Ako fungujete s deťmi, keď nemáte žiadnu pomoc?
Ahojte, zaujímalo by ma ako fungujete v podobnom prípade ako mam ja ?
Syn ešte nechodi do skoky takze momentálne len rozmýšľam 😅 ale ja budem nastupovať do prace. Syn pojde do škôlky a co z okolia viem tak minimálne v tých začiatkoch bude ze nonstop chorý. To si budem môcť čerpať toľko očrky ci paragrafy alebo ako ? Nie muž doma ostávať nemôže jeho príjem je väčší a podstatnejší než ten môj a nemáme nikoho z rodiny kto by pomohol. Obávam sa že mi zamestnávateľ raz dva predloží výpoveď pri takej frekvencii chodenia do prace ze jeden týždeň áno a druhy nie
@barka1 vonku aj v každom počasí trávime veľa času a tiež s inými detmi je celkom dosť. Ešte sa pozriem na ten imunoglukan ďakujem za tip
@anonym_bfd755 žiaľ ja nemám typ práce ktorý sa dá zobrať domov ani preložiť na neskôr 🫠
@januska12323 a môj manžel podobne, nemôže ostávať doma preto s tým musim rátať tak, že ja budem ta, ktorá bude ostavat doma ak bude doeta choré
@anonym_autor práve preto to som doma a manžel chodí do práce. Aj ja som s malou celé sní vonku keď bola menšia nebývalý chora berie aj na imunitu od alergologicky ale aj tak je chorá akonáhle nastúpila do kolektívu každý mesiac doma.
Ja nastupujem 1.10 a dieta stale chore a to je v skolke uz druhy rok, travi cas v kolektive, vonku, pomerne otuzuje, sportuje, je vyvazenu stravu…a zas to vybuchlo od septembra uz 2x soplava neskutocne..bude to vesele :D
@anonym_autor to nie jelen prvý rok.Su deti, ktoré sú choré celú škôlku kiahne, sople, brušná viróza, angína.Najst škôlku kde nebude veľa deti.Ak tie babky nič nepomôžu, lebo naša pri každej viróze ochorela tak, že babka sa liečila 3 t starší ľudia už nemajú dobrú imunitu a nie sú zvyknutí na detské bacile.Musela som si nájsť prácu kde som mohla byť v prípade núdze doma na HO.Muz nechodil na OCR ani som nechcela.Plat má 3x vyšší ako ja a bola som s tým v pohode.
@anonym_13476f pár mesiacov do dôchodku si doplatí.Prestante robiť z dôchodku svätý grál.Co si myslíš, že tých pár mesiacov, rokov jej znizi dôchodok o štvrtinu?Bude ďalších 35 rokov robiť, šetriť, môže zdediť, predať milujem tieto dohady o dôchodku.Z mojich kamarátok žiadny muž nebýval na OCR.Moj muž, ak by zostal doma príde o slušné polročné odmeny.
@anonym_4330eb jej muz ani tu ocr cerpat nemusi, len ostane doma a riedi telefonaty. Co uz moze byt lepsie?
@anonym_autor vobec nemusi byvat casto chory, mysli skor pozitivne.
Inak uz len opatrovatelka, kamaratka, pokial to nebude vazne. Narychlo som riesila aj suseda, ked nik iny nebol poruke.
Bez rodiny je to velmi narocne.
No muz musi pocitat s tym, ze pridu situacie, kedy je rodina a zdravie prednejsie nez peniaze. Nebodaj ochories ty, ani vtedy si nezoberie ocr ? Kazdy sme nahraditelny.
Otazka je - musis chodit do prace ? na plny uvazok ?
