ci dospievajuce deti, a ste financne sebestacna na tolko, ze nemate ziadnu hypoteku, pozicky ci dlzoby , resp. nezijete s rodicmi ?? ako ste to dokazali?

anonym_e27b8c
29. sep 2025

kto už dnes nemá hypotéku, ešte aj slobodná mamička.. to musia byť ozaj výnimky

anonym_513966
29. sep 2025

@anonym_autor u mňa to bolo už dávnejšie, mala som vtedy 35 rokov, ale určite sa nájdu mamičky, ktoré sú na tom rovnako. V čase rozvodu sme mali s ex postavený dom bez hypo, predali sme ho a každý sme si kúpili byt, takže to bolo pomerne jednoduché. Ale nie každá má takp možnosť, najmä v dnešnej dobe

kaca222
29. sep 2025

Odporúčam prenastaviť myslenie ohľadom hypotéky. To, že má niekto hypotéku neznačí, že nie je finančne sebestačný.

trema
29. sep 2025

napr. moja sestra isla po strednej do zahranicia, nasetrila si, kupila byt v hotovosti, potom spoznala muza, mali dieta, ale nevyslo im to. teraz byva sama s dietatom v jej byte bez hypo a ma sa dobre

anonym_36f71b
29. sep 2025
@kaca222

Odporúčam prenastaviť myslenie ohľadom hypotéky. To, že má niekto hypotéku neznačí, že nie je finančne sebestačný.

Nemám žiadne hypotéky, dospievajúce dieťa. Nebola som v zhraničí, splácala som úver na byt, trvalo asi 10 rokov kým som mohla povedať - máme sa skvele (v tom čase som sa zbavila konečne pveru na byt). Je to o finančnej gramotnosti, tvoje príjmy musia byť vyššie ako výdavky. Treba mať vždy rezervu, nepožičiavať si a kupovať len to, na čo máš peniaze našetrené, žiadne splátky. Vzdať sa niektorých vecí, ktoré sú skôr pre pohodllie. Najhoršie sú prvé roky, potom to už bude len jednoduchšie.

anonym_126cb3
29. sep 2025

Tak nehnutelnost mozes mat scoju aj pred vstupom do manzelstva. S alebo bez hypo … a je rozdiel ist do manzelstva s igelitkou, pretoze prisiel princ na bielom koni a pristahpvat sa alebo mat nieco vybudovane pred svadbou, pripadne budovat spolu a delit rovnakym dielom. Takisto zalezi na praci a pocte deti. CEO aj rozvedena s 3 detmi bude na tom inac ako pomocna sila s 3. vsetko sa da… ale su roky ked je to o hubu a pride cas ked mas 40+, zvysok hypo 5000€ a povies si … to uz dam s prstom v nose. Chce to discoplinu a mat presne spocitane, co si mozes dovolit a co nie.

kaca222
29. sep 2025
@anonym_36f71b

Nemám žiadne hypotéky, dospievajúce dieťa. Nebola som v zhraničí, splácala som úver na byt, trvalo asi 10 rokov kým som mohla povedať - máme sa skvele (v tom čase som sa zbavila konečne pveru na byt). Je to o finančnej gramotnosti, tvoje príjmy musia byť vyššie ako výdavky. Treba mať vždy rezervu, nepožičiavať si a kupovať len to, na čo máš peniaze našetrené, žiadne splátky. Vzdať sa niektorých vecí, ktoré sú skôr pre pohodllie. Najhoršie sú prvé roky, potom to už bude len jednoduchšie.

@anonym_36f71b súhlasím s tým, že je to o finančnej gramotnosti, aj s tým, že príjmy musia byť vyššie ako výdavky. Ale nesúhlasím s postojom žiadne splátky žiadna hypo, hypotéka sa v dnešnej dobe stále veľmi oplatí. Keby žiadnu nemám, hneď nejakú beriem.

anonym_e56ffe
29. sep 2025

Ja som žila prvé tri roky s dcerou v podnájme, potom tri roky v jednoizbaku, ktorý som kúpila,rodičia mi požičali tuším 5000€, ináč som mala našetrené naň... Potom som zas šetrila a o ďalšie tri roky som jednoizbaku predala a kúpila menší trojizbak. Tiež mi požičali rodičia 25000€, prvých 7000€ som už splatila. Ale ja sa viem zaťať a kupovať len čo treba,nerozhadzovat,ale pritom nám nič nechýba, len nechodíme na dovolenky,iba na jednodňové výlety,nemám x kabátov,kabeliek,topánok,nechodím na kozmetiku, nechty,ale to sú veci,ktoré mne nechýbajú, ani keby mám veľa peňazí,tak to nekupujem, takže pre mňa to nie je ani veľmi obmedzujúce... Ale títo všetko nepadlo z neba, mala som cieľ a trvalo dvanadt rokov pomalými krokmi sa dopracovať až sem...len mat zdravie,prácu a všetko pôjde pomaly...

