Ako je to s výživným a zmenou priezviska dieťaťa po svadbe matky?

zuzuzuzka
13. okt 2012

Dobrý deň,
chcela by som poradiť vo veci výživné.
Biologický otec malej mi mesačne prispieva. Moja otázka znie, ak sa teraz vydám za súčasného priateľa, a následne potom zmením svojej dcére meno, mám,resp. má malá právo poberať ďalej výživné?
Hľadala som na internete odpoveď, ale nedopátrala som sa k tomu, či je adoptovanie (osvojenie) si dieťaťa niečo iné ako zmena priezviska po novom "otcovi" alebo je to to isté. Niekde píše tak, niekde tak. Potrebovala by som presnú odpoveď. Najlepšie z vlastných skúseností vydatých mamičiek.
Ďakujem Vám za odpovede 🙂

nene99
13. okt 2012

Nie je to vlastná skúsenosť, ale pokiaľ viem tak:
1. Osvojením vzniká medzi osvojencom a osvojiteľom rodičovský vzťah, bol by uvedený aj v rodnom liste, čo by znamenalo že všetky rodičovské práva a povinnosti biologického otca by zanikli.
2. Pokiaľ ide o zmenu priezviska, pri osvojení by malo dieťa jeho priezvisko. No pokiaľ neuzavriete manželstvo, máte veľmi malú ( takmer žiadnu) nádej na osvojenie. Aj po uzavretí manželstva to nemusí byť jednoduché. Ak si osvojí tvoje dieťa, bude mať priezvisko aké určíte pre svoje spoločné deti.
Ak by si chcela dieťaťu zmeniť priezvisko bez osvojenia, je potrebný súhlas biologického otca. Tento súhlas je možné nahradiť rozhodnutím súdu. Upozorňujem, že súd nepovoľuje zmenu priezviska, ale len môže nahradiť súhlas otca, ak je to v záujme maloletého dieťaťa. O povolení zmeny rozhoduje obvodný úrad.

xenicka13
13. okt 2012

priezvisko mozes zmenit len so suhlasom biologickeho otca, ked si ju tvoj priatel osvoji, bio otec uz vyzivne neplati

bibistec
13. okt 2012

moj manzel mal tento problem resp. ked bol maly rodicia sa rozviedli a matka si zmenila meno ktore mala ako slobodna. obaja synovia chceli mat to iste meno ale ich biologicky otec na to musel dat suhlas a ano nadalej dostavali vyzivne, neviem ako je to vsak po zmene priezviska podla buduceho manzela on si dieta predpokladam osvojuje a v tom pripade je to ina vec. toto ti urcite povediea na socialke skus sa tam spytat

sissy27
13. okt 2012

ak chceš zmeniť dcére len priezvisko, potrebuješ na to súhlas jej biologického otca, ale nemení sa tým právny vzťah medzi nimi, teda je povinný naďalej si plniť svoju vyživovaciu povinnosť... ak by si tvoj súčasný partner dcéru osvojil, vyživovacia povinnosť tvojho ex zaniká a prechádza na súčasného partnera... každopádne zmena priezviska a osvojenie sú dve odlišné veci.

miskax2
14. okt 2012

ja sa chcem spytat ze ci o zmenu priezviska mojej dcery po svadbe ma ziadat ja, partner ci spolu ako manzelia????

kikundela
21. jún 2013

prosim vas my mame tiez podobny problem.... ak by sme sa s priatelom vzali ale nezmenili malemu priezvisko na jeho aj tak by jeho biologicky otec musel platit vyzivne ci ak sa vydam uz platit nebude musiet

ilena
30. jan 2022

@xenicka13 Ahoj, chybná informácia, my sme to nedávno riešili, ex súhlasil a výživné sa platí naďalej.