@trinneo tak to asi neriadis taky počet ludi a chod tvojej firmy tiež asi nie je napojený na ďalšie organizácie...je to proste niečo iné ja to rešpektujem a úplne s tým súhlasím ze tam musí byť takze s týmto tu na mňa nechoďte 😃
Tuto firmu mal už pred založením rodiny vedela som ako to bude
@anonym_autor mila autorka. Nenechaj sa znechutit niektorymi premudrelymi mamickami. Mam kamaratku, ktora to mala podobne. Muz zaraba pomaly 3x co ona, tak logicky nepojde na ocr on.. a nech si hovori kto chce, co chce, neverim ze mudrlantky by to urobili inak, ak si vedia veci spocitat.. uplne chapem tvoje obavy, ale nemaj vopred stres, mozno to nebude take hrozne. Moje dieta sa vacsinou vyliecilo zo soplikov behom par dni (vratane vikendov), akurat kiahne boli tazke nakolko to mas 2-3 tyzdne urcite na domacu liecbu.Ideal by bol keby mas pracu kde vies mat HO a porobit veci z domu. Cize ak mas pracu kde musis byt osobne, tak hladaj urcite inu aby si pripadne choroby vykryla HO nie ocr. Drzim palce 🌸
@anonym_autor mila autorka. Nenechaj sa znechutit niektorymi premudrelymi mamickami. Mam kamaratku, ktora to mala podobne. Muz zaraba pomaly 3x co ona, tak logicky nepojde na ocr on.. a nech si hovori kto chce, co chce, neverim ze mudrlantky by to urobili inak, ak si vedia veci spocitat.. uplne chapem tvoje obavy, ale nemaj vopred stres, mozno to nebude take hrozne. Moje dieta sa vacsinou vyliecilo zo soplikov behom par dni (vratane vikendov), akurat kiahne boli tazke nakolko to mas 2-3 tyzdne urcite na domacu liecbu.Ideal by bol keby mas pracu kde vies mat HO a porobit veci z domu. Cize ak mas pracu kde musis byt osobne, tak hladaj urcite inu aby si pripadne choroby vykryla HO nie ocr. Drzim palce 🌸
@anonym_d2a971 a preco by mal cerpat ocr ked moze byt doma aj bez nej?
@katulienkax ja nechcem opatrovateľky 😇
@anonym_autor zamestnaj sa u muza a mas po problemoch aj cez prazdniny.
Nebolo to také hrozne. Nie každé dieta má takyto nástup do MŠ.
Ale ja som deti na kolektiv aktivne pripravovala - každý den 2x vonku, na ihrisku, prechadzky s inými detmi, navstevy, atd. Potom som im dávala každý večer imunoglukan.
Toto je jeden z problémov, ktory má zmysel riesit, až ked nastane.
@barka1 tak isto som bola s deťmi nonstop vonku,na ihrisku, s deťmi,rôzne kútiky, cvičenia mamičky s deťmi, no proste boli sme asi na každom detskom podujatí v meste a môj syn bol prvý rok v škôlke chorý doma každé 2 týždne. Sopeľ furt. Takže toto nám nezabralo. Do 2 rokov nepoznal co je cukor a sladké jedol každú zeleninu a ovocie ktoré bolo na trhu a to iba sezónne lokálne a občas aj bio. Kojeny bol plne do 2 rokov. Ten nástup bol ale u nás fakt des. Ja som mala našťastie zamestnanie u brata takže nemala som problém. Ten druhy ročník bol ale už oveľa lepší najlepsie nám zaberalo kvalitný zinok probiotika a omega olej. No tiež nie vždy. Keď nastúpil do prvej triedy na základnú dali sme ho na futbal a tam mal tréningy 2x týždenne ci pršalo ci snežilo normálne vonku to mu pomohlo najviac a od vtedy nebol u doktorky,teraz je tretiak a nasa pediatricka sa furt nan ho pyta,ze co je s nasim synom, ze uz ani nevie ako vyzerá. Otužovanie a pohyb sú najlepšia prevencia.