anonym_36f71b
29. sep 2025
@kaca222

@anonym_36f71b súhlasím s tým, že je to o finančnej gramotnosti, aj s tým, že príjmy musia byť vyššie ako výdavky. Ale nesúhlasím s postojom žiadne splátky žiadna hypo, hypotéka sa v dnešnej dobe stále veľmi oplatí. Keby žiadnu nemám, hneď nejakú beriem.

@kaca222 na to musíš mať nadštandardný príjem ako slobodná matka, aby si mala priestor len tak investovať do novej hypo. Koľko rokov si sama na všetko a žiješ len z tvojho priemerného platu? Alebo si v hypotetické rovine?

kristiii
29. sep 2025
@anonym_36f71b

@kaca222 na to musíš mať nadštandardný príjem ako slobodná matka, aby si mala priestor len tak investovať do novej hypo. Koľko rokov si sama na všetko a žiješ len z tvojho priemerného platu? Alebo si v hypotetické rovine?

@anonym_36f71b ja som napríklad nikdy nemala nadštandardný príjem, ale vedela som hospodáriť. Pri dnešných príjmoch a cenách by to ale nešlo

sense
Autor odpoveď zmazal
martinka17
Autor odpoveď zmazal
tiezjedna
29. sep 2025

Hypotéka, pokiaľ máš dostatočný príjem na jej splácanie a zároveň ďalšie výdaje, nie je znakom finančnej nesebestačnosti. Aj ľudia, ktorí majú milióny majú hypotéky, a to z jedného prostého dôvodu - sú to stále lacné peniaze. A tie ich medzičasom zarábajú v investíciách oveľa vyššie sumy.

A odpoveď na tvoju otázku - áno, ja. Síce nie som rozvedená, ale keby k tomu došlo, môžem pohodlne žiť bez akýchkoľvek záväzkov aj s našimi tromi deťmi. Zarobila mi na to už dávnejšie primárne moja vlastná firma a teraz aj dve naše, v ktorých držím podiel.

vladuska20
29. sep 2025
@tiezjedna

Hypotéka, pokiaľ máš dostatočný príjem na jej splácanie a zároveň ďalšie výdaje, nie je znakom finančnej nesebestačnosti. Aj ľudia, ktorí majú milióny majú hypotéky, a to z jedného prostého dôvodu - sú to stále lacné peniaze. A tie ich medzičasom zarábajú v investíciách oveľa vyššie sumy.

A odpoveď na tvoju otázku - áno, ja. Síce nie som rozvedená, ale keby k tomu došlo, môžem pohodlne žiť bez akýchkoľvek záväzkov aj s našimi tromi deťmi. Zarobila mi na to už dávnejšie primárne moja vlastná firma a teraz aj dve naše, v ktorých držím podiel.

@tiezjedna podla niektorych komentov,co som uz tu citala tak hypo je vlastne o fin.negramotnosti.No,co k tomu dodat.Asi je to strasiak pre niektorych,alebo mozno by aj chceli ale prijem ich nepusti.

tiezjedna
29. sep 2025
@vladuska20

@tiezjedna podla niektorych komentov,co som uz tu citala tak hypo je vlastne o fin.negramotnosti.No,co k tomu dodat.Asi je to strasiak pre niektorych,alebo mozno by aj chceli ale prijem ich nepusti.

@vladuska20 to je tu taký folklór u troch skupín užívateľov. Jedna sú tí, ktorí zdedili rodičovský prístrešok alebo dostali bývanie ako dar. Druhá je tá nízkopríjmová, ktorá dosiahne sotva na pôžičku od lichvárov a o hypo môžu maximálne snívať a tretia je tá mentálne jednoduchšia, ktorá tvrdí, že barák na hypotéku nie je tvoj, ale patrí banke☝ 😉

kaca222
29. sep 2025
@anonym_36f71b

@anonym_36f71b som v polohypotetickej rovine, lebo my sme na to dvaja. Nemusíš brať celú ďalšiu nehnuteľnosť na hypotéku, vieš vziať hypotéku na tú v ktorej bývaš (výška hypo závisí od tvojich finančných možností, opäť nie je nutné zadĺžiť celú nehnuteľnosť) a peniaze rozumnejšie investovať s vyšším výnosom. Takto sme to urobili aj my a urobila by som to tak aj sama, ale brala by som hypo na nižšiu sumu než keď som v tom s partnerom. Hypotéka nie je zlo.