@anonym_autor hľadala som prácu s HO, aj muz pracuje na 80 percent z domu. Kebyže tie HO nie sú možné, danú pracovnú ponuku by som vziať nemohla. Boli sme tam vyťažení na 150 percent, tam bol problém si čerpať dovolenku ( v tom zmysle, že kolegovia museli súrne veci samozrejme riešiť navyše k svojej práci plus človek, ktorý tu dovolenku čerpal musel ťahať nadčasy ešte minimálne týždeň po návrate, aby dobehol zameškané), neviem si predstaviť ešte dodatočné neprítomnosti typu PN, OCR.
@anonym_d2a971 ale nejde len o peniaze. Ide aj o to, že je to otec. Nech sa jednoducho venuje aj on.
@anonym_autor neriešiť menšie sople a občasný kašeľ aj napriek tomu, co si budú ostatní myslieť. Počkať kým dieťa neodporuči nechať doma ucitelka
@autorka ty si bola x rokov na materskej. Obetovala si svoj čas, hlavne kariéru, prisla si o roky praxe, o posuny, o skúsenosti a aj o vedomosti.. Co keby tak teraz, aspon ten prvý rok synovej skolky, prevzal štafetu tvoj muž? No lebo muži si idú neprerusene svoj život ďalej, ci je žena tehotná, ci rodí, ci uz je na materskej. On neobetoval prakticky nič, o nič neprišiel. Bolo by fér, keby otcovia riešili OČR prvy rok skolky dietata, nakolko ta žena má jednu životnú zmenu za druhou, nástup do prace je tazky dosť, zvykanie si zase na režim, pracovné návyky, nastaviť si chod domacnosti a skĺbiť domácnosť, hrnce, nákupy s prácou ženy.. A tiež aj veľa žien ide po RD aj do total novej prace čiže zaucanie, tréningy.... Čiže tu by som povinné dala pánom tvorstva, aby oni čerpali pokrývali OČR. Nech vedia ake to je. Lebo neviem, prečo by toto komplet všetko mala robiť len žena.
@anonym_autor hlavne dieta otuzuj, nedezinfikuj mu ruky, dieta nech si pokojne oblizuje aj spinave ruky. okrem teda toho pobytu vonku a zdravej stravy. moja dcera chodi do skolky druhy rok a bola chora 2x. ziadny soplovy a kaslovy armagedon sa nekonal, ani nekona. ale aj ked ma fakt dobru imunitu, tak som musela riesit co s dietatom, pretoze tyzden chripkovych prazdnin v novembri, tyzden chripkovych prazdnin v marci. moje dieta zdrave, ale skolka zatvorena. a mimo toho, este sa v skolke pokazilo kurenie, tak dalsie 3 dni doma. odporucam najst si pracu v statnej sprave, tam sa neriesia ocr-ky. v sukromnom sektore ti nikto nebude tolerovat kazdy mesiac ocr. a na opatrovatelku sa radim nespoliehat, opatrovatelka ti ku choremu dietatu nepride, aby riskovala nakazenie. a tie reci o chlapovi si nevsimaj, tu vacsina nema potuchy co to je, ked zivis okrem svojej rodiny dalsich x rodin a mas podpisane zmluvy s terminmi a na tvoju pracu nadvazuje ina praca. moj muz tiez podnika a tiez by s dcerou doma nemohol zostat.
@anonym_autor hlavne dieta otuzuj, nedezinfikuj mu ruky, dieta nech si pokojne oblizuje aj spinave ruky. okrem teda toho pobytu vonku a zdravej stravy. moja dcera chodi do skolky druhy rok a bola chora 2x. ziadny soplovy a kaslovy armagedon sa nekonal, ani nekona. ale aj ked ma fakt dobru imunitu, tak som musela riesit co s dietatom, pretoze tyzden chripkovych prazdnin v novembri, tyzden chripkovych prazdnin v marci. moje dieta zdrave, ale skolka zatvorena. a mimo toho, este sa v skolke pokazilo kurenie, tak dalsie 3 dni doma. odporucam najst si pracu v statnej sprave, tam sa neriesia ocr-ky. v sukromnom sektore ti nikto nebude tolerovat kazdy mesiac ocr. a na opatrovatelku sa radim nespoliehat, opatrovatelka ti ku choremu dietatu nepride, aby riskovala nakazenie. a tie reci o chlapovi si nevsimaj, tu vacsina nema potuchy co to je, ked zivis okrem svojej rodiny dalsich x rodin a mas podpisane zmluvy s terminmi a na tvoju pracu nadvazuje ina praca. moj muz tiez podnika a tiez by s dcerou doma nemohol zostat.
@matkahelka prosim vas co to znamená, ze v štátnej správe sa neriešia OČR?
@matkahelka prosim vas co to znamená, ze v štátnej správe sa neriešia OČR?
@galadriel90 ze ich mozes mat fakt vela, pretoze je tam vysoka zastupitelnost, ziadne horiace terminy a kedze je tvoj plat tabulkovy, nemas ziadne VZM, ktora zavisi od dochadzky
Ahoj, no tie choroby sú dosť individuálne... aj tu na komentároch vidíš, že niektoré dieťa neochorie takmer vôbec a niektoré ochorie aj keď nemá odkiaľ 🤷 a nie, nie je to úplne v tvojich rukách, či bude mať dieťa dobrú alebo slabú imunitu... jasné, že všetky mamky chorľavých detí sa snažia ako najviac vedia a môžu, otužovať, zdravo stravovať, proste dbať na všetko už 1000x povedané - a nemá to až taký úžasný vysledok ako u iných detí... a okrem iného treba brať do úvahy, že imunitu dosť oslabuje aj stres, strach z odlúčenia, škôlky, preťaženie atd...
sama mám syna s imunitou pod normou pre daný vek, jeho "soplik" trval aj 3 týždne a začínal s teplotou 39,5... a to vtedy ani nechodil do škôlky... ako býva chorý ten tvoj momentálne? môžeš zvážiš aj poradu s doktorkou, imunoalergologom atd.
čo môžem odporučiť a nezachytila som tu - skús syna privyknúť na každodennú hygienu nosa - nosova sprcha, konvička, inhalovanie vincentky, prestrekovanie morskou vodou, podľa toho čo zvládne (aj na YT boli videá detí, ktoré k tomu robili tutorialy pre iné deti, aby to nevyzeralo strašidelne) ... veľmi to pomáha skrátiť trvanie choroby a aj predĺžiť "zdravé obdobie"
@autorka a okrem budovania imunity ako ti tu baby opísali, vitamínov, konvickovania nosa a otuzovania, veľmi dôležitý faktor v rámci odolnosti dieťaťa voči chorobnosti, su mandle. Nosova mandla. Krčné mandle. Tie vedia narobiť katastrofu. Zväčšené mandle náchylné nalepiť na seba vsetok ten skolkarsky biohazard, musia von. Ale to ti detská mudr. odporučí az po roku nadmernej chorobnosti. Cize vsetky opatrenia sú ti naprd, pokiaľ ma dieta takéto "uzasne" mandle... 🤦
My sme mali k dispozícii síce obe staré mamy, ale keď bol syn chorý bola som s ním doma na OČR. Párkrát ostal aj muž. Zvládli sme to aj bez pomoci.
@anonym_autor akože nemáš nijakú pomoc,máš manžela a je otec. Ja som myslela,že píše slobdna mamička.
No keď muž dobre zarába,máš aspoň v ňom istotu....no a jeden sa bude musieť prispôsobiť viac....vyzerá,že ty🤷
Aku inú radu chces?deti nemusia ako maličké byť vôbec často choré,ale aj môžu. Niektoré veci človek dopredu nevie vyriešiť,iba nejako za pochodu. Treba si povedať,že je to obdobie.