anonym_7485a0
29. sep 2025

poznam jednu, dieta ma na VS, byt bez HU, ale myslim, ze peniaze jej dali rodicia, uver nikdy nemala

martinka17
29. sep 2025
@kristiii

@anonym_36f71b ja som napríklad nikdy nemala nadštandardný príjem, ale vedela som hospodáriť. Pri dnešných príjmoch a cenách by to ale nešlo

@kaca222 uprimne aj ja si myslím, že ty si čisto v hypotetickej rovine ak ste dvaja - podľa mňa netušiš čo to je žiť z jedneho prijmu a mať dieťa, preto si toto radila. Lebo ak máš jeden príjem, dlhšie obdobie, tvoje myslenie sa zmení. Si viacej opatrná a hypo je potom riziko. Samozrejme, že hypo nie je zlo, ale jeden príjem junpostavi do iného svetlá a nie - investičný byt sa sám neplatí, je tam priveľa rizikových faktorov a musíš mať šťastie aby sa platil sám.
@kristiii tiež som začala z mála a nasetrila som si na byť veľkú sumu ale chce to proste pozerať na cieľ a nie na to, čo majú iný. Užívať som si začala až teraz, pred pár rokmi.

kaca222
29. sep 2025
@martinka17

@kaca222 uprimne aj ja si myslím, že ty si čisto v hypotetickej rovine ak ste dvaja - podľa mňa netušiš čo to je žiť z jedneho prijmu a mať dieťa, preto si toto radila. Lebo ak máš jeden príjem, dlhšie obdobie, tvoje myslenie sa zmení. Si viacej opatrná a hypo je potom riziko. Samozrejme, že hypo nie je zlo, ale jeden príjem junpostavi do iného svetlá a nie - investičný byt sa sám neplatí, je tam priveľa rizikových faktorov a musíš mať šťastie aby sa platil sám.
@kristiii tiež som začala z mála a nasetrila som si na byť veľkú sumu ale chce to proste pozerať na cieľ a nie na to, čo majú iný. Užívať som si začala až teraz, pred pár rokmi.

@martinka17 nepísala som priamo o investičnom byte, keďže si nemyslím, že by naň každá single mamička finančne dosiahla. Riziká si vieš poistiť.

vladuska20
29. sep 2025
@tiezjedna

@vladuska20 to je tu taký folklór u troch skupín užívateľov. Jedna sú tí, ktorí zdedili rodičovský prístrešok alebo dostali bývanie ako dar. Druhá je tá nízkopríjmová, ktorá dosiahne sotva na pôžičku od lichvárov a o hypo môžu maximálne snívať a tretia je tá mentálne jednoduchšia, ktorá tvrdí, že barák na hypotéku nie je tvoj, ale patrí banke☝ 😉

@tiezjedna presne,inac nam by dali v pohode este dalsich 100tisic hypo,dnes mame 175tisic,veru taky 1izbovy byt ako investicia by nebola zla a dat ho do prenajmu.Ale clovek vtom fakt chodit nevie.

martinka17
29. sep 2025
@kaca222

@martinka17 nepísala som priamo o investičnom byte, keďže si nemyslím, že by naň každá single mamička finančne dosiahla. Riziká si vieš poistiť.

@kaca222 tak to je iné, vlastný byt je samozrejmosť to nie je nedostupné len to chce veci oremysliet . Niečo som zle prečítala.

petamich
29. sep 2025

Ja sice nie som rozvedena ale ak by sme sa zajtra rozviedli, tak to s dietatom bez problemov zvladnem.
Ostala by som v byte, ktory sme nedavno kupili, manzela by som vyplatila (kedze je malo hypoteky splatenej) a hypoteku by som utiahla sama. A dokazala som to tak, ze som po negativnom vzore z domu az chorobne potrebovala byt financne sebestacna a nezavisla - takze pracujem od ukoncenia strednej skoly, krok po kroku som pracovala na tom, aby som sa karierne posuvala a mala casom dostatocny prijem a s manzelom od zaciatku mame "oddelene financie" a vsetky vydavky si delime 50:50 (okrem obdobia typu rodivovska a podobne), mame jedno dieta, mala som ho "stara" a teda uz.v tej dobe financne zabezpecena a doma som bola kratsie ako tri roky. Len pragmaticky konstatujem ako som to dala ja, nie je to ziadny navod ani univerzalne platne...