Alebo....môžete k chorým deťom volať opatrovateľky 🤷
@aurora33 nie nenechal. Ak ste nemali nikdy žiadnu vlastnú firmu a už vôbec nie takto veľkú ako on, nerozumiete tomu ze jeho neprítomnostou budú velke, tisícove straty nehovoriac o stratách pre ďalšie firmy ktoré sú naňho napojené 😀 toto je niečo úplne iné neviem prečo tu všetky útočiť na môjho muža a ako by to malo byt 50 na 50. Mne to takto vyhovuje šla som do toho takto a vedela som ze to tak bude ale chcela som ísť do prace....do svojej práce tak sa pýtam ako moju situáciu riešiť v mojom prípade 😀 asi jedine dúfať ze syn nebude taky chorlavy lebo potom jedine ostať doma dlhšie obdobie kým sa jeho imunita pozbiera
@anonym_autor no tak ked ti to tak vyhovuje. Riesenie je vacsinou, ze aj otecko byva na ocr. Ked nie otec, tak ty...to places,ze dostanes vypoved. Tak neviem, co vlastne chces pocut, ked inu pomoc nemas. Tak ak chces byt v praci, a nema kto iny byt (babka,teta, atd.. ) tak jedine moze pomoct zaplatena opatrovatelka. Ak chces pocut, ze mas ostat doma a nerobit, smelo do toho...to nepotrebujes rady.
U nas neexist,aby muz tiez nebol ocr a tiez lepsie zarabal.
Reálne?Nech muž riadi firmu a teba zamestná.Kludne fiktívne.snad nemusí svojim podriadeným vesat na nos,koľkých ma zamestnancov. A jeho účtovnícka ti vie poslať výplatu. Keby mám takéhoto bohatého podnikateľa,ani by ma nenapadlo ísť do prace. Riešila by som si svoje,doobeda dala dieta do škôlky,isla si zacvičiť,zaplávať a v klude domov a potom vyzdvihnúť dieta.Medzitym nejaký jazykový kurz na rozvoj.Takto prežiť dva-tri roky,v škole sú deti choré menej.Moju známu takto zamestnáva muž,čosi vo firme podrobí,ale máličko. Dieťa je priorita a on toto nerieši a vyhovuje mu to.My,čo pracujeme,s láskou sa delíme o deti aj v čase choroby.V zahraničí to majú horšie.
@anonym_autor musis si jasne stanoviit priority. Ak pracovať chceš, zmieriš sa s opatrovateľkou. Hľadaj už teraz, nech nájdeš osvedčenú osobu, ktorá počas choroby pomôže. Ďalšia vec ale je, že to sú väčšinou len také teoretické veci. Reálne, ak je dieťa poriadne choré, potrebuje pri sebe matku. Tie dni sú ťažké a chce byt s mamou a nie s nejakou tetou. Plus noci. Pri chorom dieťati si hore aj v noci, každú chvíľu merias teplotu, znižujes horúčku a pod. Ktorá matka sa poriadne pri chorobe vyspí? Takže cez deň budeš v práci ako zombík. Za chyby v práci sa ti napriek tvojej obetavej prítomnosti zamestnávateľ asi nepoďakuje.
Takže mne to vychádza na bud alebo ….
Bud sa zamestnáš u muža vo firme a bude ti u prdele, čo si kto mysli, lebo je to naozaj jedno, alebo ostaneš žienka domáca.
Osobne by som brala prácu u muža. Máš ako matka priority. A to je spokojna rodina, šťastne dieťa. Nie verejná mienka (ľudí vo firme).
Určite by na prvé roky bola najlepšia praca v jeho firme. Časom, keď uvidíš, že choroby máte podchytené, to môžeš skúsiť inde.
Ani my nemáme nikoho nablízku, často šiel muž do prace skoro ráno a ja hned popoludní a robila som do večera. On ešte zatiaľ riesil z domu čo sa da. Ale vy si to viete nastaviť v jeho firme ideálne podľa potrieb rodiny. Je úplne fuk, čo si myslia cudzí ľudia, pokiaľ tam budeš normám e pracovať, nie si lakovat nechty, tak môžeš byt úplne v klude.
@natalka13 a ty vieš čo jej muž robí, keď tvrdíš, že môže ostať doma, prípadne len riadiť telefonáty? Myslíš, že každý majiteľ firmy môže robiť z domu a stačí mu zdvíhať telefóny?
@kaca222 to nieje na 365 dni v roku. Kazdy moze vybechat par dni v praci. Ak bude mat muz akutny slepak tak co? Odlozi si ho na vianocne sviatky?
Ty robis co konkretne ked ta vo firme nik nenahradi a stratis na zisku 1000e?
@kaca222 to nieje na 365 dni v roku. Kazdy moze vybechat par dni v praci. Ak bude mat muz akutny slepak tak co? Odlozi si ho na vianocne sviatky?
Ty robis co konkretne ked ta vo firme nik nenahradi a stratis na zisku 1000e?
@natalka13 som zubárka a rovnaký pruser nastane, keď vypadne sestricka (napr.kvôli chorému dieťaťu).
Keď bude mať slepák, bude to dobiehať najbližšie mesiace a garantujem ti, že pôjde do práce hneď ako sa zvládne čo i len trochu pohnúť, žiadna trojtýždňová PN
Nebolo to také hrozne. Nie každé dieta má takyto nástup do MŠ.
Ale ja som deti na kolektiv aktivne pripravovala - každý den 2x vonku, na ihrisku, prechadzky s inými detmi, navstevy, atd. Potom som im dávala každý večer imunoglukan.
Toto je jeden z problémov, ktory má zmysel riesit, až ked nastane.
@barka1 my sme tiež chodili stále von a bohužiaľ imunitu mu to neposilnilo. Po 3 dňoch v škôlke bol stále týždeň doma.
@natalka13 som zubárka a rovnaký pruser nastane, keď vypadne sestricka (napr.kvôli chorému dieťaťu).
Keď bude mať slepák, bude to dobiehať najbližšie mesiace a garantujem ti, že pôjde do práce hneď ako sa zvládne čo i len trochu pohnúť, žiadna trojtýždňová PN
@kaca222 samozrejme ze pojde co najskor do prace, to kazdy podnikatel.
Ale snad dieta je na 1.mieste.
Tiez zamestnavame ludi, mame terminy zmluvne pokuty.
@anonym_autor píšem, že manžel má firmu. Treba čítať.
@aurora33 a čo keď ma firmu? Sú všetky firmy resp. podnikania rovnaké? Rovnako náročné na čas, rovnako flexibilné? Nie sú. Tak ako zamestnania sú rôzne. Niekde si môžeš čerpať OCR pravidelne a kolegovia to takmer nepocítia a niekde je to skrátka prúser.
@anonym_autor autorka, nebudem klamať, je to o hubu. Ja mám dcéru, čo je chorá každy mesiac okrem leta už od 2 rokov a teraz má 7. Jej choroby nie sú vážne, väčšinou sople, buď bez kašľa, alebo slabý kašeľ, čo sa do týždňa prelieči. Ale teda toto riešim v práci stále, muž nechce ísť na OČR, lebo jemu krátia výplatu, a ja mám možnosť Home Office. Keď je dieťa choré, tak môžem byť aj 2 týždne vkuse na HO a potom si to v kancelárii dobehnem. Vždy,.keď muž príde z práce, 5-6 hodín porobim, on preberie deti po návrate z práce. Ak je niečo súrne, berie si dovolenku na 1-2 dni, ja idem na 1-2 dní do kancelárie a zvyšok HO. Niekedy si beriem pol dňa dovolenku a pol dňa robím. A takto to latame už pár rokov.

mala je v sklke od 2 rokov iba jeden den pocas celych doterajsich rokov bola chora .. prazdniny som riesila susedov alebo dovolenkou .. popripad prazdninove kluby ... teraz ma 11 uz vie byt doma sama nastastie takze pohoda.. a to som nemala ani muza a ani rodinu nikoho .. posplietala som ako som mohla a choroby som proste odmietala .. a mali sme viac stastia ako rozumu ked sa nam vyhybali .. 😀